ACME DVOJIČKA E479.1 / 131

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: ACME DVOJIČKA E479.1 / 131

Příspěvekod stiro » pát 10 dub, 2026 10:34 am

Ďakujem p. Dalecký. Dúfam, že sa teda dozvieme niečo viacej.
stiro

Příspěvekod Jindra Charvat » pát 10 dub, 2026 1:56 pm

Ivan píše:Záleží na centrále, některé umí jízdu typu postrk, takže ovládáš jedním ovladačem dvě loko a různými CV. Zde mi to však připadá zbytečně komplikované a myslím si, že budou obě loko z výroby pod jedním CV, ať s jedním ( můj tip), nebo dvěma dekodéry.

Ad ladí neladí, i skutečné loko k sobě někdy ladí více a někdy méně :wink:

Pod jedním CV na dvou dekoderech to asi nepůjde. Napadá mne (krom případné samostatné jízdy) například přepínání čelních světel. A když by vnitřní světla byla nezapojená, tak napříkla při rozpojení by nesvítila atd. Ze skušenosti z dvojice Zimo (zvuk) a Zimo (na výše uvedeném připadě CV 3 a 4) konstatuji bezproblémový provoz (samozřejmě pokud centrála umí ovladat dvě (či více) CV najednou). Například u mnou provozované centrály Marklin/Trix se jedná o standartní funkci (a silně pochybuji, že by jí nějaká centrála neměla). Vždyť jde o hromadné ovládání dekodérů (nejen motorů ale i světel, výměn, relátek atd.) Takže závěrem dva dekodery a dva motory jsou naprosto bezproblémové vzhledem k provozu (odzkoušeno a provozováno :)).
p.s.teď mě napadlo, že mám i mašinu s jedním dekodérem a dvěma motory (krokodýl) a také se nehádají :D
Jindra Charvat

Příspěvekod Martin70 » pát 10 dub, 2026 2:54 pm

Ivan píše:
Martin70 píše: Záleží na centrále, některé umí jízdu typu postrk, takže ovládáš jedním ovladačem dvě loko a různými CV. Zde mi to však připadá zbytečně komplikované a myslím si, že budou obě loko z výroby pod jedním CV, ať s jedním ( můj tip), nebo dvěma dekodéry.

Děkuji Ivane za odpověď. Já hlava dubová si neuvědomil, že můžou jet obě na stejném CV jako dvě samostatné lokomotivy. Ovšem pro sladění budou muset jet za sebou rozpojené a hlídat vzájemné rychlosti, aby to sedělo- To udělá ACME u těch s DDC dekoderem od nich. Kdo kupuje analog verze a doplňuje si Zimo+Smutek si to bude muset udělat sám. Jest to tak?
Začátečník a obdivovatel H0, nyní bez kolejiště. Hledám informace a uvidím zda se pustím do stavby.
Martin70

Příspěvekod Eury » pát 10 dub, 2026 5:38 pm

Jindra Charvat píše:
Ivan píše:Záleží na centrále, některé umí jízdu typu postrk, takže ovládáš jedním ovladačem dvě loko a různými CV. Zde mi to však připadá zbytečně komplikované a myslím si, že budou obě loko z výroby pod jedním CV, ať s jedním ( můj tip), nebo dvěma dekodéry.

Pod jedním CV na dvou dekoderech to asi nepůjde. Napadá mne (krom případné samostatné jízdy) například přepínání čelních světel. A když by vnitřní světla byla nezapojená, tak napříkla při rozpojení by nesvítila atd. Ze skušenosti z dvojice Zimo (zvuk) a Zimo (na výše uvedeném připadě CV 3 a 4) konstatuji bezproblémový provoz (samozřejmě pokud centrála umí ovladat dvě (či více) CV najednou). Například u mnou provozované centrály Marklin/Trix se jedná o standartní funkci (a silně pochybuji, že by jí nějaká centrála neměla). Vždyť jde o hromadné ovládání dekodérů (nejen motorů ale i světel, výměn, relátek atd.) Takže závěrem dva dekodery a dva motory jsou naprosto bezproblémové vzhledem k provozu (odzkoušeno a provozováno :)).
p.s.teď mě napadlo, že mám i mašinu s jedním dekodérem a dvěma motory (krokodýl) a také se nehádají :D

Nechcem moc odbiehat od temy ale upravit cv tak aby sa dosiahli zelane svetelne efekty na kazdej sekcii zvlast aj pri jednej adrese v dvoch dekoderoch nie je zasadny problem. Treba sa s tym len pohrat, takze pokial niekto nepredpoklada, ze bu de s kazdou selciou jazdit zvlast (co sa v skutocnosti deje len vo vynimocnych pripadoch) tak je to vpohode riesitelne aj s rovnakou adresou. Ale to je asi na kazdeho osobnej preferencii ako si to nastavi (alebo da nastavit). Aj pri pouziti dvoch adries je praktickejsie ak su takto tie funcie nastavene a clovek nemusi prepinat ktory dekoder ide ovladat ked su prepojene v spolocnom ovladani pre 2 adresy.
Eury

Příspěvekod horak » pát 10 dub, 2026 6:55 pm

Aj ja odbočím jemne od témy... dva rovnaké zvukové dekodéry rovnakého výrobcu nie sú žiadny problém.
Poznámka k dvom motorom a k dvom rôznym dekodérom ZIMO - vhodné kombinácie sú zvukový MX + nezvukový MX resp. zvukový MS + nezvukový MN. Tieto dve generácie dekodérov majú (v rámci jednej generácie) rovnaký algoritmus riadenia motora (samozrejme každý musí mať totožný firmware). Zladiť MS s MX, resp. MX zvukový s MN - by bolo veľmi obtiažne.

Ako som spomínal, ROCO riešilo 2M62 (2x Sergej) tak že jedna ½ má adresu 3 a druhá ½ má adresu 4. Spolu jazdia cez CONSIST adresu 10 (CV19=10). Nato stačí akákoľvek centrála, teda nemusí mať možnosť tandemovej jazdy dvoch vozidiel (napr. vlaková + postrk). Samozrejme sú tam ďalšie fičúry ako nastaviť svetlá, že kedy sa ovládajú cez hlavnú adresu a kedy cez CONSIST adresu - nebudem rozvádzať podrobnosti.
Tento spôsob ovládania som použil na dve električky ČKD TATRA T6A5 ktoré boli spojené "prdelou k sebe". Boli prevádzkovateľné sólo aj spolu na našej segmentovej "Šalindráhe. Takéto zapojenie sa používa aj v realite - síce výnimočne, ale hlavne pri výlukách, keď nie sú dostupné obojstranné električky.

IMG-20260410-WA0022(1).jpg
T6A5 spojené "prdelou k sebe" na našej Šalindráhe [rok 2023]

Spomínal som aj Vindobonu s 2x M296.1 (vlaková + postrk) - tu sú obe motorové časti riadené cez rovnakú adresu (nie CONSIST). Ale plánujem prejsť na CONSIST (aby sa súprava dala rozdeliť), len bude treba "vyladiť" svetlá nie len v motoroch, ale aj vo vagónoch.

IMG-20260410-WA0026.jpg
Vindobona M296.1

A čo sa týka zvuku, naozaj musia byť dva rôzne projekty (rôzne nahrávky). Akonáhle sa pustia úplne rovnaké zvuky, tak to chytí divné echo tak, že je to nepočúvatelné. Skúste si nastaviť dve identické mašiny napr. od ROCO na rovnakú adresu a spustite zvuk + jazdu... a najhoršie to bude pri vlakovej+postrk (mašiny sú relatívne ďaleko od seba).
To "bude hnus, velebnosti" :mrgreen:
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)