Čeština v příspěvcích - vážně i nevážně

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Čeština v příspěvcích - vážně i nevážně

Příspěvekod fulda » stř 25 úno, 2015 4:10 pm

V Uhříněvsi máme stavebniny Fčela.

Co je pro mne ještě zajímavější jsou jména. Mám kamarády - bratři, mají stejného otce a stejnou matku, ale jeden se jmenuje Šefčík a druhej Ševčík. Jak je to možné? Prostě matrikář byl debil a jednomu napsal špatně rodný list a odmítl to směnit když si toho rodiče všimli.

Čili ten případ:
A: "Jak se jmenujete?"
B: "No-no-novák"
A: "Vy koktáte?"
B: "Já ne, ale otec koktal a matrikář byl debil"
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod BohousP » stř 25 úno, 2015 4:24 pm

fulda píše:nenapsal, vzdělaní jsou odecně líní, takže nebudou psát víc než musí

Kdyby nebyli naši předkové líní, tak dodnes žijeme v jeskyních a jíme kořínky. Lenivost je hýbatelem pokroku.

Obrázek
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Ferda » stř 25 úno, 2015 5:29 pm

BohousP píše:Lenivost je hýbatelem pokroku.
Obrázek

Ano, ano! Čítankovým přikladem byli bratranci Veverkové. :D

fulda píše:nenapsal, vzdělaní jsou odecně líní, takže nebudou psát víc než musí Obrázek

Proto se u nás na blbé otázky odpovídá jednoduše: "BO!" Kdo nepochopí, dostane ránu. Kdo stále nechápe, dostane jich tolik, že to pak nepochopí ani patolog. :mrgreen:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Radek » stř 25 úno, 2015 8:06 pm

V páté třídě bych vyhořel, ale dnes, o 32 let později za 2. Tedy 24 bodů. Šikulka, Ráďo! To dává češtině naději, že se kolem roku 2050 pozvedne :D .
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod Jiri Dvoracek » stř 25 úno, 2015 10:19 pm

TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod akcilhej » pát 27 úno, 2015 5:17 pm

Laj mi lhu-li : 27 bodů, ale už se mi do takových pranic pranic nechce........
akcilhej

Příspěvekod TonyHazard » sob 28 úno, 2015 6:41 am

mpinta píše:A teď se ukažte ... :D
http://zpravy.idnes.cz/Soutez_test.aspx?id=107

Takže jsem ten test také zkusil. Jak bych dopadl tenkrát v páté třídě nevím, a o 48 let později to bylo za 24. I když jsem místy nevěděl, co po mně chtějí. :mrgreen:
S vnukem vláčkodráha Tomáš/Tomica,stavby http://www.panzernet.net/php/index.php/ ... 953.0.html
TonyHazard

Gramatika

Příspěvekod adix » stř 02 pro, 2020 1:31 pm

Občas mám při sledování této diskuze dojem, že řada účastníků nechodila do školy, gramatika jim zjevně nic neříká. Vypadá to, že měkká a tvrdá i/y používají spíš náhodně. Shoda podmětu s přísudkem je zřejmě neznámý pojem, že se píše auta jezdila (a ne jezdily), ale snad alespoň ta i/y používat správně není nad síly průměrně inteligentního účastníka diskuze. Že lokomotivy jezdily, ale strojvedoucí řídili lokomotivy, není tak složité pochopit a správně používat. Jistěže jde v této diskuzi zejména o odborný obsah, ale i ten slovní projev by mohl být lepší než u žáka, který propadl už v páté třídě.
Naposledy upravil adix dne stř 02 pro, 2020 3:11 pm, celkově upraveno 2
adix

Re: Gramatika

Příspěvekod Dusan » stř 02 pro, 2020 3:00 pm

adix píše:Občas mám při sledování této diskuze dojem že řada účastníků nechodila do školy, gramatika jim zjevně nic neříká. Vypadá to že měkká a tvrdá i/y používají spíš náhodně. Shoda podmětu s přísudkem je zřejmě neznámý pojem, že se píše auta jezdila (a ne jezdily), ale snad alespoň ta i/y používat správně není nad síly průměrně inteligentního účastníka diskuze. Že lokomotivy jezdily, ale strojvedoucí řídili lokomotivy není tak složité pochopit a správně používat. Jistěže jde v této diskuzi zejména o odborný obsah, ale i ten slovní projev by mohl být lepší než u žáka který propadl už v páté třídě.

A ty pro jistotu vynecháváš čárky před spojkama, že? :mrgreen:
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Trixt » stř 02 pro, 2020 3:12 pm

Osobně si nemyslím, že většina lidí, co v příspěvcích chybuje, nezná gramatiku. Spíše je problém, že se člověk soustředí na to, co chce sdělit a gramatika v tu chvíli zůstane opomenuta. Dalším faktorem jsou překlepy. Člověk jich vždy pár vytvoří. A i když si to po sobě potom přečte, často nějaký ten překlep přehlédne. Často vznikají chyby i tím, že pisatel zformuluje větu, přečte si ji a zjistí, že přesně nevyjadřuje to co chtěl napsat. V tu chvíli začne větu přeformulovávat a hned je zaděláno na další chyby. Nebyl bych tak přísný. ;)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod HonzaM » stř 02 pro, 2020 3:20 pm

Trixt má pravdu, také když si po sobě přečtu příspěvek, nějakou chybu tam najdu, obvykle jde o překlep, také někdy udělám chybu když se rozhodnu následně text upravit.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Dan Buchtela » stř 02 pro, 2020 3:40 pm

To je bohužel bolest celého inernetu a už nejden jeho. Například chyby ve shodě podmětu s přísudkem v množném čísle středního rodu lze běžně slyšet i ve veřejnoprávních médiích... Rve mi tu uši, ale nic s tím nenaděláme...
Dan Buchtela

Příspěvekod hank » stř 02 pro, 2020 4:01 pm

Dan Buchtela píše:...nic s tím nenaděláme...

Naděláme s tím to, že na to budeme důsledně upozorňovat, i když tím budeme riskovat nařčení, že jsme Grammar Nazis. :lol:

Ona to zas tak velká sranda není. Mozky generace vyrostlé na obrázcích jako hlavním způsobu příjmu informací a komunikace prokazatelně fungují jinak. (Ale třeba se díky tomu snáz budou učit čínsky a dalším jazykům s obrázkovými písmy. :? ) Mluvené a psané jazyky v našem kulturně-civilizačním okruhu, o které nikdo nedbá z hlediska tvorby, údržby a dodržování pravidel, tím začínají ztrácet svůj hlavní smysl dorozumívacího prostředku. Nemusí to být obecně špatně, koneckonců některé z nejstarších civilizací s obrázkovými písmy začínaly a kam to až dotáhly, ale nenápadně tady dochází ke změně, jejíž důsledky zatím těžko předpovídat. Obrázky působí spíš na ty části mozku, které produkují emoce, a to je v naší civilizaci čím dál více závislé na technologiích všeho druhu dost hrozivé zjištění. Lidstvo potřebuje posilovat používání rozumu a opačné tendence mohou mít dalekosáhlé důsledky. :(
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Střelec » stř 02 pro, 2020 5:38 pm

Problém je v několika rovinách:
1) strojové - z mobilu leccos nejde, u klasického stroje může být špatně nastavený opravník, nebo rovnou klávesnice
2) v nepozornosti, navíc ty klapky jsou pro někoho malé a občas zabere dvě, nebo klepne vedle. Pokud to někdo po sobě před odesláním přečte, můžou mu některé překlepy uniknout.
Extrémem nikoliv v diskusi, ale v knize bylo, když český překladatel v anglickém originálu odhalil chybějící kus textu. Zpětným kontaktem na původního britského nakladatele se zjistilo, že nejde o tiskovou chybu, kontakt s autorem pak odhalil děsivou skutečnost - britský autor ty pasáže zapomněl napsat a všiml si toho až český překladatel. Takže došlo k urychlenému dopsání několika stránek a jejich neméně urychlenému překladu...
3) v pokulhávající češtině
4) v klesající úrovni vzdělávacího systému, o kterém rozhodují různí aktivisti snažící se zrušit známkování, nebo dávat dobré známky za účast (mj. Kartous od Elfů, Tabery z Respektu a další svoloč) a zájem režimu o pologramotné obyvatelstvo. Blížíme se do situace, kdy každý, kdo přečte víc jak SMS o třech větách bude považován za režimu nebezpečného intelektuála a na základě toho perzekuován.
Střelec

Příspěvekod look23 » stř 02 pro, 2020 5:47 pm

5) lenost - po sobě překontrolovat napsaný text
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)