TT - Segmentové kolejiště kolem zdi

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Rekonstrukce nebo nová stavba TT

Příspěvekod milan ferdián » úte 12 úno, 2013 5:36 pm

No tak moment,ty budeš teprve kostru zhotovovat svépomocí.V tom případě jednoduchá rada.Čepy zafixovat úplně na konec kovového rámu a princip sklápění :?: Odklopíš vrchní krycí desku,uvolníš zajišťovací trny,sklopíš rám do vodorovné polohy a zasuneš celý rám ke zdi a samozřejmě vyklopíš nebo nasuneš nohy.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jirkah » úte 12 úno, 2013 5:56 pm

Tak to je taky možnost ( pro mě už , ale krajní nouze ),chtěl jsem tam dát plynové tlumiče aby to byl schopen složit a rozložit každy tedy i dítě.a hlavně aby to bylo bezpečné.Přece jen když to obložim deskou lamina 10 mm + překližka plus kolejivo a nějaký stavební materiál tak to má svoji váhu.Jak jsem psal mam to promyšlené jinak a víc než rám mě trápí vhodné kolejiště tam potřebuji hlavně rady a nápady .A ty jsi v současné době hlava plných nápadů :-) . a propo kdy vyjde kniha třetí díl pokud se nepletu tak jsi psal že se tam zaměří na šuplíková kolejiště.
......................................
Jiří Hocmann TT,DR5000,MGP
http://jhvlaky.webnode.cz
jirkah

Příspěvekod milan ferdián » úte 12 úno, 2013 6:00 pm

jirkah píše:Tak to je taky možnost ( pro mě už , ale krajní nouze ),chtěl jsem tam dát plynové tlumiče aby to byl schopen složit a rozložit každy tedy i dítě.a hlavně aby to bylo bezpečné.Přece jen když to obložim deskou lamina 10 mm + překližka plus kolejivo a nějaký stavební materiál tak to má svoji váhu.Jak jsem psal mam to promyšlené jinak a víc než rám mě trápí vhodné kolejiště tam potřebuji hlavně rady a nápady .A ty jsi v současné době hlava plných nápadů :-) . a propo kdy vyjde kniha třetí díl pokud se nepletu tak jsi psal že se tam zaměří na šuplíková kolejiště.

Rozumím,především bezpečnost dětí. :wink:

III.díl měl vyjít v tomto roce 2013,dva měsíce před Vánocemi.Mělo to být pro vás modeláře překvapení.[/
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 12 úno, 2013 8:34 pm

Jirko, já jsem psal, že točna byla podmínkou pro tento konkrétní návrh, nikoliv podmínkou 100%. Být tebou, tak ještě zvážím stavbu tohoto „kolosu”. Například to Sluníčko je pěkný návrh, a i ta velikost je menší => menší cena. Nicméně, i nadále se ti budu snažit pomoct vymyslet aspoň kompromis mezi dětským kolejištěm a vlakodromem (rozuměj vlakodrom s aspoň trochu reálnýma stanicema), pokud na tom budeš trvat. Má to svoje „ale” - tato má ochota nebude trvat věčně. Sám nemám postaveno nic a věř mi, že jediný výsledek neustálého plánování je postupné otrávení koníčkem (já jsem na pokraji znechucení vůči stavbě svého domácího kolejiště). Proto doporučuji důkladně promyslet možnosti a zvážit i menší variantu. Třeba kluk odroste, nebude ho to bavit, ty si budeš chtít zajezdit dle GVD (prostě pořádně) a budeš muset začít znova. Nebo naopak ho to chytne a bude chtít jezdit s jízdním řádem i on. Nikdo neví, co a jak bude v budoucnu...
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » úte 12 úno, 2013 8:53 pm

Jeňa Sova píše: Sám nemám postaveno nic a věř mi, že jediný výsledek neustálého plánování je postupné otrávení koníčkem (já jsem na pokraji znechucení vůči stavbě svého domácího kolejiště).

