Moderátor: Michal Dalecký
Ivan píše:Záleží na centrále, některé umí jízdu typu postrk, takže ovládáš jedním ovladačem dvě loko a různými CV. Zde mi to však připadá zbytečně komplikované a myslím si, že budou obě loko z výroby pod jedním CV, ať s jedním ( můj tip), nebo dvěma dekodéry.
Ad ladí neladí, i skutečné loko k sobě někdy ladí více a někdy méně
Ivan píše:Martin70 píše: Záleží na centrále, některé umí jízdu typu postrk, takže ovládáš jedním ovladačem dvě loko a různými CV. Zde mi to však připadá zbytečně komplikované a myslím si, že budou obě loko z výroby pod jedním CV, ať s jedním ( můj tip), nebo dvěma dekodéry.
Jindra Charvat píše:Ivan píše:Záleží na centrále, některé umí jízdu typu postrk, takže ovládáš jedním ovladačem dvě loko a různými CV. Zde mi to však připadá zbytečně komplikované a myslím si, že budou obě loko z výroby pod jedním CV, ať s jedním ( můj tip), nebo dvěma dekodéry.
Pod jedním CV na dvou dekoderech to asi nepůjde. Napadá mne (krom případné samostatné jízdy) například přepínání čelních světel. A když by vnitřní světla byla nezapojená, tak napříkla při rozpojení by nesvítila atd. Ze skušenosti z dvojice Zimo (zvuk) a Zimo (na výše uvedeném připadě CV 3 a 4) konstatuji bezproblémový provoz (samozřejmě pokud centrála umí ovladat dvě (či více) CV najednou). Například u mnou provozované centrály Marklin/Trix se jedná o standartní funkci (a silně pochybuji, že by jí nějaká centrála neměla). Vždyť jde o hromadné ovládání dekodérů (nejen motorů ale i světel, výměn, relátek atd.) Takže závěrem dva dekodery a dva motory jsou naprosto bezproblémové vzhledem k provozu (odzkoušeno a provozováno).
p.s.teď mě napadlo, že mám i mašinu s jedním dekodérem a dvěma motory (krokodýl) a také se nehádají
Jacek píše:Dovolím si k tomu tématu napsat pár slov
Zvuky v této chvíli nemá až tak význam řešit, bude záležet na provedení modelu a zejména zapojení druhé lokomotivy. Pokud budu uvažovat dvě lokomotivy s pohonem a dekodérem, jsou dvě možnosti
- Obě úplně stejné bez rozdílu. Pak se pro zadní musí v nastavení otočit směr
- První normální, druhá s opačně připojeným motorem a světly
Od toho se pak bude odvíjet zvukový projekt, resp. projekty
První řešení a jeho smysluplnost předvádím zde
https://www.youtube.com/watch?v=fhB-hkzW0kQ
nebo zde
https://www.youtube.com/watch?v=gJm1h0ydhUM
Druhé řešení vyžaduje zvlášť upravený projekt, kde vše závislé na směru je opačně a funguje v obou směrech jízdy stejně.
Ovšem 131 je úplně jiná liga, nelze použít nějaké dva projekty a už vůbec ne od dvou autorů. V tuto chvíli napíšu jen, že různé nahrávky jedné dvojičky jsou. V modelu dva tyto vznikající projekty hrají pěkně, jelikož oba díly mají sice stejné zvuky, ale ze dvou kamer. Nevzniká tím jev popisovaný výše, tzv. tryskáčový efekt, kdy se stejné zvukové vlny slijí a zvuk se zdeformuje.
Druhá věc je ale skriptování a ladění obou projektů, aby se z obou dílů ozývalo jen to co má. Zadní řízená mašina má oproti vedoucí řídící opožděné reakce, některé zvuky tam jsou jinak, jiné nejsou vůbec.
V tomto směru to bude projekt v pravém slova smyslu. Zvuky jako takové jsou hotové, ale k použitelným souborům bude dlouhá cesta, v tuto chvíli jsem ve fázi studia skutečné lokomotivy.
Tady je krásně slyšet kromě otáček ventilátoru dle proudu to opožděné přidávání odboček jak kamera míří mezi obě mašiny
https://youtu.be/9jXXkW4khME?t=28
Mimochodem řešení modelu M62 od Roco, kde zadní mašina má jinou adresu a obě jsou spojené v CV19 předpokládá provoz jen jedním směrem, to se pro zvuky a světla v opačném směru použít nedá
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník