A... tak Walburg, no nebylo jméno ani na pultu.
To co popisuje Martin je klasika toho když za spádovištěm mám už zhlaví a koleje v rovině, pak je ten průběh rychlosti odvěsu jak popisuje Martin. To mohlo v dávných dobách fungovat, kdy tam po kolejích v reálu běhala banda zarážkářů a brzdila vozy zarážkama, ale to v modelu nejde. Takže model by měl reflektovat fyzikální zákony a ne být prostou kopii reálu.
Před 30 lety jsem byl na tehdy nové seřaďovačce Wien Kledering, která pro úpravu rychlosti odvěsů používá "hydrailické tlumiče" - takové hříbečky vedle kolejnice které stlačuje jedoucí kolo - okolkem - čím rychleji najede tím více brzdí, to opět v modelu neumíme, takže jedině to zachrání regulace sklonem. Brzdění " jemným kartáčkem" - ano to je reálné ale musel by být na aspoň polovině délky koleje rozdělené do sekcí samostaně vysouvatelné....
Ale podívejme se jen letmo na ten Kledering, nechtělo se mi skenovat diáky, tak jsem si z webu vypůjčil novější fotky

tady je vidět jak hříbky tak použití symetrických výhybek - zachování rovnoměrného jízdního odporu
tady detail na hříbky, je jich tam tisíce, když jsem tam byl já koleje byly bez trávy
Jinak je vidět, že směrové jsou níže v terénu, stejně tak bylo třeba Přerov levé, dnes neexistující, Ostrava pravé + levé v rovině sune se na kopec přímo z vjezdových kolejí, Přerov pravé kolej výtažná vyvýšena...... řešení různá
Když se vrátím k modelům a ke zkouškám jízdního odporu vozu - který je pro fungování spádoviště důležitý - tak poznatek z mých testů - vozy s mosaznými pouzdry ložisek nepatří k těm nejlépe jezdícím, holt kombinace kvalitní plast + ocel je lepší.