V dřevných dobách, když ještě Wokna byly ve verzi 2.0 a nikdo je nepoužíval, byly stěžejní tři současti DOSu. Command.com (obsahoval základní příkazy DOSu), config.sys a autoexec.bat. Druhé dva byly textové soubory a zejména do autoexecu se daly zapsat příkazy ke spouštění dalších programů.
Tehdy jsem někde objevil, jak napsat v assembleru kratičký program (5 bajtů !!!), který volal systémovou službu pro reset počítače. Pojmenoval jsem ho reset.com. Po jeho spuštění sebou počítač bez varování švihnul o zem.
Později mne za bezsenných nocí napadla prasárna. V ASCII kódu byla (a dodnes je) tzv. nezobrazitelná mezera - měla kód 255. Byl to plnohodnotný znak, jen ho editory nezobrazovaly. Tak jsem reset com přejmenoval na "ALT+255".com. No a do autoexecu na prázdný řádek jsem napsal ALT+255. Výsledek byl jasný. Počítač po bootu začal zpracovávat autoexec, přišel na příslušný řádek a vyvolal reset .
Tento vtípek se pokoušelo najít několik expertů, tři z nich krokováním došli až po prázdný řádek, ale důvod nezjistili. Jen jeden to vyřešil. Smazal prázdný řádek. Pravou příčinu však nenašel. Samotný soubor navíc byl ukryt v některém adresáři kam ukazoval parametr "path".
Omlouvám se za delší off topic.