Model jsem nedávno získal, dal do něj dekodér MS581N18 se zvukovým projektem pro Plecháče od Jacka - a co nevidím:
Horní pozička svítí stále (spolu s dolními) a nedá se řídit ani přes funkci reflektoru, dálková světla (u ČSD vnitřní žlutá) nesvítí - a to ani po zkoumání CV a závislostí v projektu.
Plecháče jsem proto rozebral detailněji a zírám podruhé:
Horní pozička je natvrdo zadrátovaná do obvodu dolních poziček (viz dále) a LED dálkových světel (vnitřních) tam nejsou z výroby osazené vůbec!
Následovaly tři dlouhé večery a noci a mám schéma zapojení a potřebných úprav, po dalších třech mám funkční nastavení a Plecháč svítí a nesvítí, jak má.
Tady děkuju Rominovi, že vybádal, jak SUSI v mašinách PIKO (je to stejné i v Laminátce) funguje, a Bedlischovi, že mne na to upozornil. Kvůli, či spíše díky nim mám dodnes spánkový deficit...
Na fotce důkaz místo slibů - dálková svítí, horná pozička zhasnutá a to vše napájeno KLUGem a řízeno ZCS.
Potřebné součástky:
4 studeně bílé LED diody velikosti 0402 (ale i 0603 se vejde), dva rezistory 4K7 či 5K6, dvě nulové propojky, jeden dvojitý tranzistor PNP typu MBT3906DW1, dva rezistory naopak oddělat. A hodně šikovnosti, tranzistor má šestinohé pouzdro s roztečí vývodů 0,625 mm.
Edit: Zde je článek, jak provést úpravu bez zásahu do projektu- horní pozičky se dají zhasínat "křížem" z protějšího čela pomocí doplněných tranzistorů, podobně jako jsem to už provedl u Vectronu a Traxxu. Dálková světla se musí doplnit, ale měla by jít řídit funkcí F6 stejně, jako je to v projektu již nastaveno.
Dále uvedený postup s přeprogramováním SUSI je řešením pro blázny a Jacek před jeho používáním varuje - ano, mám to tak provedeno
Problém to není tam, kde nemáme v mašině Jackův zvukový projekt. Pak se s tím dá hrát celkem libovolně.
Potřebná práce:
Upravit nastavení dekodéru:
CV 682 = 0 (zrušit zvuk z klávesy F23)
CV 423 = 2 (přesměrovat klávesu F2 na funkci F23)
Důvod popsaný na konci, teoreticky by to nemělo být potřeba.
Přenastavit SUSI dekodér na desce lokomotivy, postupem podle Romina:
CV 904.0 = 128 (dálková světla stanoviště 1 na F23 při jízdě vpřed)
CV 920.0 = 1 (horní pozička stanoviště 1 na F0, při jízdě vpřed)
CV 928.0 = 4 (zhasnout pozičku při posunu, F3 přemapovaná na F2)
CV 926.1 = 128 (dálková světla stanoviště 2 na F23 při jízdě vzad)
CV 906.2 = 1 (horní pozička stanoviště 2 na F0, při jízdě vzad)
CV 914.2 = 4 (zhasnout pozičku při posunu, F3 přemapovaná na F2)
CV 905.3 = 128 (jas horní pozičky stanoviště 1, dle použité LED)
CV 914.3 = 128 (jas horní pozičky stanoviště 2, dle použité LED)
CV 902.0, CV 924.1 = 0 (smazat původní nastavení ovládání kláveskou F6)
CV 911.0, CV 929.0, CV 933.1 a CV 915.2 = vše 0 (zhasnutí světel klávesou F9 vypnout)
CV 918.0, CV 936.0, CV 936.1, CV 918.2 = vše 0 (pomalé nabíhání u LED světel vypnout)
Ponecháme:
CV 902.1 = 8 (osvětlení stanoviště 1 vpřed na F5)
CV 924.2 = 8 (stanoviště 2 vzad taky na F5)
CV 938.2 = 4 (rozsvícení strojovny na F4)
Snad jsem na nic nezapomněl...
Edit: Zapomněl, je potřeba některá CV přepsat na nuly tam, kde byly ovládací funkce dřív. Doplněno do seznamu výše.
Dva nedostatky:
Spodní pozičky jsou z výroby teple bílé, na výměnu LED velikosti 0402 těsně vedle červených konců jsem rezignoval.
Horní pozička má dvojitý světlovod, i když skutečná 242.212 má reflektor jen jeden.
Na závěr otázka na znalce - tedy, asi na Jacka, ale ten mě zabije, takže do pléna: některé funkce vestavěného SUSI dekodéru se nedají ovládat - při přiřazení funkce danému SUSI výstupu výstup nereaguje. Fungují jen klávesy F1, F3, F4, F5 a pak až F22 a F23.
Proto nahoře přesouvám F2 na F23. V původním projektu jsou tato světla na F21 (resp. F2) a ovládají funkci F6 v SUSI, pak by se v SUSI nemusela programovat půlka věcí okolo dálkových (vnitřních) světel.
Závisí to na projektu, protože s čistým dekodérem to nedělá. Přitom ne všechny "nefunkční funkce" jsou něčím obsazené. Důvod?
Nicméně, asi je stejně snazší sáhnout do SUSI, než překopávat projekt. Ale jen tak by mě to zajímalo. A Jacek to možná bude potřebovat