Důvod :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 12 úno, 2013 10:09 pm

Neustálé plánování, změny, když už něco postavím, hned to rozeberu... Možná to jen špatně nazývám, někdo by tomu mohl říkat dozrávání, ale já na svém pozitiva nevidím. Možná na to má vliv i spousta jiných věcí. Přijdu z práce, vidím modely, ale nešáhnu na ně, jelikož jdu za chvíli do práce zas (chybí mi asi klid, že stihnu něco dodělat). Na druhou stranu mě začaly přitahovat moduly a v podobném stylu chci postavit i něco malého (hlavně funkčního!) doma v TT. Viz žst. N. Jičín město, která se objevila (zatím) jako poslední. Omlouvám se za OT, je to jen pro vysvětlení, které sám nechápu... :?
Jeňa Sova

Příspěvekod jirkah » stř 13 úno, 2013 5:17 am

Jeňo nikdy jsem neřekl , že tvuj návrh je špatný a jsem přesvědčen že pro dětské oko je horní stanice pastva pro oči ,možnost povozit mašinky na točně .Jinak mám osobně vyzkoušeno na starém panelu jak u sebe tak u malýho , že jezdit jen dokola není ono a i malej chtěl jezdit do horní stanice aby se něco dělo.Jinak není důvod znechucovat si koníčka nejde o život :-). A pokud se týká možnosti , že by ho to přestalo uplně bavit , tak právě proto přemýšlím už dnes dopředu (nechci nic uspěchat , pečlivě zvážit velikost rámu i přesto , že by hned na počátku nebyl zastaven v celé ploše) a budu stavět tak aby v případě nutnosti šlo kolejiště rozebrat a kolejivo použít znovu a jinde.To znamené nebudu zaštěrkovávat a zřejmě použiju pro uchycení tu podložku na vrut aby zustalo vše nepoškozené pro možnou finální verzi.Vím , že tento příspěvek určitě zase vyvolá u sposty lidí vysoký tlak :-) ale nomuhu si pomoct.Hlavně jsem možná zapoměl napsat už i Milanovi že hroní stanice není u kraje panelu jelikož šíře kolejiště je 130 cm a je plánováno sklopné ke zdi ,takže dítě nemá šanci dosáhnout až ke zdi bez pomoci tatínka.V případě vykolejení v SN se musí rám sklopit a vyštourat spodní hstranou ven no prostě všechno má své pro a proti.Závidím všem těm co mají dostatek místa a nemusí řešit takové věci kolem toho.
......................................
Jiří Hocmann TT,DR5000,MGP
http://jhvlaky.webnode.cz
jirkah

Příspěvekod milan ferdián » stř 13 úno, 2013 7:35 am

Jeňa Sova píše:Neustálé plánování, změny, když už něco postavím, hned to rozeberu... Možná to jen špatně nazývám, někdo by tomu mohl říkat dozrávání, ale já na svém pozitiva nevidím. Možná na to má vliv i spousta jiných věcí. Přijdu z práce, vidím modely, ale nešáhnu na ně, jelikož jdu za chvíli do práce zas (chybí mi asi klid, že stihnu něco dodělat). Na druhou stranu mě začaly přitahovat moduly a v podobném stylu chci postavit i něco malého (hlavně funkčního!) doma v TT. Viz žst. N. Jičín město, která se objevila (zatím) jako poslední. Omlouvám se za OT, je to jen pro vysvětlení, které sám nechápu... :?

Popsal bych to jako syndrom nerozhodnosti a balancování nebo pohrávaní si s myšlenkou,domácí kolejiště nebo modul.Můžeš být v klidu,tento syndrom postihuje ze 60% modelářů.Další věcí je,že jsi nespokojený se svým projektem.Hlasitě si říkáš ano,to je správný projekt,ale v koutku duše ti neustále něco říká,to není ono.Jo,jo je to dilema a s tím si stejně musíš pomoc sám. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 13 úno, 2013 8:02 am

No chlapi copak se s vámi všemi děje?Tady byla vždycky taková pohoda a najednou zde prýští ze všech pórů beznaděj a deprese. :o Chápu,že v dnešní době asi není nějaký extra důvod k jásotu,když se člověk rozhlédne kolem sebe,ale to je prostě realita.Ale dělat si další vrásky na čele k vůli mašinkám?Hele,já byl ve sr...ách cca 1 1/2 roku nesáhl jsem v podstatě na nic,nebyly prachy a skoro mě ani nebavilo s tím co doma mám ani jezdit.Ale nakonec se situace zlepšila natolik,že už zase vymýšlím kraviny a jedu dál. :lol:
Možná bych místo neustálého plánování a vymyšlení něco postavil,samozřejmě tak,aby to dávalo aspoň trošku nějaký smysl a postupem času,dle nálady,financí apod.si třeba stávající kolejiště rozšířil.Co se týče stavby kolejiště pro děti,tak já to vidím asi tak,že není třeba děti podceňovat.Mám 2 letého vnoučka a naposled tady byl cca před 14-ti dny.Kdo viděl mé kolejiště,tak ví,že nějakou volnou trať u mě moc nenajdete.Je to spíš soustava smyček a skrytých nádraží a celý vlak vidíte pouze při průjezdu stanicí.Přesto všechno byl vnouček u vytržení a byl problém ho s pokoje dostat, :D naopak bylo docela zajímavé ho sledovat jak zkoumal,odkud co z kterého tunelu vyjede.A což teprve,když mu děda dovolil přehodit vyhýbku,postavit návěstidlo na volno či stůj nebo si z mašinou zahoukat,to jsme ho nemohli pomalu dostat k jídlu a to je velký jedlík.Ráno v šest už mě tahal za nohu s postel rovnou na mašinky. :lol:
Chci tím říct,že pokud se vám povede dítě vtáhnout do děje,vysvětlit mu jak to vlastně na železnici chodí a hlavně ho zapojit do budování kolejiště,máte vyhráno.Pokud to pojme tak,že je to jakási autodráha pro vláčky,tak je to špatně.To už radši rovnou pořiďte tu autodráhu a ušetříte hromady peněz.
Tož se borci tužte a nevěšte hlavy neb jak pravil kdosi chytrý, "vězte lidé,bude líp" :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod milan ferdián » stř 13 úno, 2013 8:11 am

Kurňa,kdo mluví o beznaději a atd. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Míro my jsme stejní jako ty.Dostanem přes hubu,otřepem se a jdeme dál.Prostě ten zasr.... splín,někdy potřebujeme dostat ze sebe ven a kde,když jen mezi svými stejně postiženými :lol: Já taky pevně věřím,až se vrátím,že vás opět zavalím dalšími plánkami kolejišť,dalšími díly.Nevěřili by jste kolik X námětů kolejišť existuje.Ta studnice není vyčerpaná,jen se z ní musí umět nabrat ta křišťálová voda. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 13 úno, 2013 8:18 am

No jo Milane,ono někdy je první myšlenka správná,jak se později ukáže. :D Jak se do toho začneš zamotávat,tak je to pak vždycky o pr..er. :lol: I když já jsem ten,co má o první myšlence co kecat,že?Z první myšlenky,postavit si malé kolejiště pro radost z rozpočtem 35.000,-Kč :mrgreen: vzniklo monstrum v kterém jsem utopil C 4 Picasso v plný kuli. :o Ale musím říct,že v žádném případě nelituji. :wink:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod czhunter » stř 13 úno, 2013 8:40 am

miroslav lengyel píše:cca 1 1/2 roku nesáhl jsem v podstatě na nic
Jeden a půl roku - to v železniční modelařině není nic - a to je na tom to krásné :)
Já třeba půl roku pouze kveruloval mezi měřítkama (samozřejmě pouze v hlavě).
czhunter

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 13 úno, 2013 9:54 am

Milane, skoro přesně jsi to vystihl. Až na nerozhodnost mezi moduly a domácím layoutem. Doma v TT si chci hrát a s moduly H0 na výstavách dělat Mlhovi radost :lol:
Jeňa Sova

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 13 úno, 2013 10:59 am

czhunter píše:
miroslav lengyel píše:cca 1 1/2 roku nesáhl jsem v podstatě na nic
Jeden a půl roku - to v železniční modelařině není nic - a to je na tom to krásné :)
Já ale nemluvím o tom něco tvořit,ale o tom,že není dělat z čeho,za co atd.Prostě jen čučíš na net a sleduješ,jak Ti vyhlédnuté modely mizí a práce doma stojí.
Já třeba půl roku pouze kveruloval mezi měřítkama (samozřejmě pouze v hlavě).
Tak tohle jsem měl vyřešeno asi za cca 30 vteřin při první návštěvě prodejny z mašinkama,kdy jsem si mohl prohlédnout a osahat H0 a N. :lol:
miroslav lengyel

Příspěvekod milan ferdián » stř 13 úno, 2013 12:16 pm

miroslav lengyel píše:Já ale nemluvím o tom něco tvořit,ale o tom,že není dělat z čeho,za co atd.Prostě jen čučíš na net a sleduješ,jak Ti vyhlédnuté modely mizí a práce doma stojí.

Jo,jo pocit bezmoci :mrgreen:
miroslav lengyel píše:Já třeba půl roku pouze kveruloval mezi měřítkama (samozřejmě pouze v hlavě).
Tak tohle jsem měl vyřešeno asi za cca 30 vteřin při první návštěvě prodejny z mašinkama,kdy jsem si mohl prohlédnout a osahat H0 a N. :lol:

Ano tím jsi mne velice zklamal a dodnes mám z toho psychickou újmu :lol: :lol: :lol:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště