Stavba kolejiště H0 + H0e

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Stavba kolejiště H0 + H0e

Příspěvekod vocucbat » úte 01 led, 2013 7:23 am

Chtěl bych si postavit analogové kolejiště (viz foto)...
A mám zatím jen dva dotazy:
1. Jak mám ukončit kusou kolej?
2. Kde by mela být návěstidla?
Předem děkuji za odpovědi...

(hlavně se moc nepozastavujte nad rozměry - jsou více než přibližné)
PS. Nehledejte v mém kolejišti nějakou předlohu, jedinou předlohou byla má hlava.
Přílohy
Kolejiště.jpg
Naposledy upravil vocucbat dne sob 05 led, 2013 9:26 pm, celkově upraveno 2
H0/H0e - stavím
vocucbat

Re: Stavba midi pidi kolejiště H0

Příspěvekod E27 » úte 01 led, 2013 8:53 am

Prajem ti pekný Nový rok, hlavne veľa energie pri realizácií tvojho projektu.

Ideme na tvoje otázky a rýchle odpovede.
1. Si pevne rozhodnutý o veľkosti koľajiska?
2. Už si si tie koľaje poskladal, aby si vedel, či ti to bude pasovať?
3. Aký typ koľají chceš používať, predpokladám, že na H0e to bude Roco.
4. Aký význam má tá dlhá odbočná slepá koľaj?
5. Tie dve zadné koľaje kusé sú súčasťou stanice?

Pýtam sa preto, či nechceš prehodnotiť svoj zámer a po druhé klikni si na môj link, pretože veľkosť plochy tvojho koľajiska je o 50cm väčšia ako moja a čo som do svojho dokázal vložiť ja. Je tam v podstate H0e tak lomeným oblúkom (prudkým), že sa obávam tých najhorších vecí. Ale pýtaj sa,komunikuj, rád ti pomôžeme.
E27

Příspěvekod vocucbat » úte 01 led, 2013 11:31 am

Děkuji za reakci a přeji Vám vše dobré do nového roku.

Odpovědi na Vaše otázky:
1. Si pevne rozhodnutý o veľkosti koľajiska?
Téměř ano, líbí se mi jak jeto malé, a také jsem limitován prostorem.

2. Už si si tie koľaje poskladal, aby si vedel, či ti to bude pasovať?
Velikost H0 je poskládaná až na ty dvě zadní kusé koleje. H0e bude až v budoucnu (do měsíce).

3. Aký typ koľají chceš používať, predpokladám, že na H0e to bude Roco.
Mám část kolejí Piko a Piko A-gleis. Ano, H0e bude Roco.

4. Aký význam má tá dlhá odbočná slepá koľaj?
Prakticky žádný - může bý i úplně jinak a jinde.

5. Tie dve zadné koľaje kusé sú súčasťou stanice?
Měly by být, ale může se to vyřešit i jinak.
H0/H0e - stavím
vocucbat

Příspěvekod E27 » úte 01 led, 2013 12:26 pm

Predpokladám, že máš nejaký štart-set od Pika? :) Sa mi to tak podobá na to.
Takže skús ísť na to inak. Tie zadné dve koľaje sú podľa mňa zbytočné a namiesto toho by som prednú staničku spravil väčšiu, teda dve koľaje, výjazd z tunela oblúková výhybka, stanička s dvoma koľajami začína v oblúku, končí na pravej strane s troma výhybkami tak, že tú dlhú kusú koľaj budeš využívať ako nakladacia rampa pre sypáky (štrk) z úzkokoľajky. Tú by si mal ako lomovú drážku. A zadnú časť by si mal krytú s dvoma koľajami, vlak by vyšiel z tunelu, stanica, most a späť do tunela, kde by bolo skryté nádražie. Jazdili by dve, tri súpravy. Posun manipulák pre vozy radu Sas, Falls (náklad štrky).
E27

Příspěvekod vocucbat » úte 01 led, 2013 12:36 pm

Ještě popřemýšlím.
Mám pět lokomotiv z toho dvě nepojízdné - tři soupravy H0. Velkou šást vozového parku jsem zdědíl po svém otci a strýci.
H0e mám zatím představu turistické atrakce - malý osobní vláček, který by jezdil k rozhledně.
Pokusím se to vymyslet troch jinak...
H0/H0e - stavím
vocucbat

Příspěvekod radekkrupka » úte 01 led, 2013 1:47 pm

V podstatě to nemá mnoho společného s modelem, spíše bych to řadil do kategorie "hračka". Ani běžný rozchod, ani úzká nemají mnoho smyslu. Nechceš ještě zkusit nasát múzu z jiných plánků? :)
radekkrupka

Příspěvekod vocucbat » úte 01 led, 2013 2:10 pm

Dekuji i za tuto reakci...
Budu nasávat a pak se pustím do stavby za +- 10 let :|
H0/H0e - stavím
vocucbat

Příspěvekod vocucbat » úte 01 led, 2013 2:52 pm

Tak jsem to ještě trochu upravil - můj poslední pokus = vzdávám to.
Chtěl bych proto někoho poprosit jestli by mi nevymyslel nějaký návrh, či nějak jinak neporadil.
Max velikost: 2000x900mm
Měřítka H0 + H0e
Existuje nějaký program pro tvorbu modelů který je zdarma?
Přílohy
KOlejiště2.jpg
H0/H0e - stavím
vocucbat

Re: Stavba midi pidi (kolejiště) H0

Příspěvekod Jarda H. » úte 01 led, 2013 3:34 pm

No, bohužel zjevně ti chybí studium a prohlížení jiných plánků, u tebe ještě čas na plánování asi nenastal, viz stav toho, co jsi nakreslil. Chápu, že začínáš od absolutní nuly a tím spíše se nevaž na to, co máš, co jsi podědil .... většinou první představy a plány lidí skončí v propadlišti dějin :!: Tvůj okruh s několika kusými kolejemi postrádá logiku, jsem přesvědčen, že po pár hodinách ježdění by tě to přestalo bavit. tohle si můžeš poskládat doma na podlaze a uvidíš, na jak dlouho tě to bude bavit :roll: A údajná úzkokolejka z místa A do místa B (v reálu jako by pár stovek metrů prakticky rovné trati :-( ... no snad to radši vypustit úplně !!). Možná ale by to šlo jako konec průmyslové drážky s překladištěm na normální rozchod ?! Takže zkus se raději ještě porozhlédnout, projít forum, internet, literaturu a pak teprve něco plánovat.
Pokud ale spěcháš na své (hračkové) kolejiště pro obyčejné ježdění, aby se něco hýbalo, pak je pro tebe vhodný třeba tenhle německý plánek, má to spoň malý skryťák pro střídání souprav ?! Má to jen pár výhybek, ministanici, vlečku, SN ..... atd
Přílohy
Winterberg_1.JPG
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Myšpulín » úte 01 led, 2013 4:53 pm

Každopádně na šíři 79 cm v H0 toho moc nedostaneš. Obrázek od Jardy vem jako mustr, jak by alespoň mohly vypadat stanice. Ty tam totiž máš jen samé vlečky nebo nákladiště na širé trati. Takže dopředu jedna stanice s výhybkami na obou zhlavích, abys mohl vykřížovat dvě soupravy. A to samé dozadu pod kopec jako skryté nádraží. Stejně ti pak staniční koleje vyjdou kolem 60 cm. Nádraží v oblouku asi nepřichází při té šíři v úvahu. No ale tři soupravy by se vešly.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod E27 » úte 01 led, 2013 5:20 pm

Myšpulín píše:Každopádně na šíři 79 cm v H0 toho moc nedostaneš. Obrázek od Jardy vem jako mustr, jak by alespoň mohly vypadat stanice. Ty tam totiž máš jen samé vlečky nebo nákladiště na širé trati. Takže dopředu jedna stanice s výhybkami na obou zhlavích, abys mohl vykřížovat dvě soupravy. A to samé dozadu pod kopec jako skryté nádraží. Stejně ti pak staniční koleje vyjdou kolem 60 cm. Nádraží v oblouku asi nepřichází při té šíři v úvahu. No ale tři soupravy by se vešly.

