V sobotu při výletě na Německou stranu Šumavy jsem měl bohužel tu čest svézt se ve voze regioshuttle (u nich je to tuším VT 26 nebo nějak tak) společnosti Waldbahn. Když tyto vozy porovnám třeba s našimi kvatry (842), vychází mi z toho jednoznačně lépe naše zaflusané 842 než čisté VT 26.
Výhody VT 26 oproti 842 (tučně jsou věci které mi na 842 opravdu chybí):
-dobré odhlučnění interiéru
-WC se dá použít i ve stanici
-bezbariérovost
Nevýhody VT 26 oproti 842 (tučně jsou ty které mi vadí nejvíce):
-absence stolečků
-absence opěrek rukou
-absence opěrek hlavy (sedačky jsou tam nějaké autobusové a vyšší člověk si tam hlavu neopře)
-absence odpadkových košů
-vizuální informační systém nenapíše, že daná zastávka je na znamení (turista, který nečte kdejaký letáky nemá šanci vystoupit)
-podélné police na zavazadla (vejdou se tam tak 2-3 baťohy a zbytek z jedné "čtyřky" má smůlu. Navíc pod tu polici si normální člověk nestoupne, já měřím 180 a měl jsem s tím problém)
-málo místa na nohy (cca 50 cm pro dva lidi)
-strojvedoucí je tam jak ve výloze. Zbytečně, na trať cestující stejně nemají šanci vidět, protože sedí výrazně níže než strojvedoucí. (Schválně bych si tomu kdo tohle vymyslel stoupnul za záda, funěl mu za krk, a čuměl mu přes rameno. Docela by mi zajmalo jak by se mu pracovalo a jak kvalitně by pracoval)
-jeden z vozů, kterým jsem jel měl dokonce uspořádání sedaček 3+2(myslel jsem,že tohle v Německu skončilo s dinosaurama), ale to byl asi nějaký prototyp, protože jiné vozy měli normálně 2+2.
Nevím jak jsou na tom ty vozy co koupili ČD, ale tohle je katastrofa. Kdyby ten vůz neměl to WC,inf. systém, odhlučnění a bezbariérovost tak to odpovídá vozům z dob prvotní motorizace lokálek. Byl jsem rád, že na zpáteční cestě z výletu nás ze Ž. Rudy odvezl plzeňský 842.013 (proto jsem VT 26 porovnával s 842).
PS:Tohle je můj subjektivní názor a nikomu ho nevnucuju.
PPS: Docela by mi zajímal názor ostatních, kteří měli tu čest se tim svést.