Novinky H0 2015

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2015

Příspěvekod shodan » sob 21 úno, 2015 3:35 pm

takze si to za ty prachy jeste muzem doma nalakovat, sestavit... atd.. to je hnus velebnosti :(
shodan

Příspěvekod jirkan » sob 21 úno, 2015 5:46 pm

Tak by to mohli prodávat jako stavebnici, lidi by si to určitě sestavili sami a rovně hned na poprvé :mrgreen:
jirkan

Příspěvekod vperlik » sob 21 úno, 2015 8:43 pm

Aha, takže o problému se už všeobecně ví a diskutuje nejen u nás, tj. doneslo se to zajisté i k výrobcI. To potvrzuje, že jsou takto z výroby postiženy zřejmě všechny modely bez ohledu na verzi. Tím pádem je řešení velmi prosté, nic doma neopravovat (to platí jen pro ty, co nemají opravování svých čerstvě zakoupených modelů jako další hobby), vyreklamovat, ty neprodané se stáhnou z prodeje a výrobci vrátí. A výrobce je dle zveřejněného návodu na svoje náklady opraví, možná už to má zakalkulováno v ceně. Víme přece o jednom našem českém výrobci, který se k podobnému problému dokázal postavil čelem, tak proč by to nešlo jinde ? A nebo to možná udělá některý šikovný prodejce sám, když je to práce na 5 min. Já bych si na to netroufnul, co když se modelu nebude chtít a poškodí se, jak se bude reklamovat ? A je tato oprava trvalá, nevrátí se to časem zpět do původního obloukovitého nebo jiného nerovného tvaru ? Já bych si tento model opravdu rád pořídil, těším se na to, kdo ho první nabídne opravený, bezchybný, rovný, hned si ho u něj objednám, za tu jeho cenu to snad není přehnaný požadavek.
ČSD H0, DCC, epocha IIIa-IVb
vperlik

Příspěvekod VD.CSD » sob 21 úno, 2015 9:54 pm

Po prve, uvedeny navod nepublikoval vyrobca, ale modelar ktory za 5 minut odstranil problem a nemusi dalej nic riesit.

Po druhe, postihnute su asi vsetky modely tohto typu, vcitane predseriovych musterov na vystavach ba dokonca, ked si pozriete obrazky produktu na strankach Brawy, resp v tlacenom katalogu, prehnute je to aj tam. (evidentne technologicka chyba, ktoru uz neodstrania, kedze je to vsetko uz vyrobene, a mysliet si ze to v Brawe bude niekto manualne narovnavat, nebodaj ze to poslu spat cinanom aby to narovnavali, je detinske)

Po tretie, mate teda 3 moznosti: nekupit, kupit a uspokojit sa s prehnutim, kupit a vyrovnat si to doma. (Resp. pockat kym to Brawa zlacni na polovicu a kupit potom). Rovne to predavat podla mna nikdy nebudu, a keby aj, vzdy je moznost ze sa to za 5 rokov ohne a popraska a potom si to ...
VD.CSD

Příspěvekod vperlik » sob 21 úno, 2015 11:44 pm

VD.CSD píše:Po prve, uvedeny navod nepublikoval vyrobca, ale modelar ktory za 5 minut odstranil problem a nemusi dalej nic riesit.

Že to byl návod od modeláře jsem pochopil, myslel jsem to tak, že když větší fórum a větší země, tak že to mohlo "prebublať až k výrobcovi", ale asi to pro výrobce žádná novinka není a ví o tom.

VD.CSD píše:Po druhe, postihnute su asi vsetky modely tohto typu, vcitane predseriovych musterov na vystavach ba dokonca, ked si pozriete obrazky produktu na strankach Brawy, resp v tlacenom katalogu, prehnute je to aj tam. (evidentne technologicka chyba, ktoru uz neodstrania, kedze je to vsetko uz vyrobene, a mysliet si ze to v Brawe bude niekto manualne narovnavat, nebodaj ze to poslu spat cinanom aby to narovnavali, je detinske)

To je smutné, Brawa tedy prodává model s vědomím, že se moc nepovedl, proto je nasazena taková cena, aby si alespoň trochu vykompenzovali případný neúspěch při prodeji zmetku ? Ano, je to především bussiness, na to jsem zapomněl. Chraň nás ruka Páně, jestli se to stane u dalších modelů osvědčeným scénářem. Také dobrý příklad pro ostatní výrobce.

