"RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: "RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Příspěvekod fulda » úte 08 zář, 2026 1:10 pm

Kerberos píše:Dvěma šťouralum to shořelo....

Vzhledem k velikosti a reprezentativnosti skupiny tady.. Tak bych řekl, že dva je opravdu hodně. Tedy alespoň z mého pohledu.
Statisticky běžná poruchovost elektroniky je kolem 3%. Takže pokud tady není 67 spokojených uživatelů, tak je poruchovost nadnormální.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Depo HCV » úte 08 zář, 2026 7:12 pm

Střeva 6-okeňáku = odpor cca 47 ohmů. Barevně žlutá fíalová černá zlatá.
Přílohy
R1.jpg
R.jpg
1
Depo HCV

Příspěvekod fulda » úte 08 zář, 2026 8:08 pm

Technicky vzato jsou proužky žlutá, fialová, černá, zlatá a hnědá. 47Ω ±1%

Těžko posoudit, jak je to zapojené. Při 14V by byl proud 300mA, to je opravdu hodně. Pokud by se zatěžovala 5V strana, tak bude proud 100mA, to je lepší, ale je tam step down měnič, takže by to znamenalo jen asi 30mA do kolejí. To je zase málo.

Pokud bych se držel těch 14V, tak by na rezistoru byla ztráta 4W. To je opravdu hodně na tuhle velikost pouzdra.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod HO Dušan » stř 09 zář, 2026 6:44 am

Mcx píše:....... Ovšem dva zničené motory.........

Které lokomotivy to byly?Výrobce PIKO, ROCO....?Štítek krabice.
Mé příspěvky a jejich obsah, bez mého předchozího souhlasu se nesmí využívat ke komerčnímu účelu.
HO Dušan

Příspěvekod Čouda » stř 09 zář, 2026 1:32 pm

Mcx píše:Tak jsem hledal ve vláknu na čem pan Dušan ty Rybáky měl, no DR5000 a v normálním provozním stavu, tu mám doma taky a od doby před x lety co mně uvařila ve dvou loko zvukové dekodery - se zvukovými i kouřovými efekty motorů lokomotiv, ve třetí loko ho naklepla - už od té doby není 100%, tak ji používám pouze k programování přes JMRI a u programování funguje OK, ale jezdit jsem s ní již nikdy nejezdil - nevěřím ji a dodnes nevím co se tehdy stalo. Ovšem dva zničené motory - roztavily se komutátory motorů a dekodery bylo kruté prozření.
Takže jako první bych já vinil centrálu DR5000 a teprve potom bych pátral dále.
Myslím, že majitelé jiných centrál se nemají čeho obávat

To se na mě milý pane nezlobte, ale chyba nebude na straně centrály. Používám ji běžné, klubové kolejiště na ni odjeli nepočítaně výstav a nikdy nám nic neshořelo. Ten odpáleného dekodér bude důsledkem roztaveného komutátoru. Možná by to chtělo v dekodéru omezit napětí na motor CV57=100. Pokud se podíváte do manuálu ZIMo, dekodéry je možno napájet napětím 10 až 24V. DR 5000 dává do kolejí napětí podle použitého zdroje - ztráty. Software mi ukazuje nějakých 17V. I TT maká v pohodě a nic se nepálí.
TT V. epocha // H0 IV. epocha.
Čouda

Příspěvekod HO Dušan » stř 09 zář, 2026 4:09 pm

[b][/b]
Čouda píše:
Mcx píše:Tak jsem hledal ve vláknu na čem pan Dušan ty Rybáky měl, no DR5000 a v normálním provozním stavu, tu mám doma taky a od doby před x lety co mně uvařila ve dvou loko zvukové dekodery - se zvukovými i kouřovými efekty motorů lokomotiv, ve třetí loko ho naklepla - už od té doby není 100%, tak ji používám pouze k programování přes JMRI a u programování funguje OK, ale jezdit jsem s ní již nikdy nejezdil - nevěřím ji a dodnes nevím co se tehdy stalo. Ovšem dva zničené motory - roztavily se komutátory motorů a dekodery bylo kruté prozření.
Takže jako první bych já vinil centrálu DR5000 a teprve potom bych pátral dále.
Myslím, že majitelé jiných centrál se nemají čeho obávat

To se na mě milý pane nezlobte, ale chyba nebude na straně centrály. Používám ji běžné, klubové kolejiště na ni odjeli nepočítaně výstav a nikdy nám nic neshořelo. Ten odpáleného dekodér bude důsledkem roztaveného komutátoru. Možná by to chtělo v dekodéru omezit napětí na motor CV57=100. Pokud se podíváte do manuálu ZIMo, dekodéry je možno napájet napětím 10 až 24V. DR 5000 dává do kolejí napětí podle použitého zdroje - ztráty. Software mi ukazuje nějakých 17V. I TT maká v pohodě a nic se nepálí.

Zde ve vláknu se popisuje vada osazených motorů u některých lokomotiv.
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=15&t=4755&start=480
Po zahoření, jak jsem v odkaze popisoval, tak klesl i provozní proud. To budou ty ohořelé komutátory co popisoval kolega.

Nesetkal jsem se s tím, že by mi odešel nějaký zvukový či funkční dekodér v provozu či programování díky ústředny.
Co se týká programování, tak to dělám v JMRI, ZPP konfig,ZCS,Train Progr.....za podpory DR5000 a Z21 a za podpory MXTAPS a MXULFA. Spíše jsem se setkal s tím, že se dekodér jen zasekl. Po resetu opět fungoval.
Při programování dávám napětí 18V (je to lepší pro potvrzování) a provozní snížuji na 16V (dekodér se tolik nezahřívá)..
Naposledy upravil HO Dušan dne čtv 10 zář, 2026 5:24 am, celkově upraveno 1
Mé příspěvky a jejich obsah, bez mého předchozího souhlasu se nesmí využívat ke komerčnímu účelu.
HO Dušan

Příspěvekod HO Dušan » stř 09 zář, 2026 4:20 pm

Kerberos píše:Prosím vás

Shrňme to

Pokud se v tom nehodlám vrtat, nic ladit/ programovat...

Jaká je šance že mě při běžném ježdění Rybáky shoří a zničí střechu..?

Je tedy jistější/vhodnější odpojit/ vyřadit osvětlení...?

Máš to přece v záruce? Tak proč řešíš nějaké vypínání osvětlení? A co tam chceš ještě programovat? Jezdit, jezdit a vyp/zap osvětlení.

Edit:Dneska byla chvilka času a tak jsem vyčetl z vagónu všechny CV. Je zde opravdu hodně nastavení která pro běžného uživatele nedávají žádný smysl.Na obrázku nejsou zobrazena všechna CV.
Přílohy
PROGRAMOVÁNÍ.jpeg
Naposledy upravil HO Dušan dne sob 12 zář, 2026 11:45 am, celkově upraveno 1
HO Dušan

Příspěvekod vvitty » stř 09 zář, 2026 8:09 pm

Mcx píše:ad vvitty
Originál komplet DR5000 s originálním zdrojem, ovladače Fred, od té doby - a je to minimálné 6 let ji používám jen na programování přes JMRI - bez problémů.
Ještě bych dodal, že nebylo první použití této centrály, sporadicky jsem na ni jezdil.... až jednou ..... na kolejích v té době stálo více hnacích vozidel, odnesly to dvě loko

A jak byl nastaveny zdroj? To je asi to nejdulezitejsi - nejakou dobu tam dodavali zdroj s prepinatelnym vystupnim napetim nastavitelnym az do 24V.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Mcx » ned 13 zář, 2026 10:11 am

Pro napájení DR5000 používaný byl a je zdroj zhodných parametrů jak pro historický Fremácký Minibox, ten má konkrétně 15,3 V
Mcx

Příspěvekod Jindřich Bek » úte 15 zář, 2026 8:03 am

Mcx píše:Pro napájení DR5000 používaný byl a je zdroj zhodných parametrů jak pro historický Fremácký Minibox, ten má konkrétně 15,3 V

Souhlas,
a pro neinformované: centrála DR5000 je dodávána se zdrojem, který lze nastavit "různě". Jak už tady někdo zmínil, deset stran mlácení prázdné slámy.
Všem, kteří mají z Rybáků EL-H0 radost a užívají modely s rozumem přeji hezké poježdění.
Jindřich Bek

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)