MTB Žehlička (AC/DC)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: MTB Žehlička (AC/DC)

Příspěvekod kupla » pon 16 úno, 2026 2:20 pm

Zdravím,
Původně jsem se nechtěl vměšovat do diskuze.... k problému paprskových kol obecně platí (u nás) kola 1000mm disková, 1250mm paprsková. (žehla má 1000mm). Vyjímky bylo možné najít u loko E499.2 a ES 499.1, některé kusy byly zkušebně osazeny diskovými koly, ale k finální výměně u celé řady nikdy nedošlo. Také 1 laminátka a 1 bobina byly osazeny zkušebně "žehličkovými" podvozky s gumokovovým vypružením (ale s koly o prům. 1250mm). Žehličky nikdy neměly paprsková kola (ty má například rumunský Faur LDH 125 (748.5)......
Pohled jednotlivců na modely jsou obecně odlišné, každý má "svou Achylovu patu", některým opravdu stačí, že to "jezdí"! Nepočítám se mezi počítače nýtů, pro mě je důležité, když se na model podívám, abych v něm tu skutečnou předlohu opravdu viděl a to se bohužel o převažujícím procentu produkce MTB říci nedá. Ulítlé základní proporce jsou hlavním charakteristickým rysem modelů MTB - a u žehličky to platí dvojnásob!
Po zveřejnění prvního snímku modelu (ne fotografie) jsem zvažoval lept od Cekul, ale naští o 2 dny později přišlo se záchranným kruhem Piko.......
pozn.: myslím že loko E422.0 měla paprsková kola o prům. 1000mm
kupla

Příspěvekod viky » pon 16 úno, 2026 4:22 pm

Malá bobinka E 422.0 má paprsková kola.
Jako asi jediná škodovácká elektrika jestli se nepletu má lichý počet paprsků, jen devět.
viky

Příspěvekod Aleson » stř 25 úno, 2026 5:02 pm

I když už znám názory řady z vás na model žehličky MTB a jsem si vědom toho, že lokomotiva má některé poměrně vážné nedostatky, přece jen jsem se rozhodl jednu lokomotivu koupit ( taky v souvislosti s poměrně vzdálenou vidinou modelů PIKO, na které se pochopitelně těším) a trochu ji upravit k obrazu svému a snad i k obrazu předlohy. Nebylo to jednoduché, jen dosazování přiložených dolepovacích doplňků je poměrně zdlouhavé a pracné ( zvlášť montáž čelních zábradlí byla skutečnou lahůdkou ! :evil: ), ale nakonec to dopadlo snad docela dobře ( jen drobné vysvětlení pro všímavé, troleje jsou na snímcích jen dokreslené :-) ) :

E458-1010-MTB-v-krajine4-web.jpg

Za hlavní nedostatek považuji skutečnost, že se lokomotivě nezužují kapoty směrem dopředu jako u předlohy. K tomu jen podotknu ( a není to rozhodně obhajoba tohoto nedostaku ), že při pohledu odspodu - z nástupišť, ze země - při pohledu na skutečnou lokomotivu, jsem si tento fakt - zužování kapot - nikdy neuvědomil. A docela mě překvapilo, že to tak je :oops:

Další kritizovanou skutečností tady bylo orámování čelních oken bílou barvou. Je zajímavé, že na řadě fotografií ( např. na stránkách Prototypy.cz ) se jeví barva okrajů čelních oken (nepíšu záměrně GUM, protože si nejsem jistý, jestli to někde nemohou být třeba hliníkové lišty ?) jako velmi světlá ( světle šedá,bílá ?). Na jiných snímcích je výrazně černá, okna jsou zřejmě v gumách zasazená, jen mě zaráží, jestli je možné, že by guma kolem oken vlivem povětrnostních vlivů a degradace takto zešedla až zbělela ? Nicméně, vzhledově to možné je, takže to bych tomuto modelu odpustil.

Zehlicky-okna.jpg

Co se týče ostatních proporcí a vzhledu, mně to žehličku docela připomíná :mrgreen:

E458-1010-MTB-v-krajine1-web.jpg

Vzhledem k omezenému počtu příloh v jednom příspěvku bude následovat ještě jedno pokračování.
Aleson

Příspěvekod Aleson » stř 25 úno, 2026 5:18 pm

Vcelku mě zarazilo ( a nepotěšilo ) že lokomotiva nemá osvětlení stanoviště. Už to tady také zaznělo. Protože mi to přišlo lít,rozhodl jsem se nějak to vyřešit. Nechtělo se mi tahat do kastle pod střechu nějaké drátky, řešit jejich připojování k pojezdu, tak jsem to nakonec vyřešil takto :

111-1010-MTB-osvetleni-kabiny-web.jpg

Použil jsem jednu teple bílou LED 1206 s připájenými uštípnutými vývody z obyčejné klasické LED diody, které jsou dostatečně pevné, aby držely tvar, dobře se pájí ..... Led s příslušným odporem jsem připojil na AUX5 dekodéru, který jednu Ledku zvládne.... Střechu bylo nutné (jak už to tak bývá) natřít zevnitř černou barvou, aby neprosvítala.

Mohl bych pokračovat docela dlouhým vyjmenováním drobných úprav, které jsem na lokomotivě provedl, ale myslím, že to takto bude stačit.
Takže závěrem taková trochu improvizovaná "náladovka" :

Manipulák s lokomotivou E458.1010 stojí za rozbřesku ve stanici Vřesov, fíra vypisuje papíry, dává si ranní kávu a čeká na rozkaz k odjezdu ...... :-)

E458-1010-MTB-nocni-web.jpg
Aleson

Příspěvekod lubz » stř 25 úno, 2026 5:29 pm

No tvl, ty okna jsou šílený, neprůhledný a ty boční vpravo od dveří navíc moc utopený v kastli. Dávám za pravdu kritikům a Máme To zase Blbě... :o
H0 Stožec-Tusset 3. - 4.epocha - ČSD + DB bez uznání II.WW - ve výstavbě
TT miniovál BTTB
lubz

Příspěvekod eduardo » stř 25 úno, 2026 6:57 pm

Mne tam najviac vadí tvar čelných okien, sú akési nízke a úzke, možno aj to zkosenie je príliš veľké takže ten jej výraz pôsobí takým smutným dojmom.
H0 epocha IV ČSD DCC
eduardo

Příspěvekod viky » čtv 26 úno, 2026 6:22 am

Má ta žehlička krátkou střechu nebo je dlouhý pantograf?
Ten pantograf hodně přelejzá přes střechu, což nemá být.
viky

Příspěvekod julius.chabada » čtv 26 úno, 2026 7:38 am

viky píše:Má ta žehlička krátkou střechu nebo je dlouhý pantograf?

Predpokladám, že u MTB obidve možnosti sú správne.
julius.chabada

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 26 úno, 2026 8:34 am

O stránku dřív je fotka proložená s výkresem, podle toho je střecha správně, ale sběrač příliš velký.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Sandy » čtv 26 úno, 2026 8:47 am

julius.chabada píše:

Stejně je zvláštní, co všechno je možné u hračky kritizovat. Kdyby to byl model, tak by cena začínala někde na 20 tisících. :roll:
Sandy

Příspěvekod M&T » čtv 26 úno, 2026 2:06 pm

Sandy píše:
julius.chabada píše:

Stejně je zvláštní, co všechno je možné u hračky kritizovat. Kdyby to byl model, tak by cena začínala někde na 20 tisících. :roll:

To je teda kapitálny nezmysel. Napríklad taký 6-kolák PIKO je krásny MODEL a určite nestojí 20-tisíc ... PIKO žehlička bude okolo 5000 a určite to nebude hračka ale model.
M&T

Příspěvekod stiro » čtv 26 úno, 2026 6:07 pm

Pozdravujem

Pozerám, že sa to tu zasa nejako zavzdušňuje... Ach jaj... Ja neviem teda, ale úprimne, položme si ruku na srdce...čo by sme tak 10-20-30 rokov dozadu dali za modely, ktoré sa nám dostávajú teraz... Nikdy som nejako nepresadzoval nejakého výrobcu, ani ich neospevujem do neba. Vidíme aká je situácia okolo nás, a že už aj také ROCO poľavilo na svojich modeloch, ale cena ide stále hore... Keď si spomeniem ako začínal Techimage a ich prvotina 380 381...(kto rozoberal, vie)...
Pamätáte sa ešte na dobu, kedy sme si niektoré modely len zbožne priali a boli sme radi za odliatky? Ja sám vlastním niekoľko modelov, ktoré boli robené z odliatkov, viem koľko ma stáli, ako vyzerali, a ako vyzerajú dnes (niektoré v polorozpadnutom stave). Nehovoriac o tom, akým spôsobom v nich bol robený pojazd (samodomo, co suflík dal).
Takže úprimne, mám pocit, že si koledujeme o to, aby sa trh na nás zasa vykašlal... a niekto bude mať otvorené dvere...(nebudem písať ďalej kto)

Vráťme sa ale k modelu žehličky... už som ho videl na vlastné oči a nie je to úplná katastrofa. Úprimne, videl som aj ROCO novinku a poviem len toľko, že aj žehlička od MTB je krajšie nastriekaná... Asi toľko k tomu...

Po preštudovaní si modelu žehličky som sa krátko zamyslel nad tým, čo viedlo MTB k tomu, aby použila tento koncept pojazdu a karosérie. Podľa mňa, keby to spravili ako napríklad na T458, kde priamo rám mašiny bol kovový a bol v ňom uložený motor a podvozky, dopadlo by to lepšie. Priestor tam na to je... a mašina mohla sedieť nižšie. Ale je to len úvaha...poopravte ma, ak sa pletiem.

Aleson: Na YT som natrafil na zaujímavé video... https://www.youtube.com/shorts/pkmZkgF-iFg (video autora Kolejiště Horažďovice), kde vidím, že v kabíne sa svieti... :shock: :shock: :shock: Ako je to teda s tým osvetlením, je tam predpríprava, alebo tam je?

Na záver poviem len toľko, že kto chce, kúpi si MTB, kto chce, počká si na PIKO (ako napr. aj ja)... a kto čakať nemieni zainvestuje a kúpi si krásne prevedenú žehličku od IS model... akurát, že si teda niekoľko násobne priplatí... :wink: :wink: :wink: :roll:

Prajem Vám krásny večer a modelom zdar...
stiro

Příspěvekod Aleson » pát 27 úno, 2026 8:28 am

Co se týče osvětlení kabiny, žádná příprava v mašině nebyla. Ani žádné vyvedené plošky na DPS. Spíš nepředpokládám, že na té mašině z videa by tomu bylo jinak. Asi taky nějaké vlastní "samo-domo" řešení...
Aleson

Příspěvekod jipol57 » pát 27 úno, 2026 11:04 am

Jo, nejspíš to bude Balíčkova dodělávka, protože jak píše, je to projekt Jacek, ale v Jackově popisu projektu, osvětlení kabiny F5, není.
https://www.jacek-modely.cz/ZIMO/navody ... H0_MTB.pdf

Dál v textu je zmínka o světle v kabině, ale to je nejspíš zapomenutý odstavec, z hromadných popisů.
jipol57

Příspěvekod tabletrain » ned 01 bře, 2026 9:17 am

Je tu ešte jedna novinka, ktorú tu zatiaľ nikto nespomenul. Nebavia ma tie kecy od machrov na všetko, ako MTB zas niečo pohnojilo a čo všetko je na modely zle. Každý jeden výrobca má svoje pre a proti a ani jeden výrobca nedodá model presne ako má byť, vždy je tam niečo, čo je inak ako v reále a proste to tam musí byť. A kecať do niečoho podľa foto je divné, foto často skresľujú, model treba mať v ruke a potom sa to dá dajako nadefinovať, takže tí, čo na model frfľú tak rátam, že ho v ruke držali, alebo aj kúpili. Len dnes má veľmi veľa ľudí potrebu k všetkému kecať a mudrovať - nekúpim a hotovo. Žehličiek som postavil x -kusov, kto z týchto mudrlantov tu kecajúcich postavil aspoň jednu? NO ale k veci, toto je teda prvá žehlička, špeciálne určená na prejazd z roviny do stúpania, je prehnutá viditeĺne do luku a to celkom dosť.
Přílohy
IMG_20260301_101430.jpg
IMG_20260301_101423.jpg
IMG_20260301_101326.jpg
tabletrain

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)