Já bych bral určitě 3-4 komplexní shildy/headery. Když jsem kouknul na Fuldovy odkazy s ukázkama, tak by mi nakonec pro pokusy bylo jedno, kterou formu použiji. Úplně geniální by byl
mini-shield dle BohouseP, do kterého by se zhora pichnulo Nano, z boku by byla šroubovací lišta pro DCC, několik propojovacích kolíků pro připojení k pinům Arduina a části s ACK, zesponu by trčela pinová lišta všech pinů Arduina pro pájivé pole. No a když odhodím skromnost, tak shield pro Nano může být "nudloidní" a mohly by se na něj případně vlézt i můstek s 7805 s možností přepnutí (propojkama) mezi DCC a externím napájením. To když si odladím program a budu chtít výsledek vyzkoušet mimo dosah USB.
Pokud by nakonec řešení byl header, přimlouvám se za boční vývody. Zvláště
tento považuji za povedený, protože v příslušně rozteči počítá s napájením, ale zase umožní pouze dva výstupy (případně 4, když se využije dvouřadá pinová lišta 90st).
Nadhodím vlastní situaci: mám jedno UNO, protože jsem ho dostal ve startovací sadě a kdysi si ještě pořídil LCD-keypad shield. Dnes ale vše dělám s Nano. Vleze se na kontaktní pole, obsahuje USB i Vin, jsou i s A6-A7. A cena mě nebolí při odpálení. Mám udělaný shield se šroubovací lištou pro vybranou sadu pinů a pro pokusnou aplikaci se vleze do krabičky od pomazánky

PS: díky pánové za vaše nadšení, zkouším si sice původní myšlenku nakreslit, ale jde mi to jak psovi pastva

Drátkování na kontaktním poli zvládám podstatně lépe