498.104 ČSD v H0 TRIX/MÄRKLIN

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: 498.104 ČSD v H0 TRIX/MÄRKLIN

Příspěvekod A2C » pát 09 led, 2026 9:29 pm

Aleson píše:No, něčeho takového jsem se bál hned na začátku. Že např. po delší době odstavení ve vitrince hřídel ventilátoru zatuhne nebo ztvrdne savá výplň kolem topného tělesa a generáror přestane fungovat. Vyzkoušel jsem ho po koupi modelu a od té doby ne. A moc se mi do toho ani nechce, protože mám obavy, že nastane obdobná situace jako u tebe a rozborka mě nemine. Ale k věci. Točí se ten ventilátor volně? Máš nějaký napájecí zdroj (nejlépe regulovaný) na vyzkoušení toho větráčku? Promiň za upozornění, ale proud se udává v mA, ne v mAh. U toho modulu je pro mě řada neznámých: Na jaké napětí je motorek ventilátoru? Můj předpoklad je 12V. Ale zkusil bych ho napájet od nuly a pomalu zvyšovat napětí a měřit proud, dokud se neroztočí (Samozřejmě rozumně. Kdyby byl rotor zatuhlý, nemusel by se roztočit ani při těch 12V a mohl by shořet.) Kdyžtak napiš, co jsi zjistil a změřil. Pak by mě zajímalo, jakou hodnotu má ten topný odpor. Taky bych potřeboval vidět spodní stranu toho tištěného spoje,jak je to celé zapojené. Ta součástka vedle odporu by mohla být vratná tepelná pojistka. Ale jestli ano, je otázka, jak je zapojená? V sérii s tím topným odporem i tím ventilátorem?.... Pokud je k odporu paralelně, způsobí tedy při přehřátí zkrat celého modulu a sepnutí ochran dekodéru? Pokud ano, tak je to poněkud drastický způsob ochrany toho modulu. Někdo už to měl asi rozebrané, tak možná bude vědět víc. Pokud budu mít podrobnější informace, snad bych dokázal navrhnout nějaký postup vedoucí k vyřešení problému (a určitě nejen já).

Jinak - hezké Vánoce a spoustu šťastných chvil s tím naším koníčkem bez podobných zapeklitých problémů. A taky hodně zdraví, klidu a pohody. Tobě i všem ostatním.

ďakujem za odpoveď.
Dnes som sa do toho pustil, lebo sa mi dajako skôr do toho nechcelo, ale mám tu ešte druhého rozobratého tak som skúšal diely navzájom vymeniť a išiel som proste modulovým systémom...
Môžem s veľkou úľavou povedať, že dymovému generátoru nič nebolo, teda okrem napečeného maglajzu z skúšania rôznych dymových zmesí. To trebalo oškrabať, očistiť liehom, aj ostatné škvrny na plošákoch zaoxidované som prešiel radšej liehom.
Problém som našiel na hlavnej doske mašiny. A skoro ma vystrelo.
Na spodnej strane plošáku bol akýsi maglajz, možno z tej kvapaliny, oleja a všetkého možného čo som skúšal aby mi to dymilo poriadne.
Tak som odhadoval, že prichádza ku skratu a preto mi to nechce utiahnuť dymový generátor. Aj keď som tam dal čisto nový. A súčasne mi vypínalo svetlá.
A keď som to očistil štetečkom s liehom, tak mi odpadla jedna súčiastka.
Skoro mi oči vypadli. Tak som pristúpil k naletovaniu SMD súčiastky ktorú vlastne ani správne neviem identifikovať, pretože to nie je dioda, nie je to odpor...
Na plôškach tejto mikrosúčiastky som odškrabal oxidovanú vrstvu, kyselinu aby som sa dostal na kov, potom som to potiahol cínom, napájkoval a zas všetko očistil liehom.
Aké bolo moje prekvapenie, keď ešte niekoľko ďalších súčiastok bolo buď napájkovaných len z jedného pólu, alebo tam držali len na čestné slovo v pájkovacej paste...
Takže som všetko poriadne zapájkoval, očistil zložil, vyskúšal a voulala! Dymový generátor ktorý bol dobre prepláchnutý liehom, dymí. Svetlá neblikajú.
Všetky fotky sú na rajce, asi bude lepšie vytvoriť nové vlákno pre úpravu Albatrosa, pretože budem inštalovať aj nový motor. Dnes mi prišli Mig 200, ktoré sú 5 pólové a bez úprav do Albatrosa sadnú na milimeter presne. Len treba prelisovať šnek a zotrvačník.

