Investorem - tedy tím, co by zvýšené náklady na instalaci neutrálních polí musel platit - je ústecký Kraj.
Provozovatelem dráhy - tedy tím, co dával stanovisko - je SŽ
nejvíce postiženým článkem celého jsou uživatelé, tedy, dopravci a jejich zákazníci, tedy cestující a přepravci. Těch se na nikdo na nic neptal, ti jenom nesou náklady na zpackané stanovisko.
U jednání jsem nikomu nesvítil, ale moje zkušenosti říkají, že to proběhlo zhruba ve dvou možných scénářích.
1.
SŽ - neutrální pole bude stát X, hákovnice X-Y
Kraj: Jo to berem v levnější variantě, ať ušetříme a zpoždění ať si řeší dopravce. Navíc jim ještě naúčtujeme penále za neodjeté a zpožděné vlaky osobní dopravy, takže ušetříme dvakrát.
SŽ: OK, tak to podepíšeme s hákovnicema.
2. první dvě věty jsou totožné
SŽ: jenže ty hákovnice, z toho bude zase jeden průser za druhým, pamatujete na Bezpráví?
Kraj (hlasem Ondřeje Vetchého): Když nám neschválíte hákovnice, abychom ušetřili, tak vám nedáme kladné stanovisko k těmto X vyjadřovačkám.
Podívejte se, pane SŽ, uvažujte rozumně, my potřebujeme tohle, vy potřebujete tohle, tak se dohodneme.
SŽ: OK, tak to podepíšeme s hákovnicema ( a dodatek v hlavě zástupce SŽ ... "
a stržený troleje za tři roky od našeho podpisu ať si řeší nový ministr a jeho lidi, protože já už tady stejně tou dobou nebudu")
https://www.youtube.com/watch?v=TikccTjpBfc