hank píše:Rybáky by v dané době a na daném místě byly zbytečný luxus. ...
Zdravím
a děkuji za informace. V "devadesátkách" a "nulkách" (tedy hodně zamlada) jsem jezdíval jako průvodčí historických vlaků na Ostravsku a ty Rybáky mám tak nějak automaticky spojené s párou (v našem případě 423.041 či 313.432).
Nakonec jsem se s problematikou historické soupravy popral tak, že se pořídil model stroje 413.062 od PIKA (smutný příběh o odpálení koncového audio-stupně dekodéru zmíněn jinde) a dva dny před nedávnou výstavou v Ostravě se dokončilo i sestavení pěti Rybáků od SDV. Něco od mi neznámého návštěvníka výstavy zde ...
https://www.youtube.com/watch?v=P719a-ORm1oUvažoval jsem i o nějakých nákladních vozech ve zmíněné III. epoše, ale téměř 1 000,- Kč za malou "Zetku" opravdu nedám.

Otázkou také je, zda modely nákladních vozů odpovídají skutečným předlohám.
No nic, k 810-tkám. Objednány jsou dvě sady se zvukem a dva samostatné vozy 010 v Najbrtu. O patici NEXT18 se ví delší dobu, takže jsem za ni rád. V HO je prý u zvukové verze dekodér integrován přímo na DPS. Předpokládám ale potřebu dodat STACO. Pravda, jízdní vlastnosti budou asi dobré, ale řešení staničních zhlaví některých modulářů je někdy elektricky nevyzpytatelné.

Zvukové verze jsem zvolil proto, že použité dekodéry MS591N18 uživím i jinde, takže vlastně čekám na chvíli, kdy se objeví DPS od našich výzkumářů a vývojařů s paticí E24. Do té doby budu holt zvučit továrními zvuky a LED horního reflektoru přelepím černou izolačkou.
David