Micro-mini-pidi-kolajiska I

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Micro-mini-pidi-kolajiska I

Příspěvekod hank » pát 02 srp, 2024 2:26 pm

Dobrý je taky nadjezd silnice II/412 (aka Rooseveltova ulice) nad znojemským depem, který prostor depa dělí skoro přesně na poloviny.
https://mapy.cz/letecka?x=16.0654157&y=48.8575201&z=20
A hned o kousek dál směrem do města překračuje Rooseveltova dalším nadjezdem trať do Okříšek.

Takže jo, pár zajímavých míst se dá najít i v tuzemsku. Třeba to někoho pomůže inspirovat. :wink:
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » pát 02 srp, 2024 5:41 pm

Odbočím - tohle na mě teď vyskočilo: https://www.youtube.com/watch?v=f0k6mglIQ-M
HexTRAK, modulární stavebnice pro malá kolejiště, trochu obdoba Hacker systému, ale menší.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » sob 03 srp, 2024 7:30 am

Trochu odbočka k epocham.

Začátek epochy VI beru, ČD Cargo, od ca 2011 nástup Regiojetu jakožto prvnímu výraznějšímu soukromému dopravci. Tak vnímám epochu VI já, hlavně jako nástup konkurence ČD.

Situace nadále pokračuje, v nedávné době proběhlo dost soutěží a nástup mnoha dalších dopravců, a teď to důležité, na vozby v objednávce krajů a to beru jako další bod zlomu. Ovšem principiálně je to stejné, jen teď do toho přišly peníze krajů. Toto období bych proto nazval VI. b. Od období VI. a se liší zejména množstvím barevných variant vozů dle vzoru krajů. A také nasazení dalších loko řad.

Co se týče kolejí, tendence je stále stejná, redukce stanic, rekonstrukce...

Takže epochu VII bych bral až s nástupem VRT :mrgreen:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Adam96 » sob 03 srp, 2024 8:10 am

Ivan píše:Trochu odbočka k epocham.

Začátek epochy VI beru, ČD Cargo, od ca 2011 nástup Regiojetu jakožto prvnímu výraznějšímu soukromému dopravci. Tak vnímám epochu VI já, hlavně jako nástup konkurence ČD.

Situace nadále pokračuje, v nedávné době proběhlo dost soutěží a nástup mnoha dalších dopravců, a teď to důležité, na vozby v objednávce krajů a to beru jako další bod zlomu. Ovšem principiálně je to stejné, jen teď do toho přišly peníze krajů. Toto období bych proto nazval VI. b. Od období VI. a se liší zejména množstvím barevných variant vozů dle vzoru krajů. A také nasazení dalších loko řad.

Co se týče kolejí, tendence je stále stejná, redukce stanic, rekonstrukce...

Takže epochu VII bych bral až s nástupem VRT :mrgreen:

Ne že by to byl velký rozdíl, ale ČD Cargo vzniklo už v roce 2007. V roce 2008 se pak u ČD začal aplikovat Najbrt.
TT, DCC, ep. IV/současnost. Brejlovec je nejhezčí lokomotiva !
Adam96

Příspěvekod hank » sob 03 srp, 2024 8:28 am

Adam96 píše:Ne že by to byl velký rozdíl, ale ČD Cargo vzniklo už v roce 2007.

Zas to tu nikdo pořádně nečte. :roll: Včera (2. srpna ve 13:47) jsem napsal, že Cargo vzniklo 1. prosince 2007.
hank

Příspěvekod czhunter » sob 03 srp, 2024 11:36 am

[off-topic]
Ona ta kardinální změna (a skoro vše výše zmíněné už jsou jen důsledky) je "organizační oddělení dopravní cesty od dopravců".

Což se v případě ČR legislativně stalo v roce 2003, ale až kolem toho roku 2007-2008 to začalo mít viditelné důsledky (právě to ČD Cargo, soukromníci, značné redukce stanic ...)

A nová epocha podle mě nezačne, dokud nepřijde:
a) podobně velká organizační změna (ale to nevím co by to mohlo být - třeba přeshraniční slučování organizátorů dopravy? Klidně můžou být dráhy ale i znovu (a zase) zestátněny ... důvody by se našly - "národní bezpečnost", "obrana vlasti" a tak)
b) dobře viditelná technologická změna - napadá mě třeba konec dieslové trakce (což tak dnes nevypadá - ale za 20-30 let klidně může být)
[/off-topic]

Ale tohle by mělo být oddělené do jiného tématu.
czhunter

Příspěvekod Dovi » sob 03 srp, 2024 12:10 pm

ad dobře viditelná technologická změna)

Redukce uhlíkové stopy a návrat ke koněspřežné železnici.
S velbloudama místo koní.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod StandaR » sob 03 srp, 2024 12:46 pm

Já teda věřím, že diesel (minimálně jako záloha) tu s námi ještě tak 50 let pobude… věřím a doufám :)
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod hank » sob 03 srp, 2024 12:55 pm

Dovi píše:Redukce uhlíkové stopy a návrat ke koněspřežné železnici. S velbloudama místo koní.

