Centrála pro modulovku

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála pro modulovku

Příspěvekod fulda » čtv 04 pro, 2014 11:08 am

Míro, ty to bereš moc pragmaticky, je zřejmé, že nerozumíš modulům, tam je to jinak.
To by jsi klidně mohl říct, že jsi si přečetl návod a tam je napsáno, že má MM v menu položku "nastavení" - "obsluha" - "dětská pojistka", která umožňuje zakázat nežádoucí funkce.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod D » čtv 04 pro, 2014 11:39 am

fulda:
Ani ten nejvíce omezující režim dětské pojistky v MultiMaus bohužel nezakáže přepínání lokomotiv v režimu adres ani v knihovně. Umožní však zakázat editaci knihovny lokomotiv.

Shodou okolností jsme se tímto problémem zabývali a jako berličku pro zamezení přebírání lokomotiv vymysleli na příští setkání následující:
  1. smažeme myším seznamy lokomotiv
  2. do knihovny uložíme jen jednu lokomotivu
  3. nařízením zakážeme přecházet do režimu adres
  4. (uzamkneme myš dětskou pojistkou)
D

Příspěvekod PaMi » čtv 04 pro, 2014 11:58 am

Jak jsem pochopil, tak nakonec chcete jezdit na ROCO DCC, nikoli na Loconetu. A nešlo by k ovládání použít analogie Fredů - Simple Maus http://www.fucik.name/masinky/simple_maus/ ? Tady mám ale dotaz: lze tyto ovladače volně odpojovat a zase připojovat do sběrnice stejně jako Fred u Loconetu aniž by docházelo k nějakým rušivým vlivům? Potom by stačilo ovládací tlačítka udělat tak, aby k nim byl přístup pouze malým otvorem (jako je nouzové otvírání CD mechaniky) a bylo by omezeno přepnutí ovládané adresy.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod fulda » čtv 04 pro, 2014 12:09 pm

Konektor RJ11 není typu hot-plug stejně dobře pro Loconet jako pro XpressNet.
Ale XpressNet stejně jako Loconet to odpojování celkem dobře snášejí (XpessNet teoreticky o trochu lépe, protože zaváděcí sekvence má delší pasivní část na začátku).

Navíc SimpleMaus má dětskou pojistku která umožňuje zamknout změnu adresy lokomotivy, takže nepotřebuješ schovávat tlačítka.
fulda

Příspěvekod rawen » čtv 04 pro, 2014 12:12 pm

PaMi píše:Jak jsem pochopil, tak nakonec chcete jezdit na ROCO DCC, nikoli na Loconetu. ...

V klubu TT Moduly Olomouc zatím nepadlo definitivní rozhodnutí. Já jsem pro Loconet a v tomto smyslu zjišťuji podklady.
Začínáme stavět dopravny, takže (optimisticky) cca do půl roku uvidíte. :D

Radek

Mimochodem, LN-boxy jsou zřejmě stejné pro Loconet i Xpressnet - máte někdo tip na konkrétní krabičku + plošňák do ní? Nerad bych objevoval Ameriku...
rawen

Příspěvekod Jirka_US » čtv 04 pro, 2014 1:25 pm

radeksindy píše:Tak to je stejne jako u Digitraxu, tedy podle zvoleneho menu (typu programovani) se programuje bud "hlavni kolej" nebo programovaci kolej.

To tedy není, Digitrax má stejně jako IBX Basic programovací kolej nepřepínanou.

U DCS50 je to presne tak jak jsem popsal....doporucuji si to nejdrive vyzkouset a pak psat.
Kde se dá udělat chyba, tam se dříve nebo později stane. Vřele doporučuju seriál o leteckých nehodách, který někde občas běží. I sebe neuvěřitelnější náhody se stanu realitou, když se činnost dostatečně často opakuje. To je statistika.

No pokud se dodrzuje pravidlo 4 mistne adresy, tak ta pravdepodobnost je dost mala a rekl bych ze srovnatelna s pravdepodobnosti, ze si napichne nekdo ovladac typu Freda (respektive ovladac u ktereho "obsluha" nemuze zmenit adresu) se stejnou adresou.

Konektor RJ11 není typu hot-plug stejně dobře pro Loconet jako pro XpressNet.

Digitrax stejne jako NCE na tom zalozili sve systemy...Pokud s tim XpressNet ma potize pak je treba rozlisovat mezi technicky vyspelym systemem a moralne zastaralou technologii a nemichat to dohromady.
Naposledy upravil Jirka_US dne čtv 04 pro, 2014 1:56 pm, celkově upraveno 2
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 04 pro, 2014 1:37 pm

fulda píše:Konektor RJ11 není typu hot-plug stejně dobře pro Loconet jako pro XpressNet.
Ale XpressNet stejně jako Loconet to odpojování celkem dobře snášejí (XpessNet teoreticky o trochu lépe, protože zaváděcí sekvence má delší pasivní část na začátku).

Navíc SimpleMaus má dětskou pojistku která umožňuje zamknout změnu adresy lokomotivy, takže nepotřebuješ schovávat tlačítka.

Jak ta pojistka funguje, já jsem si toho nevšml, že by to tam někde bylo - možná v nějakém novějším FW?
michal_n_cz

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 04 pro, 2014 1:43 pm

PaMi píše:k ovládání použít analogie Fredů - Simple Maus http://www.fucik.name/masinky/simple_maus/ ?

Přesně něco podobného mne též napadlo, defakto simple maus se dá udělat i bez toho dislpeje. Jsou tam ale trochgu omezení - málo f-cí. U Simple maus jsem nepřišel na to jak nastavovat adresu pro Xpressnet, takže netuším jakou vlastně má a protože mám postvenou jen 1ks tak nevím jak by se chovalo např. 5 ks najednou připojených. Zkoušel jsem jen v kombinaco s jinými ovladači a až na nepodtatné drobnosti to funguje Ok.
michal_n_cz

Příspěvekod radeksindy » čtv 04 pro, 2014 2:15 pm

Jirka_US:
Citace z manuálu pro DCS51 Zephyr (vydání 2012, str. 22 dole):
The programming track is powered for programming only and cannot
run locomotives. You will have to manually move your locomotive on to the
track whether using the siding or isolated track programming setup.

Pro jistotu překládám:
"Programovací kolej je napájena jen pro programovaní a nemůže být použita pro jízdu lokomotiv. Musí ručně přesunout lokomotivu na trať pokud používáte odbočnou kolej nebo izolovanou kolej pro programování"
U centrál Digitrax NENÍ programovací kolej automaticky přepínána. Zephyra znám dobře.

No pokud se dodrzuje pravidlo 4 mistne adresy, tak ta pravdepodobnost je dost mala

Nevím co znamená pravidlo čtyřmístné adresy, ale chyba se dá frknout kdykoli.

a rekl bych ze srovnatelna s pravdepodobnosti, ze si napichne nekdo ovladac typu Freda (respektive ovladac u ktereho "obsluha" nemuze zmenit adresu) se stejnou adresou.

Pravděpodobnost zadání špatné adresy je vyšší, protože FRED se připravuje pro adresu jen jednou a doma si ho majitel spojí s lokomotivou. Nepřiřazujeme FREDy před každým setkání nebo jízdou. Navíc když strčíš FREDa se stejnou adresou do LocoNetu, tak si s ním nezajezdíš.

Mirek L.
Aha,tak to jsem netušil,že tam máte takové dovedy.

Trochu tě poopravím. My všichni jsme takoví dovedové. Až poznáš někoho, kdo nikdy nedělá chyby, tak ho nalož do lihu a uchovej pro další generace :-)

Když si navolím k mé mašině patřičnou adresu na ježdění,tak proč bych ji měl v průběhu dne měnit?

