Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod zdeno » úte 17 led, 2012 1:00 pm

ja to treba zabudovane nemam, protoze pokud servo pracuje, tak jak ma, neni to potreba. Hadam jen pri nastavovani serva do provozu by to asi bylo dobre, jinak je to celkem zbytecne. Jinak nedoporucuji pouzivat krajni dorazy serva, je to nebo muze to byt podraz v pripade ujeti casovaho impulsu. Hlavne u analogovych udelatek. U procesoru to az tak nehrozi.
---
Ja mam na modulech zabudovanych asi 20 serv a tak jsem se tomu taky trosku povenoval. A jsou tam privody i delsi nez 1 metr a necuka se to a drzi to polohu bez problemu. Mozna mam trosku jiny pristup, ale nepovysuji se, protoze vim, co vsechno jeste nevim.
zdeno

Příspěvekod cernos » pát 20 led, 2012 10:00 am

Ahoj,

včera jsem měl večer blbec. Něco jsem na kolejišti vyřešil (ovládání angličana přes TC), ale taky něco zkazil a teď nevím kudy kam.

Popíšu co a jak jsem dělal: Asi před měsícem jsem si nastavil všechny serva (11 ks) tak, aby to bylo dobře - rychlost, výhylky... Včera večer jsem si chtěl nastavit angličana tak, aby mi správně fungovalo ovládání TC - tady se spíš jednalo jen o nastavení samotného TC. Všiml jsem si však, že jedno servo na jedné straně angličana při jedné výchylce zcela nedojede do předdefinované polohy. Inu jal jsem se upravit výchylku serva.
Můj postup nastavování výchylek: K tomuto účelu používám Roco MM jako ústřednu, hw pro dekodér serv mám 1x master a 1x slave od DCCkoleje s fuldovo fw verze 3.5a. Z kolejí sundám mašinu, do prnví pozice master modulu zasunu PICe, na MM stisknu Shift + Menu, vyberu Programm, vyberu CV, zadám CV, zadám hodnotu konkrétní výchylky a jedu na další. Ve zvláštním bločku mám zapsané jednotlivé výchylky všech serv abych věděl co jsem kde nastavil. U postiženého serva byla výchylka 200. Chtěl jsem jí teda zvětšit. Neuvědomujíce si rozsahu (horní hranice 210 - čerpáno ze stránek fuldy) jsem nastavil hodnotu 250. MM zahlásila chybu Err 1 a nic se nedělo. Hned jsem si uvědomil chybu rozsahu a zadal hodnotu znovu tentokráte 210. Opět Err 1. Zadávám tedy původní hodnotu 200, opět Err 1. Nic prdím na konfigurování, připojím servo a zkouším. Kupodivu servo se chová tak jako před měsícem - tedy dojede tam kam jsem mu nastavil před tím měsícem. Jakoby to chtělo jen nějak "prošťouchnout".

Celý měsíc jsem kolejiště testoval v odbočné stanici jen na jedné koleji, takže při pokusu vjet na jinou kolej jsem si všimnul, že problém s výchylkou mám i na jiném servu. Takže opět přendavám PICe do 1. pozice na master modulu, sundavám mašinu a chci naprogramovat výchylku. Opět při všech pokusech hlásí MM chybu Err 1. Přitom dělám vše tak jako dřív, ale najednou prostě nefunguje tento postup programování. Kde je chyba? Celej rozzuřenej jsem se jal vyndat PICe z master modulu a dát ho zpět a jít si lehnout. Idiot jsem si neodpojil ani napájení serv ani DCC signál. Při vyndavání PICe pod napětím se servo k tomuto PICu připojené zbláznilo (pochopitelně). Tak jsem rychle skočil po prodlužce a odpojil celé kolejiště. Naštěstí kolejišti se nic nestalo, jen onen PIC už nePICoval tak jak by měl, to ale vyřešilo opětovné nahrání fw od fuldy. Samozřejmě jsem pořeboval nastavit výchylky, ale to už jsem udělal přímo zásahem do hexu (opět podle fuldovo návodu) a takto upravený hex nahrál do PICe. Vyzkoušel, fungovalo, šel jsem si radši lehnout.

Takže moje dotazy:
1. Máte někdo zkušenost s tou chybou Err 1? Předesílám že restart ústředny jsem zkoušel - nic.
2. Jak správně programovat cokoliv na kolejišti pomocí ROCO MM jako ústředna a pomocí ROCO MM připojená k NanoX od fuldy, nebo lze jednoduše programovat pomocí TC Programmeru? - zde předesílám, že jsem nezkoušel žádné jiné programování než výše popsané zápisy do CV, nečetl jsem ani manuál k ROCO MM :oops: a neznám řádně tedy pojmy jako POM apod.
3. Do hexu jsem se díval pomocí PicProg4u, který je na obrázku na stránkách fuldy. Hodnoty nastavující výchylky jsem našel, ale umí je tento soft i editovat? Mě to nešlo, proto jsem si hex otevřel v notepadu a vyeditoval to tam, chvilinku jsem hledal a hledal, ale nakonec našel. Mám nějaký programátor z Indonesie a nepodařilo se mi hex načíst z PICe, jen otevřít již existující z počítače.

Moc vám děkuji za jakékoliv rady, postřehy, nakopnutí, pokárání, vyloučení...
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod fulda » sob 21 led, 2012 9:40 am

Ahoj,

to je nějaká divočina.

• SW nekontroluje maximum 210, je to napsáno v taxtu, že je to maximum pro většinu serv, ale na pro všechny, takže tím si nic nepokazil
  • Err 1 jsem na roco dostával převážně tehdy, pokud jsem se pokoušel programovat a na kolejišti bylo povícero dekodérů, ale už si tím nejsem jistej, mám pocit, že Roco 10764 to nedokáže vyhodnotit, takže nevím. Podívej se, co máš ve slave zásuvce, jestli se tam něco nevzpouzí.

Mimochodem - možná by vás mohlo zajímat, že funkce tlačítka na dekodéru byla svého času úplně jiná. Původní model byl, že se jím povolovalo programování. Teda jakože mohlo existovat v kolejišti mnoho dekodérů, normálně se dalo programovat a jenom ten dekodér, kterému se drželo tlačítko tak byl programován, ostatní prostě programování ignorovaly. To by se pravděpodobně hodilo majitelům hardware od dcckoleje, protože by to zjednodušilo hru na přendavání procesorů. Ale nám se zdálo, že moc lidí nepochopilo rozkládání adresy, tak jsme funkci tlačítka předšlali. A taky právě zlobilo když bylo k programovací koleji připojeno větší množství dekodérů.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » sob 21 led, 2012 12:42 pm

doplnim, ze pokud je to dobry dekoder, tak by mel umet i prime adresovani v kolejisti, podle normy DCC RP-921 radek cislo 490, kde se pise
{preamble} 0 10AAAAAA 0 0AAA11VV 0 VVVVVVVV 0 DDDDDDDD 0 EEEEEEEE 1
A = Decoder addrss bits
V = Desired CV address - (CV 513 = 10 00000000)
D = Data for CV
timto paketem muzete adresovat i nastavit jakykoli byte #CV u accessory. Problem je, ze to musi centrala podporovat.
zdeno

Příspěvekod Beda » sob 21 led, 2012 1:08 pm

Fulda pise:

Mimochodem - možná by vás mohlo zajímat, že funkce tlačítka na dekodéru byla svého času úplně jiná. Původní model byl, že se jím povolovalo programování. Teda jakože mohlo existovat v kolejišti mnoho dekodérů, normálně se dalo programovat a jenom ten dekodér, kterému se drželo tlačítko tak byl programován, ostatní prostě programování ignorovaly. To by se pravděpodobně hodilo majitelům hardware od dcckoleje, protože by to zjednodušilo hru na přendavání procesorů. Ale nám se zdálo, že moc lidí nepochopilo rozkládání adresy, tak jsme funkci tlačítka předšlali. A taky právě zlobilo když bylo k programovací koleji připojeno větší množství dekodérů.

Ja sem s dekoderem vcera experimentoval a zakladni funkce serva mi jdou O.K.
Zkousel sem verzi 3.0. Co mi nejde ( pouzivam LENZ Compact):
1) nedokazu programovani CV registru, LENZ vraci chybu(to je jasne, dekoder neumi odpovidat), servo "zavrni", LEDKky co mam na vystupech
zablikaji, ale hodnota se neulozi... Pokud to udelam v programatoru, funkce se meni spravne (rychlost serva apod..)
2) Kdyz zmenim/nahraju (na programatoru PIC) adresu dekoderu "8", dekoder reaguje na adresy nejak 17-20...
3) nefunguje mi to tlacitko - tedy aspon jako v dekoderu mag. prestavniku - tam po stisku tlacitka prehazuje prestavik a prijaty command uklada svoji adresu - taky se tlacitkem musi nejak jinak? Ale to mozna souvici s bodem 1)

Diky
Beda
N, DCC, NANOX V 3.6, DIGI CZ: Gen LI 101, FBO, Vratná smyčka CZ-030,
ROCRAIL na RaspberryPi...
Beda

Příspěvekod fulda » sob 21 led, 2012 2:53 pm

zdeno píše:doplnim, ze pokud je to dobry dekoder, tak by mel umet i prime adresovani v kolejisti, ...

Je to dobrej dekoder a ovlada vsechny dostupne druhy programovani - pro prislusenstvi jsou vsechny v servisnim rezimu, takze ne v hlavnim kolejisti ale na programovaci trati.

Beda píše:1) nedokazu programovani CV registru, LENZ vraci chybu(to je jasne, dekoder neumi odpovidat), servo "zavrni", LEDKky co mam na vystupech
zablikaji, ale hodnota se neulozi... Pokud to udelam v programatoru, funkce se meni spravne (rychlost serva apod..)

Jakej mas hardware? Jestli muj, tak je to divne, jestli z dcc koleji, tak je to feature

Beda píše:2) Kdyz zmenim/nahraju (na programatoru PIC) adresu dekoderu "8", dekoder reaguje na adresy nejak 17-20...

Jsi si jistej? U Lenze je to snad hodnota 5 pro vyhybky 17-20. Co ti to ovlada pro hodnotu 1??? to ma u lenze bejt 1-4
Beda píše:3) nefunguje mi to tlacitko - tedy aspon jako v dekoderu mag. prestavniku - tam po stisku tlacitka prehazuje prestavik a prijaty command uklada svoji adresu - taky se tlacitkem musi nejak jinak? Ale to mozna souvici s bodem 1)

Ma to bejt stejne - stisknes tlacitko a prehodis nekterej prestavnik, on pak reaguje na jeho adresu a zmeni si obsah CV1
fulda

Příspěvekod Beda » sob 21 led, 2012 4:24 pm

Beda píše:1) nedokazu programovani CV registru, LENZ vraci chybu(to je jasne, dekoder neumi odpovidat), servo "zavrni", LEDKky co mam na vystupech zablikaji, ale hodnota se neulozi... Pokud to udelam v programatoru, funkce se meni spravne (rychlost serva apod..)

Jakej mas hardware? Jestli muj, tak je to divne, jestli z dcc koleji, tak je to feature

hardware je z bahn.de, weichZwei, jsou tam jen ty LEDky na vystupech navic, neni tam podle mne nic v cem by se to od tveho lisilo...
a provozni prikazy provadi dekoder se servem uplne paradne... Popravde tohle je spise interni ficura toho PICa ne? Nevadi 629A?
Co tady muzu delat blbe?

Beda píše:2) Kdyz zmenim/nahraju (na programatoru PIC) adresu dekoderu "8", dekoder reaguje na adresy nejak 17-20...

Jsi si jistej? U Lenze je to snad hodnota 5 pro vyhybky 17-20. Co ti to ovlada pro hodnotu 1??? to ma u lenze bejt 1-4

No pri adrese 1 je to 1-4, ale mozna jen uplne nechapu to LENZovo cislovani via CV1, musim to nastudovat a nejak jeste vypokusnit..
Pres to tlacitko se tam ulozi presne ta adresa, kterou pouziju pro povel, proto se sem tim do ted nezabiral...

Beda píše:3) nefunguje mi to tlacitko - tedy aspon jako v dekoderu mag. prestavniku - tam po stisku tlacitka prehazuje prestavik a prijaty command uklada svoji adresu - taky se tlacitkem musi nejak jinak? Ale to mozna souvici s bodem 1)

Ma to bejt stejne - stisknes tlacitko a prehodis nekterej prestavnik, on pak reaguje na jeho adresu a zmeni si obsah CV1

On to nijak neindikuje, kdyz je v tom "learning modu"?

Obavam se, ze to bude neco s tim zapisem do CV, jinak v tom dekoderu (mam jich asi 20) ten prestavnikovej i relatkovej FW z banh.de maka i s tlacitkem se programuje normalne..
Beda

Příspěvekod cernos » sob 21 led, 2012 4:29 pm

fulda píše:SW nekontroluje maximum 210, je to napsáno v taxtu, že je to maximum pro většinu serv, ale na pro všechny, takže tím si nic nepokazil

To jsem rád, spíš jen jsem si pak uvědomil že jsem někde něco o hodnotě 210 četl.
fulda píše:Err 1 jsem na roco dostával převážně tehdy, pokud jsem se pokoušel programovat a na kolejišti bylo povícero dekodérů, ale už si tím nejsem jistej, mám pocit, že Roco 10764 to nedokáže vyhodnotit, takže nevím. Podívej se, co máš ve slave zásuvce, jestli se tam něco nevzpouzí.

Zapojení se od předtím moc nezměnilo. Ve Slave je ale nevíc připojený GenLi USB S88 od DCCKolejí. Prubnu to večer bez toho.
fulda píše:Mimochodem - možná by vás mohlo zajímat, že funkce tlačítka na dekodéru byla svého času úplně jiná. Původní model byl, že se jím povolovalo programování. Teda jakože mohlo existovat v kolejišti mnoho dekodérů, normálně se dalo programovat a jenom ten dekodér, kterému se drželo tlačítko tak byl programován, ostatní prostě programování ignorovaly. To by se pravděpodobně hodilo majitelům hardware od dcckoleje, protože by to zjednodušilo hru na přendavání procesorů. Ale nám se zdálo, že moc lidí nepochopilo rozkládání adresy, tak jsme funkci tlačítka předšlali. A taky právě zlobilo když bylo k programovací koleji připojeno větší množství dekodérů.

Tak tohle programování by se mi lííííííbilo. Točí mě když musím PICe věčně přendavat sem a tam :(
cernos

Příspěvekod zdeno » sob 21 led, 2012 5:48 pm

tohle je obrovska nevyhoda DCC, kdy se to musi takhle pokusne bastlit. Navic je to dost neosetrene a asi ne dost blbuvzdorne. Proste zakladni veci by meli byt pouzitelne i pro neznaleho a tim myslim, ze by to melo byt uzivatelsky prijemne. Ja DCC nepouzivam na prislusnstvi vubec, je to slepa ulicka. Bud treba prejit na Lenz sbernici primo a tam to vetvit , nebo prejit na Loconet a ten to umi vsechno levou zadni. Lenz je uzavreny system a pochybujem, ze by se to muselo takhle znasilnovat pres DCC.
---
Takova blba otazka, proc nepouzivate na ovladani prislusenstvi primo sbernici Lenz ???
zdeno

Příspěvekod fulda » sob 21 led, 2012 6:03 pm

Beda píše:
Beda píše:1) nedokazu programovani CV registru, LENZ vraci chybu(to je jasne, dekoder neumi odpovidat), servo "zavrni", LEDKky co mam na vystupech zablikaji, ale hodnota se neulozi... Pokud to udelam v programatoru, funkce se meni spravne (rychlost serva apod..)

hardware je z bahn.de, weichZwei, jsou tam jen ty LEDky na vystupech navic, neni tam podle mne nic v cem by se to od tveho lisilo...
a provozni prikazy provadi dekoder se servem uplne paradne... Popravde tohle je spise interni ficura toho PICa ne? Nevadi 629A?
Co tady muzu delat blbe?

Jestli je to tanhle, tak to je o dost jinej hardware - ty ULN2... invertujou. Je to dělané pro elektromagnetické přestavníky.

Beda píše:

On to nijak neindikuje, kdyz je v tom "learning modu"?

Obavam se, ze to bude neco s tim zapisem do CV, jinak v tom dekoderu (mam jich asi 20) ten prestavnikovej i relatkovej FW z banh.de maka i s tlacitkem se programuje normalne..

ne, nijak to neindikuje, nemá jak. Není to žádnej učící mód, prostě pokud jde příkaz pro nějaké příslušenství, tak se podívá, jestli v tu dobu není stisklé tlačítko a pokud je, tak si to příslušenství vezme.
V praxi musíš nejprve stisknout tlačítko, držet a přehodit vyhybku, pak teprve pustit.
fulda

Příspěvekod fulda » sob 21 led, 2012 6:05 pm

cernos píše:
fulda píše:Mimochodem - možná by vás mohlo zajímat, že funkce tlačítka na dekodéru byla svého času úplně jiná. Původní model byl, že se jím povolovalo programování. Teda jakože mohlo existovat v kolejišti mnoho dekodérů, normálně se dalo programovat a jenom ten dekodér, kterému se drželo tlačítko tak byl programován, ostatní prostě programování ignorovaly. To by se pravděpodobně hodilo majitelům hardware od dcckoleje, protože by to zjednodušilo hru na přendavání procesorů. Ale nám se zdálo, že moc lidí nepochopilo rozkládání adresy, tak jsme funkci tlačítka předšlali. A taky právě zlobilo když bylo k programovací koleji připojeno větší množství dekodérů.

Tak tohle programování by se mi lííííííbilo. Točí mě když musím PICe věčně přendavat sem a tam :(

Nemohu za to že jsi si vybral hardware od dodavatele, kterej nevěděl co kopíruje. Důvod proč jsme to zrušili jsem napsal.
fulda

Příspěvekod cernos » sob 21 led, 2012 6:26 pm

fulda píše:Nemohu za to že jsi si vybral hardware od dodavatele, kterej nevěděl co kopíruje. Důvod proč jsme to zrušili jsem napsal.

Njn, když jsem začal s kolejištěm a digitálem vůbec, byl jsem rád za stránky dcckoleje. Pak jsem samozřejmě začal objevovat další včetně těch tvých.
cernos

Příspěvekod Beda » sob 21 led, 2012 7:05 pm

Jestli je to tanhle, tak to je o dost jinej hardware - ty ULN2... invertujou. Je to dělané pro elektromagnetické přestavníky.

Problem NENI v tomhle, serva sou pripojeny samo primo na PIC a makaji, vzdyt to pisu. Jde vlastne JEN o zapisy do CV.
Tedy jedna linka: Compact - draty - odpor 22k - GP2 PICU, druha - tlacitko - odpor do VCC - GP3 PICU. Nic dalsiho pro komunikaci s CV nepotrebuju.
Aspon si to myslim... A tohle je uplne stejne.

ne, nijak to neindikuje, nemá jak. Není to žádnej učící mód, prostě pokud jde příkaz pro nějaké příslušenství, tak se podívá, jestli v tu dobu není stisklé tlačítko a pokud je, tak si to příslušenství vezme.
V praxi musíš nejprve stisknout tlačítko, držet a přehodit vyhybku, pak teprve pustit.

Na webu je:
"Adresu lze naprogramovat také tak, že stisknete tlačítko a přehodíte příslušnou výhybku, dekodér si pak určí a uloží adresu"
Tak tohle je tedy trochu jinak formulovano, pak je jasno, ja ho nedrzel, jen stisknul jako u toho FW pro prestavniky .......... :)

Jdu se na to podivat, tohle nehodlam prohrat...
Beda

Příspěvekod fulda » sob 21 led, 2012 7:56 pm

Beda píše:

Problem NENI v tomhle, serva sou pripojeny samo primo na PIC a makaji, vzdyt to pisu. Jde vlastne JEN o zapisy do CV.
Tedy jedna linka: Compact - draty - odpor 22k - GP2 PICU, druha - tlacitko - odpor do VCC - GP3 PICU. Nic dalsiho pro komunikaci s CV nepotrebuju.
Aspon si to myslim... A tohle je uplne stejne.

Pokud je tedy stejnej, tak aby ti lenz správně četl, tak připoj jedno servo na první pozici a prstama ho trochu zmáčkni, aby se netočilo volně, pak to čte docela v pohodě.
fulda

Příspěvekod Beda » sob 21 led, 2012 8:32 pm

Pokud je tedy stejnej, tak aby ti lenz správně četl, tak připoj jedno servo na první pozici a prstama ho trochu zmáčkni, aby se netočilo volně, pak to čte docela v pohodě.

Tomu uplne nerozumim - proc musi bejt servo na 1. pozici? To na operace s CV ma vliv?
Ja mam ted jen jedno na 3. pozici, proste to tak vyslo s provizornim pripojenim.
A LENZ CV tady nemuze cist, nema prece jak?

Tak final result:
Tlacitko maka.
CV1, 3, 4, Compactem naprogramuju, CV 5,6 NE.
Tak bud LENZ nebo.... °°°°°
Beda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi