Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » ned 20 pro, 2015 9:56 am

V denním světle jsem udělal jednu fotku jak moduliště vyplnilo pokoj, zůstalo ještě místo pro práci u pracovních stolů. Původně jsem počítal, že obsluha bude mimo ovál - no jak se doprostřed dostanete - jedině po čtyřech :lol: , ale nakonec je ten prostor uprostřed dobrý, je odtud pěkný pohled na jedoucí vlak, proto jsem oblouky spíše situoval na nízký násep - rozhraní E podle Frema a většinou v kombinaci s B - ale kopec vně oblouku.
Pro DCC použity standardní komponenty používané na Fremo modulech - Loconet zásuvky, Fredy, centrála, kabeláž a držák na Fredy. Doma používám i ovladač Evka pro Loconet od Zdena, kde si můžu navolit libovolnou adresu lokomotivy a nemusím měnit Fredy - ten přísluší vždy k jedné lokomotivě a změna lokomotivy se dá udělat pouze z centrály.
Oblouky jsou postaveny na nohách od Lipové, zkrácených na 90 cm (jsou od prvopočátku skládací - 130/90 cm), upevnění klasicky OstraMo dvěma vratovými šrouby - vrtáno do modulu přes šablonu, práce na jeden modul 5 minut.
Nyní bude následovat nastříkání kolejnic (Agama rez) a pražců (Agama F3M), pak už bude štěrkování a první vrstva floků. A budu se muset vypořádat s pilíři a opěrnými stěnami mostu - zatím se mi do toho nechce, protože průběžné podloží pod kolejemi přes most mne k rychlé akci nenutí.

Když se tak ještě na moduliště dívám, tak vložením 30 cm modulů do obou stran oválu lze místo zastávky vložit zastávku s nákladištěm H.Heřmanice (musel by se vložit přechod s čely B-E, protože H-Heřmanice mají čela E-B) a na opačné straně prodloužení modulem 30 cm B-B. Ale to už u pracovních stolů pracovat nepůjde :D , stojí to za vyzkoušení - vhodné moduly jsou, jeden mi leží doma a jeden v klubu :-). V tomto je variabilnost modulů k nezaplacení. Ještě jsme s Radkem "domluveni" na výrobě 2x oblouk R 700 mm, ale jen 30 stupňů (bez nohou) - můžeme pak otočit na 90 stupňů, což na průchod přes dveře bude nutné.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 22 pro, 2015 5:42 am

Celý popis vzniku "domácích modulů" s rozhraním dle standardu Fremo popíšu v článku na webu OstraMo. Možná ještě jednou důvody a použitá řešení:
- mám moduly dle standardu Fremo, chci se nadále účastnit provozních setkání s těmito moduly
- doma jsem měl vždy postavenu část svých modulů - odbočku, část Lipové, zastávku - v rozsahu jak se do místnosti vejde, z důvodu práce na nich a taky ať mám kde zkoušet vozidla
- toto řešení pro zkoušky vozidel nevyhovuje, prostě 4 metry je málo
- inspirace byla od kamaráda Radka s oválem, kdy má Radek v oblouku i vlečku cihelny (modul má jiný rozměr než klasický oblouk), zároveň využil své stanice Kadaň
- bylo zvoleno nejjednodušší řešení - doplnit klasické moduly dalšími - "domácími", které nebudou mít parametry klasických, ale umožní mi klasických modulů využít
- pro maximální využití klasických modulů Fremo - jsou použity do oválu zastávka Hradec u Jeseníka (naposledy použita na setkání ve Vratimově) a na opačnou stranu klubové H.Heřmanice (v modulišti v klubu nejsou nyní použity) nebo vypůjčený Nevidov
- k tomuto řešení jsou přizpůsobena použitá čela dle Fremo na konci oblouků - na straně zastávky B-B, na straně stanice E-B
- v rámci soběstačnosti a univerzálního využití bude postavena stanice Světlá Hora - pro doma i provozní setkání dle Fremo, malých stanic do místní trati řízené dle D3 není nikdy dost :lol:
- nově postaveno - 6x oblouk R 700 mm, technické minimum pro vozidla OstraMo je 600 mm - zejména z důvodu použití třmenového spřáhla a zkrácení mezery mezi vozidly - posunutí spřáhla směrem pod vůz
- použití oblouku o tomto poloměru ověřeno, technicky bez problémů
- dvě dvojice oblouků lze přehazovat mezi sebou, takže oblouky mohou měnit svůj vzhled
- použity pro oblouky čela Fremo vysoká tvaru B a E, kdo bojuje se kladovatelnosti může použít i nízká (ušetří na výšku cca 60 cm - při 6 modulech), ale má to omezení v nemožnosti udělat například most s cestou, který mám na oblouku já (tak hluboké údolí na nízkých čelech nelze), šířka obloukových modulů je pouze 43 cm díky natočeným čelům
- rovné úseky lze doplnit v rámci oválu moduly např. rovnými 30 cm a tím umožnit vložení i jiných modulů do obou rovinek - s jinými kombinacemi čel, např. na jednu stranu zastávku s nákladištěm H.Heřmanice a na druhou stranu Nevidov
- rozměrově ovál potřebuje k postavení prostor 190 x 405 cm. lze jej ovládat z vnějšku i zevnitř
- výška kolejí je v 90 cm, umožňuje překročení některého nábytku - např. sedačky v obýváku :roll:
- k postavení použity klasické nohy OstraMo - ocelový jekl se stavitelnou šroubovanou patkou, připevněný do modulu dvěma vratovými šrouby
- napájení DCC (napájení kolejí) klasicky dle Fremo -zdířka/banánek 4 mm, při pohledu směrem ke konci modulu vpravo banánek a vlevo zdířka
- cílem nebylo vybudování domácího kolejiště s větší síti kolejí, ale jednoduché moduliště postavitelné během 1 hodiny a skladovatelné v univerzálních čelech OstraMo
- postavením 6x oblouk (zatím bez dokončené krajiny) to bylo během 3 týdnů splněno :D
- výhodou tohoto řešení je variabilita, rychle postavitelné, částečně kombinované s využitím modulů na setkáních dle Fremo, možnost doplňování a kombinování s dalšími moduly, po zabalení možné skladovat kdekoliv na suchém místě, tím vyřešena otázka ochrany před prachem - není to nábytek kde lze prach utřít
- nevýhodou poměrně jednoduché kolejové schéma i když nic nebrání postavit na modul 2x 120 cm třeba pěkný vlečkový areál - panelárna, vápenka, mrazírny.... a mít jej na protilehlé straně od stanice :o
Mcx

Příspěvekod zdeno » úte 22 pro, 2015 7:53 am

je to prekrasne a inspirujici pro lidi s malo mista. I kdyz prostor 200 x 400 cm je taky kurnik dost veliky.
Ale vyhoda je, ze se to da smontovat za par minut a rozebrat taky, takze se da vyuzit i nejvetsi pokoj v dome, ktery byva pro nas "tabu".
zdeno

Příspěvekod Mcx » pát 25 pro, 2015 8:31 am

Ještě poznámka, samozřejmě celé moduliště může být řešeno v analogu. Rozdílem je pouze provedení stanic. Nakonec první první modulové stanice OstraMo vznikly jako analogové, tedy s odpojovacími úseky..... Dnes jsou již všechny z pohledu napájení kolejí digitalizovány, tj. odpojovací úseky jsou zrušeny, zrušeno je tak napájení kolejí úseků přes ovládací pult a vše je jen pod modulem, ale tímto jsme prošli a víme, že to funguje.
Při vánočním setkání 2006 v klubu se dokonce jeden jezdilo analogově a druhý den digitálně http://ostramo.parostroj.net/oa/vanoce_2006/vanoce_2006.htm, stanice to zvládly, dnes by už to nedaly.
Mcx

Příspěvekod rkwa » pát 25 pro, 2015 4:11 pm

aby tady nekroužil pouze Milan.....
PC256348up.jpg
rkwa

Příspěvekod alexander » pát 25 pro, 2015 9:56 pm

Páni, domáce moduly sú geniálny nápad!
Miniseriál kolegu Mcx mňa osobne "vyliečil" z prvotného nadšenia z minimodulov, spomínaných tu v inom vlákne a pomohol tiež vyriešiť dilemu, či neemigrovať k TT.
Prikladám náhľad projektu, na ktorom so synom robíme.
Přílohy
domáce moduly.png
domáce moduly.png (21.01 KiB) Zobrazeno 6602 krát
alexander

Příspěvekod Mcx » sob 26 pro, 2015 9:10 pm

Tak to jsem rád, že seríál informací o budování "domácích" modulů OstraMo někoho inspiroval. Myslí, že tato myšlenka umožní symbiozu domácího moduliště a velkým modulištěm podle Fremo pravidel.
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 26 pro, 2015 9:26 pm

Svátky poskytly i trochu modelářského času a tak po včerejším pozdně večerním natírání pražců a kolejnic (začal jsem až večer a kompresor je přece jen hlučný a tak místo stříkání ruční práce se štětcem - jde to taky) dnes se práce posunuly k štěrkování.
Postup vcelku klasický - štěrk (směs Polákových štěrků) lžička, štětec a jde se na věc. Vychytávka - po štětci vždy zůstane nějaký ten kámen na pražci, pokud se jich chci zbavit - stačí přejet prstem po pražcích v podélném směru kolejí a je tam čisto. Holt prst je nenahraditelný nástroj :D . Vzhledem k tomu, že se mi nechtělo rozebírat moduliště, zvolil jsem takovou fintu - mezi moduly jsem strčil kus plastu a lehce stáhl. Lépe se tvarovalo štěrkové lože na koncích modulů. Nechal jsme ho tam i při stříkání - zároveň ochrana vedlejších hotových modulů. Stříká se štěrk důkladně - skoro v tom ředěném Sportakrylu plave. Po lehkém zaschnutí jsem plast vytáhl a štěrkové lože už drželo svůj tvar, Nechal jsem pak doschnout s vloženou rozpěrou, aby nedošlo k slepení čel. Nádhera je, že na rozdíl od ředěného Duvilaxu, Sportakryl zachová barvu materiálu, nedochází k nežádoucímu ztmavnutí.
A večer, po cca 9 hodinách schnutí byla ukončena výluka a první vlak je na trati.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 27 pro, 2015 1:51 pm

Otázka čistoty kolejnic při to všem natírání a stříkání - Při každém natírání, zejména kolejnic, provádím okamžité utření hlavy kolejnic suchým hadříkem. Po stříkání ředěným Sportakrylem rovněž, po celkovém zaschnutí provedu lehké dočištění hlav kolejnic čistící gumou - horní plocha hlavy a pak vnitřní strana hlavy kolejnic pod úhlem 45 st., tedy zhruba místa možného styku kola s kolejnicí. Na čistící abrazivní gumu (používám PECO) moc netlačím, ať nedochází k zdrsnění čištěné plochy hlavy kolejnic a tím pak snadnějšímu ulpívání nečistot na hlavě kolejnice.
Mcx

Příspěvekod Mcx » pon 28 pro, 2015 8:00 am

S Radkem máme dohromady již dost domácích modulů OstraMo a modulů Fremo vhodných pro provozní setkání domácích modulů, tedy provozního setkání v menším prostoru než je potřebný pro setkání modulů Fremo. I když to určitě nebyl cíl, pouze možnost.
Domácí moduly OstraMo jsou vhodné pro toho kdo již má, případně někdy v budoucnu se chce zapojit do činností kolem modulů podle standardu Fremo. Pro toho kdo si chce pro doma postavit rozebíratelné kolejiště a nikdy nepočítá s využitím ve velké modulové rodině Fremo je asi vhodnější mít kolejiště z dílů přesně přizpůsobené prostorovým možnostem.
Mcx

Příspěvekod Tempotaxi » pon 28 pro, 2015 9:52 pm

Prostorové možnosti místnosti nebo místnosti chápu. Ale když se vše rozebere tak je to potřeba někam dát. Vše co není přilepené, se musí odklidit. To samé bude i kolejišť, které jsou sklopné. Jiné to bude u kolejiště, které jsou u stropu, zde se nemusí nic uklízet. Ano modul je pěkná věc, zabírá při stavbě málo místa, kolem dokola se ke všemu může a dá se obrátit. Ale pořád ho musím někde skladovat. Chápu, že se moduly může postavit do komínků. A tento prostor většinou malé domácnosti nemají. :D
Tempotaxi

Příspěvekod alexander » úte 29 pro, 2015 8:37 am

Kolega nepochopil filozofiu domácich modulov....
alexander

Příspěvekod Tempotaxi » úte 29 pro, 2015 9:05 am

alexander píše:Kolega nepochopil filozofiu domácich modulov....

Ale pochopil, ale celá tato stránka nebo toto psaní je jen o stavbě modulů. Ale nikdo se zatím nezeptal, kam se modul pak uklidí. Protože, vždy bude modul zabírat místo. Zda je na moduly postavena skříň nebo to se snad šoupe pod postel. :D :mrgreen: 8) :lol:
Kolejiště nebo modulové kolejiště je jen jedna část, ale druhá část je uložení modelů a jednotlivých modulů. :mrgreen: :oops: :mrgreen: :oops:
Tempotaxi

Příspěvekod Mcx » úte 29 pro, 2015 9:33 am

Tempotaxi píše:Ale nikdo se zatím nezeptal, kam se modul pak uklidí.

Ale od začátku je psáno a je to fakt, že poskládané moduly zaberou podstatně méně místa než klasické deskové kolejiště napevno. Nemá smysl se bavit o tom, že modelařit ať již jakkoliv, se dá pouze za předpokladu, že nějaký prostor je k dispozici. Ale i tak je lepší mít dva moduly a párkrát do roka se sejít s kamarády a zajezdit si. Takže je zbytečné argumentovat ... když nemám místo.... tak nemám nic. Ale uložit dva moduly třeba rovinky délky 100 cm je krabice maximálně 100x50x30 až 50 cm a pro tu nejde místo skoro každý - na skříni, ve sklepě, na půdě......

Tempotaxi píše:Vše co není přilepené, se musí odklidit.

Nejsou přilepeny či pevně uchyceny pouze vozidla železniční a silniční. Vzhledem k tomu, že můj historický modelářský vývoj je - klasické deskové kolejiště 2,4x1,2 metru, kolejiště z dílů 3,4x1,2 metru a pak moduly, tak velmi dobře vím o čem mluvím.

Ty moje domácí moduly zaberou po složení prostor 1,3x0,5 až do výšky 2 metry, no a to je o dost méně než deskové kolejiště a méně jak nějaké sklápěcí kolejiště. A to jsem nijak na výšku nešetřil, při nízkých čelech.... lze na výšku ušetřit.

Takže celá diskuze nad ukládáním je dána pouze nepochopením, ale třeba už bude jasno :D
Mcx

Příspěvekod VojtikJ » úte 29 pro, 2015 10:26 am

Mcx píše:
Ty moje domácí moduly zaberou po složení prostor 1,3x0,5 až do výšky 2 metry

Pěkná šatní skříň na kterou už né každý má místo. Kdybych neměl podkroví kde se nechá dát udělat moduliště, či dílnička, ženy by udělali šatnu, tak jsem taky nahranej a nemám kam dát moduly.
Šašci
VojtikJ

PředchozíDalší

Zpět na Moduly