Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly (původní téma)

Příspěvekod j-novis » stř 17 pro, 2014 9:55 pm

mizl píše:Ahoj nejsem sice modulář a možná ani ten pravý jakožto rádce.
Nicméně si myslím, že vzdálenost kolejí je závislá na dvou faktorech. Použitou geometrii kolejiva a průjezdným profilem dle Nem 102 (aspoň myslím, že se jedná o 102ojku)

Michal

Michale máš pravdu. Podle NEM 102 je minimální průjezdní profil 38mm na přímé koleji a v oblouku se musí rozšířit o 6mm. Takže si myslím, že 43mm u Tilliga a 44mm u Kuehna je naprosto v pohodě.
Digitál , 1:120
j-novis

Příspěvekod Janek.KP » čtv 18 pro, 2014 6:33 am

j-novis píše:
mizl píše:Ahoj nejsem sice modulář a možná ani ten pravý jakožto rádce.
Nicméně si myslím, že vzdálenost kolejí je závislá na dvou faktorech. Použitou geometrii kolejiva a průjezdným profilem dle Nem 102 (aspoň myslím, že se jedná o 102ojku)

Michal

Michale máš pravdu. Podle NEM 102 je minimální průjezdní profil 38mm na přímé koleji a v oblouku se musí rozšířit o 6mm. Takže si myslím, že 43mm u Tilliga a 44mm u Kuehna je naprosto v pohodě.

Kluci, díky za odpovědi, normy NEM znám a jejich znalost je minimální podmínkou pro plánování a stavbu modulů/kolejiště. Jako varování mi byl příklad jednoho kolegy modeláře, který měl staniční koleje v oblouku a průjezd vlakových souprav byl v pořádku pouze do doby, než nainstaloval nádražní lampy... :shock:

Osová vzdálenost kolejí v oblouku není paušálně 6mm, ale může se dle uvažované délky vozu v provozu a poloměru zatáčky měnit

Takže pokládám dotaz znovu směrem k TT modulářům :) - pokud stavíte stanice místní dráhy ( "lokálku" ) dle skutečné předlohy, dodržujete osovou vzdálenost staničních kolejí dle předlohy - například 4750mm ve skutečnosti, převedeno do měřítka TT 39,583333333, zaokrouhlíme na 40mm ;) což mi přijde dost málo...
Nebo se přizpůsobujete geometrii použitého kolejiva?

P.S.
http://parostroj.net/modely/stanice/nastupiste.htm
ČSD, IV epocha, TT, digitál
Janek.KP

Příspěvekod T 478 3022 » čtv 18 pro, 2014 8:04 am

Janek:
Ano,dodržujeme osovou vzdálenost.Odkaz na kolegovy Mutěnice.
http://www.modulybrno.cz/mutenice-stavba-stanice
T 478 3022

Příspěvekod Barbucha » čtv 18 pro, 2014 8:18 am

My obezřetnější máme kromě šablony na kolejišti ještě dva Ypsilony, které odhalí jakýkoliv prohřešek.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Luděk » čtv 18 pro, 2014 8:21 am

40 mm mám i v Kloboukách. Pokud jako výhybky použiješ EW 3 tak je potřeba je zkrátit tak aby za srdcovkou zůstaly pouze dva průběžné pražce.
Luděk

Příspěvekod Janek.KP » čtv 18 pro, 2014 8:45 am

:T 478 3022 a Luděk
Ovšem uvažovat i o výměně prutů za PECO IL3 CODE 75, to už bude nad moje schopnosti... :(
Díky moc za odpověď :)
Janek.KP

Příspěvekod Morris Zapp » čtv 18 pro, 2014 8:59 am

Janek.KP píše:Takže pokládám dotaz znovu směrem k TT modulářům :) - pokud stavíte stanice místní dráhy ( "lokálku" ) dle skutečné předlohy, dodržujete osovou vzdálenost staničních kolejí dle předlohy - například 4750mm ve skutečnosti, převedeno do měřítka TT 39,583333333, zaokrouhlíme na 40mm ;) což mi přijde dost málo...
Nebo se přizpůsobujete geometrii použitého kolejiva?

Já jsem barbar :wink: , takže nechávám Tilligových 43 mm. Ovšem třeba na dvojkolejce jsme si nanormovali 34 mm - ono to MNOHEM líp vypadá...
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod Luděk » čtv 18 pro, 2014 1:29 pm

:Janek.KP
Však výšku prutu můžeš nechat původní, ta na osovou vzdálenost nemá vliv.

:Morris Zapp
Vzhledem k tomu, že dle NEM 102 je průjezdný průřez 38 mm. tak 34 mm. je poněkud málo.
Luděk

Příspěvekod Janek.KP » čtv 18 pro, 2014 1:51 pm

Luděk píše::Janek.KP
Však výšku prutu můžeš nechat původní, ta na osovou vzdálenost nemá vliv.

:lol:
to jsem pochopil.
poznámka o výměně prutů byla z důvodu mé marné snahy maximálně se modelem přiblížit předloze ( jak to dopadne, je věc druhá :). Kupříkladu TT Filigran znám, ale zavrhl jsem z důvodu ceny, jenže v momentě, když použiji EW3, a překresluji menší stanici, tak výsledný plánek vypadá v porovnání s "leteckým pohledem" jinak. Prostě EW3 jsou kratší a budu muset sáhnout po nějakém kompromisu, co upřednostním - nebo budu ještě pár let šetřit ;) ambice vyrábět vlastní výhybky nemám
Naposledy upravil Janek.KP dne čtv 18 pro, 2014 4:21 pm, celkově upraveno 1
Janek.KP

Příspěvekod Morris Zapp » čtv 18 pro, 2014 1:57 pm

Luděk píše:Vzhledem k tomu, že dle NEM 102 je průjezdný průřez 38 mm. tak 34 mm. je poněkud málo.
Jenomže na osovou vzdálenost kolejí se použije nikoliv NEM 102, nýbrž NEM 112.
Morris Zapp

Příspěvekod Luděk » čtv 18 pro, 2014 5:17 pm

Máš pravdu, to bude tím, že dělám lokálku a tahle norma mi unikla.
Luděk

Příspěvekod milan ferdián » čtv 18 pro, 2014 5:40 pm

Janek.KP píše:poznámka o výměně prutů byla z důvodu mé marné snahy maximálně se modelem přiblížit předloze ( jak to dopadne, je věc druhá :). Kupříkladu TT Filigran znám, ale zavrhl jsem z důvodu ceny, jenže v momentě, když použiji EW3, a překresluji menší stanici, tak výsledný plánek vypadá v porovnání s "leteckým pohledem" jinak. Prostě EW3 jsou kratší a budu muset sáhnout po nějakém kompromisu, co upřednostním - nebo budu ještě pár let šetřit ;) ambice vyrábět vlastní výhybky nemám

A vždy bude vypadat jinak.Musel by jsi pro stavbu stanice použít autentické výhybky soustavy "T",aby oční pohled ti sedl s leteckým.
Výhybky EW3/207/R984/12° je nejlepší řešení s kompromisem pro stavbu stanice v modelové velikosti TT/1:120.To že jsou u TILLIGU osy kolejí 43 mm,tak to vůbec neřeš.Musel by jsi výhybky délkově upravovat,což je problém,protože vedený oblouk výhybky je od začátku až na konec výhybky.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Janek.KP » čtv 18 pro, 2014 7:26 pm

Teď nad tím plánkem sedím, ale mám pouze TILLIG šablonu s EW3 a tedy úhel odbočení 12°. Tomáš, co staví Mutěnice, provedl úpravu výhybek na 10°, takže mu asi vzdálenosti +-vycházejí. Já jsem zkrácením osové vzdálenosti na 40mm a "abytovycházelopohledově" následným posunům budov a ramp vůči zkráceným výhybkám přišel o 200mm na první dopravní koleji :shock: ( 1110mm původně a 910mm po úpravě ) Výsledek bych přičetl vlastní touze po dokonalosti bez patřičných znalostí a dovedností :( mnoho povolaných, málo vyvolených...
Asi ponechám osovou vzdálenost osovou vzdáleností a stanu se taky 43mm barbarem :twisted:

P.S. Asi Ti radši, Milane, zpracuji do nějaké použitelné formy informace z Metazu...
Janek.KP

Příspěvekod Morris Zapp » čtv 18 pro, 2014 7:39 pm

Co to buduješ, jestli to není tajný?
Morris Zapp

Příspěvekod Janek.KP » čtv 18 pro, 2014 8:05 pm

Zatím nic, zkouším si ještě jednou cvičně překreslit stanici Kouty nad Desnou, jsem si říkal, kdybych to nějak upravil... překreslil... vygumoval, roztrhal a VYHODIL, tak bych udělal nejlíp :!:
:mrgreen:
Janek.KP

PředchozíDalší

Zpět na Moduly