VD.CSD píše:Po tretie, mate teda 3 moznosti: nekupit, kupit a uspokojit sa s prehnutim, kupit a vyrovnat si to doma. (Resp. pockat kym to Brawa zlacni na polovicu a kupit potom). Rovne to predavat podla mna nikdy nebudu, a keby aj, vzdy je moznost ze sa to za 5 rokov ohne a popraska a potom si to ...

Děkuji za nabídku možností výběru, pokud to je a bude to tak jak je uvedeno výše, vybírám si první možnost, nemusím mít všechno. No nic, ušetřil jsem, vždyť budou jiné modely.

Děkuji také všem za reakci a příspěvky k tomuto modelu, snad se dočkáme lepších výrobků.
vperlik

Příspěvekod Libor.P » ned 22 úno, 2015 12:57 pm

Osobně jsem si tento 4-osý plošiňák od Brawy koupil minulí týden a žádné viditelné prohnutí na něm nevidím. Tak asi úplně všechny vozy tím postižené nejsou. Jinak v katalogu je u ČSD verze zvýrazněna červená barva kola ruční brzdy pod plošinou, ale na modelu je černá. Co je správně podle dobových předpisů, černá, nebo červená?
Libor.P

Příspěvekod hummus » ned 22 úno, 2015 7:37 pm

Osobně mám doma sice jen dvě Bai-ky, ale ani jedna netrpí problémem s vydutím bočnice a dokonce ani nemají žádné vady, které omezují jednění (předpokládám, že se jedná a špatné umístění kulisy krátkého spřáhla). Takže v tomto případě bych řekl, že výrobce vyslyšel zákazníky.
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod vorisekml » ned 22 úno, 2015 9:05 pm

Z 6ks Bai co mám měla potíže jen první serie /3ks/. První série měla spoustu chyb a nesrovnalostí. Dokonce bych řekl že ta poslední Přerovská je už perfektní /já na ní nic nenašel a že sem hnidopich, KKK chodí, schůdky se nesekají, jen ty sběrače se musí povolit jinak je vůz vysoký/.
Takže tu první sérii buď odprodám se ztrátou nebo ji přestříkám a dám obtisky. Ale vydutí bočnic jde napravit, navíc se do vozů první serie muselo zasahovat už kvůli KKK. Takže jsem to srovnal jedním vrzem.
Ta Brawa je větší průser, páč navrhovaná oprava pomocí povolení šroubků a srovnání podlahy se mě nezdařila, páč ta podlaha příliš pruží. Takže to povezu do říše na reklamaci.
H0
vorisekml

Příspěvekod vperlik » ned 22 úno, 2015 10:29 pm

Když jsem psal příspěvek k vozu od Brawy, zmínil jsem se, že jako příklad řešení vad na modelech by mohl sloužit přístup jednoho českého výrobce a měl jsem na mysli právě problémy s vozy Bai od Igra Model, úmyslně jsem neuvedl o co jde, nechtěl jsem , aby se diskuze zvrhla jinam. Měl jsem ty první 3 modely, jak už zde bylo napsáno, ty byly hodně problematické, řešil jsem to reklamacemi, svoje poznatky vložím do tématu o těchto vozech, sem do novinek to asi nepatří.

Hledal jsem na fórech a u prodejců, jestli někde není něco o kvalitě nových modelů od Brawy a hned u mého oblíbeného prodejce v Německu jsem našel info z 20.2., že ruší objednávky a předobjednávky na loko Gravita od Brawy (na žádost výrobce), údajně model "nesplňuje standardy kvality" a je to prý výsledek zpětné vazby z trhu. Německý trh teda má sílu jim zarazit prodávání vyrobených zmetků, i když je mi jasné, že model lokomotivy je v jiné cenové hladině než nějaký plošiňák. Číňan asi nevyrábí tak, jak by to mělo být a Brawa má stejné problémy, které postihly i jiné výrobce. S vyššími cenami byla Brawa zárukou jisté úrovně kvality, vypadá to, že už to není pravda, ceny zůstaly, kvalita nikoliv. A my, co bydlíme v malých městech či vesnicích, nemáme možnost si každý model vybírat z více kusů jako hlávky salátu v marketu.
vperlik

Příspěvekod Michal Dalecký » pon 23 úno, 2015 1:24 pm

Nastrojený Kns CZ-ČDC

Obrázek
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Michal Dalecký » pon 23 úno, 2015 1:25 pm

Lůžkový Ala ČSD

Obrázek
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod greenery » pon 23 úno, 2015 8:48 pm

Ad plošiňák Brawa:

Když už jsem napsal A, doplním i B:

Nakonec jsem vagon opět koupil a rozebral. A zjistil jsem, že to s tím prohnutím nebude asi až tak dramatické. A možná za to může krabička.

Po rozebrání se ukázalo, že podlaha vozu je tvořená kovovým odlitkem, který tvoří závaží. Odlitek není pružný, lze ho poměrně snadno ohnout. Jeho tuhost dostačuje k tomu, aby byl vagon tvarově stálý za běžných podmínek. Přihnutím podlahy tedy lze vagon "tvarovat"- v tom spočívá ona oprava.
Uložením v krabičce ale dochází k trvalému napětí díky tříbodovému přítlaku na uložený vůz. A myslím, že po delší době a za působení výkyvů teplot může dojít k deformaci relativně měkkého kovového odlitku.
Plastový výlisek nosníku a rámu vozu je stejně jako u skutečného vagonu tuhý v místě středového nosného podélníku. Oba představky z plastu jsou ale velmi subtilní a jemné s tendencí být mírně svěšené dolů. Čili tlak v místě červených šipek může mít prohnutí celého vozu na svědomí, minimálně k němu přispívat.
Ona oprava se tedy musí provádět s citem, při použití nadměrné síly nebude problém odlitek podlahy "zmuchlat". A vagon nejspíš v krabici skladovat nebudu.
-----------------------------
Zajímavé je, že jediný neprohnutý vůz na prodejně byl ten, který byl vystavený mimo krabici a ještě pravděpodobně část dne na "slunci".
Některé vozy mohou mít podlahu místy upatlanou od transparentního lepidla.
-----------------------------
Červené šipky označují, kde obal tlačí na vůz.
Přílohy
krabice.jpg
greenery

Příspěvekod greenery » pon 23 úno, 2015 8:50 pm

Pár snímků rozebraného vozu:
Přílohy
002.JPG
003.JPG
005.JPG
greenery

Příspěvekod greenery » pon 23 úno, 2015 10:30 pm

Tady již zkompletovaný vagon.
Přihnutí není jednorázový výkon, ale opatrné dotvarování postupným přítlakem do takového tvaru, aby vzniklo předepnutí proti opačně táhnoucímu plastovému výlisku šasi.
Nejde o velká pnutí, ale dost na to, aby vagon nebyl zcela rovný, k čemuž dopomáhá zmíněná krabice.
Narazil jsem ještě na problém s univerzálními spřáhly ROCO, která používám. Tato spřáhla svojí horní hranou (v místě ihned před šachtou) malinko vystupují nad horní hranu šachty kinematiky. V ostrém oblouku to stačí k tomu, aby spřáho drhlo o madla(stupačky) pod nárazníky - viz šipka. Řešení: přihnout stupačku nebo zbrousit shora kořen spřáhla.
Jedna z kinematik při vychýlení na jednu stranu mírně zadrhává - asi otřep. Budu znovu rozebírat.
Přílohy
013.JPG
012.JPG
011.JPG
greenery

Příspěvekod greenery » pon 23 úno, 2015 10:32 pm

Vagon ještě může trpět mírným vychýlením podle podélné osy. Ale to je opravdu drobnost hodná hnidopicha.
Asi jemné nerovnosti na šasi v místě uložení podvozků.

Detaily vozu velmi pěkné, černý rám vozu asi není komplet stříkaný - barva plastu? Stříkané jsou vnější podélné pásnice, středový nosník nevím ....
A to je asi tak všechno, co k tomu můžu říci. Už dlouho mě nějaký model takto nerozvášnil :twisted: ....., dost jsem o něj stál, takže tak.

Edit: asi je stříknuté vše, barva je opravdu velmi tenký film.
Přílohy
014.JPG
greenery

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)