Železnička pri Čiernej Vode

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti G a větší.

Moderátoři: Michal Dalecký, Rudolf

Re: Železnička pri Čiernej Vode

Příspěvekod Jozef Milko » úte 03 pro, 2024 8:02 am

Myslím, že už som to tu spomínal - urobil som si slušné zásoby koľají a výhybiek Peco code 250, takže mi to vystačí tak na 90% trate,
niečo ešte musím dokúpiť. V mierke 1/13 (presnejšie 1/13,33 - ak má 45mm rozchod znázorňovať 600 mm v skutočnosti) vychádza
koľajivo Peco code 250 celkom prijateľne: výška koľajníc na cca 85 mm v skutočnosti, dĺžka pražcov na cca 1300 mm a šírka cca 150 - 160 mm
(na hornej - viditeľnej strane , je pražec užší, ako na dolnej).
Naviac, na voľnej trati chcem použiť do pražcov uvedeného koľajiva Peco code 250 koľajnice Peco code 200, to znamená, že v skutočnosti by mali
koľajnice výšku cca 70 mm - aj takéto koľajnice boli používané na sieti železníc v okolí Smoleníc a Dobrej vody (600 mm rozchod).
Keďže na staniciach budú koľajnice menej viditeľné - je tam viac zdvihnutý terén ako na voľnej trati, nechám tam pôvodné pruty code 250 -
totiž, ak by som aj tam chcel meniť pruty za code 200, komplikovalo by mi to život pri napojení na výhybky.
Mimochodom, koľaje a výhybky Peco code 250 som mal 10 rokov na koncovej stanici, ktorú zčasti ruším a použijem ich na rozšírenie základného okruhu:
odbočky, nová stanička...Tieto "staré" koľaje a výhybky sú plne funkčné, akurát že povrch pražcov sa neleskne - čo je výborné.
jm
Jozef Milko

Příspěvekod rawen » úte 03 pro, 2024 2:37 pm

Děkuju za připomenutí. Chytám inspiraci, bo plastové pražce Regnera jsou vlivem UV v práškové formě.

Radek
rawen

Příspěvekod Jozef Milko » úte 10 pro, 2024 9:23 pm

No tak som zase bližšie k cieľu. Podarilo sa mi výfukové rúry (rúrky z medi) prispájkovať k plechom tak ako treba, plechy sú uchytené
na dýmnici skrutkami M1.2 - uzávitoval som sa dokonale - bolo treba urobiť na dýmnici 16 závitov (x 3 rôzne závitníky), no piplačka.
No chválabohu je to hotové, ešte sa pustím do nejakých armatúr na kotli, treba dokončiť piesočník a môže sa ísť na kabínu - ale to už
predbieham.
Jozef

IMG_5086.jpg
Jozef Milko

Příspěvekod Zlámalík » úte 10 pro, 2024 11:40 pm

Jozef Milko píše:No tak som zase bližšie k cieľu. Podarilo sa mi výfukové rúry (rúrky z medi) prispájkovať k plechom tak ako treba, plechy sú uchytené
na dýmnici skrutkami M1.2 - uzávitoval som sa dokonale - bolo treba urobiť na dýmnici 16 závitov (x 3 rôzne závitníky), no piplačka....

A Jozefe, budete natáčet i takové to Short video na YouTube, jak je všechno za dvě minuty hotové? :lol: :lol: :lol:

Smekám před Vámi až na zem, vím, co to je - a navíc soused je Vaší krve, aktuálně staví parní tramvaj, takže to mám z první ruky.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Jozef Milko » pát 17 led, 2025 8:44 am

Ahojte, tak zase malý pokrok.

Niečo pribudlo na kotli, včera som zaspájkoval kabínku (pasta CU-Refix*3, drží dobre, je s ňou vcelku pohodlná práca).
Treba pracovať, sezóna sa nezadržateľne blíži, síce nemám zatiaľ položené nové koľaje, ale snáď to stihnem na jar dorobiť.

Zlámalík píše:A Jozefe, budete natáčet i takové to Short video na YouTube, jak je všechno za dvě minuty hotové?

No s tým natáčaním sa určite nechcem zdržovať, som rád, keď stihnem to čo stihnem. Nakoniec, to nie sú ani nejak zvlášť
zaujímavé procesy tvorby, ktoré by stáli za to.

No a takto to zatiaľ vyzerá, malá orenštajnka sa konečne začína trocha na seba podobať.
Nech to para tlačí.
Jozef
Přílohy
IMG_5107.jpg
Jozef Milko

Příspěvekod rawen » pát 17 led, 2025 8:04 pm

Máš můj obdiv.

Radek
rawen

Příspěvekod Jozef Milko » úte 08 črc, 2025 7:15 pm

Zdravím všetých,

konečne som dospel s tou malou orenštajnkou do štádia, že už začala jazdiť. Troška som sa musel vyhrať s rozvodmi, sem tam sa mi uvoľnila
nejaká skrutka, takže sa nedalo hovoriť o plynulom chode parného stroja, no nakoniec, keď som veci vyladil a postavil lokomotívu na koľaje,
odjazdila mi množstvo okruhov, pekne plynule. Na YT som dal také dosť slabé video z konca jazdy, na lokomotíve nie sú žiadne "ozdoby", nakoľko
je to celé ešte v štádiu skladania a rozoberania, vymeriavania a tak.

https://www.youtube.com/watch?v=uOzh3df ... nnel=LDM45

Jozef
Jozef Milko

Příspěvekod Ivan » stř 09 črc, 2025 7:25 am

To je úplně jiná úroveň modelařiny, nezbtu předvádí většina z nás.
Jak vlastně ovládanáš chod? Běžíš za loko nebo je tam teoreticky nějaká regulace na dálku?
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Jozef Milko » stř 09 črc, 2025 8:31 pm

Ivan píše:Jak vlastně ovládanáš chod? Běžíš za loko nebo je tam teoreticky nějaká regulace na dálku?

Zdravím Ivane,

lokomotíva bude ovládaná (tak ako predchádzajúce lokomotívy) pomocou vysielačky. Na lokomotíve budú dve
servá, jedno servo bude ovládať smer jazdy, druhé servo bude otvárať parný ventil prívodu pary do válcov.
Kvôli plynulosti pri rozbiehaní a pri zastavovaní bude do pojazdu ešte domontovaný "zotrvačník", ten ale nie je
mojej výroby, vyrába ho jedna malá austrálska firma, ktorá sa tiež venuje parným lokomotívam.

Jozef
Jozef Milko

Příspěvekod Ivan » stř 09 črc, 2025 9:56 pm

Díky za vysvětlení :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Předchozí

Zpět na Modely velkých měřítek a zahradní železnice