Kolejiště v kanclu, segmentovka HO, žst. Podol

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště v kanclu, segmentovka HO, žst. Podol

Příspěvekod Dusan » sob 21 lis, 2015 5:03 pm

Vymyslel jsem dělení segmentů. Spojení segmentů bude pak víceméně trvale, ale pro stavbu a případné "stěhování někdy" jsem to rozkouskoval takto zleva 1 až 5. Dělení je navrženo tak, aby se využilo co nejvíc spojů daných rozvržení vyhybek a flexi. Vyhybky ještě nemám, ale už podle kopií 1:1 mi vychází geometrie trochu jinak. Abych dodržel vzdálenost os 57 mm, budu muset vkládat vložky 20 a 53 mm, aspoň tak mi to vyšlo. Ve WT u vekslí proti sobě vychází taky 20mm, ale za sebou vycházelo jen 45mm.
Použiji topolovou překližku, na bočnice a příčné výztuhy 12mm, horní plocha 10mm. Spoje budu jen lepit+vruty. Pro potřebu výškových rozdílů použiji asi styrodur.
Začal jsem pokukovat po výpravní budově, postavím ji podle budovy Vápenného Podola. Zatím jsem vyguglil, že je se jedná o normálii StEG. Neměl by jste někdo prosím k tomu více, stačí rozměry apod., čeho se dá chytit, díky. Obdobná VB je ve třeba ve Studenci, Podol je její střední část s jedním křídlem, asi.
Přílohy
podol dělení seg..jpg
rozdělení na segmenty, všechny spoje kolmo na osu koleje
studenec.jpg
Studenec
Naposledy upravil Dusan dne stř 16 pro, 2015 3:37 pm, celkově upraveno 2
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod HonzaM » sob 21 lis, 2015 5:24 pm

To šikmé dělení máš předpokládám z důvodu kolmosti rozhraní ke kolejím. Podle mých zkušeností se nemusíš bát ani šikmého řezu kolejí. Dva segmenty mého nádraží mám ve vzájemné poloze fixovány kovovými kolíky v kovových pouzdrech, koleje jsem položll vcelku na spojené panely, zafixoval a pak rozřízl. Mám takhle rozdělené šestikolejné nádraží a nejsou s tím problémy. A mám N-ko, takže požadavek na přesnost styku kolejí je vyšší. Samozřejmě to můžeš udělat jak máš namalováno, ale budeš mít víc starostí s výrobou těch lichoběžníkových rámů.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Dusan » ned 22 lis, 2015 10:43 am

Udělat lichoběžník není problém, spoje chci kolmé na osy kolejí a jak jsem psal max. využiji míst kde spoj prostě být musí, jako třeba zde tady, vyhýbka-flexi.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod HonzaM » ned 22 lis, 2015 1:43 pm

ok, jasné.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Myšpulín » ned 22 lis, 2015 5:21 pm

Protože mám segmentové kolejiště, byl jsem nucen kolej ve smyčce v oblouku R435 říznout šikmo, takže k tečně v tom místě asi při 45°sklonu. Segmenty mají zapuštěná pouzdra z držáků koleček pro židle a v nich čepy z 10-ky kulatiny, následně stažené šrouby. S rozděláváním a spojováním žádný problém, žádné štelování, jen nasadím čepy do pouzder, srazím k sobě, zajistím šrouby a jezdím. V H0 se netřeba bát. Konce kolejí jsou ovšem přiletovány k hlavičkám šroubů.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Dusan » ned 22 lis, 2015 7:30 pm

No, já se toho nebojím :-) Zrovna dumám nad těmi středícími čepy, koukal jsem na Zababov, oni používají nějaké samodomo výrobky, kolečka židlí mně nenapadly, dík. :idea:
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod bluflam » pon 23 lis, 2015 1:25 pm

Dusan píše:... Zrovna dumám nad těmi středícími čepy...

http://www.kovani-mkupr.cz/zbozi/12123/ ... aci-stoly/
bluflam

Příspěvekod MkTT » pon 23 lis, 2015 2:00 pm

MkTT

Příspěvekod michal_n_cz » pon 23 lis, 2015 2:24 pm

Dusan píše:Zatím jsem vyguglil, že je se jedná o normálii StEG. Neměl by jste někdo prosím k tomu více, stačí rozměry apod., čeho se dá chytit, díky. Obdobná VB je ve třeba ve Studenci, Podol je její střední část s jedním křídlem, asi.

tato budova má ruzné varianty - nějaký plánek přikládám. Určitě ještě vyšlo v železničáři Lužec nad Vltavou cc 80-tá léta - tam byla varianta se skladištěm a více či méně podle toho je asi stavebnice od KB model, už teda ne sou pěknou fasádou. Obrázek

Obrázek
nejde mito vložit širší než 800pix možu kvuli čitelnosti poslat větší na mejl. Projekt moc pěknej. Řezat koleje šikmo se neboj - těch 12° je úplně v pohodě - je to rozhodně jednodušší než dělat lichoběžníkové rámy.
michal_n_cz

Příspěvekod Myšpulín » pon 23 lis, 2015 4:00 pm

Jedná se o pouzdra pro otočná kolečka židlí a čepy, jež se do nich vkládají.
http://vlakymyspulin.rajce.idnes.cz/Myspulinovy_vlaky#001.jpg
Ale:
Pouzdra jsou buď z nějaké slitiny hliníku (mám na domácím kolejišti) nebo plastová (mám v kroužku). I ty plastová plně dostačují.
Originál čepy pro domácí kolejiště jsem musel zbavovat pojistných kroužků a zkracovat, pro kroužek jsem je nařezal z 10-ky hlazenky.
Pouzdra jsem zalepoval epoxidem. Mají sice otvory pro šroubky, ale to je myslím zbytečné.
Jediným problémem může být vyvrtání správného otvoru pro pouzdro.
První řešení moc nedoporučuji, protože při odpojeném dílu není čelo tohoto dílu hladké a rovné a nelze na něj díl postavit. U tebe by to nemusel být problém.
Druhé řešení je dle mne moc drahé. 4 ks pouzder a kousek hlazenky vyjde někde do 20 Kč a to je cena za kompletní spoj.
Pokud budeš chtít nějaké další informace nebo fotky, klidně dej vědět.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod mpinta » pon 23 lis, 2015 5:31 pm

Dusan píše:No, já se toho nebojím :-) Zrovna dumám nad těmi středícími čepy

Já jsem to vyřešil takto (odst. Spojení segmentů) http://lokopin.wz.cz/body.php/kolejiste/01_sn.htm
Nýty skoro v každém železářství, chce to jen koupit pár potřebných vrtáků (ty by už měl modelář ale mít).
Levné, přesné.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod Dusan » úte 24 lis, 2015 9:11 am

Ahoj, díky všem za zaslané podklady a tipy, je to inspirující!
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Dusan » stř 16 pro, 2015 3:35 pm

Dorazili vyhýbky, něco flexi kolejí a prkýnka na první dva segmenty. Nastal čas s přípravou. Na stole jsem zkusmo položil levé zhlaví, které bude na prvním segmentu. Rozteče osy kolejí 57mm, abych viděl jak se vejdeme :-)
Nevím, jak mají zkušenost ostatní, ale vyšlo mi při středních vyhýbkách, vložka 45 mm u vekslí "za sebou" a 30mm "proti sobě". Ve WT to pro zajímavost bylo 53 a 20 mm.
Takže se vejdu bohatě, délka čisté koleje ve šturcu bude 360mm a délka prvního segmentu 1090mm.
Přílohy
SAM_5216.jpg
SAM_5218.jpg
Naposledy upravil Dusan dne stř 16 pro, 2015 4:39 pm, celkově upraveno 1
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod hopeter » stř 16 pro, 2015 4:18 pm

No vida už se to hejbá... :D
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Dusan » pon 21 pro, 2015 5:32 pm

Tak už mám všechny veksle, krom těch dvou krátkých k remíze. Ale hlavně se narodily první dva segmenty :-) 109x36 a 129x36 cm. Obvod a žebra jsou latě 60x13, potah 4mm překližka. Všechny spoje jsou prolepeny a sešroubovány. Tuhost naprosto dostačující, ale i tak na to půjde ještě buď 30 nebo 50mm EPS. Hlavně potřebuji zvednout takto celou pláň stanice, protože třetí segment je s mostkem. Překližka vlastně tvoří jen "spojovací"vrstvu, hlavně pro uchycení všeho možného co bude zespodu. Zvolil jsem nakonec kolmé rozhraní. Před dalším dodělám mechanické propojení segmentů na dva čepy a šrouby a v žebrech otvory na káblíky.
Neodolal jsem a musel jsem aspoň na to něco naskládat :-)
Přílohy
SAM_5225.jpg
Zespodu budou jen přepínače polarity srdcovek, rozvod napájení + táhla k vyhýbkám
SAM_5219.jpg
levé zhlaví u šturcu, vpravo chybí levá vyhýbka k remíze
SAM_5222.jpg
vjezdové zhlaví
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště