Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod depo201 » úte 10 kvě, 2011 12:42 pm

Je to docela diskutabilní.

1) chceme fungovat jako klub? Mít společné projekty, financovat do budoucna i klubové (společné) moduly, pozveme mezi nás další stejně postižené, chceme vytvořit i něco víc než to co budu užívat doma? Sestavím layout na vlastním digi systému, dle vlastních pravidel? Pokud si odpovíme na většinu otázek ano, pak je web jednoznačně přínosem

2) bude se naše moduliště skládat pouze z modulů, které slouží jako doplněk (našeho-vašeho) domácího kolejiště (Airwar, Lubomír), popřípadě moduliště (Mirek) a setkání budou probíhat 2x ročně pouze za účasti nás kamarádů v malém prostoru, za účasti max 20ks modulů. Pak web smysl dle mého názoru nemá. A nemají smysl ani další normy, až na normo čela a dejme tomu barvu štěrku, kolejiva a to nemluvím o plánech na skrytá nádraží a další moduly navíc. Je totiž lepší svoje moduly přizpůsobit domácímu kolejišti a použít pouze "základni" normy tak aby byla dodržena sjízdnost a kompatibilita.

Zjistil jsem, že toto je pro mě docela důležitá otázka, kterou bych rád vyřešil v blízké budoucnosti.

Například Zababov používá jiný digi systém (Loconet), a tyto centrály spolu nechodí (Roco/Lenz). Což není problém při velikosti mé staničky, kde dvě koleje napojím přes banánky téměř stejně jako modul krajiny, ale u větší stanice je nutné "obstarat" svůj úsek kolem stanice vlastní výkonou centrálou. Dále se používají Fredy na ovládání souprav, zjednodušeně, ta obsluha je naprosto odlišná od toho, co jsme viděli na Slovácku.

Pak i já, jakožto stavitel stanice se musím rozhodnout, jakým normám svoje moduly přizpůsobím a jakým směrem se vydám, protože jsem pouze modulář a jezdit v provozu budu pouze na setkáních. Jasně, mohu příslušenství Bořetic (veksle, návěstidla) ovládat přes Roco myš a do trakce mít puštěný jiný DDC systém. Ale u větších stanic to nebude možné, i když trakce musí být oddělena od příslušenství .
depo201

Příspěvekod Tomas_C. » úte 10 kvě, 2011 12:55 pm

TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod milan ferdián » úte 10 kvě, 2011 12:58 pm

Zde právě zaleží,kterou cestu se dáte.Buď:
---- luhačovickou - posílaní souprav ze stanice do stanice (akce HLUK)-výhoda mimimální počet lidí při obsluze
----zababovovskou-vlakové soupravy mají svého mašinfíru (fred)-nevýhoda,zde již počet lidí stoupá
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod depo201 » úte 10 kvě, 2011 12:59 pm

Ještě to s dovolením doplním.

Staviteli krajiného modulu je samozřejmě jedno, jakou "štávu" pustí do banánků, které jsou normou dané.
Staviteli staničního modulu už to jedno není, neboť on vybavuje svoje okolí signálem pro lokomotivy.

U nás jsme zatím neprobírali, jak bude fungovat provoz. Pro pár modulů do začátku a dvě malé stanice jistě postačí jedna centrála (třeba LZV100) a slave ovladače (Multimouse, Compact). Ale nemusí to postačovat do budoucna právě z důvodů , které jsem uvedl výše....
depo201

Příspěvekod airwar » úte 10 kvě, 2011 1:11 pm

depo201 píše:Je to docela diskutabilní.

1) chceme fungovat jako klub? Mít společné projekty, financovat do budoucna i klubové (společné) moduly, pozveme mezi nás další stejně postižené, chceme vytvořit i něco víc než to co budu užívat doma? Sestavím layout na vlastním digi systému, dle vlastních pravidel? Pokud si odpovíme na většinu otázek ano, pak je web jednoznačně přínosem

2) bude se naše moduliště skládat pouze z modulů, které slouží jako doplněk (našeho-vašeho) domácího kolejiště (Airwar, Lubomír), popřípadě moduliště (Mirek) a setkání budou probíhat 2x ročně pouze za účasti nás kamarádů v malém prostoru, za účasti max 20ks modulů. Pak web smysl dle mého názoru nemá. A nemají smysl ani další normy, až na normo čela a dejme tomu barvu štěrku, kolejiva a to nemluvím o plánech na skrytá nádraží a další moduly navíc. Je totiž lepší svoje moduly přizpůsobit domácímu kolejišti a použít pouze "základni" normy tak aby byla dodržena sjízdnost a kompatibilita.

Zde je podle mě jádro pudla, pokud to bude jen náš malý privátní projekt, tak společné stránky nemají smysl, pokud ovšem budeme chtít být otevření, pořádat v budoucnu akce či se jich účastnit, či případně pokud budeme chtít získat dlaší "blázny" pro naši věc, budou stránky nutností. Zatím bych to nechal na zvážení.

depo201 píše:Například Zababov používá jiný digi systém (Loconet), a tyto centrály spolu nechodí (Roco/Lenz). Což není problém při velikosti mé staničky, kde dvě koleje napojím přes banánky téměř stejně jako modul krajiny, ale u větší stanice je nutné "obstarat" svůj úsek kolem stanice vlastní výkonou centrálou. Dále se používají Fredy na ovládání souprav, zjednodušeně, ta obsluha je naprosto odlišná od toho, co jsme viděli na Slovácku.

Pak i já, jakožto stavitel stanice se musím rozhodnout, jakým normám svoje moduly přizpůsobím a jakým směrem se vydám, protože jsem pouze modulář a jezdit v provozu budu pouze na setkáních. Jasně, mohu příslušenství Bořetic (veksle, návěstidla) ovládat přes Roco myš a do trakce mít puštěný jiný DDC systém. Ale u větších stanic to nebude možné, i když trakce musí být oddělena od příslušenství .

Rozdíl mezi Loconetem a Xpressnetem není zásadní, do kolejí by mělo jít z obou systémů totéž. Rozdíl je ve sbernici kteou se k centrále připojují řídící a snímací periferia jako myši, či ohlasové moduly a podobně. Fredy je jednoúčelový ovladač na jednu lokomotivu. Já za sebe nevidím důvod si domů pořizovat centrálu a lokmaus pod Loconetem, je to dražší, má to horší podporu od výrobce, nulová konkurence výrobců.

Na druhou stranu pokud to bude nutné, je možné dle návodu co jsem na netu našel postavit centrálu a i ty Fredy. To je ale zatím spíše vzdálená budoucnost.

Jo a jen tak mimochodem, příští rok bude setkání Zababováků v Rokytnici, ej to jenom TT a do února 2012 bychom se měli rozhodnout, zda bychom se chtěli jako sekce také zůčastnit, pak se plánuje Layout a mohli by nás do něho zahrnout. Říkám to aby byla motivace... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod mlha » úte 10 kvě, 2011 1:55 pm

depo201 píše:Je to docela diskutabilní.

Zjistil jsem, že toto je pro mě docela důležitá otázka, kterou bych rád vyřešil v blízké budoucnosti.

Například Zababov používá jiný digi systém (Loconet), a tyto centrály spolu nechodí (Roco/Lenz). Což není problém při velikosti mé staničky, kde dvě koleje napojím přes banánky téměř stejně jako modul krajiny, ale u větší stanice je nutné "obstarat" svůj úsek kolem stanice vlastní výkonou centrálou. Dále se používají Fredy na ovládání souprav, zjednodušeně, ta obsluha je naprosto odlišná od toho, co jsme viděli na Slovácku.

ono je to těžké se rozhodnout jak...
my razíme cestu odděleného ovládání stanice od DCC v kolejích,má to svoje obrovské výhody v tom,že nebudou kolidovat adresy příslušenství,takže je velká pravděpodobnost,že nebudeš svým komplem přehazovat vekslu na nádraží na druhé straně layoutu.Zababov nemá určené normy na ovládání stanic,tam to záleží na majiteli,viděl jsem řízení přes tco panel i řízení mechanické.
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod MirekTT » úte 10 kvě, 2011 2:13 pm

Za sebe můžu říct, že pro společná setkání dodám pět, možná šest krajinných modulů, stanici v.P. a pořád bádám nad Markovým točnovým rozřazovačem, takže možná by byl i skryťák. To vše počítám jak pro setkání, tak pro provoz doma.

Co se elektroniky týče, koleje jsou jasné, ale za sebe říkám, má smysl digitalizovat příslušenství malé staničky, když na setkání se u ní předpokládá obsluha? Neí pak jedno, jestli pohybem ruky nutným k přehození výměny obsluhujeme počítačovou myš, analogové tlačítko, nebo mechanické táhlo?
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod milan ferdián » úte 10 kvě, 2011 2:28 pm

MirekTT píše:Co se elektroniky týče, koleje jsou jasné, ale za sebe říkám, má smysl digitalizovat příslušenství malé staničky, když na setkání se u ní předpokládá obsluha? Neí pak jedno, jestli pohybem ruky nutným k přehození výměny obsluhujeme počítačovou myš, analogové tlačítko, nebo mechanické táhlo?

Jednoduché stanice nepotřebují stálou obsluhu.Zde stavění výměn mají na starosti manšifíři.U těchto staniček máme malé ovladací pultíky,kde si postavíte dle potřebnou vlakovou cestu.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod depo201 » úte 10 kvě, 2011 2:47 pm

milan ferdián píše:
MirekTT píše:Co se elektroniky týče, koleje jsou jasné, ale za sebe říkám, má smysl digitalizovat příslušenství malé staničky, když na setkání se u ní předpokládá obsluha? Neí pak jedno, jestli pohybem ruky nutným k přehození výměny obsluhujeme počítačovou myš, analogové tlačítko, nebo mechanické táhlo?

Jasně, způsob ovládání příslušenství je na autorovi stanice. když tam budeš mít lanovod napojený na souseda, ten ti po signálu zatáhne a přehodí vesklu :), tak je to tvoja věc, pokud to bude sjízdné :D. Já to zmiňoval spíš v kontextu s větší stanicí, kde už je nutná jak centrála pro signál do koleji a předstaničních úseků, tak zesilovač (díky odběru více souprav)

V zásadě jde o to, stanovit pravidla provozu souprav a digitálu obecně pro náš spolek a hlavně vyvodit závěr, jak to celé pojmeme. jestli bod 1 nebo 2

Víš že já jsem magor, který je schopný za 2 týdny rozkrájet 2 tabule na formátce a nařezat patnáct modulů, otázka je co chceme jako celek. To mi zatím není jasné....
depo201

Příspěvekod Morris Zapp » úte 10 kvě, 2011 3:11 pm

airwar píše:Jo a jen tak mimochodem, příští rok bude setkání Zababováků v Rokytnici, ej to jenom TT a do února 2012 bychom se měli rozhodnout, zda bychom se chtěli jako sekce také zůčastnit, pak se plánuje Layout a mohli by nás do něho zahrnout. Říkám to aby byla motivace... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A když se rozhodnete do listopadu, tak můžete přijet do Zákup :wink:
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod Morris Zapp » úte 10 kvě, 2011 3:16 pm

mlha píše:my razíme cestu odděleného ovládání stanice od DCC v kolejích,má to svoje obrovské výhody v tom,že nebudou kolidovat adresy příslušenství,takže je velká pravděpodobnost,že nebudeš svým komplem přehazovat vekslu na nádraží na druhé straně layoutu.Zababov nemá určené normy na ovládání stanic,tam to záleží na majiteli,viděl jsem řízení přes tco panel i řízení mechanické.

Přesně tak. Jediná norma je ta, že pokud je ovládání přes DCC, tak musí být oddělené od DCC pro trakci. A pro trakci by měl majitel stanice dodat zesilovač, nikoliv centrálu - ta je společná pro celý layout. A ty zesilovače jsou pro DCC jednotné - tedy majiteli stanice netřeba řešit rozdíl mezi Loconetem a Xpressnetem, vsjo rávno.
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod MirekTT » úte 10 kvě, 2011 3:21 pm

depo201 píše:hlavně vyvodit závěr, jak to celé pojmeme. jestli bod 1 nebo 2

Já pokud si vzpomínám, tak na větší modulovou stanici koncipovanou jako společný klubový projekt nikdo ze spolku neřekl ne. Dohady byly jen o předloze. Taky jsme mluvili o éšopíku. Zde je třeba si říct, zdali zisk bude směrován pouze zúčastněným jednotlivcům, nebo půjde o klubový kapitál, ze kterého budou financovány společné akce. A pak je tady možná zákonná povinnost registrovat klub jako občanské združení. Řekněme za rok za dva, až se to rozjede víc. A s tím související povinnosti jako vedení účetnictví, valné hromady, volby a další kraviny, stejně jako má Zababov.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » úte 10 kvě, 2011 6:26 pm

MirekTT píše:... A pak je tady možná zákonná povinnost registrovat klub jako občanské združení. Řekněme za rok za dva, až se to rozjede víc. A s tím související povinnosti jako vedení účetnictví, valné hromady, volby a další kraviny, stejně jako má Zababov.

Hlavně nám to nechtěj znechutit v zárodku ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod depo201 » úte 10 kvě, 2011 6:56 pm

Morris Zapp píše:Přesně tak. Jediná norma je ta, že pokud je ovládání přes DCC, tak musí být oddělené od DCC pro trakci. A pro trakci by měl majitel stanice dodat zesilovač, nikoliv centrálu - ta je společná pro celý layout. A ty zesilovače jsou pro DCC jednotné - tedy majiteli stanice netřeba řešit rozdíl mezi Loconetem a Xpressnetem, vsjo rávno.

Díky za vysvětlení, jsem trouba. Pak je vše vyřešeno....
depo201

Příspěvekod milan ferdián » úte 10 kvě, 2011 6:56 pm

Pánové,vykašlete se na to,co až někdy možná bude.Soustřeďte se na to ,na co vám zatím stačí síly,prostředky a čas.Dotáhněte základní moduly dokonce,pokuste se zorganizovat svoje první vlastní soukromé setkání.Pak uvidíte.
Velké stanice mají zatim čas a ty vám neutečou,nemluvě o úředničině,když po ni tak toužíte :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly