Railjet ČD

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Railjet ČD

Příspěvekod kpt.Budha » pon 20 říj, 2025 7:15 pm

Já jsem návod četl, ale nějak jsem to z toho nepochopil - "poškození náprav a DG krytů", pod tím jsem si nedokázal nic představit. Ale moc děkuji za varování a všechny rady, začínám aspoň trochu tušit.
kpt.Budha

Příspěvekod Zlámalík » pon 20 říj, 2025 7:22 pm

No to je otázka co tím myslí, DG-kryt je Drehgestell-blende, tedy asi maska podvozku. Podle toho by to vypadalo, že se někde vyzkratuje napětí a přes hroty náprav přenese proud, který tu masku roztaví... :D
Každopádně obecně platí, že model pro analog se nesmí dávat na koleje s DCC. Jednak je tam obvykle vyšší napětí, jednak je střídavé. Odejít můžou různé LED, v mašině motor atd.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod kpt.Budha » pon 20 říj, 2025 7:43 pm

Mě nějak nenapadlo, že když se vlastně jedná o vagóny, tak může být s digitálem také problém.
kpt.Budha

Příspěvekod fulda » úte 21 říj, 2025 7:05 am

kpt.Budha píše:Mě nějak nenapadlo, že když se vlastně jedná o vagóny, tak může být s digitálem také problém.

Moc nesleduji tohle téma, ale pro některé vagóny se dají použít vhodné analogové propojky. Ale pochopitelně je to celkem statické řešení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Michal Dalecký » úte 21 říj, 2025 7:45 am

V tomto případě připomínám rok - dva starou anabázi kdy se řídicí vozy stahovaly z trhu protože v DCC s analogovou propojkou "hořely a tavily se". Takže pro DCC 100% určitě dekodér do řídícího vozu na stejné adrese jako lokomotiva a čelní osvětlení se přepíná podle směru.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Rudolf » úte 21 říj, 2025 9:49 am

Michal Dalecký píše:V tomto případě připomínám rok - dva starou anabázi kdy se řídicí vozy stahovaly z trhu protože v DCC s analogovou propojkou "hořely a tavily se". Takže pro DCC 100% určitě dekodér do řídícího vozu na stejné adrese jako lokomotiva a čelní osvětlení se přepíná podle směru.

Tam byl problém v tom, že analogová propojka měla na sobě kondenzátor připojený přímo paralelně ke kolejím. Pokud se vyjmul, fungovalo to normálně (jako na analogu).

Ruda
Rudolf

Příspěvekod fulda » úte 21 říj, 2025 10:47 am

Čili to byla spíš "nevhodná" analogová propojka. Což je v rozporu s tím co jsem napsal.

U druhého dekodéru je trochu mrzuté, že přepínání směru není úplně synchronní. Zejména pokud člověk používá nějaké rozjezdové a dobržďovací křivky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Aleson » úte 21 říj, 2025 3:15 pm

Hm. Pokud jde o přepínání světel (tedy funkčního dekodéru v řídícím voze současně s dekodérem pro ovládání hnacího vozidla se stejnou adresou, tak rozjezdové křivky s těmi světly nemají nic společného. Pokud nebudou světla záměrně naprogramována např. pro zapínání se zpožděním, budou reagovat na změnu směru prakticky okamžitě.
Aleson

Příspěvekod Rudolf » úte 21 říj, 2025 5:04 pm

Rudolf píše:
Michal Dalecký píše:V tomto případě připomínám rok - dva starou anabázi kdy se řídicí vozy stahovaly z trhu protože v DCC s analogovou propojkou "hořely a tavily se". Takže pro DCC 100% určitě dekodér do řídícího vozu na stejné adrese jako lokomotiva a čelní osvětlení se přepíná podle směru.

Tam byl problém v tom, že analogová propojka měla na sobě kondenzátor připojený přímo paralelně ke kolejím. Pokud se vyjmul, fungovalo to normálně (jako na analogu).

Ruda

Pardon, možná jsme mlžil, tohle se týkalo přípojných vozů k M 152.0 Roco.

Rua
Rudolf

Příspěvekod JaroHo » stř 22 říj, 2025 2:22 pm

Ahoj,
railjety mám dva. Jeden původně analog od Jaegerndorfer s dosazeným dcc do řídícího vozu a dcc do lokomotivy Roco. Vozy mi uvnitře nesvítí, spřáhla jsem dal Fleischmann profi a strašně dobře se to rozpojuje a opačně.
Pak se naskytla koupě osvětleného a ozvučeného RJ ROCO komplet, s tou a samou mašinou, jen s továrním zvukem. Má to vodivá spřáhla pro svícení vozů a je to pěknej vopruz když si chce člověk jednou za dva roky zajezdit. Mašina to spřáhlo má taky. Takže celá souprava vede eletriku ale spojovat a rozpojovat to je dost na houby
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod kpt.Budha » ned 08 úno, 2026 10:34 pm

Kolegové, dal jsem se do instalace vodivých spřáhel do vozů Railjet a když jsem je dal na koleje, zjistil jsem, že jsou nějak nízko. V zásadě pod temenem koleje a hlavně úplně jinde, než u jiných výrobců. Je to specifikum těchto jednotek a musí se použít jen pevné spřáhlo, nebo dělám něco úplně špatně... :cry:
Obrázek
kpt.Budha

Příspěvekod JaroHo » pon 09 úno, 2026 8:11 am

a nemá to bejt obráceně?
mrkni sem https://www.youtube.com/watch?v=18OFKwicOUs ale to asi není digitál...tak pardon
tady to má vodivá spřáhla https://www.youtube.com/watch?v=UyPQZi_OPjU
zde další https://www.youtube.com/watch?v=Z9HMcckNH2w
pokud to bude nutné, dojdu do mašinkárny , vyndám to z krabic, nafotim
p.s. ten hnědej raijlet je stejně nádhernej :mrgreen:
JaroHo

Příspěvekod kpt.Budha » pon 09 úno, 2026 8:34 am

Originální vodivá spřáhla by asi vycházela, já tam chtěl zkusit naroubovat Piko. Ale tak nějak jsem si myslel, že ta šachta má nějakou normu a je to libovolně záměnné. Také mě napadlo, že bych to otočil vzhůru nohama, ale myslím, že správné natočení je takto. No nic, zkusím ještě popřemýšlet. Díky za nabídku fotek, ale to mi stejně asi nepomůže, tak by to byla zbytečná námaha.
kpt.Budha

Příspěvekod sidlo » pon 09 úno, 2026 9:58 am

Šachta má normu NEM 362. Můžeš si zkontrolovat její výšku nad TK.
https://www.morop.org/images/NEM_register/NEM_E/nem362_en_2004.pdf
sidlo

Příspěvekod JaroHo » pon 09 úno, 2026 10:15 am

zde origoš tedy :
je tam dost místa, je to prostě jiný koncept
Přílohy
WhatsApp Image 2026-02-09 at 11.09.32 (1).jpeg
WhatsApp Image 2026-02-09 at 11.09.32.jpeg
JaroHo

PředchozíDalší