PIKO E669.x ....

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: PIKO E669.x ....

Příspěvekod JaroHo » sob 13 zář, 2025 12:25 pm

pár nás Lais zkusilo, na mašince která nemá moc možností stačily, pokud měla dobrý motor a zpřevodování. Jinak standardně kupuji Lenz silver a nebo tedy mašinu včetně továrního zvuku. když je pod obchodovanou cenou.
Na laisdcc si myslím že nikdo neujíždí. Zrovna tak na těch slovenských Peli. Není pořádná podpora tak nakálet a vylízat, proč se s tím trápit, k čemu je mi Peli, který nejde pořádně ve vstřícném uživatelském rozhraní programovat? Lenz, Zimo, Piko či Esu nebo Uhlenbrock tak tam je to v pohodě.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod jipol57 » sob 13 zář, 2025 12:57 pm

Bez váhání jsem si ji objednal v analogu. A samozřejmě bude se Zimo. Na všem mám Zimo. Už pro nejlepší fungování ABC. Ani s Lenz, jsem nebyl úplně spokojený.
Poruchovost - všechno se může pokazit. Ale reklamace fungují podle mě výborně. Z mých mnoha desítek dekodérů, mně taky odešel. A když jsem jeden dal ke svému prodejci reklamovat ještě v záuce, přidal jsem k němu i dva, které jsem si já odpálil. Šmrncnutí zvukového vývodu o kolejnici, je smrtící. Přiznal jsem se k tomu, a dal je do opravy taky, s vědomím, že za opravu zaplatím. Mají tam taky možnost, když nejde opravit, tak nový prodají se slevou.
Po nějaké době jsem dostal všechny 3 opravené a nic za ně neplatil. A nahrané zvuky v nich zůstaly.
Na Zimo se mně líbí, že je to vyvíjející produkt, na kterém pořád pracují a zlepšují ho. Jsou to nadšenci, nejen výrobci.
jipol57

Příspěvekod A2C » sob 13 zář, 2025 1:18 pm

Adminovi sa vopred ospravedlňujem za off topic. Avšak súvisí to s odpoveďou a vyjasnením situácie.

Jacek píše:Ty Vaše rozbory :shock:
A toto je co :?:
https://www.youtube.com/watch?v=6dLWNlskdUk
o 4x vyšší paměti a až neuvěřitelných možnostech ve skriptování ani nemluvě.

Nevím proč kupujete model za 7 tisíc a pak tam dáváte nějaké Laisy za tři stovky s lamentováním, že to a tamto nejde naprogramovat.

No malá ochutnávka E 669.2, tohle opravdu s dekodéry ESU a Piko nejde. A se Zimo MX jen něco málo z toho
https://www.youtube.com/watch?v=ZqdNwG7tD6w

Pán kolega, prosím prečítajte si môj príspevok znova s porozumením. Kvalita zvuku je takmer rovnaká, na malom chrchláčiku nerozoznateľná. Ja ju napríklad nepočujem a rovnako tak 99% zákazníkov ktorý nie sú audiofilovia. Chápem, že Vy ako tvorca zvukov tam toho počujete viac. Ja som len modelár, zberateľ, ja tam rozdiel nepočujem.
Technicky je to niečo iné. Súhlasím, možnosti sú širšie, nastavovania je tam o dosť viac spolu s previazanosťou možných dodatočných súvislostí. To Vám neberiem a plne súhlasím, čo ste si mohol všimnúť aj v mojom príspevku kde som sa vyjadril:
A2C píše:"odstrihli MX, rozdiel je v tom len technicky, zvukovo tých 16bit na tom malom chrčiacom pseudo repráku aj tak nespoznáš."

Tým technicky som myslel práve tie možnosti nastavovania, úprav atď... kvalita zvuku je u mňa na nerozoznanie, kým tam nezačnú dávať niečo lepšie než čínsky repráčik za 50 centov. Čo už je celkom na pováženie, že k dekodéru za 100+€ dávame repráčik ani nie za 1€ a to nechcem ani vedieť aká je cena pri nákupe 10tis kusov keď viem pri kúpe 10ks ho dostať za 50 centov aj s dopravou.
Ale nemal som záujem to rozpitvávať, len som Vám to vyjasnil.

A teraz poviem ešte jednu zásadnú vec. 99,9% železničných modelárov nevyužije 90% a viac, funkcií toho dekodéra.
Mám plno známych, kolegov, či náhodných lajkov, ktorým nahrávam aj Vaše projekty (keď si u Vás kúpia nahrávacie kódy) a poviem Vám to ako feedback, nie ako hejt.

Zaujíma ich len jedno.
Aby to jedným tlačítkom zapli, aby si zapli svetlá, väčšinou jedným tlačíkom, občas niektorý sú taký fajnšmekri, že chcú aby mali reflektor na F1, koncové na F2 a možno ešte občas zapnú aj ostatné svetlá ako osvetlenie kabíny, strojovne či podvozku. A potom chcú mať peknú trúbu, možno dve. Tým to pre nich končí.
Je to max 8-10 tlačítok ktoré oni zvládnu pochopiť a používajú z toho aj tak možno polku. To, že tam majú ďalších 20 zvukov, fukncií a podobne je už úplne mimo a nezaujíma ich to. A preto je síce pekné, že Zimo MS majú 4x takú pamäť, je krásne, že podporujú F0-F28 či až F30.
Ale im je to fuk.
A jediné čo po mne ešte chcú je aby som im po Vás skrátil rozjazdy, dojazdy, zvýšil rýchlosť a pridal hlas.

Viem, že tu so mnou veľa ľudí nebude súhlasiť, lebo sa tu nachádza práve to koncentrované 0,1% modelárov či majiteľov modelov ktorý sa v týchto funkciách vyžívajú.
Ale povedzme si to úprimne. Dám vlastný príklad. Mám 50 lokomotív. Chodím na 1-2 stretnutia ročne. Ak tam vezmem 5-6 lokomotív tak s ostatnými 45timi v ktorých mám väčšinou zvukové Zimo dekodéry sa ten rok ani neprebehnem lebo nemám domáce koľajisko a akosi nestíham ten model vybrať a dať si ho na nekonečnú koľaj. Alebo ak stíham, tak mám iné chúťky.
Takže úplne úprimne. Načo nám je 4x taká pamäť a 16bit zvuky? Načo nám je F0-F30?
A to ešte nehovorím o fakte, že na niektorých stretnutiach som počul, že už sú zvuky aj zakázané. Ale to je len tak mimo.
Takže načo nám je:
"4x vyšší paměti a až neuvěřitelných možnostech ve skriptování ani nemluvě. "?
Berte ako to chcete. Ja mám vlastný názor a ten Váš rozhodne nezmením, ale možno Vám to pomôže do budúcnosti pochopiť zákazníkov.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Jacek » sob 13 zář, 2025 3:57 pm

A2C píše:...A teraz poviem ešte jednu zásadnú vec. 99,9% železničných modelárov nevyužije 90% a viac, funkcií toho dekodéra.
..

jen krátce, samozřejmě to tak je, kvůli tomu jsem rozdělil projekty do tří kategorií, jelikož co by chtěl jeden, je pro většinu už příliš složité. A s odstupem času mám vlastní data :wink:
- MX stále požaduje 17,2% lidí, to procento je za poslední tři roky víceméně stabilní, jelikož prodejce zajímá cena, dostupnost, termíny. I přes ukončený vývoj dekodérů tak nemůžu ukončit projekty
- MS 81,4%, většina tedy ty rozdíly ve zvuku pozná
- MS v dynamickém provedení chtělo pár kolegů, zatím krátká doba, ale je to tak 1,4% a hádám, že toto číslo asi tak odráží nás všechny co tu řešíme nepřesnosti modelů.

Ten zbytek má pak požadavky na různá staniční hlášení a kecání vysílaček. Včera se mě někdo ptal, jestli v projektu šestikoláka bude funkce šlápnutí na plyn. To samozřejmě chápu, jen se mi nelíbilo všechno hodit do jednoho pytle, bo repráček.
Modulovkáři jsou zvláštní skupina, oni si to ale sami upraví dle sebe.
Naposledy upravil Jacek dne sob 13 zář, 2025 5:46 pm, celkově upraveno 2
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod Jacek » sob 13 zář, 2025 4:04 pm

jipol57 píše:Přiznal jsem se k tomu, a dal je do opravy taky, s vědomím, že za opravu zaplatím. Mají tam taky možnost, když nejde opravit, tak nový prodají se slevou.

Zaplatil si výrobní cenu nového pokud byl neopravitelný. Licenci za fw (tu větší část ceny) už si zaplatil.
V tomto pozor na některé prodejce, kteří si naúčtují tisícovku za poslání nebo rovnou řeknou kupte si nový.

jipol57 píše:Po nějaké době jsem dostal všechny 3 opravené a nic za ně neplatil. A nahrané zvuky v nich zůstaly.
Na Zimo se mně líbí, že je to vyvíjející produkt, na kterém pořád pracují a zlepšují ho. Jsou to nadšenci, nejen výrobci.

Od doby co jsem autor Zimo, mají možnost i do nového kusu nahrát zpět můj projekt. A když dá prodejce jiný kus sám, nic se u mě znovu neúčtuje. Zase pozor na některé prodejce..

Lepší toto řešit přímo než přes prostředníky.
Jacek

Příspěvekod M&T » ned 14 zář, 2025 7:51 am

Jacek píše:- MS 81,4%, většina tedy ty rozdíly ve zvuku pozná

No, myslím si že z tých 81,7% tak 90-95% ten rozdiel nepozná ...
M&T

Příspěvekod vvitty » ned 14 zář, 2025 8:25 am

A2C píše:
Marcel Doliňák píše:...ZIMO už nevie čo od rozkoše pýtať za dekodéry. Veď čipovo-dopravná kríza už dávno skončila. Alebo mi niečo ušlo :?:

Je pravda, že Zimo má vysokú cenu, až príliš, ale spôsobili si to sami. Prišli s tými MS dekodérmi, odstrihli MX, rozdiel je v tom len technicky, zvukovo tých 16bit na tom malom chrčiacom pseudo repráku aj tak nespoznáš.
Problém nastal v dobe, kedy museli kupovať mnoho rôznych procesorov a pre ne upravovať Firmware. A keďže si neobjednali dopredu čipy, tak museli brať čo bolo.
Nebudem hovoriť o tom, že sa vykašlali na to aby si kúpili linku na výrobu týchto starých predpotopných procesorov....
Faktom ale je, že MS dekodéry sú tak kazové, až to pekné nie je.

Dovolim si par poznamek.
Zadne "ruzne procesory s upravami firmware" se nekonaly. V MX je neustale PIC, v MS je neustale STM32L4 (mimochodem procesor co vznikal i na mem stole :D ).

Vyrobni linka na ty stare predpotopni procesory neni 3D tiskarna co si koupis a z jedne strany lejes resin a z druhe padaji vytisky. To se neda koupit ve vyprodeji .... (nebo presneji ta linka ano, ale rozhodne ne v te dobe a navic je to nakladove mimo :D ). Kdyby se ty linky daly poridit tak snadno tak to Microchip udela okamzite a ST taktez :lol:
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod vvitty » ned 14 zář, 2025 8:33 am

Jacek píše:
jipol57 píše:Přiznal jsem se k tomu, a dal je do opravy taky, s vědomím, že za opravu zaplatím. Mají tam taky možnost, když nejde opravit, tak nový prodají se slevou.

Zaplatil si výrobní cenu nového pokud byl neopravitelný. Licenci za fw (tu větší část ceny) už si zaplatil.
V tomto pozor na některé prodejce, kteří si naúčtují tisícovku za poslání nebo rovnou řeknou kupte si nový.

V pripade neopravitelnosti neplatis "jen" vyrobni cenu ani nahodou. Nabidkova cena v takovem pripade prevysuje obchodni cenu u distributora takze je to jeste s prirazkou...
Naposledy upravil vvitty dne pon 15 zář, 2025 11:35 am, celkově upraveno 1
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Marcel Doliňák » ned 14 zář, 2025 11:05 am

Len pripomeniem: ZIMO v čase covidu nechutne poskočilo s cenou tvrdiac niečo o zdražení čipov a dopravy. čipov je už dostatok, doprava sa vrátila k normálu. Cena nie. Je to ako s cenou STK na Slovensku. K emisnej a technickej si na STK pripočítali 10,-€ na ochranné pomôcky. Celkovo 20€ za nič. V súčasnosti ceny neklesli s výhovorkou že......a nenápadne stúpajú. Je skvelé že dekodéry majú toľko funkcií. Využijem ich keď si prvý krát model testujem. Potom na modulovke možno prvých 12. Niektoré loko majú tak nevýrazné zvuky že som ich nakoniec neozvučil. Dokonca uvažujem že pre modulové jazdenie stačí nezvukový dekodér a na funkčný výstup zapojiť zvukový modul s nahratou húkačkou aby som mohol modelovo zahúkať napr. pred priecestím. Z praxe 8-12 funkcií bohato stačí. Prakticky: zapnúť motor, húkačka alebo píšťala napr. krátka a dlhá, vypnúť konce, posun, reflektor, svetlo kabína a strojovňa . Ak nemám zoznam funkcií nikde napísaný, tak ani neviem kde čo je lebo každý výrobca má napr. zapnutie zvuku na inej F. Počas jazdy preklikávať na FREDoch viac ako F8, alebo na MM je už zložité a neviem to oceniť. Na modulovom jazdení to nie je o kvalite zvuku, ale o hlasitosti.
Z môjho pohľadu je najlepšie ak všetko hučí automaticky, občas si zahúkam a hlavne aby všetko svietilo predpisovo. Aby dekodér fungoval a pri maličkej neopatrnosti nezhorel. A hlavne aby nebol samodeštrukčný - pokazí sa aj bez zásahu obsluhy.
Dôležitá je aj cena. Za cenu 82€ (pred covidom) si kúpim aj dva. Pri cene vysoko cez 105€ (pozľave + ešte zvuk) zvažujem či ho potrebujem. Na fóre som sa dočítal že MXULFA funguje nie veľmi spoľahlivo. Ja používam ESU (programátor+tester) a nikdy mi to nespadlo pri nahrávaní zvukov. Okrem toho ESU zásadne nezvýšilo v čase covidu ceny. ZIMO používam len do loko ktoré chcem ozvučené a aj to len kôli projektom Jacek. Inak som spokojný s ESU( nie so zvukovými projektami). [b]Ale nikto tu neodpovedal na moju prvú a základnú otázku : Ako hodnotíte zvuk od výrobcu ?
Marcel Doliňák

Příspěvekod Jacek » ned 14 zář, 2025 2:19 pm

Video s továrním zvukem jsem našel tady:
https://www.youtube.com/results?search_query=E+669+Piko

ještě si dovolím jeden komentář v tomto tahání za slovíčka
Nejde o žádný počet funkcí a nějaké tabulky v ruce. Moje snaha je právě různé zvukové procesy naskriptovat tak, aby uživatel nemusel přemýšlet co kde kdy a čím zapnout. Aby všechny tyto procesy běžely samy a blbuvzdorně bez mačkání tlačítek. A mapování těch základních věcí je 12 let stejné, aby se to dalo zapamatovat. I do toho Freda s F8 pak vejde všechno zásadní.
U továrních zvuků je naopak snaha co nejvíc tlačítek zaplácat nějakým jednoúčelovým zvukem. To přece nejde srovnávat.
Jacek

Příspěvekod M&T » ned 14 zář, 2025 5:40 pm

K tým funkciám : Ja používam len F0-F8, jednak kvôli centrále a na druhej strane kvoli tomu, že to úplne stačí.
Rozloženie funkcií, ktoré má JACEK mi nevyhovuje (nie že by bolo zlé, ale ja mám iné zvyklosti), ale napriek tomu si tieto zvuky už roky kupujem, lebo je najmenší problém si tie funkcie poprehadzovať tak, ako som zvyknutý.
No a čo sa týka samotných zvukov - tých pár funkcií úplne stačí, lebo keď na koľajisku simulujeme prevádzku a začne tam všetko hučať naraz, tak je to len neforemný hluk, ktorý je skôr hrozný ako pekný. Preto jazdíme len s pár zvykovými mašinkami a postačujú len svetelné efekty (svetlá) a nejaká tá húkačka a hotovo. Hneď po zastavení vlaku v stanici (ktorý dlhšie stojí) zvuk vždy vypíname ...
M&T

Příspěvekod A2C » ned 14 zář, 2025 6:56 pm

vvitty píše:
Dovolim si par poznamek.
Zadne "ruzne procesory s upravami firmware" se nekonaly. V MX je neustale PIC, v MS je neustale STM32L4 (mimochodem procesor co vznikal i na mem stole :D ).

Vyrobni linka na ty stare predpotopni procesory neni 3D tiskarna co si koupis a z jedne strany lejes resin a z druhe padaji vytisky. To se neda koupit ve vyprodeji .... (nebo presneji ta linka ano, ale rozhodne ne v te dobe a navic je to nakladove mimo :D ). Kdyby se ty linky daly poridit tak snadno tak to Microchip udela okamzite a ST taktez :lol:

Veľmi nerád s tebou nesúhlasím. Ale všimni si koľko máš verzii jedného dekodéra. A to je práve rozdielnymi procesormi ktoré získali. Však pri update firmware máš MS450_0, MS450_1, MS450_2, MS450_3. Všimni si to pri update firmware. Možno sa mýlim v procesore, ale rozhodne tie dekodéry nie sú totožné a keďže som mal informácie tak nejako od Zimo tak mi bolo vysvetlené, že berú procesory také aké sú práve dostupné a na to upravujú firmware.
Možno mi to bolo vysvetlené zle, možno som si to zle zapamätal, ale rozhodne sú tam odlišnosti. Schválne si to pozri.
A čo sa týka tej linky, neposúdim. Predpokladám však že rozhodne to nie sú procesory vyrábané 5nm ani 32nm ani 65nm technológiou, tu sa pohybujeme niekde technologicky na konci minulého storočia. Možno ešte staršie. Tak tie kecy Zimo, že ich procesor na dekodér stojí 12-15€ za kus sú pekné, ale ťažko uveriteľné rozprávky. Úprimne, keď dnes ťa aj smartphone stojí ako jeden zvukový dekodér od Zimo, tak sa treba pýtať, kde soudruzi z Zimo udelali chybu?
Ale to už odbieham veľmi mimo off topic. Však ti napíšem na FB ;)
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod vvitty » ned 14 zář, 2025 7:17 pm

Poprosil bych admina o presun vykecavani se ohledne dekoderu a zvuku nekam do hospody.... s modelem to ma malo co spolecneho.
vvitty

Příspěvekod Marcel Doliňák » ned 14 zář, 2025 7:32 pm

vvitty píše:Poprosil bych admina o presun vykecavani se ohledne dekoderu a zvuku nekam do hospody.... s modelem to ma malo co spolecneho.

Súhlasím. A znova otázka: Ako hodnotíte zvuk od výrobcu? Zatiaľ sa nikto nevyjadril.
Marcel Doliňák

Příspěvekod julius.chabada » pon 15 zář, 2025 8:05 pm

kuyon: fotodokumentácia mi dosť pomohla pri inštalácii reproduktora. Keby som ale vedel, čo ma čaká, radšej by som inštaloval malú kocku Zimo s ozvučnicou.
julius.chabada

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)