:D presne tak ako som písal na začiatku. A mohol by mať aj úzku, ale nie civilnú k nejakej zrúcanine, ale pekne H0e na nakládku trebárs vápenca z lomu.
Drážka by viedla od nikadiaľ nikam, ale spravená tak, aby si mohol spraviť aj posun.

Obrázek
E27

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 01 led, 2013 5:56 pm

vocucbat píše:Tak jsem to ještě trochu upravil - můj poslední pokus = vzdávám to.
Chtěl bych proto někoho poprosit jestli by mi nevymyslel nějaký návrh, či nějak jinak neporadil.
Max velikost: 2000x900mm
Měřítka H0 + H0e
Existuje nějaký program pro tvorbu modelů který je zdarma?

Bohužel na takovém prostoru v H0 těžko něco smysluplného postavíš :cry: chtělo by to trošku přitlačit na prostor. :P nebo změnit měřítko.Píšeš,že jsi něco podědil,tak se pochlub jakými stroji vlastně disponuješ,možná by bylo řešením,pustit se spíše do stavby segmentů než celého kolejiště.Zde máš odkazy na 2 kolegy,kteří na poměrně malém prostoru v H0 něco smysluplného vytvořili,abys měl představu do začátku.
http://www.martin_ho.websnadno.cz/Kolejiste.html
http://www.volny.cz/masinky2003/kolejiste.html
a ještě jsem vyštrachal tohle:
http://www.masinky.cz/clanek/11179-Kole ... /index.htm
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod carodej » stř 02 led, 2013 6:42 am

miroslav lengyel píše:
vocucbat píše:....Max velikost: 2000x900mm ....Měřítka H0 + H0e

... Bohužel na takovém prostoru v H0 těžko něco smysluplného postavíš :cry: chtělo by to trošku přitlačit na prostor. :P nebo změnit měřítko. ......

:lol: :lol: :lol: ... nezlob se ale nedá mi to (když jsi tak pěkně přihrál na smeč a potěšil mě) :lol: :lol: :lol: .
Nepsal jsi tak náhodou nedávno, že jediné správné měřítko je H0, když jsem pro realistická malá kolejiště navrhoval N nebo Z_ko ... :D :D
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 02 led, 2013 7:18 am

Hele Ty jsi s příchodem Nového roku nějak pichlavej :D Já měl totiž na mysli zejména ten rozměr užší části kolejiště,takže nemíchej hrušky z jabkama a necpi se mezi dospělé s těmi mikrovláčky :lol: Ono se dá i na malém prostoru v H0 něco smysluplného vytvořit jako třeba kolega zde: viewtopic.php?f=1&t=6833
Nesmí to být ale nudle 190x80 cm,to je tak na TT nebo N.Také záleží na vozovém parku a proto jsem se také budovatele na toto ptal. :wink:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod vocucbat » stř 02 led, 2013 7:59 am

Podařilo se mi vytvořit něco smysluplnějšího. :lol:
Vasvětivky k H0e - horní kolej vede do průmyslového podniku, dolní na nádraží (na nádraží je překládka nákladu z H0e na H0 a taky se zde nastupuje do osobního vláčku..), vlevo jde pravá kolej na místo těžby (asi dřeva), levá na nádraží.
H0 je podle mě jasné.
Budu rád za připomínky.

PS: vozový park:
Piko - Parní lokomotiva BR 75
Piko - Set Saxonia
Piko - BR 130 - Nebo jí podobná (ta co mám má nápis ČSD)
Plus vagony (použitelné jen nákladní)
A dve nepoužitelné lokomotivy.
Přílohy
hokus.jpg
H0/H0e - stavím
vocucbat

Další

Zpět na Modelové kolejiště