Vážení kolegové, chci se zde s vámi podělit o archivní nález.
Jeho rozsah je daleko větší něž podklady pro místní dráhy, přesto jej musím dát sem protože se to dotýká i lokálek. A pro modeláře zabývající se stavbou železničních vozů, nebo tramvají, tak toho je tam dost.
Jedná se o zveřejněnou digitalizovanou sbírku výkresové a technické dokumentace uložené v Technickém muzeu Brno. Když jsem tam byl před 35 lety, tak prý nic nemají, ať neobtěžuji. A to jsem hledal jen Královopolskou strojírnu. A hle, po 35 letech to digitalizovaly a co tam toho je.
Zde odkaz, na jednu tématickou stránku:
https://sbirkytmb.museion.cz/?kolekce=150600786A co se tam dá najít - u sekce železniční výkresy, je tam třeba kompletní sbírka normálií vodáren kategorie M od kkStB - to už jsem v tématu místních drah. Pak výkresy vozů nákladních i cisternových produkce Královopolská, Györ i Simmering (sice toho moc není, ale to málo stačí). I výkresy výstavních pavilónů na Světové výstavě v Paříži a Miláně, kde byla přítomna Královopolská i Simmering, včetně rozmístění vozidel. Též vozové a lokomotivní točny. Zařízení a budovy železničních dílen a vodáren. Pokud zadáte i jiný pojem - tramvaj - tak je tam kompletní sbírka všech typů a druhů tramvají, ale ne z Brna, jsou to tramvaje v Praze.
V neželezniční sekci technické a konstrukční výkresy parních kotlů a parních strojů převažují výkresy Královopolské (od roku 1892), strojírny Brand-Lhuillier, atd. Z produkce Královopolské strojírny to jsou výkresy celých zařízení ropných rafinérií co se vyráběly pro Rumunsko. Atd.
No kdo chce tak tam dost najde. Vyhledávání už nechám na Vás.
A výkresy jsou ke stažení v dost dobré kvalitě. Až na rastr Technické muzeum Brno. No někomu by to mohlo vadit, ale... je to jen studijní materiál. Tak to stačí.
Děkuji za pozornost.