Protože za den vystřídají lidé několik vlaků. Nejezdíš jenom s jedním. V průběhu dnů a různých grafikonů dostáváš různé vlaky a lokomotivy.

fulda:

Co by jako podle tebe mělo znamenat, že ho (ne)snášejí dobře? Odpojování a přípojování zařízení je běžnou součástí života obou sběrnic a ani jejich HW ani protokol nezpůsobují sebemenší problémy. Pokud se tedy na Xpressnetu nedějí nějaké tajemné pikle, o kterých jsem ještě neslyšel. Ale na LocoNetu se odpojuje a připojuje donekonečna a ničemu to nevadí.
radeksindy

Příspěvekod fulda » čtv 04 pro, 2014 3:03 pm

michal_n_cz píše:Přesně něco podobného mne též napadlo, defakto simple maus se dá udělat i bez toho dislpeje. Jsou tam ale trochgu omezení - málo f-cí. U Simple maus jsem nepřišel na to jak nastavovat adresu pro Xpressnet, takže netuším jakou vlastně má a protože mám postvenou jen 1ks tak nevím jak by se chovalo např. 5 ks najednou připojených. Zkoušel jsem jen v kombinaco s jinými ovladači a až na nepodtatné drobnosti to funguje Ok.

A návod už jsi zkoušel přečíst? http://www.fucik.name/masinky/simple_maus/ dole.
fulda

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 04 pro, 2014 9:34 pm

fulda píše:
michal_n_cz píše:Přesně něco podobného mne též napadlo, defakto simple maus se dá udělat i bez toho dislpeje. Jsou tam ale trochgu omezení - málo f-cí. U Simple maus jsem nepřišel na to jak nastavovat adresu pro Xpressnet, takže netuším jakou vlastně má a protože mám postvenou jen 1ks tak nevím jak by se chovalo např. 5 ks najednou připojených. Zkoušel jsem jen v kombinaco s jinými ovladači a až na nepodtatné drobnosti to funguje Ok.

A návod už jsi zkoušel přečíst? http://www.fucik.name/masinky/simple_maus/ dole.

Já jsem minimaus dělal před delší dobou ještě podle Paca, plošňák je nepatrně upravený aby se vešel přesně do krabičky - podstatná věc - ovladač se bere do ruky pořád. https://picasaweb.google.com/1174789632 ... edirect=1#
Právě jsem si ho přečetl - pokud jsi předělal fw tak je to příznivější a na malou modulovku by to mohlo být použitelné. Je třeba doladit a ověřit následující vyzkoušet zdali to korektně funguje když se k centrále zapojí více ks. Nevím kolik lokomotiv umí současně NanoX (8?), kolik multimaus. Dělat to má smysl jen na nějaký definitivně navržený plošňák a konstrukčně to doladit. Samozřejmě je to hlavně na doma a s větší modulovkou každý časem skončí dříve nebo později asi na Loconetu.
michal_n_cz

Příspěvekod Jirka_US » pát 05 pro, 2014 5:26 am

to radeksindy:
No citace manualu sice sedi, ale tyka se trochu neceho jineho nez jsem popisoval.Pokud byla myslena funkcnost kdy programovaci kolej se stane hlavni koleji, tak se omlouvam za nepochopeni.

Jinak nasledujici vety si asi tak trochu protireci:
Pravděpodobnost zadání špatné adresy je vyšší, protože FRED se připravuje pro adresu jen jednou a doma si ho majitel spojí s lokomotivou. Nepřiřazujeme FREDy před každým setkání nebo jízdou.

Když si navolím k mé mašině patřičnou adresu na ježdění,tak proč bych ji měl v průběhu dne měnit?
Protože za den vystřídají lidé několik vlaků. Nejezdíš jenom s jedním. V průběhu dnů a různých grafikonů dostáváš různé vlaky a lokomotivy.

Podle prvni vety bych tedy ocekaval, ze loko a ovladac tvori nerozlucnou dvojci...Mimo jine toto pravidlo se obvykle pouziva i pro ovladace, ktere maji moznost zmenit adresu.

Navíc když strčíš FREDa se stejnou adresou do LocoNetu, tak si s ním nezajezdíš.

Je tedy mozne vysvetlit jaky mechanismus u LocoNetu zajisti, ze napr Pepuv ovladac s adresou 50 bude zablokovan, pokud si predtim Honza ovladac s toutez adresou 50 odpojil od LocoNetu ? Tedy proc si Pepa nazajezdi ?
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod rawen » pát 05 pro, 2014 5:29 am

Ještě se zeptám k Uhlenbrock Intelliboxu Basic. Jaké je bezpečné minimální napájecí napětí? Návod (anglický) jsem přečetl několikrát, německý web taky, ale tahle informace mi nějak unikla. Opakovaně píšou maximální napětí 18V střídavých...
A případně, zda funguje i na stejnosměrné (odzkoušeně, ne teoreticky).

Díky, Radek
rawen

Příspěvekod radeksindy » pát 05 pro, 2014 8:17 am

rawen:
Opakovaně píšou maximální napětí 18V střídavých...

Bohužel celá konstrukce koncového stupně u IBX je poplatná době a účelu vzniku - tj. pro Märklin. Opravdu dává neregulovatelných 18V, ale přímé napájení se na modulovce nepoužívá, takže to nevadí. Trochu horší je, že používá +/-18V a pro posilovač Loconetu je nutný ještě jeden zesilovač.
Jestli fungují i na DC napájení nevím, v klubu jsou používány pravidelně dva, ale čím jsou napájeny nevím.

Jirka_US
Podle prvni vety bych tedy ocekaval, ze loko a ovladac tvori nerozlucnou dvojci...

Ano, na setkání je to tak vždy. U většina lidí je nepřehazuje ani mezi sekáními. Například já vozím na setkání 3 lokomotivy a od počátku mají stejného FREDa. Někteří mají ovladač přímo upravený a kalibrovaný pro danou lokomotivu, takže u potenciometru mají doplněnou rychlostní stupnici.

Je tedy mozne vysvetlit jaky mechanismus u LocoNetu zajisti, ze napr Pepuv ovladac s adresou 50 bude zablokovan, pokud si predtim Honza ovladac s toutez adresou 50 odpojil od LocoNetu ? Tedy proc si Pepa nazajezdi ?

LocoNet nabízí možnost využití ID ovladače. Ten je uložen ve slotu (tj. řádek v tabulce lokomotiv) v centrále a záleží na ovladači jak s ním bude nakládat. FRED nejdříve pošle centrále adresu, kterou chce ovládat. Centrála najde slot, kde je tato adresa, a vrátí jeho obsah ovladači. Pokud slot neexistoval, vytvoří ho. FRED si pak zkontroluje jestli ID v informacích z centrály je stejné jako to jeho. Když není, tak si sám vymaže v paměti adresu, o kterou žádal a nebude fungovat. Celý proces je trochu složitější, protože záleží na stavu slotu. I poté co lokomotiva dojede a její ovladač je vytažen, tak informace ve slotu zůstává a jen pozvolna se mění jeí status. Nejdříve se přestave zcela vysílat do kolejí, pak uvolňují další zámky a je plně uvolněn pro další použití (za 10min a více). Pokud chce někdo okamžitě kvůli poruše vyměnit ovladač u lokomotivy, tak je potřeba se něčím sofistikovanějším připojit k centrále a ten záznam smazat.

Jiné ovladače tento mechanismus buď úpně ignorují nebo ho umí obejít (např. DT402 a spol.).
radeksindy

Příspěvekod rawen » pát 05 pro, 2014 9:55 am

radeksindy píše:Bohužel celá konstrukce koncového stupně u IBX je poplatná době a účelu vzniku - tj. pro Märklin. Opravdu dává neregulovatelných 18V, ale přímé napájení se na modulovce nepoužívá, takže to nevadí. Trochu horší je, že používá +/-18V a pro posilovač Loconetu je nutný ještě jeden zesilovač.
Jestli fungují i na DC napájení nevím, v klubu jsou používány pravidelně dva, ale čím jsou napájeny nevím.

Ahoj,
takže buďto originální trafo (zrovna teď nedostupné, ale nevadí) anebo tvrdý zdroj 18V střídavých bez úchylek nahoru i dolů?

A ještě zopakuji otázku na LN-boxy - nenabídne někdo řešení z u nás dostupných komponent? - abych nevymýšlel trakař...

Děkuji, Radek
rawen

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi