Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod milan ferdián » stř 25 lis, 2015 7:42 am

Mcx píše:A první vlaštovka to není, Radek je se svými domácími moduly - základní sestava, skoro hotov.

A jak to že já o tom nevím :?: :D :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » stř 25 lis, 2015 8:36 am

Ale Milane víš, bylo to zde prezentováno, ale nepamatuješ si :lol:
Bylo to i zde http://ostramo.parostroj.net/moduly/dom ... oduly.html jen je to u kus dál.
To víš, nekecáme a děláme.
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » stř 25 lis, 2015 1:18 pm

Mcx píše:Ale Milane víš, bylo to zde prezentováno, ale nepamatuješ si :lol:
Bylo to i zde http://ostramo.parostroj.net/moduly/dom ... oduly.html jen je to u kus dál.
To víš, nekecáme a děláme.

No jo,když ty stránky neustále aktualizuješ a držím palce kluci,prosím i ty první fotky ze stavby. :wink: To víte,já se musím neustále vzdělávat :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » stř 25 lis, 2015 5:29 pm

Milane, je tam sice na aktualizaci datum 14.11., ale roku 2014 :lol:
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 26 lis, 2015 7:49 pm

Takže první vlaštovka, první rám oblouku 60 st., R 700 mm dostává kolejové podloží - klasická stavba OstraMo - překližka 10 mm (rám modulu je z překližky 12 mm) a na ní 4 mm mikroporézní pryž, lepeno Balakrylem, pak ještě boky z MDF a pokládám první oblouk :D
Čela řezány vodním paprskem u firmy Talpa (předřezány obdélníky na formátovací pile z fóliované překližky- zkrácení délky řezu vodního paprsku a snížení ceny). Zde čela B-E.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » čtv 26 lis, 2015 7:59 pm

A je to tu :!: Milane už jsem nedočkavý na další díl seriálu. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » pát 27 lis, 2015 5:35 am

Milane, ani se mi to sem už moc nechce dávat, je to "profláknutý" stavební postup, popsaný například zde: http://ostramo.parostroj.net/moduly/navestni_most/navestni_most.html, byť tady je to trochu větší modul, ale stejný popis je v článku k Moravě....
Snad jen zmínka k čelům čelo B je ještě verze B96, čelo E je verze E96 se zúženými příkopy na normě Fremo označeny jako D-Graben (původně profil E vznikl u Holandských modulářů o od nich ty široké příkopy pod náspem). U čel B přejdeme rovněž na novější tvar B02, je upraven příkop na straně svahu a zmenšen sklon náspu.
Mcx

Příspěvekod radeksindy » pát 27 lis, 2015 11:46 am

Krásný motiv, moc se mi líbí předloha a taky návrh realizace. Krásná ukázka toho jak si lze tvarem modulů pomoci k místu pro dobré modelové ztvárnění stanice nebo okolí. Těším se na výsledek.
radeksindy

Příspěvekod Morris Zapp » sob 28 lis, 2015 6:02 pm

Můžu se zeptat?
Mcx píše:"domácích modulů" o poloměru R 700 mm, 60st. s klasickými čely Fremo
Chápu, že moduly R 700 nejsou na setkání použitelné (700 mm v H0 odpovídá 61 m ve skutečnosti), takže jsou jen a pouze na doma. Doma ale nevyužiješ největší výhodu modulů, tj. variabilitu layoutu, co se z nich dá postavit, ale všechny nevýhody modulů, zejména nemožnost využít dostupný prostor "do mrtě" (protože třeba nemůžu točit trať těsně kolem zdi, jsem limitován vzdáleností koleje od hrany modulu), ti zůstávají. Co tě vede k tomu, že přesto stavíš domácí moduly? Budeš doma dělat různé layouty, na každé "takové to domácí ježdění" bude třeba layout jiný?
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod Mcx » sob 28 lis, 2015 7:22 pm

Morris Zapp píše:moduly R 700 nejsou na setkání použitelné (700 mm v H0 odpovídá 61 m ve skutečnosti)

Řekl bych, že záleží na pořadateli setkání, ten stanovuje pravidla, na většině ne, ale třeba někde ano :D , jde pouze o technické omezení vozidel pro průjezd obloukem, přepočty na skutečnost u poloměru oblouků jsou k ničemu, to byste u modulů asi zůstal na věky věků u místních tratí :lol:

Morris Zapp píše:Doma ale nevyužiješ největší výhodu modulů, tj. variabilitu layoutu, co se z nich dá postavit,

Hm.., vzhledem k tomu, že počítám v zásadě s kombinaci modulů použitených pro provozní setkání bez omezení a modulů vhodných spíše doma, tak vždy je to variabilní, navíc uspořádání "domácího" provozního setkání není fikce, s kamarádem Radkem ho určitě uděláme

Morris Zapp píše:nemůžu točit trať těsně kolem zdi, jsem limitován vzdáleností koleje od hrany modulu

Proč bych nemohl položit koleje na kraj modulu?? Takových modulů je !

Morris Zapp píše: Co tě vede k tomu, že přesto stavíš domácí moduly?

Protože nechci deskové kolejiště, ani kolejiště z dílů - těmito etapami vývoje jsem před lety prošel, chci využívat i doma standardní moduly pro klubový provoz. Navíc chci lehce postavitelnou, lehce demontovatelnou a přepravitelnou, variabilní sestavu

Nesmíte na problém hledět dogmatickým modulovým okem, chce to trochu fantazie a odvahy.
Naposledy upravil Mcx dne sob 28 lis, 2015 7:49 pm, celkově upraveno 1
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » sob 28 lis, 2015 7:30 pm

Mcx píše:Nesmíte na problém hledět dogmatickým modulovým okem,chce to trochu fantazie a odvahy.

Přesně,moje slova.Všiml jsem si,že i někteří němečtí moduláři,přecházejí na domácí moduly. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » sob 28 lis, 2015 7:43 pm

Milane já nepřecházím na domácí moduly, to ne! Ale chci mít k dispozici něco do menšího prostoru, chci si mít kde hrát s vnukem a to bylo logická cesta jak na to.

A první oblouk 180 st., R 700 mm má připraven podklad pod koleje, nalepit boky modulů, položit koleje... no a pak "jen" krajina a jedeme...

Obrázek
Naposledy upravil Mcx dne sob 28 lis, 2015 7:48 pm, celkově upraveno 1
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » sob 28 lis, 2015 7:47 pm

Tak jsem to nemyslel,že úplně přecházíš na domácí.Pochopil jsem plně tvůj záměr,jen jsem se asi nepřesně vyjádřil. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » sob 28 lis, 2015 7:52 pm

Vedle toho oblouku R700 na nohách stojí toto:

Obrázek
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » sob 28 lis, 2015 7:55 pm

Můj ty bože,překrásná fotka :wink: .Ten oblouk není ani vidět.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly