Zámek dekodéru CV15 a CV16

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zámek dekodéru CV15 a CV16

Příspěvekod Jirka_US » ned 30 bře, 2014 4:09 pm

Jen mala poznamka, kterou jsem jiz psal vyse. Pokud je dekoder zamcen, tak ho nelze resetovat !!! A pokud clovek zapomene ID ulozene v CV 16, tak neexistuje jina moznost nez zkouset ID krok po kroku v CV 15, coz u dekoderu podle NMRA je pouze 8 moznosti, coz neni az tak velky problem, nicmene pokud bude pouzito vsech 255 noznosti, tak to muze zabrat docela hodne casu. Jedno z reseni muzou byt tkz. "zadni vratka" tedy kombinace kdy dekoder je vzdy odemcen, napr pri CV15=0.
Zde plati lidove, zamek dekoderu je dobry sluha, ale spatny pan.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » ned 30 bře, 2014 4:50 pm

Zadní vrátka jsou CV15=255 (broadcast), naopak 0 je univerzální zámek všeho
http://www.nmra.org/standards/DCC/WGpub ... 05051.html
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » ned 30 bře, 2014 5:04 pm

fulda píše:Zadní vrátka jsou CV15=255 (broadcast), naopak 0 je univerzální zámek všeho
http://www.nmra.org/standards/DCC/WGpub ... 05051.html

co se vlastne stane, kdyz poslem "255"do CV15 ?
Zapise se do CV16 = 255 nebo 0 ?
Nebo nejake jine stejne hodnoty ?
Nebo se zkopiruje CV16 do CV15 ?
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » ned 30 bře, 2014 5:11 pm

to fulda:
Popisoval jsem konkretni zkusenost s dekoderem TCS, tedy presne jak bylo pozadovano (praxe). Tento dekoder to ma navrzeno podle meho popisu. Take jsem hned na zacatku zduraznil, ze prakticka implementace zamku dekoderu je u kazdeho vyrobce jina a nemusi odpovidat puvodnimu navrhu NMRA, coz je i tento pripad.
to Zdeno:
Do CV16 se nic nekopiruje ani nezapisuje, pokud je dekoder zamcen, neni to mozne, to je princip zamku dekoderu, tedy zadne CV s vyjimkou CV15 neni pristupne (viz muj prispevek vyse). Pokud by hodnota 255 byla tim univerzalnim klicem (zadni vratka) tak se dekoder odemce a je mozneho ho programovat. V takovem pripade nezalezi jaky je obsah CV16, dekoder bude vzdy odemcen.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod zdeno » ned 30 bře, 2014 5:21 pm

Jirka_US píše: to Zdeno:
Do CV16 se nic nekopiruje ani nezapisuje, pokud je dekoder zamcen, neni to mozne, to je princip zamku dekoderu, tedy zadne CV s vyjimkou CV15 neni pristupne (viz muj prispevek vyse). Pokud by hodnota 255 byla tim univerzalnim klicem (zadni vratka) tak se dekoder odemce a je mozneho ho programovat.

a co si predstavujes pod pojmen " odemce " ??
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » ned 30 bře, 2014 5:28 pm

spise lepsi je rici co se rozumi zamcenim, tedy dekoder neumoznuje ani programovani ani cteni. Pojem "odemce" pak znamena, ze se zacne chovat jako "zivy" dekoder.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » ned 30 bře, 2014 5:43 pm

Jirka_US píše:Popisoval jsem konkretni zkusenost s dekoderem TCS, tedy presne jak bylo pozadovano (praxe). Tento dekoder to ma navrzeno podle meho popisu. Take jsem hned na zacatku zduraznil, ze prakticka implementace zamku dekoderu je u kazdeho vyrobce jina a nemusi odpovidat puvodnimu navrhu NMRA, coz je i tento pripad.

A-ha, tak to je mnohem cennější informace.
On ten Tech Talk není závaznej.
Pořád mi na něm vadí to čtení CV15. Protože přece po sestavení mašinky mohu mít v každém dekodéru jinou hodnotu CV15, neb jsem si je předtím přece konfiguroval.
A taky mi není jasné, co by se stalo, když se několik dekodérů pokusí udělat ACK, to mi přijde, že "vypadnou pojistky" už při třech dekodérech (3xspotřeba dekodéru cca 30mA a 3x ack minimálně 60mA = 270mA a to je větší než povolených 250mA)
fulda

Příspěvekod fulda » ned 30 bře, 2014 5:47 pm

zdeno píše:co se vlastne stane, kdyz poslem "255"do CV15 ?

Nestane se nic, prostě se to zapíše.
Já mám v programu takovouhle konstrukci:
DecoderLock = ((CV15 != CV16) && (CV15 != 0xFF)
Pak pracuju s hodnotou DecoderLock a nezabejvám se ničím.
fulda

Příspěvekod Myšpulín » ned 30 bře, 2014 6:47 pm

fulda píše:Pořád mi na něm vadí to čtení CV15. Protože přece po sestavení mašinky mohu mít v každém dekodéru jinou hodnotu CV15, neb jsem si je předtím přece konfiguroval.
A taky mi není jasné, co by se stalo, když se několik dekodérů pokusí udělat ACK, to mi přijde, že "vypadnou pojistky" už při třech dekodérech (3xspotřeba dekodéru cca 30mA a 3x ack minimálně 60mA = 270mA a to je větší než povolených 250mA)

Nevím, jestli jsem se již nestratil, ale není mi jasné, proč chceš číst CV15. Pokud to dobře chápu, v každém dekodéru mám jiné CV16. Pak pošlu příkaz na zápis do CV15. Všechny dekodéry to vykonají, ale ani jeden neodpoví. Pokud jako další je změna jiného CV než CV15, pak dekodér, který má CV16 = CV15 toto provede a potvrdí. Zrovna tak, pokud je dotaz na hodnotu, odpoví. Pokud naprogramuji (nebo vyčtu) vše z dekodéru, pak jej zase musím zamknout, tedy do CV15 zapsat (ale tady nevím, co). Tato hodnota se opět zapíše do všech dekodérů a zůstane bez odpovědi. Nesmím tím samo odemknout jiný dekodér. Proto si myslím, že k zamčení by měla sloužit 0 nebo 255, pro zadní vrátka ta druhá hodnota.

A přiznávám, nestudoval jsem normy, jen reaguji na to, co tu padlo a co jsem pochopil z otázek a odpovědí.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod fulda » ned 30 bře, 2014 7:18 pm

Myšpulín píše:A přiznávám, nestudoval jsem normy, jen reaguji na to, co tu padlo a co jsem pochopil z otázek a odpovědí.

Představu máme stejnou, ale ten techtalk právě říká: "When the values in CV15 and CV16 are not equal, only CV15 can be written or read." a pak ještě: "CV 1 cannot be locked for writing."

Takže tyhle dva body nesplňuju, protože se mi nehodí.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 31 bře, 2014 8:34 am

abych pravdu napisal, prestava se mi to libit....
Pokud spojim nekolik dekoderu na progr. kolej, tak to nedokazem vycist pres ACK, protoze to zabije klidovy proud vsech aces. Otazne je, ci to vubec dokaze CV programovadlo utahnout proudovo ??
Pokud pouzijem PoM, tak nepotrebujem CV15,16, protoze kazde aces ma svoji adresu.
---
proto si myslim, ze pouziti bezadresovaho programovani, je neperspektivni pro aces.
---
Podle mne je mnohem lepsi pouzit na privod DCC konektor a pokud potrebujem, tak ho odpojim a zapichnem programovadlo CV a mam vystarane.
Jediny problem je mit tak dlouhy kabel od programovadla, aby dosahnul vsude ku aces.
zdeno

Příspěvekod Myšpulín » pon 31 bře, 2014 1:50 pm

zdeno píše:abych pravdu napisal, prestava se mi to libit.....

A mě se to právě naopak začíná líbit. Ale tak, jak jsem to popsal a jak to potvrdil i Fulda.

Fulda píše:Představu máme stejnou, ale ten techtalk právě říká: "When the values in CV15 and CV16 are not equal, only CV15 can be written or read." a pak ještě: "CV 1 cannot be locked for writing."

První beru jako úklep, druhému nerozumím. Jen se ještě domluvit, co je neutrální hodnota pro zamčení všech (zřejmě 0) a co zadní vrátka (zřejmě 255). A doufám, že platí, že při odemčeném dekodéru při změně CV16 dojde k jeho zápisu, potvrzení a uzamčení dekodéru (CV15 <> CV16). Další možné programování až po změně CV15.
Myšpulín

Příspěvekod fulda » pon 31 bře, 2014 2:14 pm

Myšpulín píše:
Fulda píše:Představu máme stejnou, ale ten techtalk právě říká: "When the values in CV15 and CV16 are not equal, only CV15 can be written or read." a pak ještě: "CV 1 cannot be locked for writing."

První beru jako úklep, druhému nerozumím. Jen se ještě domluvit, co je neutrální hodnota pro zamčení všech (zřejmě 0) a co zadní vrátka (zřejmě 255). A doufám, že platí, že při odemčeném dekodéru při změně CV16 dojde k jeho zápisu, potvrzení a uzamčení dekodéru (CV15 <> CV16). Další možné programování až po změně CV15.

To první asi je úklep, ale to druhé není až tak jisté. Jde o to, že oni předpokládají, že máš víc dekodérů v jedné lokomotivě, takže zápis stejného CV1 do všech je celkem logická operace.
Ano CV15=0 je zamčeno, CV15=255 je univerzální odemčení
Ano, pokud zapíšeš CV16, tak následná operace musí bejt zápis do CV15, protože dekodér je zamčenej.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » pon 31 bře, 2014 2:16 pm

Myšpulín píše:....Jen se ještě domluvit, co je neutrální hodnota pro zamčení všech (zřejmě 0) a co zadní vrátka (zřejmě 255). A doufám, že platí, že při odemčeném dekodéru při změně CV16 dojde k jeho zápisu, potvrzení a uzamčení dekodéru (CV15 <> CV16). Další možné programování až po změně CV15.

To samozrejme plati, pro jistotu to jeste jednou zopakuji. Odemceny dekoder se chova jako "normalni" dekoder, dokonce vetsina ani netusi, ze jejich dekoder ma zamek dekoderu napr. LokPilot micro V4 atd. Ta zaludnost naopak spociva v tom, ze pokud je dekoder zamcen, tak se chova jako "mrtvy" (nevim jaky pouzit spravny termin) a nepomuze ani tovarni reset nebo pokus o vycteni CV16, takze clovek ma tendenci takovyy dekoder prohlasit za zniceny...
Pokud se tyka CV15=0 vzdy zamceno, CV15=255 vzdy odemcenoo, tak se to jevi asi lepsi varianta nez obracene. Ikdyz TCS dekodery to maji presne obracene, CV15=0 vzdy odemceno, CV15=7 vzdy zamceno.
Jinak tvuj popis vyse je vystizny asi bych to lepe nenapsal...
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Myšpulín » pon 31 bře, 2014 2:41 pm

Jirka_US píše:To samozrejme plati, pro jistotu to jeste jednou zopakuji. Odemceny dekoder se chova jako "normalni" dekoder, dokonce vetsina ani netusi, ze jejich dekoder ma zamek dekoderu napr. LokPilot micro V4 atd. Ta zaludnost naopak spociva v tom, ze pokud je dekoder zamcen, tak se chova jako "mrtvy" (nevim jaky pouzit spravny termin) a nepomuze ani tovarni reset nebo pokus o vycteni CV16, takze clovek ma tendenci takovyy dekoder prohlasit za zniceny...
Pokud se tyka CV15=0 vzdy zamceno, CV15=255 vzdy odemcenoo, tak se to jevi asi lepsi varianta nez obracene. Ikdyz TCS dekodery to maji presne obracene, CV15=0 vzdy odemceno, CV15=7 vzdy zamceno.
Jinak tvuj popis vyse je vystizny asi bych to lepe nenapsal...

Když tak nad tím přemýšlím, cos tu napsal, tak začínám chápat TCS, proč to mají obráceně. Pokud nějaké CV nevím, tak jej nechávám v default hodnotě, tedy většinou u nízkých hodnot. A logicky standard je odemknutý dekodér, proto ta 0. Zamknout dekodér znamená uvést jej sice z pohledu provozu do standardního režimu práce, ale z pohledu nastavování je to nestandardní, takže 255. CV15 = 7 se mi zdá málo. Ono vlastně je úplně jedno, co tam bude, pokud tam není hodnota pro odemknuto. Mám li 20 dekodérů (CV16 = 1 až 20), pak jsou všechny zamknuty při kterékoli hodnotě nad 20.

Fuldo, co ty na to, nechceš to otočit?
Myšpulín

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi