Lokálka TT 110x75

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Lokálka TT 110x75

Příspěvekod Rocky_MK » stř 13 kvě, 2015 10:37 am

Dík za tip, jedny levné knihy mám skoro po cestě, tak tam mrknu. Ale asi tam posadím jenom blaníka, kterého si vystrouhám sám a v 1:120.
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod Rocky_MK » pon 18 kvě, 2015 9:09 am

Zase malý pokrok, koupen zbytek kolejí, rozměřeny koleje v SN (aktuálně schnou), část břehů zasádrována. Jde to pomaleji, než jsem si myslel, na druhou stranu, když se zadaří, v pátek mám poslední zkoušku, tak bych tom případě měl na kolejiště víc času.
Rocky_MK

Příspěvekod milan ferdián » pon 18 kvě, 2015 9:29 am

Daří se ti,daří a ať zkouška v pátek dopadne dobře :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rocky_MK » pon 18 kvě, 2015 3:22 pm

Děkuju :) minulý týden jsem dal dvě po sobě (ve středu a ve čtvrtek), tak teď to chci dorazit a mít už pokoj.
Rocky_MK

Příspěvekod Rocky_MK » sob 06 čer, 2015 9:29 pm

Třebaže to vypadá, že se nic neděje, kolejiště po malých krůčcích postupuje, téměř jsem dokončil hrubou stavbu krajiny, udělal kompletní elektroinstalaci + panel, už jen připájet ke kolejím a lampám, na které se vrhnu někdy teď. Zítra možná položím zbývající koleje. Jo, a taky jsem dodělal zatížení Hektora a zprovoznil pojezd TT start, který použiju na 810. Fotky
Rocky_MK

Příspěvekod Rocky_MK » ned 19 črc, 2015 5:41 pm

Tak po téměř půldruhém měsíci přikládám aspoň jedinou aktualizaci, abych nevypadal jako někdo, kdo jen žvaní a nestaví :D každopádně jsem fakt několik posledních týdnů na kolejiště nemákl - brigády, dovolená, až dnes jsem položil ty koleje.
Rocky_MK

Příspěvekod Rocky_MK » ned 26 črc, 2015 8:27 pm

Kolejiště má za sebou provozní zkoušky a všechno se zdá být v pořádku (ovšem ze začátku jsem se trochu potrápil, neb jsem tam měl kraťas a nevěděl kde, nakonec jsem prořízl srdcovky a je po problému), jen mě docela znepokojuje, že mi zezelenaly koleje v místech, kde jsem k nim pájel dráty. Používám neutrální pájecí kapalinu a její zbytky jsem po pájení neodstraňoval. Jsem blbec a je to tím? (Aby vás to nemátlo - na fotce je kolej, kde jedna kolejnice je nabarvená ,,rzí" a ta zezelenalá kolejnice je bez barvy).
Rocky_MK

Příspěvekod Jardax » ned 26 črc, 2015 8:40 pm

Rocky_MK píše:Kolejiště má za sebou provozní zkoušky a všechno se zdá být v pořádku (ovšem ze začátku jsem se trochu potrápil, neb jsem tam měl kraťas a nevěděl kde, nakonec jsem prořízl srdcovky a je po problému), jen mě docela znepokojuje, že mi zezelenaly koleje v místech, kde jsem k nim pájel dráty. Používám neutrální pájecí kapalinu a její zbytky jsem po pájení neodstraňoval. Jsem blbec a je to tím? (Aby vás to nemátlo - na fotce je kolej, kde jedna kolejnice je nabarvená ,,rzí" a ta zezelenalá kolejnice je bez barvy).

Naprosta vetsina "neutralnich" pajecich kapalin obsahuje spoustu sajrajtu, ktery by se spravne mel oplachovat. Je to takovy podvudek. Nekde jsem k tomu mel i clanek, kde to testovali laboratorne, ale ted to nemuzu rychle najit...
N scale a vsechno kolem 1/150
Jardax

Příspěvekod Rocky_MK » ned 26 črc, 2015 8:59 pm

Aha, tak je to jasné, aspoň vím, že to na etiketu nepíšou pro srandu králíkům. Co jsem pájel dnes, jsem už omyl. Jen doufám, že mi to ty koleje nepok***í.
Rocky_MK

Příspěvekod HonzaM » ned 26 črc, 2015 9:32 pm

Rocky_MK píše:Aha, tak je to jasné, aspoň vím, že to na etiketu nepíšou pro srandu králíkům. Co jsem pájel dnes, jsem už omyl. Jen doufám, že mi to ty koleje nepok***í.

Používám pájecí kapalinu na nerez a tenhle problém nemám, ale možná je to i tím, že té kapaliny používám jen nepatrné množství.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 27 črc, 2015 9:15 am

Ahoj vyčisti to dodatečně, ale co nejpečlivěji. protože jinak bude oxidace pokračovat a jednoho dne zjistíš, že tam máš studený spoj.
Na pájení přívodů a kolejí vůbec používám výhradně kalafunu. Ta pokud vím podobnou degradaci pájených spojů nezpůsobuje. Navíc na rozdíl od p. kapaliny příjemně voní a neštípou mě při pájení oči. Používat pájecí kapalinu na podobné drobné spoje mi přijde jako "jít s kanonem na vrabce". Kolejnice si chvilku před pájením očistím resp. přejedu jemným smirkem a spoje jsou rychle snadno a pevné.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Rocky_MK » pon 27 črc, 2015 10:46 am

Díky za radu, dopiju kafe a všechno vydrbu kartáčkem.
Rocky_MK

Příspěvekod hank61 » pon 27 črc, 2015 12:08 pm

Michal Šuhajda píše:Ahoj vyčisti to dodatečně, ale co nejpečlivěji. protože jinak bude oxidace pokračovat a jednoho dne zjistíš, že tam máš studený spoj.
Na pájení přívodů a kolejí vůbec používám výhradně kalafunu. Ta pokud vím podobnou degradaci pájených spojů nezpůsobuje. Navíc na rozdíl od p. kapaliny příjemně voní a neštípou mě při pájení oči. Používat pájecí kapalinu na podobné drobné spoje mi přijde jako "jít s kanonem na vrabce". Kolejnice si chvilku před pájením očistím resp. přejedu jemným smirkem a spoje jsou rychle snadno a pevné.

Tak tak. Používám rovněž max. kalafunu, i když většinou vystačím pouze s trubičkovou pájkou (cínem). Takovéhle následky po pájení jsem naštěstí ještě neřešil. A to pájím jak vodiče na boky kolejnic, tak i kolejice ve spojkách :-)
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod Rocky_MK » pon 27 črc, 2015 3:57 pm

No jo, pokud si pájím DPS apod., taky používám jen kalafunu, a to ještě ne vždy. Ovšem po zkušenostech z nedokončeného N jsem rozmlsaný okamžitým a krásným rozléváním cínu při použití pájecí kapaliny. Jen s kalafunou mi to na kolejnici tak hezky nepřilne. Vím, že pro tyto aplikace nejsou nutné bůhvíjak mohutné spoje, ale já nejsem příliš důvěřivý ke spojům ,,jak na sýkorky".

Každopádně celé kolejiště jsem vydrbal gumou a posléze kartáčkem namočeným v teplé jarové vodě. Doufám, že později nevzniknou nějaké potíže. Jestliže se delší dobu neozvu, znamená to, že v Bohnicích nemají Wi-Fi :lol:
Rocky_MK

Příspěvekod Rocky_MK » stř 29 črc, 2015 11:43 am

...tak to vypadá, že nejspíš celou trakční část elektroinstalace vyrubu a udělám znova a bez pájecí kapaliny. Dnes se totiž Hektor pomalu ani nechtěl rozjet a potřeboval co chvilku šťouchnout. Když jsem vytáhl kabel z konektoru a přiložil napájecí kabely přímo na koleje, byla to úplně jiná písnička. Co už, další špatná zkušenost.
Rocky_MK

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště