loscarlos píše:No mam dojem, ze pokud nemel prodavajici umysl zbozi dodat (nikdy ho nevlastnil a jen vystavil obrazek), tak se jedna o podvod a v tomto pripade se jedna o trestny cin pri jakekoliv castce.
No mám pocit, že právě prokázání úmyslu je jeden ze znaků trestného činu .A to není vždy jednoduché

. Ale tahle diskuze asi patří někam jinam. Připadá mi jako totální zvrhlost se na modelářském foru bavit o právních aspektech činů některých našich problémových spoluobčanů. Vždyť přeci to všichni děláme pro radost ( kterou se nám sice někdo snaží pokazit... ) a zábavu. A tohle radost tedy rozhodně není.
A další teorie, která mne v souvislosti s tímto napadla je že, tím že si u nich objednáváme zboží, které nám sice nedodají, ale poskytneme mu adresu pro dodání zboží, tak z toho může být krásna databáze pro páchání další trestné činnosti

.
Pokud podáš jen obyčejné trestné oznámení s tím, že máš podezření že jsou někde i jiní poškození, tak se to z klasického trestného oznámení přetransformovává na hromadné trestné oznámení, jelikož už tam bude záznam od jiných v té samé kauze, co řešíš ty a to je podvod v sekci modelářství např. Zajímalo by mě zda se tyhle podovdy dějí i u autíčkářu, letadýlkářů atp. Co se týče té adresy ta jim je asi k ničemu, musel by to být nějaký organizovaný zločin, který by pak šel vybírat domácnosti, kde by našli jen pár modelů, to radši vyloupěj nějakou prodejnu. Tyhle šméčka si stáhnou fotku z netu, v pohodlí a teple svého domova ji daj na net, nějakej jouda (my) ji v domění skvělého a férového obchodu vydražíme nebo koupíme, zaplatíme a pak si jen mne ruce. Myslím si že se to dá dobře odhadnout kdo je podvodní a kdo ne, neříkám že je to 100% ale aspoň trošku to napomůže:
1) nízká cena - většinou prodávaj lehce pod cenou aby to co nejdříve prodali, na aukru je to něco jiného osobně nekupuji od nikoho kdo má 0 komentářu a prodává velké množství modelů, jo člověk si řekne chce se jen zbavit sbírky, to jsem si také tankrát říkal a bohužel pro mě
2)nech si udělat fotky o které si řekneš např.z prava s hora atd., seriozní prodejce ti udělá vše jen aby prodal
3)když nakupuješ poprvé od někoho tak jen na dobírku popřípadě osobní odběr, pokud vše proběhne v pořádku pak se můžem domluvit na platbu předem
4) buť trpělivý a opatrný( mluvím z vlastní zkušenosti), myslím si, že modelů tu po ČR běhá dost a pořád se to tu točí dokola, tak že když ti uteče např.sergej za 1300 tak na aukru ho třeba koupíš za měsíc o stovku levnějš