Omyl. Nejvyšší (nebo nejnižší?) stupeň low-tech v železniční dopravě pak budou šlapací drezíny a gravitační vozíky, případně skládací přídavná zařízení na jízdní kola.

Kdyby někoho hlouběji zajímaly možnosti low-tech, nechť nakoukne sem.
hank

Příspěvekod Dovi » sob 03 srp, 2024 1:19 pm

hank píše:
Dovi píše:Redukce uhlíkové stopy a návrat ke koněspřežné železnici. S velbloudama místo koní.

Omyl. Nejvyšší (nebo nejnižší?) stupeň low-tech v železniční dopravě pak budou šlapací drezíny a gravitační vozíky

Není to omyl - v VII. epoše ještě budou otruby a datle potřené pro pohon.
Až dojdou i ty otruby a shnilé datle, přijde epocha VIII - nástup toho, o čem píšeš.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod hank » sob 03 srp, 2024 1:22 pm

StandaR píše:Já teda věřím, že diesel (minimálně jako záloha) tu s námi ještě tak 50 let pobude… věřím a doufám

Ergo: Věříš a doufáš v pokračující energetickou závislost západní civilizace na těch nejhnusnějších a nejpodrazáčtějších režimech, které na zeměkouli existují. Na režimech, kterým naše část světa už desítky let leží v žaludku a které mohou kdykoli, až usoudí, že je to pro ně ekonomicky, politicky nebo vojensky výhodné (nebo až se tam nějaký ajatolláh, král nebo jiný fýrer definitivně zblázní), zavřít kohoutky nebo jednoduše zablokovat logistiku. Zvlášť to druhé by bylo dost jednoduché: Pro uzavření Hormuzské úžiny na začátku Perského zálivu, kudy proudí 40% světového ropného kšeftu, by stačilo šikovně potopit pár velkých tankerů.

Nevím, kolik ti je let. Já už jsem tak starej, že pamatuju první ropnou krizi v r. 1973; byla reakcí na jomkipurskou válku, země OPEC při ní snížily těžbu o pouhých 5% (!!!) a uvalily vývozní embargo na většinu západních zemí. I těch 5% však stačilo na všeobecnou paniku, růst světové ceny za barel ropy na čtyřnásobek, konec západní poválečné prosperity a skoro 10 let trvající hospodářskou krizi.
hank

Příspěvekod hank » ned 04 srp, 2024 6:00 am

Gravitační posun na Taurachbahn: Další námět použitelný při projektování minikolejišť.
https://www.k-report.net/discus/obrazky ... 564992.jpg
https://www.k-report.net/discus/obrazky ... 565133.jpg
Vysvětlení:
https://www.k-report.net/presmerovani/? ... ek=4648960
hank

Příspěvekod hank » úte 06 srp, 2024 9:40 am

Víckrát jsem tu použil pojmu "karikatura". OK. Jestli je něco karikatura, tak je to tohle. Hotové nanokolejiště se dá pořídit i v tuzemsku za nějaké bratru 3000 tuzemské měny (a to je ještě zhruba třetina až polovina z té ceny doprava ze zámoří!), drasticky zkrácená karikatura (plně funkční!) motoráčku KIHA-40 (který byl na japonských lokálkách donedávna podobně všudypřítomný jako M 131.1 nebo 810 v tuzemsku) je u Conrada k mání za pouhých 459 Kč. Napájení dvěma tužkovými bateriemi AA. (Akorát jsem nikde nenašel rozměry toho "kolejiště". Odhaduju to na formát A3, tj. cca 30x42 cm; nejmenší poloměr oblouku Z-kolejiva Rokuhan je 95 mm. Do kufříku typu diplomat jako stvořené.)

Intelektuální rozvička: Jak by v úpravě shorty mohly vypadat česk(oslovensk)é motoráky? Napadá mě třeba M 262.0... :lol:

Edit: Prodává se i hnaný pojezd k té zetkové shorty verzi KIHA-40. Délka 53 mm, další data - jak je u japonských hračkoidů zvykem - nejsou k dispozici.
hank

Příspěvekod hank61 » úte 06 srp, 2024 10:41 am

hank píše:
Intelektuální rozvička: Jak by v úpravě shorty mohly vypadat česk(oslovensk)é motoráky? Napadá mě třeba M 262.0... :lol:

Díval jsem se na skutečnou Kiha 40. Tohle, kdyby někdo udělal ve zdejší kotlině, navíc s všeobecně známým motorákem - to by bylo keců..... :D
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod hank » úte 06 srp, 2024 12:19 pm

hank61 píše:Tohle, kdyby někdo udělal ve zdejší kotlině, navíc s všeobecně známým motorákem - to by bylo keců..... :D

Nepochybuju. Nicméně oba - a s námi celá naše generace - ještě jistě dobře pamatujeme, jak renomovaní němečtí tovární výrobci svého času zkracovali oproti měřítku hlavně v H0 podvozkové osobní vozy, a to někdy i dost drasticky...
hank

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště