Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
fulda píše:Zadní vrátka jsou CV15=255 (broadcast), naopak 0 je univerzální zámek všeho
http://www.nmra.org/standards/DCC/WGpub ... 05051.html
Jirka_US píše: to Zdeno:
Do CV16 se nic nekopiruje ani nezapisuje, pokud je dekoder zamcen, neni to mozne, to je princip zamku dekoderu, tedy zadne CV s vyjimkou CV15 neni pristupne (viz muj prispevek vyse). Pokud by hodnota 255 byla tim univerzalnim klicem (zadni vratka) tak se dekoder odemce a je mozneho ho programovat.
Jirka_US píše:Popisoval jsem konkretni zkusenost s dekoderem TCS, tedy presne jak bylo pozadovano (praxe). Tento dekoder to ma navrzeno podle meho popisu. Take jsem hned na zacatku zduraznil, ze prakticka implementace zamku dekoderu je u kazdeho vyrobce jina a nemusi odpovidat puvodnimu navrhu NMRA, coz je i tento pripad.
zdeno píše:co se vlastne stane, kdyz poslem "255"do CV15 ?
fulda píše:Pořád mi na něm vadí to čtení CV15. Protože přece po sestavení mašinky mohu mít v každém dekodéru jinou hodnotu CV15, neb jsem si je předtím přece konfiguroval.
A taky mi není jasné, co by se stalo, když se několik dekodérů pokusí udělat ACK, to mi přijde, že "vypadnou pojistky" už při třech dekodérech (3xspotřeba dekodéru cca 30mA a 3x ack minimálně 60mA = 270mA a to je větší než povolených 250mA)
Myšpulín píše:A přiznávám, nestudoval jsem normy, jen reaguji na to, co tu padlo a co jsem pochopil z otázek a odpovědí.
zdeno píše:abych pravdu napisal, prestava se mi to libit.....
Fulda píše:Představu máme stejnou, ale ten techtalk právě říká: "When the values in CV15 and CV16 are not equal, only CV15 can be written or read." a pak ještě: "CV 1 cannot be locked for writing."
Takže tyhle dva body nesplňuju, protože se mi nehodí.
Myšpulín píše:Fulda píše:Představu máme stejnou, ale ten techtalk právě říká: "When the values in CV15 and CV16 are not equal, only CV15 can be written or read." a pak ještě: "CV 1 cannot be locked for writing."
Takže tyhle dva body nesplňuju, protože se mi nehodí.
První beru jako úklep, druhému nerozumím. Jen se ještě domluvit, co je neutrální hodnota pro zamčení všech (zřejmě 0) a co zadní vrátka (zřejmě 255). A doufám, že platí, že při odemčeném dekodéru při změně CV16 dojde k jeho zápisu, potvrzení a uzamčení dekodéru (CV15 <> CV16). Další možné programování až po změně CV15.
Myšpulín píše:....Jen se ještě domluvit, co je neutrální hodnota pro zamčení všech (zřejmě 0) a co zadní vrátka (zřejmě 255). A doufám, že platí, že při odemčeném dekodéru při změně CV16 dojde k jeho zápisu, potvrzení a uzamčení dekodéru (CV15 <> CV16). Další možné programování až po změně CV15.
Jirka_US píše:To samozrejme plati, pro jistotu to jeste jednou zopakuji. Odemceny dekoder se chova jako "normalni" dekoder, dokonce vetsina ani netusi, ze jejich dekoder ma zamek dekoderu napr. LokPilot micro V4 atd. Ta zaludnost naopak spociva v tom, ze pokud je dekoder zamcen, tak se chova jako "mrtvy" (nevim jaky pouzit spravny termin) a nepomuze ani tovarni reset nebo pokus o vycteni CV16, takze clovek ma tendenci takovyy dekoder prohlasit za zniceny...
Pokud se tyka CV15=0 vzdy zamceno, CV15=255 vzdy odemcenoo, tak se to jevi asi lepsi varianta nez obracene. Ikdyz TCS dekodery to maji presne obracene, CV15=0 vzdy odemceno, CV15=7 vzdy zamceno.
Jinak tvuj popis vyse je vystizny asi bych to lepe nenapsal...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků