Již chvíli sleduji výkřiky některých na modelbazaru a po přečtení článku -
http://magazin.firenet.cz/index.php/spe ... modelbazar, jsem to již nevydržel a musel zareagovat:
#11 jeff hopper 2012-11-21 09:23
Nevím čemu se divíte - všechno má přece svého kupce.
A víte jak to vzniká - (osobní zkušenost když jsem občas asistoval u výkupu modelů v jedné nejmenované - bývalé prodejně v Nymburce) Takže jeden příkladný příběh: příjde pán jenž náhodou objevil nějaké zapomenuté kousky starých výrobců doma - původně to vlastně chtěl vyhodit, ale znáte to - čecháček co když na tom půjde něco vytřískat - navštíví první obchod z modelovou železnicí a omrkne ceny - mašina za 5000,- paráda - já tu moji podobnou prodám za 3000,- to musí koupit každý je přece o 2000,- levnější - dokonce když je odvážný tak ji zde zkusí nabídnout - samozřejmě je odmítnut(v hlavě si řekne - nafoukaný např. Pražáci - chtěj na tom akorát vyvařit) a hurá do nejbližší prodejny v okolí domova - zde Nymburk - Dobrý den. Chtěl bych prodat u vás tuto mašinu - je perfektní(samo samá chvála) a z tašky vyndá např. BR 110 v krabičce PIKO - HO -ano je málo používaná ale 30 let stará a na krabičce je ještě cenovka 110,- Kčs. Dostane odpověď, že se jedná o pěkný zachovalý kousek a jakou má představu o ceně - po chvilce ošívání, odfukování a jiných předvedených výrazech ze sebe vdá drobným hláskem částku 2500,-(vzpomínk a na Prahu a jeho 3000,- cifru) Samozřejmě tím pobaví prodavače. Pokud je prodavač profík(jako v našem případě) zeptá se pro jistotu kde pán k ceně přišel – samo dozví se odpověď, že vyděl podobnou mašinu v Praze za 5000,- a za tu svojí chce 2500,- což se mu zdá perfektní cena. Prodavač mu tedy deset minut vysvětluje rozdíl mezi tou v Praze a jeho a dá mu pár typů na ověření ceny. Pokud to pán pochopí tak mašinu nechá okolo 1000,- v prodejně a pokud né tak ji donese domů a kde se pak asi objeví??????
To samé je i z domo výrobci – spočítají náklady a čas – potlačí pud sebezáchovy a nabídnou model za někdy neuvěřitelnou cenu.
Další sorta jsou různí překupníci a tzv. obchodníci.
Ale znáte to – všechno má svého kupce
A k model bazaru - zde proběhla dle mého hysterická rekce na prodej bobiny za částku 800,- Kč - na této částce nevidím nic špatného - jedná se v současné době o tržní cenu a pokud je model ve stavu po prodeji tak ani cena 1000,- Kč není neobvyklá. Tyto ceny v současné době respektují i různí překupníci a rádobyprodejci - ovšem jejich prodejní cena je o hromadu stokorun vyšší než jejich výkupní(musí se přece nějak rychle vydělat).
Takže shrnutí - přemrštěné ceny většinou nasazují lidé neznalí modelové scény jenž tuto cenu odvodili od současných cen a občas do toho nějaká vyjímka chytráka co chce vydělat. Na druhou stranu se divím, že jim to někdo koupí - ale dle hysterických výkřiků asi jo.
Druhá věc je kvalita - je jasné, že staré modely lokomotiv dávno nedosahují jízdních vlastností současných modelů, ale to je se vším - jako by dnes chtěl někdo porovnávat favorita s novou fábií. Takže pokud si chci koupit model do sbírky, nebo mít retrokolejiště(já osobně vyndávám staré modely pokud se chci rozčílit - většinou mi to vydrží cca. 10 min a pak putují nazpět do vitríny) tak volím osobní odběr - ten volím i pokud si nejsem jistý kvalitou modelu. Samozřejmě se bavím o lokomotivách. Staré vozy BTTB jezdí(pokud nejsou vyhuntované) stejně jako nové a to i na plast. kolečkách a třeba u uhláku mám za cenu nového tři staré. Samozřejmě i zde se najdou přesstřelené ceny. Ale jak jsem již psal -
vše má svého kupce.
A kdo má peníze tak ten nenakupuje na burze(podle mě ani neví že nějaká je) ale v kamenné prodejně.