fulda píše:Předmět: FRED vizezdeno píše:Inkremental je specialni soucastka, ktera je velmi hakliva na ustalovaci casy zakmitu.
Enkoder 15/30 je vhodne nepouzivat.
1/ cas na ustaleni musi tak dlouhy, aby nedochazelo ku cteni hazardu
2/ cas nesmi byt delsi nez moznost dalsiho cteni
To jsou docela protichodne pozadavky, pokud se pouziva proporcionalita, teda nacteni vic kroku pri rychlem protoceni enkoderu.
Ano, inkrementál je součástka, která má nějaké vlastnosti. Vzhledem k tomu, že v zásadě obsahuje dva spínače ovládané člověkem, musí se udělat všechen tělocvik spojený s tím, jak se člověk chová. Dá se to dělat různě, když tomu nerozumíš, tak například tak, že si koupíš hotovou součástku, která vše řeší. Jmenuje se Kvadraturní dekodér.
Moc nerozumím tomu, proč by se neměli používat inkrementál 15/30? Je to celkem běžná součástka, použil jsem jí mnohokrát a nenarazil jsem na problém. Prostě se musí správně použít a pak funguje správně. Já jen pochybuji o tom, že v současném fredu je vhodně vyřešeno použití 24/24 versus 15/30.
zdeno píše:Mas problem pochopit pisany text ? Prosto treba splnit pozadavky a je vymalovane. Neni nutne tu machrovat s blbostmi.
Jinak 15/30 ma kazdu druhu polohu mrtvou, to keby si nahodou nevedel.
Předmět: FREDi pro 16 funkcízdeno píše:Zvlast zelene a zlute LEDky vyzaduji proudy okolo 2mA na slusne svitěni.
Proto zakaz modrych 7-segment displeju s odberem 200uA na segment povazujem za nespravny.
Pokud mi neveris, Honza Merhaut ma jeden Oto-MD a u neho si to muzes zmerit.
Tady bych jenom poznamenal, že proud není jediná vlastnost, která vyjadřuje spotřebu energie. Existují lidé, kteří tomu rozumí a vědí, že menší proud může znamenat větší spotřebu. A troufám si tvrdit, že zrovna fred je ten případ.