LocoNet tester

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

LocoNet tester

Příspěvekod fulda » ned 07 pro, 2025 4:47 pm

Při provozu kolejiště se občas vyskytne situace, kdy je nutné zkontrolovat kvalitu LocoNet rozvodů. Zejména v případě, kdy provozujeme větší kolejiště, nebo snad modulové setkání a kvalita použitého vedení je různorodá. Moudří lidé z Modelářské besedy Nagáno dali hlavy dohromady a vymysleli jednoduchý a uživatelsky příjemný tester.
Tester má tvar ovladače a obsahuje 3 skupiny kontrolek.
Ve spodní části jsou 3 zelené, ty indikují, jestli je napájení přítomno v obou k tomu určených vodičích a jestli je sdružené napájení odpovídající.
V levé části je pak indikace úrovně napájení, značená barevně zelená = perfektní, žlutá = v nouzi použitelné a červená = nepoužitelné.
A v pravé části najdeme indikaci kvality vlastního signálu. Zase barevně značenou, tentokrát do čtyř kroků -> perfektní, dobrá, v nouzi použitelná a nevyhovující.
Ukázkové video za simulace různých stavů naleznete zde: https://youtu.be/U8YMjIOVZUw
IMG-20251207-WA0000.jpg
IMG-20251207-WA0000.jpg (33.02 KiB) Zobrazeno 744 krát

IMG-20251205-WA0011.jpeg

Všimněte si smyslu pro detail, včetně dokonale graficky zpracovaného loga odborné skupiny.
A to zde máme teprve obrázky z testování, před finální úpravou a personifikací.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: LocoNet tester

Příspěvekod fulda » ned 07 pro, 2025 6:18 pm

Ještě schéma.
LN_tester.png
fulda

Příspěvekod fulda » pát 19 pro, 2025 10:26 am

Včera proběhla v rámci zasedání modelářské besedy manufakturní finalizace posledních kousků těchto úžasných zařízení. Jak se ze slova "posledních" dá odhadnout, edice je přísné limitovaná. Proto neváhejte a kupujte, dokud jsou.
IMG-20251219-WA0000.jpg
fulda

Příspěvekod Jirkátor » pon 22 pro, 2025 9:19 pm

Krabička je to bezpochyby zajímavá, lež my méně znalí modelářské komunity nemáme tušení, kde lze podobné zařízení koupit. Z doprovodného textu to, ani po opakovaném přečtení, nevyplývá. :(
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Pavel-HP » úte 23 pro, 2025 8:29 am

A u Fuldy jsi se ptal?
Nebo přímo MBN.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod zdeno » úte 23 pro, 2025 9:31 am

Nejvetsi problem X3 je signal DCC na pinech 1 a 6 RJ12 6/6.
Pokud bych dnes vyrabel tester, tak dam bargraph na piny 1, 6 a ukazujem kolisani na nich.
Uz jen priblizeni pod 7V je kriticke. Bargraph preto, ze dokaze zobrazit i kratke kolisani, co rucicky meraku nedokazi.
---
Nejlepsi tester X3 je booster Vedzes, ktery indikuje nepritomnost DCC signalu na kazdem pinu 1 a 6..
Pokud Vedzes nepiska, je pravidlem, ze ovladace adresy neztraceji.
zdeno

Příspěvekod fulda » úte 23 pro, 2025 11:25 am

Jirkátor píše:Krabička je to bezpochyby zajímavá, lež my méně znalí modelářské komunity nemáme tušení, kde lze podobné zařízení koupit. Z doprovodného textu to, ani po opakovaném přečtení, nevyplývá. :(

To už je teď asi stejně jedno. Bylo jich tak málo a zájem tak velkej ... To víš, v hospodě není čas na nějako velkou manufakturní činnost, pivo nečeká.
Jo a kdo mi psal a má zakázáno přijímat SZ, tak tomu jsem jaksi nedokázal odpovědět.

zdeno píše:Nejvetsi problem X3 je signal DCC na pinech 1 a 6 RJ12 6/6.
Pokud bych dnes vyrabel tester, tak dam bargraph na piny 1, 6 a ukazujem kolisani na nich.
Uz jen priblizeni pod 7V je kriticke. Bargraph preto, ze dokaze zobrazit i kratke kolisani, co rucicky meraku nedokazi.

Tak nevím jak X3, já se zabývám pouze LocoNetem, ale jinak ta věc dělá přesně to co píšeš, jen jsou na ní bargrafy dva, jeden pro pinu 1 a 6 označený jako napájení a druhý pro piny 3 a 4 označený jako signál, protože druhý nejčastější problém je nedostatečná terminace, nebo snad úplný výpadek datového signálu.
fulda

Příspěvekod HonzaM » úte 23 pro, 2025 11:37 am

Zdeno, měl bys přestat mást modeláře a moduláře. Pro ovládání vlaků se používá LocoNetový signál produkovaný centrálou, nejčastěji Uhlenbrock. Nic jako jakési X3 žádná centrála z těch co znám neprodukuje. Všechny ovladače které znám nic jiného než LocoNet nepotřebují ani nevyžadují.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod zdeno » úte 23 pro, 2025 12:55 pm

HonzaM píše:Zdeno, měl bys přestat mást modeláře a moduláře. Pro ovládání vlaků se používá LocoNetový signál produkovaný centrálou, nejčastěji Uhlenbrock. Nic jako jakési X3 žádná centrála z těch co znám neprodukuje. Všechny ovladače které znám nic jiného než LocoNet nepotřebují ani nevyžadují.

Loconet je na pinech 3 a 4 rozvodu X3 !!
Dratove ovladace vyzaduji napajeni a to na pinech 1 a 6 rozvodu X3.
x3_1.jpg
zdeno

Příspěvekod prcek » úte 23 pro, 2025 1:40 pm

Děkujeme za názor a posíláme klíčenku.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Pavel-HP » úte 23 pro, 2025 1:54 pm

Vtipný, ale máálo.
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod zdeno » úte 23 pro, 2025 2:25 pm

prcek píše:Děkujeme za názor a posíláme klíčenku.

argumenty mate nejake, nebo jen presne vystihujete sami seba ??
zdeno

Příspěvekod HonzaM » úte 23 pro, 2025 5:51 pm

zdeno píše:
HonzaM píše:Zdeno, měl bys přestat mást modeláře a moduláře. Pro ovládání vlaků se používá LocoNetový signál produkovaný centrálou, nejčastěji Uhlenbrock. Nic jako jakési X3 žádná centrála z těch co znám neprodukuje. Všechny ovladače které znám nic jiného než LocoNet nepotřebují ani nevyžadují.

Loconet je na pinech 3 a 4 rozvodu X3 !!
Dratove ovladace vyzaduji napajeni a to na pinech 1 a 6 rozvodu X3.
x3_1.jpg

Byl jsem na řadě mezinárodních setkáních FREMO kde se jezdí téměř výhradně s FREDy a nikde jsem se nesetkal s rozvodem kterému by někdo říkal X3. Samozřejmě vím, že vlastní LocoNet signál je na pinech 3 a 4, ale rozvodu pro ovladače se jednoduše říká “LocoNet”. Rozvod je od řídící centrály do rozvodu pro ovladače veden prostřednictvím modulu RSCLD kde je na vodiče 1 a 6 přiveden DCC “kolejový” signál, ale rozvodu pro FREDy nikdo neříká X3.ale jen prostě LocoNet. Chceš-li pŕipojit jen jeden nebo pár FREDů, připojíš je jednoduše do zásuvky na všech centrálách označené prostě LocoNet. Žádné X3 nemusí shánět nepotřebuje.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Pavel-HP » úte 23 pro, 2025 7:06 pm

Honzo, jako obvykle zase kecáššš!
X3 i X1 stále žije. Stejně jako IT mimozemšťan.
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod zdeno » úte 23 pro, 2025 7:12 pm

HonzaM píše:Byl jsem na řadě mezinárodních setkáních FREMO kde se jezdí téměř výhradně s FREDy a nikde jsem se nesetkal s rozvodem kterému by někdo říkal X3. Samozřejmě vím, že vlastní LocoNet signál je na pinech 3 a 4, ale rozvodu pro ovladače se jednoduše říká “LocoNet”. Rozvod je od řídící centrály do rozvodu pro ovladače veden prostřednictvím modulu RSCLD kde je na vodiče 1 a 6 přiveden DCC “kolejový” signál, ale rozvodu pro FREDy nikdo neříká X3.ale jen prostě LocoNet. Chceš-li pŕipojit jen jeden nebo pár FREDů, připojíš je jednoduše do zásuvky na všech centrálách označené prostě LocoNet. Žádné X3 nemusí shánět nepotřebuje.

Nikdy jsem nemel zajem prorazit na cizi trhy, teda mne jine trhy, ako Cesko nebo Slovensko nezajimaji.
Aj clanky pisem v cestine a proto su pro cizi kraje nezrozumitelne.
Kedy to uz konecne pochopis a prestanes zbytecne vyryvat a argumentovat IT mimozemstany !! :lol: :lol:
zdeno

Další

Zpět na DCC v praxi