Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod michal_n_cz » ned 03 kvě, 2026 6:39 pm

Mcx píše:
michal_n_cz píše:ale model s nižšimi okolky do srdcovky více či méně tak nějak žuchnou

Toto je fremácká historická mantra - vzhledem k tomu kolik modulových stanic je na těchto výhybkách a vzhledem k tomu, že modely mají tuhý, nepropružený pojezd tak to není pravda.
Projedou i dvojkolí FIne H0 s šířkou 2,2 mm, tedy Code 88.

Mantra nemantra, máme Roco line na kolejišti. Projedou, ale některé se více či méně na srdcovce zhoupnou. Třeba Roco M152.
michal_n_cz

Příspěvekod alexander » pon 04 kvě, 2026 4:32 am

Páni, ďakujem za názory. Teda zjazdnosť by nemal byť problém. Skôr tu pôjde o estetickú dilemu...Výhybka pekná, dlhá, štíhla s uhlom 10°, ALE delené jazyky, alebo výhybka opticky kratšia, s uhlom 12°, ALE s jazykom nedeleným. Hm...babo raď... :D Alebo predám auto a pôjdem do Wienertov...
alexander

Příspěvekod Petr Berka » pon 04 kvě, 2026 6:49 am

Mcx píše:
michal_n_cz píše:ale model s nižšimi okolky do srdcovky více či méně tak nějak žuchnou

Toto je fremácká historická mantra - vzhledem k tomu kolik modulových stanic je na těchto výhybkách a vzhledem k tomu, že modely mají tuhý, nepropružený pojezd tak to není pravda.
Projedou i dvojkolí FIne H0 s šířkou 2,2 mm, tedy Code 88.

Já bych nezobecňoval, tuhý pojezd mám u vozů do 5m, i když jak se to vezme, díky vůli v hrotových ložiskách z principu kolo propadne a tedy se vůz zhoupne, nad 5m používám 3 boodvé uložení a tam je to znát taky. Mimochodem PECO code 75 si s finescale koly code 88 s šířkou 2,2mm rozumí překvapivě dobře.
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod Mcx » pon 04 kvě, 2026 11:34 am

Petr Berka píše: Mimochodem PECO code 75 si s finescale koly code 88 s šířkou 2,2mm rozumí překvapivě dobře.

A proč by si nerozuměly - běžně jezdím doma s úzkými koly na Tillig, Peco, Weinert - pokud jsou výhybky technicky ok, pak žádný problém.
Na posledním Vratimovu jsem měl skoro celou nákladní soupravu s koly Code 88 tedy šířky 2,2 mm, v některých stanicích výhybky Roco Line a sjízdnost .... bez problémů.
Já netvrdím, že je Roco vzhledově to pravé ořechové - srdcovka, jazyky, ale technicky to funguje. A předělávat srdcovky - to jsme v době před 20 lety.
No a pak ještě u Roca vzhled kolejnice - příliš široká velká hlava kolejnice, takže pro mne Roco jen do skryťáku.
Mcx

Předchozí

Zpět na Moduly