https://www.rajce.idnes.cz/a2c/album/tr ... ava-tuning

A tá kvapalina ktorá by sa mala používať je táto nová vyvinutá v 2024.
https://www.maerklin.de/en/products/det ... icle/02422
https://www.maerklin.de/en/products/det ... icle/02423
Naposledy upravil A2C dne pát 09 led, 2026 9:56 pm, celkově upraveno 1
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod StandaR » pát 09 led, 2026 9:37 pm

Zdenek Valter píše:
StandaR píše:Ve světle oznámení 477 trix bych se rád zeptal uživatelů albatrose. Trpí nějak na code 75 kolejích? Nebo je to úplně v pohodě co se výšky okolků týče

Trix má okolky dle NEM obvykle 1,2 mm takže pokud drobné kolejivo nebude vyšší než 0,7 mm (Code 75) do paty kolejnice tak problém nebude ;-)
(Změřil jsem - na běhounech 1,2 mm na hnacích kolech 1mm)

Díky moc za ověření
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod Aleson » pon 12 led, 2026 5:37 pm

To A2C : Tak to tedy gratuluju, že se ti to podařilo opravit. Nevěřil bych, že se může takto "zasvinit" a dokonce i rozletovat hlavní deska s elektronikou. Očekával bych nějaké "odizolování" generátoru od hlavní desky. Ten modul kouřového generátoru ( hlavně topný odpor) je u té hlavní desky nějak hodně blízko ? Že by se jí ten modul téměř dotýkal ? Nebo že by ta přetékající kapalina z kouřového generátoru měla tak vysokou teplotu ( kolem 200 stupňů) , že by i po vytečení z generátoru dokázala tavit pájku ? No to koukám ! A v tom případě nechápu, že by se neodletoval sám ten topný odpor..... No, zřejmě tahle technologie není stále příliš vychytaná. Potřebovalo by to "vynalézt" nějakou tekutinu, která by dokázala produkovat víc kouře při nižší teplotě ohřevu .. :idea:
Aleson

Příspěvekod Vysočina » pon 12 led, 2026 7:11 pm

Skoro mi oči vypadli. Tak som pristúpil k naletovaniu SMD súčiastky ktorú vlastne ani správne neviem identifikovať, pretože to nie je dioda, nie je to odpor...
:D :D

To co upadlo je SMD dioda 1N4148 označená T4 = https://www.alldatasheet.net/datasheet-pdf/view-marking/58920/DIODES/1N4148W.html
(.) P R U D Í Č
Vysočina

Příspěvekod A2C » pon 12 led, 2026 10:47 pm

Vysočina píše:
:D :D

To co upadlo je SMD dioda 1N4148 označená T4 = https://www.alldatasheet.net/datasheet-pdf/view-marking/58920/DIODES/1N4148W.html

Pardon, pokiaľ si správne spomínam, tak som ju prepískaval obojstranne a nemala určený smer. Neriešil som teda čo to bolo, dal som ju rovnakým smerom ako na druhom plošáku a naletoval.
Možno je prerazená, možno sa stala iná chyba, ale hlavne, že všetko funguje ako má.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Matěj » pon 19 led, 2026 11:47 am

Koukám, že Albatros 498.104 od Trix, se už za cenu okolo 17 000,- Kč, nekoupí. viz.:
https://www.zeleznicni-modelarstvi.cz/p ... m-ho-48859
I na Modelbazaru prodeje Albatrosů za tuto cenu přestaly.
Matěj

Příspěvekod marian_r » pon 19 led, 2026 12:21 pm

Blokovaná stránka...
marian_r

Příspěvekod jipol57 » pon 19 led, 2026 12:24 pm

Matěj: Podle popisu je osazen dekodérem Zimo a s kouřovým generátorem. To jsou investice navíc. Dekodér + adaptér + zvuk Jacek. Takže asi 4000 nad původní cenu. A k tomu teda fakt, že nové už jsou vyprodané.
jipol57

Příspěvekod jipol57 » pon 19 led, 2026 12:26 pm

marian_r: A nezablokoval jsi Tesaře ve svém počítači?
jipol57

Příspěvekod Zlámalík » pon 19 led, 2026 12:56 pm

marian_r píše:Blokovaná stránka...

To v tomto případě vůbec nevadí, stejně to nemá a ta cena taky nesouhlasí :lol:
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » pon 19 led, 2026 3:24 pm

Matěj píše:Koukám, že Albatros 498.104 od Trix, se už za cenu okolo 17 000,- Kč, nekoupí. viz.:
https://www.zeleznicni-modelarstvi.cz/p ... m-ho-48859
I na Modelbazaru prodeje Albatrosů za tuto cenu přestaly.

Matěji, pozor, tenhle e-shop je dost podvodný. Objednáš, pošle jiné zboží atd. Najdi si vlákno v modelářské obchody a nákup tě rychle opustí.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)