Zajímavost na AUKRU ?

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Zajímavost na AUKRU ?

Příspěvekod Jirka Černý » čtv 07 dub, 2022 8:13 am

To je prostě síla sentimentu nebo sběratelské vášně. Když to někomu chybí v nějaké tematické sbírce a nebo zapracuje sentiment protože to jako kluk vlastnil jde tzv reálná cena stranou. Neříkám že tak nakupuju, ale dokážu to pochopit, jen mně teď nenapadá nic konkrétního.
Jirka Černý

Příspěvekod Zlámalík » čtv 07 dub, 2022 8:26 am

Takové si musíme hýčkat :lol: :lol: :lol:
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod JaroHo » čtv 07 dub, 2022 8:52 am

hank píše:
JaroHo píše:Ten Piko pošťák stál na ITvlaky 742,- Kč prosím.

Ve kterém roce?

Ve kterém roce? No to netuším, přiznám se že mě to nezajímá, ale s tou inflací je to asi pravda, to asi ano. Já to beru tak, že se stále najdou vláčkaři, kteří prodávají za krásnou cenu a s takovými mám hojné zkušenosti a prostě když něco chci tak si počkám. Je to i o štěstí. A nejsem kšeftař, sic mám mašinky rád, tak to beru a od takových i kupuji a jsou to taky srdcaři :wink:
Možná mám v textu slohové chyby, ale snad jsem vyjádřil svoje pocity, jasně :wink:
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Dovi » čtv 07 dub, 2022 9:24 am

PIKO 54966 - krytý nákladní vůz ČD "ČESKÁ POŠTA" (epocha V, správa ČD, délka 160 mm)

Byla to novinka roku 2015, následně výprodej u itvlaky za 742,- Kč

(když tak https://www.itvlaky.cz/archiv-vyprodano/54966/ )

__

Tady je hodnocení několika uživatelů:

Ten vagon je opravdový hnus, (Rudolf Pohl, 08.12.2017 10:58) celé vlákno | reagovat
tak jsem se pořádně nepodíval na to foto. Takový hnus za 800 Kč jsem nepředpokládal. Hodlám něco hodně peprného napsat do Pika a nejraději bych jim to hodil na hlavu. Prodejci to vracet nebudu, ten za to nemůže. Ale příště si dám velmi dobrý pozor, co od pika kupuju

Detaily, (Piko, 16.07.2015 13:17) celé vlákno | reagovat
Nemáte podrobnější foto modelu? Skutečně je to plochá skříň s jen natištěnými žebry. To by snad už nebylo ani provedení hobby.

Re: Detaily, (Martin Valter, 17.07.2015 10:00) celé vlákno | reagovat
Fotky jsem přidal k výrobku. Je to bohužel tak, jak píšete
Martin Valter

Re: Re: Detaily, (Piko, 18.07.2015 21:23) celé vlákno | reagovat
Díky za rychlou reakci.
Je smutné, kam až je tradiční výrobce schopen zajít v honbě za co nejvyšším ziskem. A přitom to mohl být velice zajímavý a kupovaný model.

Re: Re: Re: Detaily, (Václav Štych, 24.07.2015 10:29) celé vlákno | reagovat
Kdyby to prodávali za cenu 200-300 pro děti neřeknu ani popel, ale tohle má být třída CLASSIC, nejvyšší možný detail a provedení. Poslední dobou se dějí věci viz. Roco a Bardotka.... kam ten modelářský svět spěje...

Zdroj:
https://www.masinky.cz/produkt/21442-H0 ... /index.htm

- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod look23 » čtv 07 dub, 2022 1:27 pm

Ten malovaný vagon byl asi nějaký test od Pika, kolik toho kupující snesou, jinak to nejde říct/napsat.

Naopak s úspěchem se setkal podle mě set od Roco č. 44001.
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod hummus » čtv 07 dub, 2022 7:28 pm

To si nemyslím. Spíše jde o reklamní vagón, kde jde na bočnice jednoduše natisknout to, co si zákazník přeje.
A protože už ho měli, tak na něj natiskli skutečnou bočnici a zkusili prověřit, jestli se to bude prodávat.
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod J.Š. » pát 08 dub, 2022 8:29 pm

J.Š.

Příspěvekod JaroHo » sob 09 dub, 2022 2:57 am

A co t.en druhej Carl fon Maria Weber? Prej pod 16.000 nepsat a nevolat...je o stránku zpět.
JaroHo

Příspěvekod Colonel32 » sob 09 dub, 2022 11:09 pm

Musím říct, že v určitém směru je sbírání Lega mnohem jednodušší. Tam jsou všichni smíření s tím, že sběratelská cena některých zajímavých setů jde strmě nahoru. Třeba takový 10020 LegoSanta Fe Super Chief. Že stával něco přes tisícovku a když jste měli štěstí, tak ve výprodeji za 250,-? Jenže pokud ho chcete dneska, dáte 5 a půl tisíce plus doprava plus dph za použitej a nebo 11 za neotevřenej. A taky si můžete zkontrolovat, že to nejsou jen ceny za které ten set "nabízí", ale že jsou to i ceny, za které se skutečně běžně prodává.
Colonel32

Příspěvekod J.Š. » ned 10 dub, 2022 2:42 am

Investovat do Lega mě už taky napadlo. Falcon nebo jejich auta jsou poměrně zajímavá investice, a zrovna na tom Falconu by se daly udělat zajímavý peníze.
J.Š.

Příspěvekod JaroHo » ned 10 dub, 2022 5:29 am

Já jsem asi staromódní, ale mám k tomu jiný postoj. Každý chce bohatnout s rukama dozadu, já si vážím lidí co ruce dozadu nemají, co něco umí a můžou předávat dál třeba i řemeslo, učit děti dovednosti a zručnosti. Před takovými smekám :mrgreen:
JaroHo

Příspěvekod Martin70 » ned 10 dub, 2022 7:20 am

My jsme vždy v obchodě říkali "Každé zboží má svého zákazníka a cenu za kterou se prodá". Souhlasím s názorem jak píše pisatel JaroHo přede mnou. Neboť je lepší podpořit někoho od koho se dá něco naučit třeba v modelařině nebo vydělává na modelu, který předělal a vytunil k lepšímu. Pak dostává člověk do ruky jedinečný originál a může vidět co se dá vyrobit od píky, nebo upravit na továrním modelu. Co se týká Aukra je to jen nabídka versus poptávka. Nic víc. 8)
Začátečník a obdivovatel H0, nyní bez kolejiště. Hledám informace a uvidím zda se pustím do stavby.
Martin70

Příspěvekod StandaR » ned 10 dub, 2022 10:44 am

Colonel32 píše:Musím říct, že v určitém směru je sbírání Lega mnohem jednodušší. Tam jsou všichni smíření s tím, že sběratelská cena některých zajímavých setů jde strmě nahoru. Třeba takový 10020 LegoSanta Fe Super Chief. Že stával něco přes tisícovku a když jste měli štěstí, tak ve výprodeji za 250,-? Jenže pokud ho chcete dneska, dáte 5 a půl tisíce plus doprava plus dph za použitej a nebo 11 za neotevřenej. A taky si můžete zkontrolovat, že to nejsou jen ceny za které ten set "nabízí", ale že jsou to i ceny, za které se skutečně běžně prodává.

U Lega je potřeba mít pak už oko na ty správné kousky(asi jako u všeho). I samotná figurka dokáže vydělat 2 a více tisíc
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod Colonel32 » ned 10 dub, 2022 12:34 pm

JaroHo píše:Já jsem asi staromódní, ale mám k tomu jiný postoj. Každý chce bohatnout s rukama dozadu, já si vážím lidí co ruce dozadu nemají, co něco umí a můžou předávat dál třeba i řemeslo, učit děti dovednosti a zručnosti. Před takovými smekám :mrgreen:

Ale já nerozporuju to, že bychom si měli vážit lidí co něco umí. Ale to co mi vadí je, že (a teď s drobnou nadsázkou) 50 procent příspěvkového obratu v tomhle vlákně je "to je ale blbec, koupil to dráž než by měl" a druhých 50 procent je "to je ale hajz, prodává to dráž než by měl".
Colonel32

Příspěvekod hank » ned 10 dub, 2022 1:42 pm

Colonel32 píše:
JaroHo píše:Já jsem asi staromódní, ale mám k tomu jiný postoj. Každý chce bohatnout s rukama dozadu, já si vážím lidí co ruce dozadu nemají, co něco umí a můžou předávat dál třeba i řemeslo, učit děti dovednosti a zručnosti. Před takovými smekám :mrgreen:

Ale já nerozporuju to, že bychom si měli vážit lidí co něco umí. Ale to co mi vadí je, že (a teď s drobnou nadsázkou) 50 procent příspěvkového obratu v tomhle vlákně je "to je ale blbec, koupil to dráž než by měl" a druhých 50 procent je "to je ale hajzl, prodává to dráž než by měl".

Ano. Jednak vyjádření tohoto druhu popírají, že na každý kšeft jsou potřeba dva, a za druhé neberou v úvahu, že i prodej nebo obecně činnosti související se směnou je lidská činnost - nebo práce, jestli se to tak někomu líbí líp - vyžadující stejně jako jakákoli jiná práce znalosti, schopnosti a umění.

Ale tohle je never-ending story. Lidstvo něco směňuje déle než umí psát a nejpozději od momentu, kdy se před nějakými 5000 lety psát naučilo, se zapisují příběhy lidí, kteří prodávajícím a občas i kupujícím nadávají nebo se jim posmívají - někdy právem, někdy ne - i lidí, kteří svým prasáckým chováním kazí jméno všem slušným lidem na obou stranách. Každá paušalizace tohoto druhu je ale nesprávná. A navíc naše civilizace vyrůstá z fénicko-židovsko-antických kořenů, které si bez obchodu - nebo obecně směny - těžko lze představit. Nemohu si pomoci, mně jsou naši předci ze Středomoří sympatičtí, zvlášť ti řečtí; když zjistili, že líp než plahočit se do úmoru na kamenitých políčkách je uživí prodej olivového oleje ze stromů, které rostou stovky let víceméně samy, uvolnili si čas a mozky na přemýšlení i o jiných věcech než je kus žvance. Díky takhle získanému času z jejich hravosti, všetečné a šťouravé zvědavosti, neúcty k posvěceným autoritám a toulavých bot vznikly základy evropského myšlení a z nich zase všechno, co tu dnes máme a z čeho žijeme, od filosofie a demokratického uspořádání společnosti přes právní systém až po moderní přírodní vědy a techniku. (Koneckonců i za rozšíření křesťanství můžou Řekové; kde by byli apoštolové bez Saula z Tarsu známějšího jako sv. Pavel? Saul byl řecky vzdělaný žid, úspěšný obchodník, dnes bychom řekli příslušník vyšší střední třídy; jeho novozákonní dopisy určené řeckým obcím ve Středomoří lze považovat za marketingový majstrštyk a všichni markeťáci křesťanského vyznání by ho měli uctívat jako svého patrona...) Ať se to komu líbí nebo ne, na samém začátku toho všeho byl obchod.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)