Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
Pavel-HP píše:A co ovladače F1, F2, FZ1, FZ2, atd., najdou se určitě další, které slouží desítky let a mají 0 uprostřed.
petr2023 píše:Dotaz tedy zni, existuje náhrada za "myš"? Na modulovém setkání jsem dostal do ruky Freda, který má volbu směru tlačítkem a rychlost se ovládá potenciometrem z 0 do 100% (nemá "0" uprostřed). bohužel Fred, jak jsem koukal do návodů, tak ho není možné připojit k základní centrále, ale až k té profesionální, jelikož využíví sítě LocoNet a tu základní centrála nemá. Je tedy nějaká dostupná náhrada pro zdířky X-BUS alá Fred?
sidlo píše:Jsou taky ovladače (Uhlenbrock), kde si můžeš (v uživatelském nastavení) zvolit zdali se otáčením nemění směr jízdy (a po dosažení maxima nebo minima se dalším otáčením rychlost nezvyšuje nebo nesnižuje) nebo (po dosažení střední polohy) mění směr jízdy.
fulda píše:[...prezentaci jednoho, který kombinuje kolečko a dotykový displej a musím uznat, že dost překvapil.
petr2023 píše:Dotaz tedy zni, existuje náhrada za "myš"? Na modulovém setkání jsem dostal do ruky Freda, který má volbu směru tlačítkem a rychlost se ovládá potenciometrem z 0 do 100% (nemá "0" uprostřed). bohužel Fred, jak jsem koukal do návodů, tak ho není možné připojit k základní centrále, ale až k té profesionální, jelikož využíví sítě LocoNet a tu základní centrála nemá. Je tedy nějaká dostupná náhrada pro zdířky X-BUS alá Fred?
HonzaM píše:Třetí způsob je používán u ovladačů s enkodérem. Rychlost ze zvyšuje otáčením ve směru hodinových ručiček, bez mechanického dorazu. Po dosažení maximální rychlosti ovladače se rychlost nemění a je dána dekodérem v lokomotivě. Směr jízdy se ovládá stiskem ovladače při dosažení nulové rychlosti po jejím snižování otáčením proti směru hodinových ručiček. Je to pohodlné při posunu. Existují Fredy s enkoderem, je to ale spíš vyjímečně.
Zlámalík píše:A můžeš taky mít ovládání páčkou z RC soupravy, a šlo by to i tak, že by výchyka neurčovala rychlost, ale její změnu. Tedy by se jednalo o obdobu přidávání jízdních stupňů a brzdění na mašině. Ve střední poloze jede loko výběhem. To by se líbilo mně. Na tomto principu existují ovladače v USA - třeba ProtoThrottle: https://www.youtube.com/watch?v=1a4pF1fXUCQfulda píše:[...prezentaci jednoho, který kombinuje kolečko a dotykový displej a musím uznat, že dost překvapil.
To řešení pro dinosaury používám i já (už asi 12 let či kolik...) a kdybych mohl nějak přispět k vývoji novinky, rád pomůžu. Protože tohle je podle mě rozumná kombinace "mobilování" a klasiky. Jen jedním nezabít druhé a dovolit variabilitu.
HonzaM píše:petr2023 píše:Dotaz tedy zni, existuje náhrada za "myš"? Na modulovém setkání jsem dostal do ruky Freda, který má volbu směru tlačítkem a rychlost se ovládá potenciometrem z 0 do 100% (nemá "0" uprostřed). bohužel Fred, jak jsem koukal do návodů, tak ho není možné připojit k základní centrále, ale až k té profesionální, jelikož využíví sítě LocoNet a tu základní centrála nemá. Je tedy nějaká dostupná náhrada pro zdířky X-BUS alá Fred?
Čemu říkáš “základní centrála”? FRED existuje ve dvou verzích ovládání, běžnější je provedení s potenciometrem, u něj se směr jízdy ovládá páčkovým přepínačem. Málo rozšířené je provedení s enkodérem, u něj se směr ovládá stiskem knoflíku enkodéru.
Dovi píše:HonzaM píše:Třetí způsob je používán u ovladačů s enkodérem. Rychlost ze zvyšuje otáčením ve směru hodinových ručiček, bez mechanického dorazu. Po dosažení maximální rychlosti ovladače se rychlost nemění a je dána dekodérem v lokomotivě. Směr jízdy se ovládá stiskem ovladače při dosažení nulové rychlosti po jejím snižování otáčením proti směru hodinových ručiček. Je to pohodlné při posunu. Existují Fredy s enkoderem, je to ale spíš vyjímečně.
Viz též i dlouhodobě používaný systém Marklin/TRIX a jejich centrály Mobile Station a Central Station...
(aktuálně MS2 a CS3)
Ale jestli si to ještě dobře pamatuji, tak /minimálně alespoň u MS2/ není nutno pro změnu směru jízdy nejdříve model uživatelsky zcela zastavit (jak píšeš "stiskem ovladače při dosažení nulové rychlosti") - stisknutím kolečka se model jedoucí jakoukoli rychlostí zastaví.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník