Nákladní vozy skutečnost a model

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Nákladní vozy skutečnost a model

Příspěvekod Mcx » ned 07 črc, 2024 11:41 am

od hank, však já to tak nebral, prostě si každý modelář musí najít v rámci používaných barev (myšleno nikoliv odstín) pár červenějších červenohnědých a těmi modely opatřovat, vznikne pak ta různorodost na vozech se vyskytující.
Tady nap. Ztrc , dílny Trnava - konec 60. let, asi syntetika ze Smolenice, řekli bychom cihlově červená, ale oficálně červenohnědá
Ztrc_barva.jpg
Mcx

Příspěvekod UncleFardy » ned 07 črc, 2024 1:54 pm

Tak naštěstí od 50. let existují už barevné fotky. Já dělám druhou epochu s přesahem do 3a, tedy do roku 1949. A zde nezbyvá než s citem hádat, někdy se i dohadovat :-). Každopádně zde řada návodů padla.
UncleFardy

Příspěvekod radeksindy » pon 08 črc, 2024 9:00 am

Myslím si, že vzhledem k mnoha okolnostem je diskuze o barvách nákladních vozů, zejména v období do roku 1945 a krátce po, celkem zbytečná. Téměř všechny vozy (naše, německé, rakouské atd.) byly červenohnědé. Barva všude nazývala stejně a šlo o barvu, v niž se jako barvivo používá oxidů železa (většinou oxid železitý). Výsledný odstín se liší podle toho, kolik ho tam je, na kvalitě a typu pojidla atd.

Diskuze o roku 1947 je obzvlášť nesmyslná, protože v té době bylo přeznačování vozů na začátku, skončilo až v roce 1950. I když se jedná o reálná čísla vozů typu Bremen, do značné míry je to jen fabulace. Rozhodně nevíme, kdy byl přečíslován, zda u toho byl kompletně opraven nebo se využilo nízkého věku a relativně dobrého stavu a vůz dostal jen nové nápisy. Dostupnost barev byla mizerná, odstíny nejisté, pokud vůz není modrý nebo zelený, tak bych to řešil patinou.
radeksindy

Příspěvekod marian_r » pon 08 črc, 2024 9:04 am

radeksindy píše:Myslím si, že vzhledem k mnoha okolnostem je diskuze o barvách nákladních vozů, zejména v období do roku 1945 a krátce po, celkem zbytečná. Téměř všechny vozy (naše, německé, rakouské atd.) byly červenohnědé. Barva všude nazývala stejně a šlo o barvu, v niž se jako barvivo používá oxidů železa (většinou oxid železitý). Výsledný odstín se liší podle toho, kolik ho tam je, na kvalitě a typu pojidla atd.

Diskuze o roku 1947 je obzvlášť nesmyslná, protože v té době bylo přeznačování vozů na začátku, skončilo až v roce 1950. I když se jedná o reálná čísla vozů typu Bremen, do značné míry je to jen fabulace. Rozhodně nevíme, kdy byl přečíslován, zda u toho byl kompletně opraven nebo se využilo nízkého věku a relativně dobrého stavu a vůz dostal jen nové nápisy. Dostupnost barev byla mizerná, odstíny nejisté, pokud vůz není modrý nebo zelený, tak bych to řešil patinou.

No neviem, kysličník železa? Základná farba na železo bolo míniová, boli tým natrené kovové zárubne v panelákoch. A Mínium je kysličník olovnato-olovičitý.
marian_r

Příspěvekod radeksindy » pon 08 črc, 2024 9:15 am

Základná farba na železo bolo míniová

Samozřejmě. Ale řeč není o základovce na kov (tu na voze nevidíme), ale pochopitelně o krycích barvách.
radeksindy

Příspěvekod Milan.D. » pon 08 črc, 2024 2:38 pm

Mne zaujala jiná věc než odstín barvy, když pominu, že jsem opět slintal nad krásnou barevnou fotkou z konce šedesátých let od Mcx. Zaujala mne barva střechy, která není šedá ,ale červenohnědá jako zbytek skříně. Všiml jsem si, že to mají vozy Ztrc, u Ztr jsem to nikdy neviděl. Věděl by k tomu někdo něco bližšího? :D
Milan.D.

Příspěvekod jipol57 » pon 08 črc, 2024 5:23 pm

Měl bych k Milanově otázkce, ještě svoji, a možná je to současně i odpověď. Některé Z-ky, mi připadaly, že mají prkennou střechu, potaženou nějakým plátnem. Je to možné? To by potom byla barva střechy toho plátna. Na uvedeném obrázku je asi plechová. a má výztuže, nebo jak to nazvat.
Ty které mám na mysli já, tak byly trochu zvlněné, jak plátno špatně dosedlo.
jipol57

Příspěvekod hank » pon 08 črc, 2024 7:46 pm

jipol57 píše:Některé Z-ky mi připadaly, že mají prkennou střechu, potaženou nějakým plátnem. Je to možné?

Ano.

jipol57 píše:...a má výztuže, nebo jak to nazvat.

To jsou drážkové spoje jednotlivých plechových pásů.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod radeksindy » pon 08 črc, 2024 7:50 pm

V období první světové války se kvůli nedostatku plechu na krytí střechy používala lepenka. Na vozech je běžně k vidění ještě koncem dvacátých let, než ji dílny stačily při opravách vyměnit za plech. Občas se tato náhrada použila později, v nouzi rovněž za druhé světové války a krátce po ní. Za druhé světové války se však z důvodu nedostatku plechu a jednoduchosti oprav objevila umělá krytina. Ta se občas při špatném připevnění někde mohla zvlnit. Ale u nás se tak rychle nerozšířila, protože jsme ji dlouho neuměli vyrobit, ale občas k vidění na vozech je. Kromě toho se už historicky občas používaly tkaniny s živicí, v Německu byly výrazně rozšířenější než u nás. Ale jestli je třeba naše dílny urdžovaly nebo dokonce obnovovaly se nejsem jistý.
radeksindy

Příspěvekod Pavel-HP » úte 09 črc, 2024 4:05 am

To jsou drážkové spoje jednotlivých plechových pásů.

Klempíři tomuto spojí dvou plechů říkají FALCOVÁNÍ.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod hank » úte 09 črc, 2024 4:59 am

Pavel-HP píše:Klempíři tomuto spojí dvou plechů říkají FALCOVÁNÍ.

To je totéž. V učebnicích, v písemných popisech nářadí a postupů se většinou používá pojmu drážkování. :) Němčina je v řemeslnickém slangu všudypřítomná.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Střelec » úte 09 črc, 2024 5:58 am

jipol57 píše:Měl bych k Milanově otázkce, ještě svoji, a možná je to současně i odpověď. Některé Z-ky, mi připadaly, že mají prkennou střechu, potaženou nějakým plátnem. Je to možné? To by potom byla barva střechy toho plátna. Na uvedeném obrázku je asi plechová. a má výztuže, nebo jak to nazvat.
Ty které mám na mysli já, tak byly trochu zvlněné, jak plátno špatně dosedlo.

Ještě v sedmdesátkách jsem jako kluk vídal Zetky a (asi) Zr s potahem střechy plachtou přes peřejky. Plachta byla většinou nažloutlá a na podkladu se decentně vlnila. Občas se ale natrhla a bylo vidět peřejky pod ní. Docela zajímavé bylo, když byl takový vůz řazen do osobního vlaku (patrně jako spěšninový, pokaždé hned za lokomotivou), pak byly tyhle detaily vidět pěkně z blízka.
Střelec

Příspěvekod Ivan » úte 09 črc, 2024 11:43 am

Trochu mne překvapilo, že se v tomto, z mého laického pohledu odborně vedeného vlákna opět řeší přesný odstín.
Jak psal mcx (skvělý příspěvek), to se opravdu všichni snaží stříkat tovární odstíny?

Já kdysi strávil hledání ideálu zelené vagonové a pak se stačí podívat na realitu, kde je každý vagon trochu jiný. Sice jsem toho ještě moc nepostavil, ale snažím se vybírat spíše světlejší variantu daného odstínu, aby se mi lépe dělala patina.

No a fotky? Staré barevné fotky jsou hezké, ale přesný odstín z nich fakt nevyčteme.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Mcx » sob 13 črc, 2024 12:44 pm

Střelec píše:Ještě v sedmdesátkách jsem jako kluk vídal Zetky a (asi) Zr s potahem střechy plachtou přes peřejky.

Na střechy vozů byla v 60 letech zaveden materiál "Plastel" byla to nějaká "odrůda" PVC - zavedeno č.j.MD-8745/64-17 z 31.1.1964 a MD-33.747/64-17 z 22.10.1964 - to jsou ty střechy Ztr, Ztrc a podobných s takovou nažloutlou barvou, když byla novější a později do hnědočerna a občas trochu zvlněné - je to náhrada plechu.
Na rozdíl od plechové střechy se střecha z Plastelu nestříkala - pouze na okrajích jak jel lakýrník pistolí bočnici tak přestřik do střechy
tada v roce 1984
Ztr_barva_1.jpg

tady v roce 1975, bohužel černobílá, ale je vidět, že už taky ztmavla a je zvlněná, u vozu Ztr je tato střecha velmi častá
Ztr_barva_2.jpg
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » sob 13 črc, 2024 3:05 pm

Opět krásné dobové fotky, díky! O těch plastelových střechách jsem věděl, jen si na ten název nikdy nemůžu vzpomenout. Co jsem netušil, že se střechy nenatíraly, případně nestříkaly. Tady je pak asi řešení odstínu střechy úplně zbytečné. Nástřik červené už taky tak nešlukuji, míchám si ji ze tří barev, ale patina to stejně vždycky změní. Na té barevné fotce jsem si všiml zajímavé věci, dle popisu je z roku 1984, což dokládá úzký pruh na čele lokomotivy. Vozy mají řadové označení ve tvaru Glm (Ztr)což taky odpovídá uvedenému roku. Jak to, že je na vozech označen druh brzdy jedním bílým obdelníkem na rohovém sloupku, tedy nebržděný vůz pouze s průběžným potrubím tlakové brzdy? Zřejmě nějaké delší přechodné období, protože toto značení bylo zrušeno nejméně pět let předtím. :lol:
Milan.D.

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů