Novinky H0 2015

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2015

Příspěvekod Svratka » ned 10 kvě, 2015 8:36 pm

K novinkám od Roca:

Je skutečně štěstím, že výrobce nakonec zvolil stroj 749.042, neboť se zde nabízí možnost vytvoření dalších (a mnohem zajímavějších!) konkrétních lokomotiv.

Obě dvě možné jsou též ze stáda ex.jihlavských zamračených. Bezesporu nejzajímavější je 749.039, zde je rozdíl skutečně minimální a skutečná lok. si modelové zpracování jistě zaslouží. Druhou je 749.019, tady mi ovšem dělá starost onen "komínek", který devatenáctka zrovna neměla. Jak ho šetrně odstranit? Také v popiscích na rámu je třeba udělat větší pořádek... Zrovna obě jmenované lok. měly v modelovaném období již boční řadové tabulky přemístěny dolů, tedy na vlnkované bočnici a nikoli mezi okny, tedy zde je také shoda se strojem 042. A ještě něco... Ta 042 měla již v oné době tlumič, byla to spíš taková nevýrazná lokomotiva (myšleno co do typického obrazu nějaké konkrétní trati), kdežto třeba ta 039 si to rachotila pořád, navíc v době, kdy jezdila pod LD Chomutov v podkrušnohoří byla skutečně perlou, udržovaný leštěný vyzdobený stroj na který byli jeho strojvůdcové pyšní. To dnešní generace masená "najbrtem" a jinými zrůdnostmi asi už těžko dokáže pochopit... Kdyby nebyli manageři od Roca trubky, udělali by zrovna tu 039, dali by jí mosazné houkačky a prodali by jí určitě víc.

Dost nechápu jejich původní nápad ztvárnit otřesnou 749.013, která coby nátěrově zmršená (jako většina strojů opravovaná tehdy v prostorách depa ČB, nebo-li u bulharů) byla spíš ostudou podniku. Experti z dílny hňácali barvy jak je zrovna napadlo, evidentně bez neznalosti a nějaké koncepce, takže rozhraní šedé a červené se jen zřídka kdy podařilo "trefit" správně. O úrovni dílny nechť si ctěné obecenstvo udělá úsudek samo, v době nedávné se zase léta letoucí pokouší bastlit žehličky na paskvil řady 218, no po téměř deseti letech vývoje a rekonstrukčních prací jim jeden exemplář někdy i jezdí... :-)))) Kolik milionů tam už prošustrovali s mizivým výsledkem však nevím. Asi za nima stojí někdo na GŘ, normální podnik by dílnu dávno odprásknul... Omlouvám se za off topic..., ale chtěl jsem poukázat na nešťastné volby předloh u Roca.

K vozu řady Z:

Ví někdo znalý konstrukcí nákl.vozů již téměř stoletých, proč ona zetka má na jednom čele ta zvláštní zahnutá madla? Z diskuse jsem pochopil, že by snad ve skutečnosti měla být o jednu peřejku nižší, ale je tomu tak skutečně? Za rozvoj diskuse předem děkuji.
Svratka

Příspěvekod radeksindy » ned 10 kvě, 2015 9:19 pm

nákl.vozů již téměř stoletých, proč ona zetka má na jednom čele ta zvláštní zahnutá madla?

Už jsou to vozy více než stoleté, protože první vydání A2 je z roku 1910 :-)
Už na pruských vozech byly na jedné straně 4 stupačky na čelní stěně a k tomu i zahnutá madla, aby se čllověk lezoucí po nich nahoru měl čeho držet. Později byly stupačky odstraňovány, madla často zůstala.

ROCO model je skutečně o jednu peřejku vyšší (a tím i o více než 2mm) a tím pádem vystupuje nad ostatní stejného typu v soupravě.

Předloha vozu stávala poblíž Kájova u tratě směr Krumlov. Kdyby se do varianty s výztuhou chtěla pustit BRAWA, bylo by to o dost lepší.
radeksindy

Příspěvekod Svratka » ned 10 kvě, 2015 9:25 pm

radek sindy:

Děkuji za rychlou reakci. Zajímavostí éry dřevěných zetek bývaly také exempláře s odejmutou brzd.budkou, kde zůstal na čelnici ještě dřevěný rám oné budky. Myslím, že i madla zůstala po budce na svých místech, náhradou za odejmutou budku bývala improvizovaná plošina... Předpokládám, že však víte podrobněji... :-)
Svratka

Příspěvekod George V. » pon 11 kvě, 2015 4:47 am

Svratka píše:Kdyby nebyli manageři od Roca trubky, udělali by zrovna tu 039, dali by jí mosazné houkačky a prodali by jí určitě víc.

...a udělat s ní ještě start set s W.S.O.E :mrgreen:

P.S. Jak by na nátěr 042 sedla 081, druhá chomutovská "perla"? I když, nejsem si jistý, jestli neměla závěsky...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod VD.CSD » pon 11 kvě, 2015 5:06 am

radeksindy píše:nákl.vozů již téměř stoletých, proč ona zetka má na jednom čele ta zvláštní zahnutá madla?

Už jsou to vozy více než stoleté, protože první vydání A2 je z roku 1910 :-)
Už na pruských vozech byly na jedné straně 4 stupačky na čelní stěně a k tomu i zahnutá madla, aby se čllověk lezoucí po nich nahoru měl čeho držet. Později byly stupačky odstraňovány, madla často zůstala.

ROCO model je skutečně o jednu peřejku vyšší (a tím i o více než 2mm) a tím pádem vystupuje nad ostatní stejného typu v soupravě.

Předloha vozu stávala poblíž Kájova u tratě směr Krumlov. Kdyby se do varianty s výztuhou chtěla pustit BRAWA, bylo by to o dost lepší.

Áno tie zahnuté madlá boli k stupačkam, na tomto voze boli konretne 2, a slúžili k lepšiemu prístupu k držiakom návestných svetiel, ktoré boli na tomto type IBA na jednej strane. Na druhej strane neboli stupačky, zahnuté madlá a samozrejme ani držiaky. Po vojne u DB dochádza k rušeniu týchto držiakov, s čím dochadza aj k rušeniu stupačiek. Nepliesť s vozmi s odmontovanou búdou, tie mali dlhšie pozdĺžniky a iné tvary madiel. Dobre vidno ako to malo vyzerať je tu http://www.fremo-net.eu/index.php?id=1752
Proporcie skutočného voza zase tu:https://www.flickr.com/search/?text=G%C3%BCterwagen%20G10
A model Roco nie je vyšši o jednu perejku, ale vyšši o výšku jednej perejky, počet perejok je správny.
VD.CSD

Příspěvekod radeksindy » pon 11 kvě, 2015 8:21 am

Po roce 1910 existovaly k těmto vozům nejméně dvě verze výkresů A2, a k tomu nejméně další dvě verze v linii původních KPEV výkresů. Takže nic neplatí všeobecně - počet stupaček byl různý, byly vozy s držáky na obou stranách, s různými typy madel a další sposuta drobností. Rekonstrukce s tím zamávaly ještě více. Omlouvám se za počet peřejek, ten je opravdu stejný, vyšší je jen skříň.
radeksindy

Příspěvekod VD.CSD » pon 11 kvě, 2015 8:41 am

Vzhľadom na to že Roco model predstavuje verziu z krátkymi madlami na jednom konci, nemali by tam teda byť ani stupačky ani držiaky koncových lámp. Existuje foto Z 2.51998 ? Aké su tam madlá? A pri opravách sa skor uberalo ako pridávalo, viď ČSD Dresden od Fleischmanna (originál nie model).
VD.CSD

Příspěvekod radeksindy » pon 11 kvě, 2015 10:42 am

Z 2.51998 je jen zbytek skříně stojící mimo koleje, takže žádná madla nejsou, ani jejich pozůstatky.
radeksindy

Příspěvekod FloP » úte 12 kvě, 2015 8:24 pm

...tento rok se mi modelove novinky Roco, Fleischmann a Brawa hrouti... viz foto poskozenych modelu drive. Tri nestandartni modely Roco mam v reklamaci uz od unora a stale zadny vysledek... To jsem zvedav, co se stane s reklamaci Fleischmann a Brawa, a uz mam obavy z dalsich novinek... asi jsem tahl Cerneho Petra roku 2015, mate uz nekdo novinky vozu LS a ACME?
FloP

Příspěvekod Michal Dalecký » stř 13 kvě, 2015 1:23 pm

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Jezevec Pepa » pát 15 kvě, 2015 7:17 pm

Další verze WLABmz a Bcmz
Přílohy
bleu%20Bcmz-WLABmz.jpg
Jezevec Pepa

Příspěvekod Jezevec Pepa » pát 15 kvě, 2015 7:23 pm

mikinko píše:
FloP píše:...tento rok se mi modelove novinky Roco, Fleischmann a Brawa hrouti... viz foto poskozenych modelu drive. Tri nestandartni modely Roco mam v reklamaci uz od unora a stale zadny vysledek... To jsem zvedav, co se stane s reklamaci Fleischmann a Brawa, a uz mam obavy z dalsich novinek... asi jsem tahl Cerneho Petra roku 2015, mate uz nekdo novinky vozu LS a ACME?

WLABmz od LS uz mam doma a zatial po prvej obhliadke musim uznat, ze podareny model. Nenasiel som zatial ziadne vady na modeli (myslim tym teraz nekvalita montaze, chyby nastreky a podobne, nie vady typu "nesprávna velkosť alebo farba písma popisu"). Detaily su spickove (ako sme u LS zvyknutí). Jedinou malickostou je snad drobné (ale fakt len drobne) nedolahnutie bocnice skrine k spodku vozna (vydutie) - to sa asi ale stava standardnom lebo toto je aj u Sikulov, ACME, ..... :-) Avsak, z tychto troch vyrobcov je to u LS prakticky nebadatelne (len ked to clovek vyslovene hlada tak to najde). Balenie je špičkové - pevná kartónová škatuľa s molitanovou výstelkou, v ktorej sedí vozeň ako uliaty, vyberanie a ukladanie je uplne jednoduche. Nevyhodou je absencia vyrezu na priahadla. Prilozene doplnky neobsahuju sriahadla, ale zasa kopec detailov vratane leptanych schodikov a zberacov na osvetlenie. Negativom je ale absencia navodu - je to len jeden malý preložený list papiera, kde su len znazornené základné dolepenia na spodok vozna. Uplne vsak absentuje návod na montáž zberačov, lozok do kupe, kde maju ist schodiky .... to si ale každý modelár nejako vyšpekuluje ....

Jsem vozy od LS porovnal s RailTop....LS dle mně o dvě třídy lepší, největší rozdíl je určitě v podvozku, který je modelovější. Lepší zpracování se najde i v karoserii, třeba okna. Jízdní vlastnosti na 420mm bez problému. Mám zatím dva vozy a SUPER.
Jezevec Pepa

Příspěvekod George V. » sob 16 kvě, 2015 6:23 am

A jak to jezdí přes výhybky, angličáky a podobně? Včera mi jeden LS WLABmz přišel a zdá se mi, že dvojkolí mají docela velký rozchod, téměř bez vůlí na rovné koleji. Navíc vůz nemá "tříbodové" uložení skříně na podvozcích, což jízdním vlastnostem také moc neprospěje....

Jinak modelové provedení super, nad RailTop má navrch především v provedení střechy, která ne vždy úplně dobře lícuje a toto mne vlastně tehdy od nákupu RailTop odradilo. LS má kastli z jednoho kusu.

mikinko píše:....Prilozene doplnky neobsahuju sriahadla, ale zasa kopec detailov vratane leptanych schodikov a zberacov na osvetlenie.

...já tam zase spřáhla mám, ale nějak jsem se nedobral těch schůdků a sběračů...Že by každá verze měla jinou výbavu? Mám Lednice-Valtice.
George V.

Příspěvekod Jezevec Pepa » sob 16 kvě, 2015 10:17 am

George V. píše:A jak to jezdí přes výhybky, angličáky a podobně? Včera mi jeden LS WLABmz přišel a zdá se mi, že dvojkolí mají docela velký rozchod, téměř bez vůlí na rovné koleji. Navíc vůz nemá "tříbodové" uložení skříně na podvozcích, což jízdním vlastnostem také moc neprospěje....

Jinak modelové provedení super, nad RailTop má navrch především v provedení střechy, která ne vždy úplně dobře lícuje a toto mne vlastně tehdy od nákupu RailTop odradilo. LS má kastli z jednoho kusu.

mikinko píše:....Prilozene doplnky neobsahuju sriahadla, ale zasa kopec detailov vratane leptanych schodikov a zberacov na osvetlenie.

...já tam zase spřáhla mám, ale nějak jsem se nedobral těch schůdků a sběračů...Že by každá verze měla jinou výbavu? Mám Lednice-Valtice.

Mám RocoLine a přes výhybky bez problému.
Spřáhla i schůdky taky přiloženy (Telč, Kutná Hora) :-)
Jezevec Pepa

Příspěvekod George V. » ned 17 kvě, 2015 2:55 pm

Tak beru zpět, schůdky a sběrače nalezeny. Byly ve druhém pytlíku :) . Jinak co mne u tohoto vozu ještě zaujalo, tak odpružené návalky. Zajímavá věc, která se moc nevidí...
George V.

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)