Jednotka 560 v H0 od MTB Model

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Jednotka 560 v H0 od MTB Model

Příspěvekod michalctt » úte 16 čer, 2026 7:52 am

Zdravím
Ďakujem za odpovede, ale ako píšem, testoval som samostatne aj oba motorové riadiace vozne. Jeden diel neutiahol na rovine čistiaci vagón a preklzoval. Ináč oba motorové vozne sú ideálne nastavené a pri jazde po rozpojení je stále rovnaká medzera. Problém je v tom, že v stúpaní jeden motorový diel neutiahne ani jeden vagón. Takže dva už vôbec neutiahnu tri vozne. Problém je zrejme v samotnom riešení pohonu. Určite by pomohlo keby boli hnacie oba podvozky. Ale tiež som zistil, že väčšia ťažná sila je keď motorový voz je otočený a hnaný podvozok je zo strany vagónov, čo je v reále samozrejme blbosť. Výrobca dal motorovú časť tam kde bol batožinový priestor a časť pre cestujúcich je pekne priehľadná. Každopádne ucelená päťvozová súprava je pri tomto spôsobe, keď hnacie podvozky sú len na koncoch súpravy, predurčená len na jazdu po rovine. Ako som písal v prvom príspevku jeden hnací diel po rovine neutiahne normálne ani čistiaci vagón a všetky iné lokomotívy po rovine úplne v pohode. Takže niekde sa stala chyba a my čo máme koľajiská so stúpaniami môžeme ich využiť len v zostave koncový hnananý + vložený vagón + koncový hnaný. Mimochodom tie vložené vagóny vôbec nemajú pri jazde veľký odpor, väčšina osobných vozov čo mám od A.C.M.E. ho má veľmi podstatne väčší.
michalctt

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 16 čer, 2026 8:21 am

No a jakou mají hnací vozy hmotnost?
Zdenek Valter

Příspěvekod jipol57 » úte 16 čer, 2026 9:59 am

Já si na Panťáka počkám, až bude ve IV. epoše, jestli bude.
Ale podobně jsem řešil M296 a M262, aby nějaké vozy utáhly do mých kopců. Bandáže. A to u M296 na 2. nápravě, ale pro M262 to stačilo jen jedním směrem. U ní jsem dal střídavě po jednom bandážovaném kolečku na 1. a 2. nápravě. Stejné to mám taky u M240, ale s tou jezdím solo, tak to neřeším.
Je to tady stejný systém. Hnací jen jeden podvozek.
jipol57

Příspěvekod michalctt » úte 16 čer, 2026 5:12 pm

Zdenek Valter píše:No a jakou mají hnací vozy hmotnost?

Odvážil som. Jeden riadiaci vozeň má 398 gramov.
michalctt

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 16 čer, 2026 7:09 pm

michalctt píše:

Jestli máš podobná vozidla tak je zvaž taky a porovnej popřípadě vyzkoušel zda dovážený vůz pantografu cca 100g se chová podobně.
Důležité aby balast co nejvíc zatížil hnací podvozek.
Zdenek Valter

Příspěvekod michalctt » úte 16 čer, 2026 8:20 pm

Zdenek Valter píše:
michalctt píše:

Jestli máš podobná vozidla tak je zvaž taky a porovnej popřípadě vyzkoušel zda dovážený vůz pantografu cca 100g se chová podobně.
Důležité aby balast co nejvíc zatížil hnací podvozek.

To je prvé čo som urobil. Na fotke je vidieť ako som dovažoval olovom kde to len išlo, hlavne v blízkosti hnacieho podvozka. Pravidelne som testoval a výsledok je taký, že pokiaľ sa závažie nacházalo do vzdialenosti cca do 3 cm od hnacieho podvozku, čo pridalo na váhe 50 gramov tak prišlo k nepatrnému zvýšeniu ťažnej sily. Závažie som doplnil na celý ten spodný diel, ale kedže sa závažie dostalo až ku nehnenému podvozku celá táto tiaž mala na svedomí pre celkovú váhu vozidla už opačný efekt a ťažná sila bola nižia ako bola od výrobcu. Všetko som porovnával s druhým hnacím vozom ktorý bol bez úprav. Takže najlepší, ale stále nevyhovujúci výsledok je keď závažie ide do maaximálne 3 cm od konca hnacieho podvozku. Tie závažia na fotke od tých 3 cm som odstránil.
Takže ideálne je to ako tu bolo v inom príspevku uvedené zohnať len nápravy s bandážami a potom sa uvidí.
Přílohy
20260613_090318.jpg
michalctt

Příspěvekod jipol57 » stř 17 čer, 2026 8:06 am

michalctt píše:Takže ideálne je to ako tu bolo v inom príspevku uvedené zohnať len nápravy s bandážami a potom sa uvidí.

Psal jsem to já.
Pro M296, která má stejný typ pohonu, jsem kdysi udělal drážky pro bandáže, na soustruhu, ale jehlovým pilníčkem. Povedlo se.
Ale pak jsem to stejně řešil na M262, a byl jsem méně úspěšný. Udělal jsem je hlubší, nebo co, a prokluzovaly taky.
Koupil jsem pak originály https://www.ambmodely.cz/mtb1017-ozuben ... h0/d-17941
Ale jsou to starší dvojkolí, s plastovou osičkou. Dnes se používají s ložisky. Ale kolečka se dají lehce přelisovat. A navíc jsem je musel nalisovat na střídačku, vlevo a vpravo na dvou dvojkolí.
Průměr koleček u Panťáku by mohl být stejný. Ale nevím, zatím ho nemám. Pro M296, je to 10,2mm.
jipol57

Příspěvekod M&T » stř 17 čer, 2026 8:59 am

NO, pokiaľ má ten motorový vozeň zber prúdu z oboch podvozkov, tak jediné čo reálne pomôže sú tie bandážové dvojkolia, čo spomínal kolega. Asi sú použiteľné len tie MTB, lebo vďaka tomu výmyslu s ložiskami neprelisujete samotné koliečka od iného výrobcu.
Len nezabudnite, tú bandáž treba dať na druhú nápravu od čela. A samozrejme, potom bude na koľajniciach bordel z tých bandáží ....
Žiaľ, "osvedčená" konštrukcia spôsobuje to, že naprek svojej veľkosti má toto vozidlo ťažnú silu ako 810-tka, možno dokonca trochu menšiu. Dováženie vám veľmi nepomôže, to by ste museli hodiť extra závažie na stanovisko rušňovodiča. S ohľadom na to, kde je "otočný čap" uloženia podvozku a predpoklad určitej vôle podvozku v pozdĺžnom a priečnom smere kvôli nerovnostiam, totiž realizované dováženie spôsobuje zvýšenie adhézie len na druhej náprave, ale súčasne zníženie na tej prvej.
Samozrejme, pokiaľ by ste to chceli vyriešiť poriadne a k plnej spokojnosti, znamenalo by to vyrobiť si nový pojazd so závažím a motorom pod podlahou motorového vozňa a s hnanými oboma podvozkami - tam už by ste mali rovnomerne a dostatočne zaťažené a hnané 4 nápravy a jazdilo by to ako má aj bez bandáží.
M&T

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 17 čer, 2026 9:28 am

Já bych zvolil jako zátěž wolfram - nejdostupnější je v elektrodách (zelených) popřípadě Unimagnet ho má i v prášku.
Jinak pokud zbavíte loko kol s bandáží přijdete o cca 2/3 tažné síly.
Takže pokud seženeš odpovídající kolo s bandáží tak Ti to může vyřešit Tvůj problém - lehký vůz malá tažná síla.
Já rozhodně nejsem příznivcem bandáží, ale chápu, že někteří z vás díky svým sklonovým a poloměrovým poměrům na svém kolejišti je potřebují.
Zdenek Valter

Příspěvekod kpt.Budha » stř 17 čer, 2026 11:27 am

Pardon, jen takové povzdechnutí, někde vedle se řeší, že by ACME dvojče mělo mít dvojitou trakci, aby to mělo pořádný tah, tady jednotka neuveze ani samu sebe (i při dvojité trakci) a bere se to jako pohoda, že si to každý vyřeší sám, to je trochu dvojí metr :D Pardon, jen zírám, nejsem majitelem tohoto modelu.
kpt.Budha

Příspěvekod Petr_J » stř 17 čer, 2026 12:11 pm

Model nevlastním a ani nebudu, ale dovolím si poznámku. Pokud mají vložené vozy sběr proudu z koleček (a předpokládám, že mají), pokusil bych se pohrát si s napružením sběracích plíšků, aby nápravy měly co nejmenší jízdní odpor. Moje zkušenost se Singrovkou (také jeden hnaný podvozek) od tohoto výrobce je taková, že v pohodě utáhla dva krátké Balmy na rovině i ve stoupání. Ovšem jen do doby, než jsem do přívěsů instaloval osvětlení :D
Petr_J

Příspěvekod M&T » stř 17 čer, 2026 2:13 pm

Zdenek Valter píše:Já bych zvolil jako zátěž wolfram - nejdostupnější je v elektrodách (zelených) popřípadě Unimagnet ho má i v prášku.
Takže pokud seženeš odpovídající kolo s bandáží tak Ti to může vyřešit Tvůj problém - lehký vůz malá tažná síla.
Já rozhodně nejsem příznivcem bandáží, ale chápu, že někteří z vás díky svým sklonovým a poloměrovým poměrům na svém kolejišti je potřebují.

Osobne si nemyslím, že problém je v závaží alebo hmotnosti. Problém je v zlom rozložení hmotnosti aj s ohľadom na samotný hnaný podvozok a hlavne v tom, že sú hnané len dve nápravy. Takže zvyšovanie hmotnosti nebude lineárne zvyšovať ťažnú silu, skôr to bude len zlomkové zlepšenie.
Čo sa týka bandáží, mne sa to zdá prehnaé - 2/3 ťažnej sily. Mám viacero ACME lokomotív, ktoré sú relatívne ľahké (napríklad majú o viac ako 100g menej ako Roco), ale ESO alebo Gorila bez bandáži vcelku v pohode utiahne rýchlik s 9-timi Y-nmi (stúpania máme od 1,3 do 3,5 cm na meter a to aj v oblúkoch). Takže nejaký pokles tam asi bude, ale budú to asi jednotky percent ... Nehovoriac o tom, že tie bandáže relatívne rýchlo degradujú a ich účinnosť tým geometricky klesá ...
M&T

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 17 čer, 2026 6:03 pm

M&T píše:
Zdenek Valter píše:Já bych zvolil jako zátěž wolfram - nejdostupnější je v elektrodách (zelených) popřípadě Unimagnet ho má i v prášku.

Osobne si nemyslím, že problém je v závaží alebo hmotnosti. Problém je v zlom rozložení hmotnosti aj s ohľadom na samotný hnaný podvozok a hlavne v tom, že sú hnané len dve nápravy. Takže zvyšovanie hmotnosti nebude lineárne zvyšovať ťažnú silu, skôr to bude len zlomkové zlepšenie.
Čo sa týka bandáží, mne sa to zdá prehnaé - 2/3 ťažnej sily. Mám viacero ACME lokomotív, ktoré sú relatívne ľahké (napríklad majú o viac ako 100g menej ako Roco), ale ESO alebo Gorila bez bandáži vcelku v pohode utiahne rýchlik s 9-timi Y-nmi (stúpania máme od 1,3 do 3,5 cm na meter a to aj v oblúkoch). Takže nejaký pokles tam asi bude, ale budú to asi jednotky percent ... Nehovoriac o tom, že tie bandáže relatívne rýchlo degradujú a ich účinnosť tým geometricky klesá ...

Já to mám empiricky ověřeno ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod M&T » stř 17 čer, 2026 6:12 pm

Zdenek Valter píše:
M&T píše:

Já to mám empiricky ověřeno ;-)

Nebudem rozporovať, ale rozhodne mám aj ja overené, že Gorila ACME s bandážami NEUTIAHNE 27 Y-nov .... S 11-timi už má slušný problém .... ALe OK, toto nie je téma o bandážach všeobecne, ale o tom, že je to asi jediné relatívne jednoduché riešenie problému kolegu michalctt ....
M&T

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 17 čer, 2026 6:27 pm

M&T píše:
Zdenek Valter píše:Já to mám empiricky ověřeno ;-)

Nebudem rozporovať, ale rozhodne mám aj ja overené, že Gorila ACME s bandážami NEUTIAHNE 27 Y-nov .... S 11-timi už má slušný problém .... ALe OK, toto nie je téma o bandážach všeobecne, ale o tom, že je to asi jediné relatívne jednoduché riešenie problému kolegu michalctt ....

Ověření je jednoduché když máš siloměr - vycházel jsem z měření adhezní síly na lokomotivě. S bandáží je přibližně 3x větší než bez ní.
Já taky nejsem příznivcem bandáží už proto, že většinu svých loko přezouvám na profil RP 25.
Jinak souhlasím s tím cos psal - bandáže degradují v čase velmi rychle oproti kovovým kolům a musí se udržovat!!
Zdenek Valter

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)