Pojezdy

Fórum pro stavitele z mosazi (i dalších kovů) a leptů. Technologie obrábění kovů v modelářství, CNC apod....

Moderátoři: Michal Dalecký, Hekttor

Příspěvekod Jardax » stř 11 bře, 2009 1:14 pm

Jak pise vvity, opravdu existuje 150u/20V verze v X pouzdre, coz je rozmerove totez jak jsem popisoval. To je jeste zajimavejsi, kazdopadne.

Na druhou stranu nechapu tu reakci na seriova zapojeni, prijde mi to pomerne (dost) hystericke, vzhledem k tomu, ze nejde o atomovy vyzkum a napetove rezervy jsou vic nez dostatecne (schvalne, kdo z vas ma 20V za gretzem?) a tezko se k nim jeden z dvojice seriove zapojenych kondenzatoru muze dostat.
Uz jenom proto, ze jaksi z principu lze predpokladat, ze takova konstrukce bude ze soucastek na to primo zakoupenych, tedy zrejme i ze stejne serie. At uz budou mit svod jakykoliv, tedy v ramci toleranci, je to putna.

Nicmene je to kazdeho vec, jen jsem prezentoval svuj nazor, ze lze relativne velkou kapacitu vyskladat do pomerne maleho prostoru nebo i nekolika prostoru, podle potreby.
N scale a vsechno kolem 1/150
Jardax

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 11 bře, 2009 2:28 pm

Ted z jineho soudku - na DCC elektriku jsem trochu mimo - jak zapojit ten kondik a dekoder? Je nejake schema kam ten kondik pripajet? Jde mi o to, ze na Houmrovych strankach je schema ktere umoznuje pripojit kondik k ploskam dekoderu - ale treba ESU Lokpilot tyhle vystupy nema (tedy presneji se o nich nikde nedoctu...)

Ma se ten kondik davat mezi sber proudu z koleji a dekoder nebo jinam?
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Jardax » stř 11 bře, 2009 2:46 pm

Na usmernene napajeni - tedy za Grece.
Na dekoderu je vstup z kolejnice, a za nim je zapojena ctverice diod - takove ty kvadriky :)
No a za nimi je uz usmernene stejnosmerne napajeni, jeste je tam urcite 5. kvadrik - kondenzator. Tak paralelne k nemu.
Tezko se to popisuje, ale lze to na kazdem dekoderu bezpecne najit, pokud vis co hledas :)
V zadnem pripade ne na vstup z kolejnice, tam bys to rychle odvaril :)

Tady jsou nejake odkazy spise obecnejsiho razu co jsem v rychlosti nasel:
http://www.members.optusnet.com.au/mainnorth/alive.htm
Jardax

Příspěvekod Popopo » stř 11 bře, 2009 2:54 pm

Hledat spravne misto na mini dekoderech a pak se tam kvalitne napojit je pro fajnsmekry.

Trochu bezpecnejsi je se napojit na kontakty/plosky k tomu urcene. Nektere dekodery Lenz na to maji primo urcene kontakty USP - pak se pripojuje podle planku u Houmra.
Jde se napojit i na SUSI, coz ZIMO ukazuje primo v manualu (pouzivam ja), nevim, jestli to plati i pro ostatni vyrobce.
Mrkni treba sem http://www.euram-online.co.uk/dcc/zimopp/zimopp.htm
nebo http://www.members.optusnet.com.au/nswmn1/USP.htm
Popopo

Příspěvekod vvitty » stř 11 bře, 2009 3:22 pm

na koleje v zadnem pripade, protoze
a/ bys tim zlikvidoval komunikaci
b/ kondenzator bys prepoloval (v kolejich je stridave napeti) a mohl by se jit podivat co se deje venku...

takze primo do dekoderu, tam kde uz je napeti usmernene a pouzivane pro napajeni regulatoru pro interni logiku a H mustku pro rizeni motoru. da se to najit podle vyse uvedeneho navodu a take omerit...

(pravni vsuvka) !! jakekoliv neodborne zasahy mohou vest k poskozeni dekoderu bez moznosti reklamace !! (konec pravni vsuvky...)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 11 bře, 2009 3:40 pm

Chlapï díky, jsem zas o něco moudřejší :D !
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod JBr » stř 11 bře, 2009 5:55 pm

Rad bych navazal na to, co mi psal pred x prispevky Zdenek Valter. Pokud pripojim 3V motorek k dekoderu pres odpor cca 200 ohmu (+- odpovida potrebnemu napeti a maximalnimu proudu na motorku v situaci, kdy do nej dekoder laduje 16V), bude to funkcni a hlavne bezpecne? Nebo mam na digitalni jezdici MUV v TT zapomenout? :)
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 11 bře, 2009 6:09 pm

Jardax píše:Na druhou stranu nechapu tu reakci na seriova zapojeni, prijde mi to pomerne (dost) hystericke, vzhledem k tomu, ze nejde o atomovy vyzkum a napetove rezervy jsou vic nez dostatecne (schvalne, kdo z vas ma 20V za gretzem?) a tezko se k nim jeden z dvojice seriove zapojenych kondenzatoru muze dostat.

Viděl jsi někdy bouchout elyt ?
Já jo, takže vím o čem mluvím. Atomový výzkum to opravdu není ale 20 V na 10V kondenzátoru k tomu úplně stačí.

Jardax píše:Uz jenom proto, ze jaksi z principu lze predpokladat, ze takova konstrukce bude ze soucastek na to primo zakoupenych, tedy zrejme i ze stejne serie. At uz budou mit svod jakykoliv, tedy v ramci toleranci, je to putna.

Tobě je to možná putna ano, protože o tom asi moc nevíš.
Zřejmě neznalost hříchu nečiní. ;-)
Nicméně tolerance na svod je poměrně velká a může se lišit třeba i 10x. Co pak ?
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 11 bře, 2009 6:13 pm

JBr píše:Rad bych navazal na to, co mi psal pred x prispevky Zdenek Valter. Pokud pripojim 3V motorek k dekoderu pres odpor cca 200 ohmu (+- odpovida potrebnemu napeti a maximalnimu proudu na motorku v situaci, kdy do nej dekoder laduje 16V), bude to funkcni a hlavne bezpecne? Nebo mam na digitalni jezdici MUV v TT zapomenout? :)

To co popisuješ možné je. Zejména u dekodérů, které nedokáží omezit napětí (nebo alespoň jeho střední hodnotu).
Je však nutné myslet na to, že součástka omezující napětí bude trochu topit.
Zmařený výkon se někam odvézt musí.
Zdenek Valter

Příspěvekod Jardax » stř 11 bře, 2009 6:14 pm

Mily Zdenku, protoze jsem se v podobnych diskusich naucil urcite toleranci, klidne ti odkyvu ze o tom nic nevim, budu delat ze neplacas nesmysly a budu si myslet svoje.
Co ty na to, spokojen?
Jardax

Příspěvekod Pája » stř 11 bře, 2009 6:19 pm

JBr,radši bych kouknul po motorku na 12V,vždyť jich je,např. malá MASHIMA MA-MHK MICRO 10 viz : http://www.letrainmagique.com/Tarif_mashima.htm a nebo motórek z nějaký N-kový/případně Z-kový lokotky.Neboj,pojízdná Muvka v TT určitě dřív nebo později bude,osobně vím o 3 lidech co jí plánují a jednu rozpracovanou jsem už držel v ruce.A víc neřeknu,páč mlčím jako hrob. 8) :lol: :twisted:
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 11 bře, 2009 6:20 pm

Jardax píše:Mily Zdenku, protoze jsem se v podobnych diskusich naucil urcite toleranci, klidne ti odkyvu ze o tom nic nevim, budu delat ze neplacas nesmysly a budu si myslet svoje.
Co ty na to, spokojen?

Milý Jardox Kdyby ses té toleranci opravdu naučil pak bys určitě nepsal něco o hysterii a Tvé schopnosti tolerovat druhé.
Zdenek Valter

Příspěvekod Jardax » stř 11 bře, 2009 6:23 pm

Pche, jen co nekdo konecne udela lept na Nko, chystam se taky MUVku motorizovat - mam na to motorek o prumeru 4mm, taky 3voltovy ;)
Akorat ze spis zkusim postavit modifikovany dekoder, aby daval rovnou mensi napeti. Ono to asi z prostorovych duvodu ani jinak nepujde.
Uvidime.
Jardax

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 11 bře, 2009 6:23 pm

Pája píše:JBr,radši bych kouknul po motorku na 12V,vždyť jich je,např. malá MASHIMA MA-MHK MICRO 10 viz : http://www.letrainmagique.com/Tarif_mashima.htm a nebo motórek z nějaký N-kový/případně Z-kový lokotky.Neboj,pojízdná Muvka v TT určitě dřív nebo později bude,osobně vím o 3 lidech co jí plánují a jednu rozpracovanou jsem už držel v ruce.A víc neřeknu,páč mlčím jako hrob. 8) :lol: :twisted:

To je problém. Hodně malé motory na 12V nejsou.
Nejmenší co jsem viděl 1,5 mm Faulhaber je bohužel jen na 1,5 V. :(
Zdenek Valter

Příspěvekod Jardax » stř 11 bře, 2009 6:27 pm

Zdenek Valter píše:Pánové vznesu poznámku - nepovažuji zapojovat elektrolyty či tantaly do serie za šťastný nápad !!!!!

Promin, Zdenku, dva vykricniky povazuji za paniku, tri za hysterii. Dal uz to nemam zmaknute, tak jsem si to zjednodusil, cimz se omlouvam :)
Jardax

PředchozíDalší

Zpět na Železniční modely vytvářené přesnými technologiemi (hekttor.biz)