T698.0 / T658.0 - TT

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: T698.0 / T658.0 - TT

Příspěvekod michal_d » stř 02 dub, 2025 4:41 am

Čirý resin jsem nezkoušel a spíš ani nebudu. Dost jsem o tom četl a je to docela věda, aby to bylo dlouhodobě čiré. Mám v zásobě pár stavebnic s tištěnými okny, jsou uložené v krabici a stejně jsou zažloutlé a některé i lehce zmatnělá. Pojezdy.eu mají zasklení od MTB běžně v nabídce, ale zrovna pomeranče nemají. Psal jsem Vittymu dotaz a nevypadá to beznadějně, akorát momentálně je prý nemají nalisované ani v MTB... Když to nevyjde, tak spíš než laborování z tiskem bych pro těch pár kousků MTB zasklení zaformoval a odlil z křišťálové pryskyřice, nebo něčeho podobného, to jsem kdysi zkoušel a výsledek byl dobrý, ale během let to taky trochu žloutne.

Mohu, ale udělat 3D model oken, odladit jej z černé, aby pasoval do skříně. Tisku z čirého by se mohl chopit někdo, kdo to má odladěné.
michal_d

Příspěvekod Petr Barchánek » stř 02 dub, 2025 10:06 am

Okna do svých modelů tiskne pan Votruba z Altomodels, zde jako uživatel Remoulage. Když by to nedopadlo s MTB, tak se můžete zkusit domluvit.

Mašina je nádherná. Úplně je vidím ve dvojčlenu, spojené přechodovými měchy k sobě. Jedna jako dummy, druhá s pohonem, mezi tím vodivé magnetické spřáhlo a za tím těžkotonážní vlak.
Petr Barchánek

Příspěvekod Zlámalík » stř 02 dub, 2025 12:30 pm

Petr Barchánek píše:Okna do svých modelů tiskne pan Votruba z Altomodels, zde jako uživatel Remoulage. Když by to nedopadlo s MTB, tak se můžete zkusit domluvit.

Tiskne, ale dá to dost práce je vyleštit. Není to úplně čiré. Na boční okénka ok, na čelní bych váhal, i kvůli tomu, že se to bude špatně leštit.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod michal_d » čtv 03 dub, 2025 7:32 am

Jak píše Zlámalík, okna od Altomodels jsou asi to nejlepší co se tištěných oken týče (z toho, co jsem držel v ruce), ale na čelní to není ani u nových, natož když nevím co udělají časem... MTB i přes to, že zjevně nejsou z leštěné formy jsou úplně jinde. Uvidíme s dostupností...
michal_d

Příspěvekod michal_d » čtv 03 dub, 2025 5:48 pm

Petr Barchánek píše:Mašina je nádherná. Úplně je vidím ve dvojčlenu, spojené přechodovými měchy k sobě. Jedna jako dummy, druhá s pohonem, mezi tím vodivé magnetické spřáhlo a za tím těžkotonážní vlak.

Tohle mě taky láká, akorát že ve skutečnosti to tak nejezdilo a navíc nákladní T658 byla jenom jedna... Ale chci si udělat obě T698 v původním modrém nátěru, aby šly do dvojice. A u T658.001, kterou chci kvůli nátěru taky udělat, smrtelně vážně uvažuji, že udělám taky 2 kusy s tím, že druhá bude fiktivní neexistující T658.002. Sice to neodpovídá skutečnosti, ale nakonec proč ne... Třeba letadýlkáři dělají "what if" celkem běžně...
michal_d

Příspěvekod Petr Barchánek » pát 04 dub, 2025 12:50 pm

Největší hardcore what-if by byla tahleta jednosměrná mašina a k tomu souprava patrových vozů ČSD, taková freelance přemalovaná verze DR se stanovištěm. Push-pull verze 1961.
Petr Barchánek

Předchozí

Zpět na Stavba lokomotiv