Lokomotivy 150/151/350 od ACME

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Lokomotivy 150/151/350 od ACME

Příspěvekod Petr S. » stř 22 úno, 2017 8:06 pm

Vidíš , vidíš , kdybys měl mašinku od MTB , tak bys měl návod v rodném jazyce a nemusel by ses učit italsky . :lol: :lol: :lol:
A ty smetáky neřeš , nebo si je utrhneš .
Asi by se mělo založit vlákno " Opravy modelů ACME " :lol: :lol: :lol:
Petr S.

Příspěvekod novk2007 » čtv 23 úno, 2017 8:29 am

Tak jsem na ty smetáky koukal . Myslel jsem si že ty 2 držáky co drží lyžinu jsou na fets tak jsem je trošku oddálil a i přesto ty smetáky nejdou zvednout takže v sobotu bude zase oprava. Achjo. přivezl jsem si také 2 modré 499 TÉž Acme a tam je to bez problému. Asi špatný kus . no první kus měl ulomenou píštalu na střeše tenhle byl ok tak jsem ho vzal . No kvalitou šlo Acme také dolů . a Milimetrobijci řeší MTB ale na Acme žádná špína .
novk2007

Příspěvekod ČouĎák » čtv 23 úno, 2017 8:38 am

acme si určitě nevezme příklad od napodobovače a neobšlehne chyby kde čelní okno po přepočtu do reálu o více jak 20 cm širší... :lol:
do doby než se bude prodávat 363 od acme,nikdo lépe nepřekonal model Piko nebo ČS Train. :!:
DF porušuje práva svobodného projevu. Příspěvky se přesouvají nebo cenzurují jako za komunistů. ;)
ČouĎák

Příspěvekod Brejla » čtv 23 úno, 2017 10:50 am

novk2007 píše:...a Milimetrobijci řeší MTB ale na Acme žádná špína .

Tak zrovna klesající kvalita ACME se tu řeší dost dlouho, ale Milimetrobijci mají stále a více šancí prakticky jen na MTB. Čekám, kdy se objeví Centimetrobijci a ta doba asi není moc vzdálená. :mrgreen: U ostatních něco najít dá mnohem více práce.
Brejla

Příspěvekod hummus » čtv 23 úno, 2017 10:55 am

mikinko píše:P.S. MTB tu neporovnávajte. Problém ACME vyriešim kedykoľvek doma (aj keď za tú cenu by bol na česť výrobcu, aby som žiadne problémy riešiť nemusel) - rozoberiem zberač, vyčistím spoje od farby a v pohode (urobil som na 2 ks ES499.0 a už fungujú bez problémov). Rovnako je v pohode riešiteľná ulomená spojka el. vykurovania, ... Ale nie je mi celkom jasné, ako asi vyriešim širšiu kasňu a nesediace prakticky všetky rozmery MTB, zlé masky podvozkov, ....

A jak doma řešíš a opravuješ nesprávný tvar čela ES 499.0 od A.C.M.E.?
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod ČouĎák » čtv 23 úno, 2017 11:28 am

hummus píše:A jak doma řešíš a opravuješ nesprávný tvar čela ES 499.0 od A.C.M.E.?

A jak by si doma vyřešil opravu celé hračky 363 od napodobovače?
DF porušuje práva svobodného projevu. Příspěvky se přesouvají nebo cenzurují jako za komunistů. ;)
ČouĎák

Příspěvekod hummus » čtv 23 úno, 2017 1:36 pm

mikinko píše:Poprosím ťa o fakty - presné určenie a porovnanie nedostatkov čela ACME (podobne ako to bolo FAKTICKY diskutované u MTB) a potom sa môžeme baviť.

No skutečnou mašinu měřit nebudu :lol:
Ale viz příspěvky zde: http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=15&t=10652&p=214379#p214379 a odpověď novk2007. To že čello není na 100% v pořádku napovídá i to, že když je horní úroveň modré na boku stejná jako u skutečných ES 499.0, tak na člech je pak jiná než ve skutečnosti. To byla na fóru již diskutováno. Díky tomu A.C.M.E. změnilo to šikmé zaončení modré směrem k čelu.
No a teď očekávám tu odpověď jak toto doma na těch modelech opravuješ, když chceš doma odstraňovat naprosto zjevné tvarové nedostatky u MTB :wink:

ČouĎák píše:A jak by si doma vyřešil opravu celé hračky 363 od napodobovače?

Opravu čeho konkrétně? Tvarové nedostatky modelu neopravím. Buď je budu akceptovat nebo ne
Třeba sběrače bych si ale dokázal upravit celkem bez problému.
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod ČouĎák » čtv 23 úno, 2017 3:51 pm

hummus píše:

Opravu čeho konkrétně? Tvarové nedostatky modelu neopravím. Buď je budu akceptovat nebo ne

Konkrétně celého tvaru všeho co je na hračce a nevím proč do toho motáš čelo,když nakonec napíšeš,že stím nehneš.
sběrače na hračce?,s těmi bych si taky hned věděl rady a to,že bych je rozšlapal co je to za kýč s lyžinou z měkké alpaky.. :oops:
U acme jsem zaznamenal jediný problém a to se zajišťovacími háčky,které chtějí malinko odehnout.. :wink:
ČouĎák

Příspěvekod hummus » čtv 23 úno, 2017 4:24 pm

mikinko píše:Takže sme sa nikam neposunuli. Pokiaľ to neporovnáš so skutočnou mašinou a nepremeria sa to na modeli, tak je to len hádanie. Objektívne posúdené nedostatky na ACME sú posunutie vzduchojemov cca 0,5 mm smerom od čela a menšia obruba hlavného reflektora, ako by mala byť. Prevedenie šiltu nemá zmysel rozoberať - na skutočnej mašine je to len kúsok tenkého plechu, ktorý keby niekto vylisoval v zodpovedajúcej hrúbke z plastu, tak sa to uláme za pár minút a mašina by mala ten šilt pekne zubatý - preto je jeho väčšie hrúbka jednoducho technologká nevyhnutnosť. Nesprávny tvar čela je tu "dokazovaný" zošikmením roviny modrej farby. Nepopieram, že tam niečo o cca 0,5 mm nesedí, ale to niečo môže byť kľudne aj to, že sú posunuté prelisy na bočniciach (ku ktorým sa to lícuje). Zaoblenie čela ACME (áno, to čelo je zaoblené) je iné ako u PIKO - nikde som však nevidel faktický príspevok, ktorý by jasne dokladoval, či to zaoblenie nesedí a o koľko. A ktoré z nich je správne.
V každom prípade je ale faktom to, že ani model ACME nie je 100% (ja osobne považujem za najväčšie negatívum to, že sa nedajú zakúpiť samostatné nápravy bez bandáží, ale len celá sada), napriek tomu je tam tých nedostatkov len pár a model na prvý pohľad vyzerá ako jeho predloha. Drobné posunutie prelisov, resp. iné drobné nedostatky na modeli ACME nepôsobia rušivo (aspoň z môjho subjektívneho pohľadu). Preto nie je žiadny dôvod tieto nedostatky riešiť (a to, že model je na slušnej úrovni dokladuje aj to, že sa berie ako základ pre jeho zákazkové prerábky). Oproti tomu iný výrobca modely vyrába zásadne odhadom, a vzhľadom na to, že tam nesedí prakticky žiadny rozmer tak už na prvý pohľad si človek všimne, že to nie je ono. Preto aby som model dostal aspoň do akceptovateľného stavu by bolo potrebné nový výlisok kasne .... A v tom je ten rozdiel.
Preto by bolo dobré vnímať to, že každý model má svoje muchy - ale očividne ich má model ACME nie príliš veľa a sú pre väčšinu nepodstatné/akceptovateľné, zatiaľ čo iné modely sa prakticky skladajú len z chýb a nepresností .... A tomu potom zodpovedá aj diskusia .... :-)

Jsem rád, že uznáváš, že tebou adorovaný model není 100% správně. V tom se shodneme, stejně jako v tom, že v pořádku nejsou ani modely MTB.
To jestli jsou rozdíly nebo odlišnosti akceptovatelné nebo ne, ale podáváš jen svůj pohled. Pro někoho jsou třeba už rozdíly na modelech A.C.M.E oproti skutečnosti neakceptovatelné a lokomotivu si nekoupí (uznávám, že to budou promile modelářů/sběratelů). Píšeš, že pro většinu jsou chyby na modelech A.C.M.E. nepodstatné a akceptovatelní a já s tím plně souhlasím, ale zcela zjevně dle prodejů modelů MTB jsou pro naprostou většinu modelářů/sběratelů stejně nepodstatné/akceptovatelné chyby na modelech MTB.
Já jen dodám, že je škoda, že modely MTB mají těch chyb víc, než by si zasloužily. Možná by opravdu stačilo jen věnovat několik týdnů navíc na pořádnou kontrolu 3D návrhů a měření skutečných předloh. Nicméně p. Báňa to vyhodnotil jinak. Je to ale jeho firma, tak si může vyrábět a prodávat co uzná za vhodné.
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod hummus » čtv 23 úno, 2017 4:30 pm

ČouĎák píše:
hummus píše:

Konkrétně celého tvaru všeho co je na hračce a nevím proč do toho motáš čelo,když nakonec napíšeš,že stím nehneš.
sběrače na hračce?,s těmi bych si taky hned věděl rady a to,že bych je rozšlapal co je to za kýč s lyžinou z měkké alpaky.. :oops:
U acme jsem zaznamenal jediný problém a to se zajišťovacími háčky,které chtějí malinko odehnout.. :wink:

Jaké čelo? To jsem odpovídal Mikinkovi. Příště zkus lépe číst.
Pokud bych si model 363 od MTB koupil, tak bych na něm upravil asi jen ten sběrač. Neměl bych potřebu opravovat nic jiného, protože by to z mého podlehu bylo OK. Nicméně jsem si model 363 od MTB nekoupil ...
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod Hanysek » čtv 23 úno, 2017 5:09 pm

Nevlastním tuto hračku, ale několik postřehů dle fotografií. Okap nad strojovnou je špatně, ACME má nějaký náznak 14 prolisu, to uskočení nahoru být nemá. Špatné umístění otočných čepů? Špatný rozvor? Osa první nápravy u skutečně lokomotivy začíná pod začátkem prolisů na boku skříně, kdežto u modelu je posunuta poněkud vzad až skoro k žaluziím. Boční okno kabiny strojvedoucího je špatně umístěno a vypadá vyšší, než má být. U skutečné lokomotivy je nahoře ještě plechová clona a nad ní ještě pár cm (10-15cm) k hornímu rámu dveří. Zešikmení rámu směrem k čelníku začíná jinde. Čelní okna mají retro šmrnc a posunují nás v čase do sedmdesátých let dvacátého století. Dálkový reflektor je kapitolou sám o sobě. Čelo lokomotivy je ve skutečnosti mírně oblé, modelové má vprostřed zlom, jinak je rovné. Průhyb od okapu má jít vodorovně, ne šikmo nahoru. Střecha kabiny nad strojvedoucím je moc vysoká. Světlomety modelu vypadají vypouleně. Atd. Jdu do hospody, takže se tu mějte :D
Hanysek

Příspěvekod ČouĎák » čtv 23 úno, 2017 5:11 pm

hummus píše:

ČouĎák píše:
hummus píše:Jaké čelo? To jsem odpovídal Mikinkovi. Příště zkus lépe číst.
Pokud bych si model 363 od MTB koupil, tak bych na něm upravil asi jen ten sběrač. Neměl bych potřebu opravovat nic jiného, protože by to z mého podlehu bylo OK. Nicméně jsem si model 363 od MTB nekoupil ...

tak ještě jednou pomalu....mikinkovi jsi psal o čele a na to jsem taky reagoval tím co jsem napsal....takže ještě jednou pomalu a od začátku si to přečti....OK?.. :wink:

potom to pochopíš.. :wink:
Naposledy upravil ČouĎák dne čtv 23 úno, 2017 5:22 pm, celkově upraveno 1
ČouĎák

Příspěvekod ČouĎák » čtv 23 úno, 2017 5:14 pm

Hanysek píše:Nevlastním tuto hračku, ale několik postřehů dle fotografií. Okap nad strojovnou je špatně, ACME má nějaký náznak 14 prolisu, to uskočení nahoru být nemá. Špatné umístění otočných čepů? Špatný rozvor? Osa první nápravy u skutečně lokomotivy začíná pod začátkem prolisů na boku skříně, kdežto u modelu je posunuta poněkud vzad až skoro k žaluziím. Boční okno kabiny strojvedoucího je špatně umístěno a vypadá vyšší, než má být. U skutečné lokomotivy je nahoře ještě plechová clona a nad ní ještě pár cm (10-15cm) k hornímu rámu dveří. Zešikmení rámu směrem k čelníku začíná jinde. Čelní okna mají retro šmrnc a posunují nás v čase do sedmdesátých let dvacátého století. Dálkový reflektor je kapitolou sám o sobě. Čelo lokomotivy je ve skutečnosti mírně oblé, modelové má vprostřed zlom, jinak je rovné. Průhyb od okapu má jít vodorovně, ne šikmo nahoru. Střecha kabiny nad strojvedoucím je moc vysoká. Světlomety modelu vypadají vypouleně. Atd. Jdu do hospody, takže se tu mějte :D

tak teď začni s MTB 163/363 a potom uděláme návštěvu v depu aby napodobovač věděl proč to musí překreslit célé....ale vlastně už nemusí,budeme mít 90% ACME....než 20% Matlala.
ČouĎák

Příspěvekod mac » čtv 23 úno, 2017 6:37 pm

Tak pro Hanyska, všiml sis vůbec, že na každé straně loko začínají ty prolisy jinak daleko od vstupních dveří?
Jestli tam tedy je malinké posunutí první osy oproti skutečnosti, tak to nevidím tak tragicky.
A pro Mikinka, snad není potřeba dokazovat že čelo je fakt v pytli. To si snad všiml každý ne? Ty nemáš knihu
Monografie 350 ? Kdyžtak na netu jsou min. tři fotogalerie této loko. Já jsem tento model nakonec nekupoval.
mac

Příspěvekod Dancer » čtv 23 úno, 2017 8:36 pm

Zdravím. Nechci nějak narušovat rozběhlou debatu, ale měl bych pár otázek.
150 je moje 1. mašina od ACME a když jsem jí dnes testoval, tak se mi zdá, že je chod motorku mnohem hlučnější, než třeba u Brejlovce od Rivarossi nebo zmiňované hračky od MTB. Nevím, jestli se tedy musí nějak zajet či promazat nebo je v ní něco špatně (možná i dekodér).
Dále mi chybí část na střeše (viz obrázek). Dá se někde toto sehnat, nebo musím celou lokomotivu reklamovat.
Díky
Přílohy
chyba.jpg
TT, centrála RB1110, sw- Traincontroller 7 gold
Dancer

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)