Zajímavé fotky, odkazy, knihy, ...

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Zajímavé fotky, odkazy, knihy, ...

Příspěvekod hank » stř 10 črc, 2024 6:09 pm

hank píše:https://paxton-road.blogspot.com/2024/07/the-branchline-reprise.html

Koukám, že tady není žádná odezva... K vaší škodě, vážení, jestli to ignorujete. Mezitím už na to reaguje 12 diskusních příspěvků svědčících o tom, že se mezi britskou modelářskou obcí víceméně náhodou podařilo udělat malý, ale snad aspoň trošku záslužný kousek práce při propagaci české železnice i literatury...
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod milan ferdián » čtv 11 črc, 2024 8:04 am

hank píše:
hank píše:https://paxton-road.blogspot.com/2024/07/the-branchline-reprise.html

Koukám, že tady není žádná odezva... K vaší škodě, vážení, jestli to ignorujete. Mezitím už na to reaguje 12 diskusních příspěvků svědčících o tom, že se mezi britskou modelářskou obcí víceméně náhodou podařilo udělat malý, ale snad aspoň trošku záslužný kousek práce při propagaci české železnice i literatury...

Jindřichu, to není pravda. Sleduji nadále pečlivě jak tebe, tak i J.Hiltona a jeho práci. Vtip je v tom, že když jsem zalistoval ve svých podkladech časově dozadu, tak něco podobného vyšlo už ve II. a III.Díle. Bohužel v těch letech cca 2012 se to prostě neujalo, protože modeláři v té době dávali přednost klasickým kolejištím.
Práci J.Hiltona se velmi vážím a jeho náměty hledám v českém prostředí, abych je mohl nabídnout i našim modelářům. Otázkou je, zda dopadnou na úrodnou půdu.
StandaR je první vlaštovkou ve zpracování do modelového českého prostředí podle J.Hiltona.

edit. Zapoměl jsem napsat, že si velmi cením, že v Jamesem blogu je i o naších tratích, respektive o JHMD. Četl jsem i vaše příspěvky.
editII. Je doba prázdnin a dovolených, proto asi nikdo nereaguje :D :wink:
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » čtv 11 črc, 2024 9:57 am

M.F.: Já teď mám na mysli ten konkrétní post, na který odkazuju; a v obecné rovině přístup, který rozšiřuje řemeslnou stránku věci o to, čemu se obvykle říká umění. Ale nechce se mi to znovu opisovat. Myslím, že to podstatné jsem napsal tady: viewtopic.php?f=51&t=7183&start=615#p336359

Jim Hilton si nejednou stěžoval, že skoro každá diskuse nad kolejištěm nebo modelem vozidla či stavby, virtuální i živá, nakonec skončí u těch řemeslných náležitostí. Ale málokdo se tvůrce zeptá: Proč děláš zrovna tohle? Co tě k tomu přitahuje? Jakou vzpomínku, myšlenku nebo náladu, jaký pocit tím chceš vyjádřit/v divákovi navodit? Kdo na tohle umí odpovědět, ten jistě tvoří za pomoci vědomého soustředění (viz ten těžko přeložitelný anglický pojem mindfulness) právě na tyto stránky tvorby; dílo dobrého výtvarného umělce v divákovi nějaký pocit vyvolá okamžitě při prvním pohledu a když je ten pocit shodný s pocitem, s nímž tvůrce ke tvorbě přistupoval, lze dílo označit za dobré.

Jim Hilton také vyjádřil, jaký pocit v okamžicích plných mindfulness doprovází jeho tvorbu a co se jí snaží vyjadřovat on. Definuje to dalším pojmem, který angličtina vůbec nepřekládá, a to saudade - jde o slovo portugalského původu. Ani čeština pro něj nemá jednoslovnou verzi. Význam je zhruba následující (převzato z anglickojazyčné Wikipedie):
Saudade je emocionální stav melancholického nebo hluboce nostalgického stesku po milované, ale nepřítomné věci nebo osobě. Často je spojen s potlačovaným vědomím, že se s objektem touhy už nikdy nesetkáme. Jde o vzpomínku na pocity, zážitky, místa nebo události, často neuchopitelné, které vyvolávají pocit odloučení od vzrušujících, příjemných nebo radostných pocitů, jež kdysi vyvolávaly.
A ještě:
Proslulé saudade Portugalců je nejasná a neustálá touha po něčem, co neexistuje a pravděpodobně ani existovat nemůže, po něčem jiném než po přítomnosti, obrácení se k minulosti nebo k budoucnosti; není to aktivní nespokojenost nebo dojemný smutek, ale lhostejné snění a touha.
(Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Saudade)
Stejné wikipedické heslo navrhuje jako český ekvivalent stesk. Nejsem si jistý, jestli ten pocit vyjadřuje v plném rozsahu.

I mně chvilku trvalo, než jsem se prokousal ke smyslu řečeného. Přesně řečeno do okamžiku, kdy jsem se podíval na toto video. I ve vztahu k těmto záběrům použil Jim Hilton pojmu saudade. A je dáno genialitou filmaře, že ten pocit dokázaly vyvolat i ve mně jako v člověku, který v Irsku nikdy nebyl, nemá s ním nic společného a skoro nic o něm neví.
hank

Příspěvekod Dovi » čtv 11 črc, 2024 11:03 am

Já tomu říkám toužebný stesk. Není to čistě jenom stesk po něčem, a není to ani čistě jen samotná touha.
Je to obojí v harmonii a poklidu propojené. Jedno podmiňuje, a zároveň doplňuje to druhé, a naopak.
Střípky prožité v minulosti se prolínají s pokojnými tužbami a přáním zažít to hezké ještě alespoň jednou, byť třeba i v trochu jiné podobě.

P. S.
Mívám to čím dál častěji.
Je to asi věkem (to určitě), ale zřejmě i touto překotně až podivně se měnící dobou.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod milan ferdián » úte 16 črc, 2024 6:16 am

Na EBAY se objevila tato kráska. H0/1:87.
https://www.facebook.com/groups/5256461 ... 922143696/
Dost jsem byl překvapen, když jsem uviděl parní lokomotivu řady 320.0 a další české krásky. -m-
Přílohy
2024-07-16 08_08_56-Window.png
2024-07-16 08_29_36-Window.png
2024-07-16 08_30_08-Window.png
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » úte 16 črc, 2024 6:57 am

Odkaz vede na FB a je nefunkční.
hank

Příspěvekod milan ferdián » úte 16 črc, 2024 7:06 am

hank píše:Odkaz vede na FB a je nefunkční.

Mě funguje. Kliknu na odkaz a profil se mi otevře. Je tu ještě někdo komu nefunguje odkaz mimo hanka ?
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Pavel-HP » úte 16 črc, 2024 7:13 am

Stránka je nedostupná.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Dovi » úte 16 črc, 2024 7:41 am

milan ferdián píše:
hank píše:Odkaz vede na FB a je nefunkční.

Mě funguje. Kliknu na odkaz a profil se mi otevře. Je tu ještě někdo komu nefunguje odkaz mimo hanka ?
-m-
Přílohy
Clipboard_stranka_je_nedostupna.png
Clipboard_stranka_je_nedostupna.png (4 KiB) Zobrazeno 1298 krát
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod rawen » úte 16 črc, 2024 8:33 am

Ačkoliv to jde mimo moje zájmy, proklik funguje. (jsem na fb přihlášený)

Radek
rawen

Příspěvekod milan ferdián » úte 16 črc, 2024 9:18 am

rawen píše:Ačkoliv to jde mimo moje zájmy, proklik funguje. (jsem na fb přihlášený)

Radek

Aha, díky Radku. Takže vážení co vám odkaz nefunguje, nemáte profil na FB. Jiné vysvětlení není.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » úte 16 črc, 2024 9:43 am

milan ferdián píše:Takže vážení co vám odkaz nefunguje, nemáte profil na FB...

...a toto zjištění nám všem, kdo ten účet nemáme, nepochybně velice pomůže... Proč sem prosím nedáš odkaz přímo na ten eBay?
hank

Příspěvekod milan ferdián » úte 16 črc, 2024 9:56 am

hank píše:
milan ferdián píše:Takže vážení co vám odkaz nefunguje, nemáte profil na FB...

...a toto zjištění nám všem, kdo ten účet nemáme, nepochybně velice pomůže... Proč sem prosím nedáš odkaz přímo na ten eBay?

No, no, každý není tak dobrej v mediích jako ty :D :wink:
https://www.ebay.com/itm/204891088810?_ ... 101224.m-1
Přílohy
2024-07-16 11_56_56-Window.png
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » úte 16 črc, 2024 10:01 am

No vida, že to jde... Děkuji.

Jsou tam od Micro Metakit i další perly: Třeba rakouská řada 180 (= ČSD 523.0) zde https://www.ebay.com/itm/404175446367. Akorát je potřeba moc nekoukat na ty cenovky... :?
hank

Příspěvekod fulda » úte 16 črc, 2024 12:16 pm

milan ferdián píše:
rawen píše:Ačkoliv to jde mimo moje zájmy, proklik funguje. (jsem na fb přihlášený)

Radek

Aha, díky Radku. Takže vážení co vám odkaz nefunguje, nemáte profil na FB. Jiné vysvětlení není.
-m-

Pokud jde o atlas hub, tak jedno vysvětlení nikdy nestačí.
Já například dostávám tohle:
Snímek obrazovky 2024-07-16 141612.png
Snímek obrazovky 2024-07-16 141612.png (20.22 KiB) Zobrazeno 1140 krát
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)