Ovladač Fleischmann Lok Boss (6865)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Ovladač Fleischmann Lok Boss (6865)

Příspěvekod TTmili » sob 27 črc, 2024 8:24 pm

Už nějakou dobu se mi doma válel tenhle poněkud historický kousek, ovladač/centrála/zesilovač z hodně starých digitálních start setů od Fleischmanna. V základní konfiguraci se do něj připojí zdroj a na výstup už jen vodiče od kolejí. Jednoduchými kroky se pak dají v této konfiguraci nastavit 4 různé adresy vozidel na kterých je pak možné ovládat jízdu a celkem 8 funkcí. V tomhle uspořádání mi to celé i perfektně chodí, ale proto jsem si tuhle srandu přecejen nepořizoval.
Mnohem zajímavější je možnost připojit přes loconet ovladač k centrále (v mém případě Daisy II), samozřejmě už bez připojení ke zdroji a kolejím. Ovladač pak funguje vpodstatě dobře, dá se přepínat mezi těmi čtyřmi přednastavenými adresami, ovládat rychlost a i 8 funkcí daného vozidla.

Ale háček se přecejen našel, nebo třeba jen nevím jak na to díky absenci návodu (něco málo je stále ke stažení na stránkách Fleischmanna, ale je to spíš takový ten stručný průvodce než návod, a navíc německy). Pokud je tenhle ovladač zapojený druhým způsobem, tak jsem nedokázal ani náhodou odeslat z centrály novou adresu lokomotivy a tím ovladačem jí převzít. Pokud jsem chtěl do ovladače uložit nové adresy, musel jsem přezapojit vše do schémátka "start set" a načíst do ovladače adresu lokomotivy na kolejích. Zároveň u některé z lokomotiv uměl zobrazit ovladač Daisy II co s ní aktuálně Lok Boss vyvádí (jaké funce jsou seplé a aktuální jízdní stupně), u jiných to naopak vůbec neukazoval (tam mám ale podezření že může jít i o to co je v lokomotivě konkrétně za dekodér).
Nemá někdo s tímhle ovladačem zkušenosti, případně nemá ho někdo doma i s pořádným návodem? Nebo nějaké tipy a nápady co ještě vyzkoušet, jak odeslat adresu z Daisy II tak aby si Lok Boss přijmul. Ono to asi bude dost podobné k odesíláním adres na Fredi ovladače, ale z tím taky zkušenosti nemám, tak nevím jestli jsem postup z návodu k Daisy II pochopil správně.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Re: Ovladač Fleischmann Lok Boss (6865)

Příspěvekod fulda » ned 28 črc, 2024 5:54 am

Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod TTmili » ned 28 črc, 2024 10:47 am

Díky, hned se začnu učit holandsky... Ještě jsem našel jeden, v nějakém rozsypaném čaji, ale to možná byl jen ten průvodce jako mají u Fleischmannů v němčině. No škoda, třeba se najde někdo kdo má ovladač doma s návodem v nějaké lidské řeči.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod HonzaM » ned 28 črc, 2024 11:03 am

TTmili píše:Díky, hned se začnu učit holandsky... Ještě jsem našel jeden, v nějakém rozsypaném čaji, ale to možná byl jen ten průvodce jako mají u Fleischmannů v němčině. No škoda, třeba se najde někdo kdo má ovladač doma s návodem v nějaké lidské řeči.

Jakým způsobem programuješ adresy když to máš připojeno v tom start setu? Jinými slovy, jak ovladač adresu přijme? Podle toho německého návodu se programování adresy zahájí dlouhým stiskem ovladače až začne LED blikat a adresa je naprogramována až opět svítí trvale. Nešlo by pak adresu odeslat z centrály a přijmout obdobně jako na FREDu nebo na OTO?
Naposledy upravil HonzaM dne ned 28 črc, 2024 11:29 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod TTmili » ned 28 črc, 2024 11:19 am

Za běžného provozu svítí LEDka u zvolené lokomotivy, po dlouhém stisku enkodéru se LEDka rozbliká a ovladač si po nějaké době (cca 15 vteřin) uloží na dané pozici adresu lokomotivy co stojí na kolejích.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod fulda » ned 28 črc, 2024 12:08 pm

HonzaM píše:Nešlo by pak adresu odeslat z centrály a přijmout obdobně jako na FREDu nebo na OTO?

Lok Boss je centrála, k tomu už se nepoužívá žádná další centrála. Je to prostě pidi centrála s pidi ovladačem a dají se k tomu připojit až 4 další ovladače.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod PaMi » ned 28 črc, 2024 12:41 pm

TTmili píše:Díky, hned se začnu učit holandsky... Ještě jsem našel jeden, v nějakém rozsypaném čaji, ale to možná byl jen ten průvodce jako mají u Fleischmannů v němčině. No škoda, třeba se najde někdo kdo má ovladač doma s návodem v nějaké lidské řeči.

Lze použít překladač:
https://translate.google.cz/?sl=cs&tl=en&op=translate
Do něj přetáhnete PDF soubor a vypadne Vám viz. příloha.
Přílohy
document.pdf
(499.96 KiB) 68 krát
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod TTmili » ned 28 črc, 2024 5:29 pm

PaMi: Moc děkuju, netušil jsem že google překladač umí i přeložit pdf s obrázky a zachovat tomu hlavu a patu. Ještě jednou moc díky!

Fulda: Ovšem, je to centrála, ale pouze pokud se do ní připojí zdroj a na svorkách se vyvede J a K do kolejí. Pokud se naopak připojí jen kabel od jakékoliv loconet centrály, Lok-Boss funguje jako ovladač se čtyřmi pevně nastavenými adresami (viz. bod 4.3 v tebou nalezeném návodu).

HonzaM: Právě tak jsem to zkoušel, podle návodu k Daisy II na programování FREDu, ale neúspěšně, celou dobu při odesílání z Daisy II blikala navolená LEDka na Lok-Bossu, ale "nedoblikala". A z přeloženého návodu mám trochu dojem, že dálkově odeslat novou adresu do Lok-Bosse půjde jen z TwinBoxu (teoreticky Intellybox od Uhlenbrocku?), se zbytkem si úplně asi nebude povídat.

Z toho pro mě plyne, že si asi do ovladače nastavím 4 adresy natvrdo, a pokud bude třeba některou adresu přenastavit, budu ho muset vypreparovat z ovládacího pultu.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod HonzaM » pon 29 črc, 2024 8:53 am

Domnívám se, že by bylo možné adresu do ovladače (stejně jako do FREDu) poslat funkcí Dispatch, například ovladačem Digitrax DT402. Ovladač Lok Boss uvést do stavu pro příjem adresy (když po dlouhém stisku ovládacího knoflíku začne na ovladači blikat LED příslušně lokomotivy) a poté generovat požadovanou adresu funkcí Dispatch a stisknout ovládací knoflík. LED by přestala blikat a adresa by byla uložena. Ovladač Daisy bohužel funkci Dispatch neposkytuje.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod TTmili » pon 29 črc, 2024 3:33 pm

Vypadá to tak. Jen se Honzo zeptám ať to nemusím hledat, jedná se o vlastnost ovladače Daisy II, a tudíž to nepůjde ani po zamýšlené výměně za RB1110, nebo poté to teoreticky může fungovat?
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod radeksindy » pon 29 črc, 2024 5:27 pm

Ovladač Daisy II (zmíněný v prvním příspěvku) možnost nabídnout adresu pomocí funkce "dispatch" má. Lok-Boss nepoužívá standardní LocoNet příkazy takže si tu adresu z běžné LocoNet centrály nevyzvedne, ani z Daisy, ani z jiné. Předpokládám, že to půjde jen z TwinBoxu. Pokud dobře pamatuji, tak Profi-Boss to uměl.
radeksindy

Příspěvekod TTmili » stř 31 črc, 2024 7:58 pm

Tím se lecos vysvětluje, moc díky. Tím se mi další použití jasně vymezilo.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod HonzaM » čtv 01 srp, 2024 4:59 am

TTmili píše:Vypadá to tak. Jen se Honzo zeptám ať to nemusím hledat, jedná se o vlastnost ovladače Daisy II, a tudíž to nepůjde ani po zamýšlené výměně za RB1110, nebo poté to teoreticky může fungovat?

Výměnou za RB1110 získáš wifi, tedy možnost ovládání mobilem nebo tabletem, možnost ovládání ovladačem Daisy Ii zůstane stejná. Ziskáš také možnost ovládání myší a zpětné hlášsení S88.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Zpět na DCC v praxi