Plánek kolejiště ... předem díky za rady

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Příspěvekod dan » úte 20 bře, 2007 11:52 am

Já jsem roco kupoval v prodejně model loko v Praze ale tuším že by se daly koupit i na modely.biz roco dováží tal by neměl být problém i když to nemá v nabídce
dan

Příspěvekod Zippich » úte 20 bře, 2007 12:27 pm

Díky za tipy, pánové. Tyhle roco-hobby budou asi opravdu nejsnazší řešení pro skryté nádraží.

Miloš_P píše:O výhybkách PIKO bych se taky rád něco dověděl.

Na viditlné části kolejiště mám právě výhybky PIKO. Mají izolovanou srdcovku a jazyky s aretací pomocí pružinky. S napájením není naprosto žádný problém. Prastará Manka Piko ze 70.let (dvouosý motorák VT135) je projíždí plynule na 2V (=) rovně i do odbočky.
Krom toho mají celkem modelový vzhled pro realistický úhel odbočení a nepotřebují přestavník, takže je prostor pro model skutečného přestavníku s vahadlem a výměnovou návěstí...
Zippich

Příspěvekod MichalM » úte 20 bře, 2007 10:52 pm

Noo, tak to je pěkné info, díky moc ... do skryté části ještě popřemýšlím nad těma Roco-hobby, no a nahoru nakoupím sládačky PIKO a bude :)
Ještě bych měl dotaz k těm Roco-hobby - dají se proříznout? Nevyzkratuje se to? Nevykolejí to vlak? :?
MichalM

Příspěvekod Miloš_P » úte 20 bře, 2007 10:59 pm

Dají se rozříznout, je to bez problémů, používám je taky ve skrytých částech.
Miloš_P

Příspěvekod MichalM » úte 20 bře, 2007 11:51 pm

Super :lol: tak to mě těší :)
Tak mě napadla další věc - na co položit koleje? na základní desku budu dávat dřevěné stojiny a ně lepit+šroubovat dřevotřískové desky, to bude základ, ale přece jenom by to chtělo nějak modelovat podloží. Kdysi jsme to dělali ze sololitu, ale taky jsme ty koleje potom příbíjeli hřebíčkama k podložce. Přibíjet každopádně nechci - budu lepit. Tak mě napadlo na podloží použít polystyren, protože se dobře opracovává. U někoho jsem viděl molitan, ale to se mi moc nezamlouvá - podle mě je to moc měkké a bude to pracovat. A taky jsem někde slyšel o podložkách pod myš, ale asi by se mi špatně seřezávala do lehkého naklonění koleje v oblouku. Polystyren si jednoduše seříznu, přilepím, potom na něj položím koleje, zafixuju špendlíkama, seříznu kraje polystyrenu na míru, kolej přilepím, zaštěrkuju a bude. Lepit to budu stejně něčím vodou ředitelným.
MichalM

Příspěvekod dan » stř 21 bře, 2007 12:07 am

já pokládám na extrudovaný polystyren tl, 3 mm určený pod plovoucí podlahy prodává se v deskách těmi polepím celý panel a na to přišpendlím koleje a ty potom natřu balakrylem a oni se přilepí mrkni se tady http://domacimodulovka.kx.cz/stavba/ipage00070.htm
Náspy neřeším na lokálce je stejně všechno zarostlý ale klidně by s toho šel dělat i násep pod koleje nalepení desek extrudáku po celém panelu zajistí odhlučnění.
dan

Příspěvekod Zippich » stř 21 bře, 2007 8:49 am

MichalM píše:Super :lol: tak to mě těší :)
Tak mě napadla další věc - na co položit koleje?

Už jsem tu psal na jiném místě, že používám samolepící pěnovou pásku co se dává pod sádrokarton. Klubko 30m stojí ve stavebninách 105Kč, výška 4mm, šíře 3cm, ohýbat v obloucích lze bez nařezávání, barva černošedá. položím vždy dva pruhy vedle sebe na osu koleje, na to kolej a pak okraje ořežu nožem pod úhlem 45° a odtrhnu. Dělají se i širší pruhy, ale ty se pak těžko ohýbají v oblouku.
Jediná nevýhoda je, že na tom pak nedrží disperze. Takže jsem se naučil koleje opět ekologicky přihřebíčkovávat. Je to rozebiratelné a umožňuje to lehkou stranovou korekci. Pak dávám mezi pražce transparetní silikon a teprv do něj kamenivo zalévané disperzí. Šetří to posyp a na ten silikon se kamenivo krásně chytá, jako kokos na dort...
Zippich

Příspěvekod Sandy » stř 21 bře, 2007 6:43 pm

Prastará Manka Piko ze 70.let (dvouosý motorák VT135) je projíždí plynule na 2V (=) rovně i do odbočky.

Prastará Manka není to nejvhodnější testovací vozidlo. Alespoň ta , co ji mám já (odhaduji ročník 70), má neuvěřitelné jízdní vlastnosti. Rozjezd něco málo nad 1V, projede cokoliv bez zadrhnutí ( po plechu !) a i při 10V se udrží na kolejích. Na testování bych doporučil pojezd na 810 " Pleticha " ( při vší úctě k výrobci ).
Sandy

Příspěvekod MichalM » stř 21 bře, 2007 11:26 pm

Nooo ... návrhy pěkné, ale jelikož přibíjet určitě nechci, tak bych to viděl nejspíš na ten polystyren :) Akorát ho nebudu lepit plošně, ale budu ho opracovávat pod koleje ... prostě bych tam ten násep trochu chtěl namodelovat :lol: on se stejně částečně ztratí v okolní krajině, ale třeba se to povede a bude to vypadat dobře :) A taky se to potom bude dát pěkně sundat - ufiknu polystyren i s kolejema a je to ... a až to bude dole, tak to třeba v můžu nějak v kýblu odmočit nebo s tím něco provést ... Ehm, ale rozebírat jsem to teda zatím nechtěl :? :lol:
MichalM

Příspěvekod dan » čtv 22 bře, 2007 12:24 am

Doporučuju nalepit polystyren plošně a na něj třeba ještě jednu vrstvu jako násep pokud chceš odhlučňovat, protože pokud uděláš jen násep pod koleje tak až budeš štěrkovat tak se ti štěrk spojí se základovou deskou a bude do ní přenášet hluk a to je při provozu dost rušivé :idea:
dan

Příspěvekod MichalM » pon 26 bře, 2007 1:21 pm

Sakriš, tak jsem počítal jak to vychází výškově a krapet jsem narazil. Budu na to mít výškově max. 50cm. Přičemž výškový rozdíl mezi nádražím a smyčkou je 20cm, k tomu pořádný rám a základová deska a nahoru nějaké budovy, stromečky a přírodu ... no a jsem téměř na hranici 50cm, což znamená, že v podstatě škrabu vrcholkem stromku o poličku nad kolejištěm. Přemýšlel jsem jak to snížit a jediné k čemu jsem došel bylo ubrání jednoho podzemního patra kolejí, nicméně potom už nemám kam dát skrytou stanici, což mě dost štve a nevím, jestli by výstavba jenom smyčky byla dost zajímavá :? Takže jsem pro jistotu začal dělat ještě druhý návrh - tentokrát jen dvoupatrový, je to průjezdná 4 kolejná stanice s 2 vlečkama a jedním stáním pro lokomotivu. Kousky viditelné trati mi vychází spíš jenom na předvěst + vjezdovou návěst. No a do podzemí bych tomu schoval dvoukolejnou skrytou stanici, tak aby se dalo na každou kolej postavit 2 soupravy za sebe. Návrh i 3D model vystavím někdy dneska večer na http://michalm.mysteria.cz/kolejiste. Je to bohužel jenom takový obyčejný ovál o dvou stanicích, ale já bych chtěl simulovat provoz ve stanici, tak by to s tou podzemní skrytou stanicí mohlo být taky celkem zajímavé...
MichalM

Příspěvekod rben » pon 26 bře, 2007 7:44 pm

no a proč nejde jít o kousek níž? :? a jinak pokud bys udělal rám z jeklu a na to třeba 3ka(2ka) polystyren tak to snížíš taky. a at tam není moc železa tak kombinovat s latěmi?
rben

Příspěvekod MichalM » pon 26 bře, 2007 9:33 pm

Dolů bohužel jít nejde ... bohužel jsem krapet omezený tím, co si rodiče vymyslí ve sklepě. Pod tím mají být jakési skříňky a nad tím ještě police ... Pod základní deskou si potřebuju nechat nějaké místo na tahání drátů a asi i na nějakou elektroniku k návěstidlům (návěstidla chci ovládat pomocí logiky - nějaké ty šváby, hradla a tak - bude mi to hlídat, abych nezkřížil dvě cesty a jelikož chci přestavníky založené na memory wire, tak tam budu i detekovat, jestli už výhybka došla do dané polohy a tudíž jestli je možné postavit danou cestu). Takže to chce dole takových 6-8cm místa. Taky, kdybych se ještě časem rozhodl přejít na digitál, tak aby se tam daly dát zespodu ty různé dekodéry. Já totiž (po nepříjemných zkušenostech ze starého kolejiště) nechci nic umisťovat do terénu - povedou akorát kabely kolmo dolů přes desky až pod základní desku a tam se teprve může řšit něco dalšího.
Jinak jsem právě publikoval ten druhý plánek včetně několika 3D pohledů. Chtělo to víc změn na stránkách než jsem si původně myslel.
MichalM

Příspěvekod MichalM » čtv 29 bře, 2007 10:43 pm

Tak jsem se konečně odhodlal a začal jsem aspoň s focením nějakých těch předloh. Dneska jsem ale vyrazil moc pozdě, tak už bylo potom málo světla, takže jsou z toho jenom 4 slušné fotky ... zítra vyrazím dřív, tak to snad bude lepší :lol:
Mno ... a co říkáte tomu druhému návrhu? Ještě tu na něj nepadl žádný názor. :?
MichalM

Příspěvekod dan » čtv 29 bře, 2007 11:00 pm

Ten už je omezenější z hlediska provozu, ale pokud nemáš víc místa je to lepší než drátem do voka :twisted:
dan

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)