Nové segmenty kolejiště

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Rozšíření stávajícího kolejiště

Příspěvekod czhunter » ned 23 led, 2022 4:54 pm

Myslím že ten nejnovější návrh je mnohem lepší než několik předchozích ... akorát nechápu, když sám píšeš že "máš k dispozici _jen_" 3600 mm, že tam vlevo necháváš cca 40 cm kolejí, které "nedělají nic".

Podle mě by bylo lepší těch volných 40 cm věnovat (nejlépe) buď na staniční koleje, nebo na volnou trať ... nebo třeba půl napůl.
czhunter

Příspěvekod michal_n_cz » ned 23 led, 2022 11:24 pm

czhunter píše:Myslím že ten nejnovější návrh je mnohem lepší než několik předchozích ... akorát nechápu, když sám píšeš že "máš k dispozici _jen_" 3600 mm, že tam vlevo necháváš cca 40 cm kolejí, které "nedělají nic".

Podle mě by bylo lepší těch volných 40 cm věnovat (nejlépe) buď na staniční koleje, nebo na volnou trať ... nebo třeba půl napůl.

Přesně tak min. 30-40 cm je tam ještě vata. Vojtas správně použil symetrické vyhýbky. Ty spojky posunout víc vlevo a natočit o menší úhel a levé zhlaví za spojkami s kratším kouskem kolejí hodně mírně točit do rovného. Určitě bych věnoval velkou pozornost tomu jakou nastavit osovou vzdálenost kolejí a především té koleje nejvíc vzadu u stěny kde bych očekával naznačení přijímací budovy, kde bude ten řez, kolik to bude, aby to nebylo málo ani zbytečně moc...
Pak je tu další možnost jak udělat velkou stanici na dlouhé vlaky - modelovat jen její část a zbytek vhodně schovat pod nadjezd nebo halu a kulisu např. způsobem jakým to udělal R. Knipper - Project Eberfeldt. Je to popsáno v několika Mibách a to nejen projekt a náčrty, ale i mnoho konkrétních návodů, jak co zhotovit/upravit. V některém sešitě je mimo jiné přímo obsáhlý článek o tom jak kolejiště projektuje - dělal to podobně jako Milan ručo-fučo papír/tužka/pravítko/kružítko/pastelky atd.
Na https://www.vgbahn.shop/ původně měli nalinkované i ukázky (ochutnávky) zdarma, ale po tom co celé mediání skupině někdo nedávno hacknul web nebo co, tak to tam nemají přímo nalinkované, ale pro představu alespoň něco:
https://shop.vgbahn.info/media/pdf/Vors ... 080800.pdf
https://assets.thalia.media/doc/6b/3c/6 ... 04a23b.pdf
pak něčí soukromé fotky z nějaké výstavy:
https://www.modellbahn-links.de/modellb ... f-knipper/
nějaký modelář se tím inspiroval a kolejiště v N-ku na podobné téma - finescale N kolejivo jako bonus-:)
https://www.mosi62.de/html/neue_anlage.html
michal_n_cz

Příspěvekod HonzaM » pon 24 led, 2022 7:37 am

Nevím co máte na mysli těmi 30 - 40 cm na levé straně. Jasně jsem napsal, že umístění toho vstupu ze sousedního segmentu je pevně dáno a ze sousedního segmentu tam trať vychází z oblouku, musí tam tedy být alespoň 10 - 15 cm přímé tratě. Od stěny to nelze odsunout ani o centimetr. Potom potřebuji ty kolejové spojky, pravý oblouk k ním a levý zpět do zhlaví, ty oblouky nesmí být příliš ostré, je to hlavní trať.

Postrádám příspěvek czhuntera se symetrickými výhybkami, který zmiňuje michal_n_cz, v jejich použití nevidím žádnou podstatnou výhodu, mají konečný úhel stále jen 10 stupňů, ale třeba se pletu, nechám se o výhodě jejich poušití poučit.

Přijímací budovu předpokládám umístit směrem ke středu panelu, ne ke stěně, ale to se může změnit.

Pokud jde o námět, který zmiňuje michal_n_cz, modelovat jen část stanice a zbytek schovat by mi nepomohlo, potřebuji aby kolejiště pokračovalo podél další stěny. Nedovedu si tento projekt řešit pomocí tužky a papíru, protože na rozdíl od apliekace XTrackCAD, neumožňuje to třeba vzít hotovou část a posunout ji nebo natočit, tady si mohu cokoli zachovat a případně se vrátit k předchozímu stavu, to s tužkou, papírem, pravítkem a gumou nejde.

Koncem února jedeme na velké modulářské setkání do sportovní haly v Dánsku, určitě tam uvidím řadu zajimavých řešení a námětů k inspiraci.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » pon 24 led, 2022 7:46 am

Nevím co máte na mysli těmi 30 - 40 cm na levé straně. Jasně jsem napsal, že umístění toho vstupu ze sousedního segmentu je pevně dáno a ze sousedního segmentu tam trať vychází z oblouku, musí tam tedy být alespoň 10 - 15 cm přímé tratě. Od stěny to nelze odsunout ani o centimetr. Potom potřebuji ty kolejové spojky, pravý oblouk k ním a levý zpět do zhlaví, ty oblouky nesmí být příliš ostré, je to hlavní trať.

Nevím o jaký návrh se symetrickými výhybkami se jedná, který zmiňuje michal_n_cz, v jejich použití nevidím žádnou podstatnou výhodu, mají konečný úhel stále jen 10 stupňů, ale třeba se pletu, nechám se o výhodě jejich poušití poučit.

Přijímací budovu předpokládám umístit směrem ke středu panelu, ne ke stěně, ale to se může změnit.

Pokud jde o námět, který zmiňuje michal_n_cz, modelovat jen část stanice a zbytek schovat by mi nepomohlo, potřebuji aby kolejiště pokračovalo podél další stěny. Nedovedu si tento projekt řešit pomocí tužky a papíru, protože na rozdíl od apliekace XTrackCAD, neumožňuje to třeba vzít hotovou část a posunout ji nebo natočit, tady si mohu cokoli zachovat a případně se vrátit k předchozímu stavu, to s tužkou, papírem, pravítkem a gumou nejde.

V únoru jedeme na velké modulářské setkání do sportovní haly v Dánsku, určitě tam uvidím řadu zajimavých řešení a námětů k inspiraci.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 24 led, 2022 8:25 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Dusan » pon 24 led, 2022 8:04 am

To fakt jako nevidíš, na základě těch připomínek nebo to děláš schválně? Vojtas použil 397 symetrické, které ti zkrátily zhlaví, respektive nezkrátily významně st. koleje. 10st. té výhybky je 5 a 5 na každou stranu a o tom to je. Doporučoval bych ti, aby jsi si nastudoval geometrii toho kolejiva, evidentně ho neznáš a pak uvidíš co z toho lze poskládat vůči tvému rozměru. Předejdeš tím vlastním pochybnostem.
Zapomeň na tužku a papír, když je to na tebe moc složité, už zde nemusíš neustále omílat "že to nejde".
Vojtasův návrh vypadá dobře, vycházel bych z něj a vypadá to jako moderní stanice.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Dusan » pon 24 led, 2022 8:13 am

Konkrétně ty Ypsilonky použil, viz. červená v příloze. To zkrácení bylo myšleno tak jak je naznačeno, směrem z leva, tam ale tím, že je ta spojka, tak jedině zmenšením poloměru těch tratí, nevím kolik tam máš teď tipuji tak R1500, možná by stačilo méně .....
Přílohy
Bez názvu.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod HonzaM » pon 24 led, 2022 9:20 am

Dusan píše:Konkrétně ty Ypsilonky použil, viz. červená v příloze. To zkrácení bylo myšleno tak jak je naznačeno, směrem z leva, tam ale tím, že je ta spojka, tak jedině zmenšením poloměru těch tratí, nevím kolik tam máš teď tipuji tak R1500, možná by stačilo méně .....

S tím zmenšením poloměru počítám, až to uvidím s reálnou flexi kolejí. Ypsilonku lze použít jen u té spodní koleje kde navazují přímo koleje, v tom druhém případě navazuje výhybka na kusou kolej a nevypadalo by to hezky.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod czhunter » pon 24 led, 2022 1:27 pm

Dusan píše:Konkrétně ty Ypsilonky použil, viz. červená v příloze ...

Dokonce díky tomu, že teď jsou průjezdné koleje uprostřed blízko u sebe jde výrazně lépe optimalizovat i horní část zhlaví (u toho žlutooranžového obloučku) ...
czhunter

Příspěvekod HonzaM » pon 24 led, 2022 2:39 pm

Dusan píše:Konkrétně ty Ypsilonky použil, viz. červená v příloze. To zkrácení bylo myšleno tak jak je naznačeno, směrem z leva, tam ale tím, že je ta spojka, tak jedině zmenšením poloměru těch tratí, nevím kolik tam máš teď tipuji tak R1500, možná by stačilo méně .....

Promiň, moje blbost, omlouvám se Tobě i ostatním. Díval jsem se na to jen na tabletu, teprve teď když jsem to otevřel na notebooku a obrázek dostatečně zvětšil, vidím i ta typová označení výhybek.
Kolejivo PECO Code55 znám velmi dobře, postavil jsem z něj tři modulové stanice a dva segmenty domácího kolejiště, jeden 3000 x 600 mm, druhý 2400 x 600 mm. A návrh je zpracován v aplikaci XTrackCAD, práce s nám je snazjší než s Xtrackem nebo SCARMem. Ty Ypsilony už jsem tam doplnil.
návrh 8 b.jpg
Naposledy upravil HonzaM dne pon 24 led, 2022 6:31 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » pon 24 led, 2022 2:45 pm

HonzaM píše:Nevím co máte na mysli těmi 30 - 40 cm na levé straně. Jasně jsem napsal, že umístění toho vstupu ze sousedního segmentu je pevně dáno...

Já bych to v situaci, kdy žádám o pomoc, asi napsal jinak, ale možná jsem přecitlivělej.
Krom toho vidíme, že je to dáno tak pevně, jak jen pevné to od poslední změny všeho minulý pátek může být :D
To esíčko na té levé půlce, viz druhý plánek v prvním příspěvku tohoto vlákna, tam bude jak?

HonzaM píše:Pokud jde o realizovatelnost, XTrackCAD ji hlídá a pokud by něco nešlo realizovat, upozorní na to

HonzaM píše:Tohle se doladí při pokládce, je zbytečné to dělat na obrazovce v aplikaci.

Chápu.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » pon 24 led, 2022 3:27 pm

Zlámalík píše:To esíčko na té levé půlce, viz druhý plánek v prvním příspěvku tohoto vlákna, tam bude jak?
.

To tam nebude, nejprve jsem měl v úmyslu udělat dva segmenty, propojovací segment (to bylo to esíčko) a segment stanice, ale potom jsem se rozhodl to raději udělat vcelku, poskytuje to větší variabilitu.
Ta druhá dvojkolejka povede ve spodním patře, proto tady není zakreslená.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 24 led, 2022 6:28 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » pon 24 led, 2022 4:37 pm

O.T.
HonzaM píše:V únoru jedeme na velké modulářské setkání do sportovní haly v Dánsku, určitě tam uvidím řadu zajimavých řešení a námětů k inspiraci.

Asi tě nepotěším, ale co se objevily na veřejnosti informace, respektive z FREMA, tak do konce března jsou všechny setkání zrušena. Jedině, že by jste jeli na tajné setkání modulářů v Dánsku mimo FREMA.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » pon 24 led, 2022 5:55 pm

milan ferdián píše:O.T.
HonzaM píše:V únoru jedeme na velké modulářské setkání do sportovní haly v Dánsku, určitě tam uvidím řadu zajimavých řešení a námětů k inspiraci.

Asi tě nepotěším, ale co se objevily na veřejnosti informace, respektive z FREMA, tak do konce března jsou všechny setkání zrušena. Jedině, že by jste jeli na tajné setkání modulářů v Dánsku mimo FREMA.
-m-

Nejedná se o akci FREMO, ale o akci dánského modelářského spolku a setkání je v souladu s tamními předpisy, nejde o nic tajného. Ale dokud tam nejsme, není jistého není samozřejmě nic.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » ned 22 kvě, 2022 4:57 pm

Po delší době jsem opět sedl k počítači a pustil se do pokračování v hledání vhodného řešení. Jedná se o ideový návrh, nelze tedy požadovat přesné zobrazení, je to ale vytvořeno sw XtrackCAD při zadání kolejiva PECO Code55. Program poskytuje vynikající možnosti práce s flexi kolejemi, přičemž hlídá proveditelnost při splnění zadaných parametrů, konkrétně povoleného minimálního radiusu. Vše v tomto návrhu je tedy zaručené proveditelné. Je to celé v rovině. Horní část představuje osobní nádraží, v němž nebude s vlaky prováděna žádná manipulace, spodní část nákladní nádraží. Osobní nádraží bude osazeno návěstidly, nákladní ne.
Přílohy
screenshot_1481.jpg
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod StandaR » ned 22 kvě, 2022 6:53 pm

Pořád mi příjde škoda tam tu výtažnou kolej mít tak zvláštně, byl bych za posunutí směrem do zhlaví
uprava.png
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště