Úpravy zapojenia lok pre posunové svetlá do kríža, reflektor

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Úpravy zapojenia lok pre posunové svetlá do kríža, refle

Příspěvekod horak » ned 08 říj, 2023 8:04 am

A máme tu nový FW V4.237 pre MS dekodéry.
V popise nič-moc. Uvidíme, či to lieči niektorý z posledných problémov.
http://www.zimo.at/web2010/support/MS-M ... Update.htm
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod vvitty » ned 15 říj, 2023 9:52 pm

Nova verze blika hezky, hraje taky hezky, skoda ze to k tomu jeste netoci motorem :)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod horak » ned 15 říj, 2023 10:01 pm

:?: :?: :?:

Dá sa to nejako upresniť, čo je s motorom ?
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod TheJaro » pon 16 říj, 2023 7:38 am

Že po aktualizácii všetko funguje okrem motora. Musel som resetnut dekoder aby sa mašina rozbehla. Tiež som kukal ako puk keď mi tri mašiny stali na mieste ale zvuk išiel..
Naposledy upravil TheJaro dne pon 16 říj, 2023 7:57 am, celkově upraveno 1
TT-čkár ako repa :),IV-VI ZSR/ZSSKCARGO,začiatky z DCC,Z21 Čierna+MM+RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
TheJaro

Příspěvekod Jacek » pon 16 říj, 2023 7:50 am

U mých dieslových projektů při startu spolu s pohasnutím světel "pohasne" i zvuk :roll:
Při downgrade na 4.229 se pak zvuk motoru ztratí úplně a musí se celý projekt nahrát znovu...
Nedělá to jen MS450

Opravy dříve (mnohokrát) hlášených nedostatků samozřejmě nikde
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod horak » pon 16 říj, 2023 8:02 am

UFFFF...

Takže výsledok je, že FW 4.237 je NEPOUŽITELNÝ. Celé zle... A čo vyvíjali pol roka? Takýto zmetok? :shock:
Ešte ma napadá otázka: Oni si to sami netestujú? Alebo to rovno pustia von a zákazníci (iná forma BETA testerov) to zadarmo odskúšajú? Divný prístup...
horak

Příspěvekod vvitty » pon 16 říj, 2023 9:04 am

horak píše::?: :?: :?:

Dá sa to nejako upresniť, čo je s motorom ?

Nebezi. Nereaguje na povel k jizde. Ani se nehne. Nevim jak vic upresnit "netoci se"... :lol:
Po upgrade na 237 proste motor nereaguje, a to ani po prehrani projektu (ocekaval jsem napriklad nejaky problem v CV po upgrade). Reset jsem nezkousel, nevidim duvod proc hledat reseni na problem ktery tam ZIMO vlozilo, to si budou muset dohledat sami.
Jestli to resi aspon nahravani zvuku "po koleji" jsem nejak nemel silu zkouset s ohledem na to ze po downgrade na verzi 4.227 na me zvukac uz jen vyhruzne blika a jinak nereaguje ...

PS: Rozlisovani na MS450 a ostatni uz s ohledem na firmware nema vyznam, firmware je jednotny pro vsechny dekodery MS / MN rady. Oboje ridi stejny (mimochodem vyborny :-) ) procesor STM32L431.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Dovi » pon 16 říj, 2023 9:16 am

Podobný problém (možná úplně stejný?) jsem reklamoval v dubnu:

U zcela nové rakouské (ÖBB) Všudybylky od Roco byla hodně nemilým překvapením následující závada: dekodér byl sice částečně funkční (osvětlení i zvuky v pořádku), ale mašina nejela.

Abych byl přesný - mechanicky (převody a spol.) byla v pořádku, protože pokud jsem stihnul otočit kolečkem myši hned po nasazení lokomotivy na kolej (nebo po zrušení předchozí STOPky na myši nebo na centrále), tak se rozjela a reagovala i na event. povely k dalšímu zrychlení nebo ke zpomalení, přičemž toto "využitelné startovací okno" trvalo jen asi tak 2 až 3 sekundy.

Ale i když se tento urychlený rozjezd podařilo stihnout, tak po uživatelském zastavení (kolečkem myši) již pak stejně nešlo znovu pokračovat v jízdě (ani dopředu, ani dozadu) a musel nebo mohl jsem potom už jen "vystoupit a nastoupit". Tzn. mašinku sundat z koleje a zase ji potom zpětně nasadit. Anebo tlačítkem STOP na centrále nebo na myši vypnout a následně zase zapnout/obnovit generování a vysílání digitálního signálu.
Jinak po těch asi 2 až 3 sekundách od přivedení napájení resp. digi signálu do lokomotivy a jejího dekodéru... - pokud jsem nechal mašinku v klidu (kolečko myši na nule), začala lokomotiva hodně hlasitě vrnět vysokým pískavým tónem a neměla pak už vůbec snahu se rozjet.

Zdroj k tomu (a jak to dopadlo) viz zde:
viewtopic.php?f=15&t=14440#p322793
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod horak » pon 16 říj, 2023 9:36 am

Dovi píše: Podobný problém (možná úplně stejný?) jsem reklamoval v dubnu:

Aj ja, ale na ČSD verzii - Svieti v jednom smere, húka, ale motor netočí... Išla na reklamáciu. Uvidíme kedy sa vráti a v akom stave.
horak

Příspěvekod jipol57 » pon 16 říj, 2023 2:45 pm

Taky mně Všudybylka najednou přestala jezdit. Teda zatím jen jednou. Jel jsem s ní do depa, kde byly trochu zaoxidované koleje, tak chvílemi ztrácela styk s kolejemi. Párkrát jsem ji postrčil, a najednou přestala jet úplně. Svítila, zvučela, ale nejela. Resetnul jsem ji a začala zase fungovat správně.

Ještě před resetem, jsem se podíval na CV20. Po zkušenostech s MX645, kde se mi párkrát stalo, že se to samovolně přepsalo, a taky lok. nejela.
Tady tohle ale nebyl ten případ.
jipol57

Příspěvekod vvitty » stř 18 říj, 2023 10:08 am

Ohledne problemu s motorem jsem odeslal dotaz do ZIMO. Jedinou reakci byl zatim dotaz o jaky typ dekoderu jde a jaka byla predchozi verze FW. Tak to treba opravi ... nebo napisou navod jak to opravit ...
vvitty

Příspěvekod JendaTT » čtv 19 říj, 2023 11:46 am

Nezkoušel jste někdo zprovoznit dekodér tímto postupem?
Sammelfile/collection file Version 4.237 MS-Decoder & MN-Decoder
Achtung: Nach dem Update durch ZWEIMALIGEN RICHTUNGSWECHSEL Decoder fahrbereit machen!
Attention: After the update, make the decoder ready to drive by CHANGING DIRECTION TWICE!
JendaTT

Příspěvekod horak » pon 13 lis, 2023 5:48 am

Drobný UPDATE pre Pomaranča, ktorý sa ale týka všeobecne mašín od MTB - parazitné svietenie reflektora pri zapnutých pozičkách.
Viac TU na konci príspevku ako EDIT : viewtopic.php?f=6&t=13002&p=326530#p326530
horak

Příspěvekod jipol57 » pon 13 lis, 2023 2:04 pm

horak: Ten odpor jsem si ve schematu nevymyslel já. (download/file.php?id=35683&mode=view) V ještě starších provedení DPS tam byl dosazený výrobcem. Tuším že to byla Barča, podle které jsem to kreslil.
Asi jim pak připadal zbytečný.
jipol57

Příspěvekod horak » pon 13 lis, 2023 2:46 pm

Ok, veď ja som to ani netvrdil. Ja nevytýkam, že to je na schcéme zle. Práve naopak.
Aj v mojich úpravách čmeliakov ROCO som to identicky osádzal - 27k na bázu na otvorenie a 10k na zatvorenie tranzistora. Tak je to aj správne.
Ja som len zostal prekvapený, že ho tam neosadili (ani plôšky na osadenie tam nie sú). Pozeral som staršie foto - zrovna som natrafil na elektriku, kde je to rovnako ako na Pomarančovi - teda bez 10k odporu. Ďalej som nehladal. A asi som mal...
Nedalo mi to... tak som nakoniec našiel foto DPS z Bardotky, ale ani tam ho nevidím. :? Že by to boli ešte nejaké staršie DPS? Fakt netuším. Mám jednu velmi starú DPS (nie je na nej ani osvetlenie kabíny) - rozoberiem a pozriem, či tam tento odpor je alebo nie je. Každopádne úprava s odporom je korektná a plne funkčná.
20231113_153623.jpg
DPS z Bardotky
horak

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi