Jak začít s Digitálem?

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Jak začít s Digitálem?

Příspěvekod Darrick » ned 08 bře, 2026 2:08 pm

Ahoj, mám doma starý Analogový start set N od Roco, jelikož nemám trafo (na vánoce se koupila autodráha ale ta byla na C baterie nebo D a tak bylo použito trafo z Vláčku a celé se to dalo známým a trafo už je fuč) tak netuším zda lokomotiva funguje. Lokomotiva má označení ze předu DB v 200 035, nárazníky jsou fuč a netuším zda funguje.
Tak bych měl dotaz jestli se oplatí jít do FLEISCHMANN 5170006 Z21 START nextGen Digital Set. nebo začít setem od jiného výrobce? Budou pasovat koleje?
To co bych velice ocenil by bylo možnost ovládat kolejiště přes PC nebo mobil, takže mám dotaz zda Z21 START nextGen lze připojit k normálnímu routery a získat tak mobilní přístup nebo jestli je nutné vyměnit stávající router za kompatibilní (co jsem koukal na itvlaky tak to je šrot co neumí 5ghz a 1 Gbit/s s tím by bylo jako se vrátit zpět o 15 let v čase).
Také jak by fungovalo ovládání výhybky, chtěl bych set doplnit o rozšíření B-E (jestli to utáhne jedno trafo nebo je potřeba další zdroj), jestli tam nějaký mechanismus na přehazování je nebo je potřeba dokoupit a jestli je možné ten mechanismus na přehození výhybky schovat aby nešel vidět na případném kolejišti?

Případně jestli by někdo věděl o možnosti jak upravit zmíněnou lokomotivu DB v 200 035 za něco z Českých luhů a hájů, na stránce lepty jsem našel ale není uvedeno na jaký podvozek je karosérie. případná možnost předělání do digitálu.

Předem děkuji za rady.
Darrick

Re: Jak začít s Digitálem?

Příspěvekod rawen » ned 08 bře, 2026 8:28 pm

Ahoj.
Nejlevnější bude začít odznovu. S digitálem máš taky pravdu, existují podstatně levnější centrály, připojitelné na jakoukoliv wifi.
Otázkou je, zda s novým začátkem nezměnit třeba i měřítko - kvůli výběru lokomotiv a vagonů tvé oblíbené epochy a doprace.

Vůbec nejideálnější je uvést svoji (přibližnou) polohu a hledat kamaráda nebo klub z okolí. Jedna návštěva u kolejiště obvykle vydá za dlouhé vypisování u kompu. A můžeš si pak říct "takhle to chci / nechci".

Měj se fajn, Radek
rawen

Příspěvekod HonzaM » ned 08 bře, 2026 10:04 pm

Podívej se třeba na www.1ku160.cz, tam nějaké informace které potřebuješ najdeš.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod fulda » pon 09 bře, 2026 8:36 am

Darrick píše:Ahoj, mám doma starý Analogový start set N od Roco,...

poměrně zásadní otázka je, jak je ten set starý. Ale za posledních zhruba 15 let jsou kolejiva celkem kompatibilní. Maximálně budeš potřebovat přechodové spojky, pokud budeš kombinovat moc vzdálená kolejiva.
S lokomotivou a její digitalizací to může být komplikovanější.

Darrick píše:Tak bych měl dotaz jestli se oplatí jít do FLEISCHMANN 5170006 Z21 START nextGen Digital Set. nebo začít setem od jiného výrobce?

Jen si dovolím upozornit na jednu drobnost - nextGen sety mají termín uvedení na trh Q4/2026 a nikdo je zatím neviděl, takže je těžké k nim něco říci. Popisek mají dobrý, ale jestli se někdy někde objeví něco jako třeba "aktivační sada" nebo tak něco, to nikdo moc nedokáže říci.

A ještě tradiční rada - pozor na rady od lidí, kteří propagují "strašně výhodné" výrobky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Darrick » pon 09 bře, 2026 2:17 pm

Měřítko chci N. Jelikož v L nejsou CZ lokomotivy jen postav si sám.
Žel správa CZ ale je možné že bych chtěl aby tam profičel Shinkansen
Epocha: vážně? koukněte se ven buď vám profičí Pendolíno nebo Regiojet či Elefant Regiopanter ,nebo E479.1063+4 nebo to byl 131 013-5 + 14-3 nějak mezi nimi nevidím rozdíl, minulí týden parkoval a nebo nějaká E499. Občas tu profičí i parní lokomotiva (jednou ročně) jen netuším jaká. takže odpověď je Mix jako v reálném světe jen ten Shinkansen se do našich luhů a hájů nehodí. Prostě to co se najde ve velikosti N.
byl jsem na Model Festival kde všichni měli analog tak tam bych moc rady ohledně digitalizace nehledal, v sobotu chci jet na hrad, snad tam někdo bude mít digitál. Jinak Ostrava Střed má Analog ale nejsem si jistý jestli velké kolejiště nebylo se zvukem, Zámek Studénka si už moc nevybavuji a Království železnic vždy když jsem chtěl něco natočit tak najel noční režim tak ani netuším jestli tam byl digitál nebo analog ale v tak velkém měřítku by to asi na analogu dost zaměstnávalo.
Přibližná poloha by byla Ostrava ale ta je celkem z ruky tak napíšu Karviná i když jízdné tam taky není dvakrát levné (jestli autobusem od baráku nebo vlakem z města/vesnice jak nás považují Třinečáci).
Tak ten N set je cca 30 let starý možná 35? Ano to s tou kompatibilitou mi říkala paní z Olomouce, když jsem byl v Ostravě na hlavním nádraží jsem myslel že mi paní prodavačka snad dá po tlamě, když jsem jí ukázal koleje, sdělila mi že to jsou normální koleje které se prodávají teď pod FLEISCHMANN. Takže chybějící kolej z okruhu mám, ale nemám trafo.

Co se týče jiných setů tak jsem našel jen ten FLEISCHMANN 5170006 za dobrou cenu, asi neumím hledat ale kde kouknu na web tak tam N nikdo nemá a nebo už je cena celkem vyšší a nebo KATO kde nějak nepadli vláčky do oka, nevím připadají mi plastové? právě proto bych chtěl vědět který digitál je nejlepší. pravděpodobně to budu mít doma na koberci a vytáhnu to někdy jednou za rok abych si zklidnil nervy. Nemám místo na stavbu kolejiště jelikož všechen prostor zabírá 1x Postel 1x stůl na něm místo sotva na podložku pod myš jinak plný bordelu jako kalendář a konev na čaj, 1x PC v Big Tower, 2x Knihovna Billy jedna do poloviny plná mangou a komiksy a dvě knižní série zbytek zabírá lego 1989-1997, 2009, 2015 a novější, a obývací stěna kde mám oblečení, oblečení do práce, další lego, nějaké papíry fotoalba a airsoft, pak věci k PC jako krabice kabely zdroj větráčky klávesnice či myši, nějaké to falešné lego a poslední je skříň která je plná lego kostek či setů k sestavení jen není je kam dát.
Ještě něco dopsat?
Darrick

Zpět na Začátečnické dotazy