Přehled DCC centrál

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Přehled DCC centrál

Příspěvekod JuraHT » úte 10 bře, 2026 6:22 pm

TTmili píše:Tuším, že čert se schovává právě v tom, že se ovládání má týkat EDK750, to má pro aplikaci z21 snad nějaký svůj vlastní list funkcí a ovládání přímo od Roca, stejně jako "interaktivní kabinu" a nějakou možnost ovládání jeřábu přes spárovaný ovladač k Plastation 4.
Nicméně to vše se týká pouze aplikace, centrála jako taková na to vliv nemá, tudíž jde opravdu použít jakoukoliv podporující protokol z21. Jak jsem již psal, sám za sebe bych počkal na z21 NewGen, má být v prvních setech v polovině roku, je to vše v jednom, a při alespoň částečném využití setu bude prakticky zadarmo.

Trefa do černého, TTmili. Po dnešní rešerši vašich odpovědí a nabídky na internetu jsem došel k témuž.
1) Budu jeřáb ovládat "dvojjoystickovým" PS4 kontrolerem, poskytuje to ještě víc ergonomie, než virutální kabina na tabletu.
2) Možností, jak k tomu dojít, je opravdu více, ale vždy je nutno něco dokoupit, deblokovat a podobně.
3) A dnes jsem se informoval právě na z21 NewGen, který je rovnou s WiFi routerem, a pokud se koupí v sadě, je to velmi výhodná investice. Počkám si, až budou skladem.
V každém případě děkuji všem za nápovědy a názory, celkem to bylo dnes se vším všudy výborné školení, proto včera jsem věděl téměř nic o tom, jak se DCC věci mají.
JuraHT

Příspěvekod peky1128 » stř 11 bře, 2026 6:44 am

Ahojte,oplati sa mi kupit nepouzitu Roco z21start s kablovym multimausom za 100€.
Digitalne chcem ovladat iba lokomotivy.
peky1128

Příspěvekod HonzaM » stř 11 bře, 2026 6:50 am

JuraHT píše:
TTmili píše:Trefa do černého, TTmili. Po dnešní rešerši vašich odpovědí a nabídky na internetu jsem došel k témuž.
1) Budu jeřáb ovládat "dvojjoystickovým" PS4 kontrolerem, poskytuje to ještě víc ergonomie, než virutální kabina na tabletu.
2) Možností, jak k tomu dojít, je opravdu více, ale vždy je nutno něco dokoupit, deblokovat a podobně.
3) A dnes jsem se informoval právě na z21 NewGen, který je rovnou s WiFi routerem, a pokud se koupí v sadě, je to velmi výhodná investice. Počkám si, až budou skladem.
V každém případě děkuji všem za nápovědy a názory, celkem to bylo dnes se vším všudy výborné školení, proto včera jsem věděl téměř nic o tom, jak se DCC věci mají.

Budeš možná první, minimálně z této diskuze, kdo si model z21 NewGen pořídí, tak se rádi dovíme víc o tom, co tento model nové generace přinese nového. Překvapivě je ve start setu dnes už téměř historický MultiMaus, údajně bude nový model mít vestavěný wifi router, ovšem pravděpodobně jen protokol Z21. Nemá možnost připojení LocoNet spíš ani S88 zpětné hlášení.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 01 srp, 2026 11:14 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Dovi » stř 11 bře, 2026 7:46 am

peky1128 píše:Ahojte, oplati sa mi kupit nepouzitu Roco z21start s kablovym multimausom za 100€ ?
Digitalne chcem ovladat iba lokomotivy.

Podle mne je to pro dané použití rozumná osvědčená volba, a navíc za ty peníze je to výhodná nabídka.
Mnozí modeláři, nejsou to jenom začátečníci, provozují takovouto sestavu spokojeně již dlouhou řadu let.

Za tu cenu bych asi dlouho neváhal:

+ spolehlivá a v našem středoevropském prostoru hodně rozšířená centrála
   (v případě potřeby snadno prodatelná)

+ napájecí dvoužilový kablík mezi centrálou a kolejnicemi
   (na jednom konci kablíku 'zelený' standardizovaný konektor k centrále)
   (event. může být přiložen i druhý 'zelený' konektor pro vyrobení případného 2. kablíku)

+ síťový adapter napájející centrálu

+ MultiMouse (MM)

+ vícežilový kablík (MM <---> centrála) zakončený standardními konektory
   (kablík slouží současně pro napájení MM z centrály a pro obousměrné datové spojení centrály s MM)

+ tištěný návod (jinak dostupné návody jsou i v PDF formátu)

Rozepisuji Ti to raději takto podrobně, abys (předpokládám) jako začátečník měl co nejlepší přehled a mohl sis zkontrolovat obsah kupované sestavy. Ale s velkou pravděpodobností to bude v pořádku.
Zlom vaz!

P. S.
Pokud ji nebereš, klidně bych ji vzal pro sebe do rezervy nebo ke kolejišti na chalupu.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod HonzaM » sob 01 srp, 2026 11:04 am

Pokoušel jsem se najít bližší informace k centrále a ovladači Piko Smart Control WLAN. Návod lze najít na stránce https://piko-rus.com/db/piko-59014-1.pdf. Bohužel jsem v něm nenašel informaci zda používají vlastní specifický wifi protokol nekompatibilní s protokoly Z21 nebo WiThrottle. Požádal jsem proto o informaci u výrobce. Pokud odpověď dostanu, budu tady informovat. Handicapem této centrály je absence možnosti připojení ovladačů XpressNet (třeba MultiMaus) nebo LocoNet (Daisy II, FRED) ani zpětného hlášení.
Centrálu má můj dvanáctiletý vnuk, ovšem žije trvale ve Velké Británii, takže nemohu poskytnout osobní zkušenosti.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » pon 03 srp, 2026 11:43 am

Doplňuji k předchozímu pŕíspěvku - od Piko odpověděli, že používají vlastní protokol, nekompatibilní se Z21 ani WThhrottle, takže ovladač nelze použít k jiné centrále a k centrále Piko nelze použít jiný ovladač. Centrála neumožňuje ani detekci obsazení.
Při výběru centrály je dobře si ujasnit zda předpokládám se modelové železnici věnovat, nebo zda zůstanu u toho, že budu mít možnost si postavit na stůl kolejiště a jezdit si s vláčkem.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 03 srp, 2026 8:31 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » pon 03 srp, 2026 11:55 am

Při čtení manuálu jsem dospěl k závěru, že jejich "WLAN" neznamená "WiFi". Je to prostě nějaká varianta spojení 2.4 GHz a má asi takovou hodnotu, jako "bezdrátová myš 2.4 GHz s vlastním USB donglem".
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod HonzaM » pon 03 srp, 2026 9:00 pm

fulda píše:Při čtení manuálu jsem dospěl k závěru, že jejich "WLAN" neznamená "WiFi". Je to prostě nějaká varianta spojení 2.4 GHz a má asi takovou hodnotu, jako "bezdrátová myš 2.4 GHz s vlastním USB donglem".

Jasně, to platí i pro jiné centrály s bezdrátovým ovládáním, jde ale o to, že centrála Piko nepoužívá ani jeden z protokolů používaných k ovládání modelové železnice, konkrětně Z21 a WiThrottle. Ten příspěvek jsem napsal jako upozornění, aby sseh někdo nedomníval, že tu centrálu neukáže ovládat třeba WLABmasen,ESU Mobile Control II ani Daisy II WLAN. Jestli s ní bude moci komunikovat PacoMouse bys mohl vědět Ty.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » úte 04 srp, 2026 6:26 am

HonzaM píše:
fulda píše:Při čtení manuálu jsem dospěl k závěru, že jejich "WLAN" neznamená "WiFi". Je to prostě nějaká varianta spojení 2.4 GHz a má asi takovou hodnotu, jako "bezdrátová myš 2.4 GHz s vlastním USB donglem".

Jasně, to platí i pro jiné centrály s bezdrátovým ovládáním, jde ale o to, že centrála Piko nepoužívá ani jeden z protokolů používaných k ovládání modelové železnice, konkrětně Z21 a WiThrottle. Ten příspěvek jsem napsal jako upozornění, aby sseh někdo nedomníval, že tu centrálu neukáže ovládat třeba WLABmasen,ESU Mobile Control II ani Daisy II WLAN. Jestli s ní bude moci komunikovat PacoMouse bys mohl vědět Ty.

Tady si dovolím ostře nesouhlasit. Většina centrál co znám, tak pro připojení používá celkem běžný Ethernet (IEEE 802.3) nebo WiFi (IEEE 802.11) s celkem běžným TCP/IP (často jen ve verzi 4). Ale tohle pravděpodobně nepoužívá nic z těchto standardů.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod sidlo » úte 04 srp, 2026 6:02 pm

HonzaM píše:Doplňuji k předchozímu pŕíspěvku - od Piko odpověděli, že používají vlastní protokol, nekompatibilní se Z21 ani WThhrottle, takže ovladač nelze použít k jiné centrále a k centrále Piko nelze použít jiný ovladač. Centrála neumožňuje ani detekci obsazení.
Při výběru centrály je dobře si ujasnit zda předpokládám se modelové železnici věnovat, nebo zda zůstanu u toho, že budu mít možnost si postavit na stůl kolejiště a jezdit si s vláčkem.

Honzo díky za osvětu. Bohužel PIKO dokáže Uhlenbrock výrobky zprznit takovým způsobem, že jsou pro normálního uživatele nepoužitelné. Přitom originál Uhlenbrock má skvělé parametry:
DAISY II WLAN-Digital-Zentrale https://www.uhlenbrock.de/de_DE/produkte/digizen/I000E7EE-001.htm!ArcEntryInfo=0004.16.I000E7EE
DAISY II WLAN-Handregler https://www.uhlenbrock.de/de_DE/produkte/digizen/I000E5F7-001.htm!ArcEntryInfo=0004.19.I000E5F7
sidlo

Příspěvekod jipol57 » úte 04 srp, 2026 7:11 pm

V tomto PIKO nějak nechápu. Světově proslulý výrobce, s nadstandardními modely, a nabízí jednoúčelovou centrálu kterou použije jen neznalý.
Jak Honza dobře popsal: "... nebo zda zůstanu u toho, že budu mít možnost si postavit na stůl kolejiště a jezdit si s vláčkem". Žádné další rozšíření.

Podobnou strategii má Märklin. Ale tam je to něco jiného. Ti jsou takoví konzervativní, a Märkliňáci žádnou jinou značku neuznávají.
jipol57

Příspěvekod Ivan » úte 04 srp, 2026 8:52 pm

Taky to nechápu. Taky mi přijde šílené v dnešní době levných displejů zachovávat tenhle malinký cosi. Fyzická tlačítka jsou fajn, ale větší displej by přece neměl byt problém.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod HonzaM » stř 05 srp, 2026 6:09 am

Ivan píše:Taky to nechápu. Taky mi přijde šílené v dnešní době levných displejů zachovávat tenhle malinký cosi. Fyzická tlačítka jsou fajn, ale větší displej by přece neměl byt problém.

Displeje jsou sice levné, ale může také jít o jejich spotřebu. Ovladač zřejmě nemá vlastní źdroj a je napájen ze sběrnice.
PIKO tak trochu tápe, před časem prodávalo pod svou značkou centrálu ESU Command Control, teď tedy zvolili cestu snažící se nutit zákazníky aby kupovali jen jejich výrobky. Z jiné oblasti, Apple se dlouho snažil zákazníky přesvědčit aby kupovali jen přístroje s jejich typem USB konektoru, ale už kapituloval a nové přístroje mají USB-C. Digikejs, Railbox a Yamorc vsadili na univerzálnost a zjevně se to vyplácí.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod kpt.Budha » stř 05 srp, 2026 9:36 am

S tím Applem to je trochu zavádějící srovnání, Apple nekapituloval v důsledku toho, že by si to trh vyžádal, ale v důsledku legislativy. Kdyby to nebylo dané zákonem, nadále by měli snad i vlastní zásuvky...
kpt.Budha

Příspěvekod HonzaM » stř 05 srp, 2026 10:48 am

kpt.Budha píše:S tím Applem to je trochu zavádějící srovnání, Apple nekapituloval v důsledku toho, že by si to trh vyžádal, ale v důsledku legislativy. Kdyby to nebylo dané zákonem, nadále by měli snad i vlastní zásuvky...

Díky za upřesnění, to jsem nevěděl. Jde o globální, nebo jen evropské řešení?
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi